ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πληθαίνουν τα αγωνιστικά μπλόκα

Νέα μπλόκα στην εθνική Οδό. Συλλαλητήριο στον Τύρναβο και άλλες κινητοποιήσεις. Αγωνιστική απάντηση των αγροτών, που καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό

Από το χτεσινό αποκλεισμό των δρόμων στον Τύρναβο, έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από το χτεσινό αποκλεισμό των δρόμων στον Τύρναβο, έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ
Στο στήσιμο νέων μπλόκων προχώρησαν χτες οι αγρότες αποκλείοντας με χιλιάδες τρακτέρ τη νέα και την παλιά Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Πάρα πολλά μπλόκα έχουν στηθεί κατά μήκος της Εθνικής Οδού στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και σε πολλά άλλα οδικά σημεία της χώρας. Πρωταγωνιστές στις νέες κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι βαμβακοκαλλιεργητές που διαμαρτύρονται για την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης κοντά στις 200.000 τόνους από τη φετινή παραγωγή βαμβακιού.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν στην ίδια τιμή για όλη την ποσότητα βαμβακιού που παρέδωσαν, η οποία θα είναι πάνω από 300 δραχμές το κιλό, όπως επισήμως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η κυβέρνηση και, ταυτόχρονα, απαιτούν την αλλαγή του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες να μείνουν στη βαμβακοκαλλιέργεια και να μην ξεκληριστούν.

Τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ συνεχίζουν και οι παγετόπληκτοι. Χτες, μεγάλο συλλαλητήριο με εκατοντάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν οι αγρότες του Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες της Καρδίτσας, της Λάρισας και της Μαγνησίας προχώρησαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, στήνοντας νέα μπλόκα στην εθνική Οδό και άλλα οδικά σημεία, ενώ τα μπλόκα που ήδη υπήρχαν ενισχύθηκαν. Μπλόκα θα στήσουν σήμερα και οι αγρότες των Τρικάλων σε κομβικά σημεία του νομού.

Νέο μεγάλο μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ στήθηκε χτες στην παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Δρούγου από αγρότες των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας. Οι αγρότες της Καρδίτσας έστησαν μπλόκα και στα σημεία Δέλτα Καρδίτσας και στον Πάμισο.

Συνολικά οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν στήσει οκτώ μπλόκα επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία των νομών. Συγκεκριμένα μπλόκα υπάρχουν:

* Επί την Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στην Κεφάλωση Αλμυρού, στο Αερινό, στο Μεγάλο Μοναστήρι και στον Πλατύκαμπο και επί της Περιφερειακής Οδού Λάρισας - Βόλου στο Αχίλλειο.

* Επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στον Δρούγο. Στο Δέλτα Καρδίτσας και στον Πάμισο.

Στα Τρίκαλα, αγροτικά μπλόκα θα στηθούν σήμερα το πρωί στους κόμβους Φαρκαδόνας και Μεγαλοχωρίου, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού «Η Ανοιξη».

Το συλλαλητήριο στον Τύρναβο

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον Τύρναβο πραγματοποιήθηκε έξω από το Οινοποιείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Συμμετέχοντας μαζικά οι αγρότες της επαρχίας με εκατοντάδες τρακτέρ που ήταν συγκεντρωμένα στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης - απέναντί τους, στο Στρατηγείο, υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - στάλθηκε ακόμα ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Οτι, δηλαδή, δε θα περάσει η επιχείρησή της να κοροϊδέψει τους παγετόπληκτους με τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε περί «έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων». Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου διαμήνυσαν προς τους κάθε λογής ψεύτες ότι ο αγώνας τους θα ενταθεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Μαχητικά το «παρών» τους στο χτεσινό συλλαλητήριο έδωσαν οι μαθητές του Τυρνάβου που απείχαν από τα μαθήματά τους, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των πατεράδων τους, καθώς και επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι που έκλεισαν για δύο ώρες τα καταστήματά τους.

Στην αναγκαιότητα συνέχισης της πάλης των αγροτών όχι μόνο για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν οι παγετόπληκτοι, αλλά γενικότερα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συλλαλητήριο ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Μίλησαν επίσης οι: Β. Δεληνάσιος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παγετόπληκτων, Χ. Αρχοντής, γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, ο Χρ. Κιτσίδης, επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Τυρνάβου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παγετόπληκτων, ο Γ. Χατζημίχος, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, ο Τ. Τζούλης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, ο Χρ. Κατσαρός, πρόεδρος του Αγροτικού Δημοκρατικού Συλλόγου Τυρνάβου, ο Χρ. Τσιτσιρίκος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Λυγαριάς, ο Γ. Κυρίτσης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ροδακινοπαραγωγών Φαλάνης, ο Σπ. Κοντογιάννης, εκπρόσωπος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ.ά. Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν οι: Ανδρ. Αγραφιώτης, αντιδήμαρχος Τυρνάβου, Αντ. Λυγούρας, δήμαρχος Γιάννουλης, Βαρβάρα Ζαχαρακούλη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου, Ευαγγελία Γκουγκουλιάνα, εκπρόσωπος των μαθητών.

Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λάρισας, του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κ.ά.

Στη συνέχεια, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος του χωριού Δένδρα.

ΒΟΥΛΗ
Τα «παραμύθια»... του ΟΣΔΕ

Τα αφηγήθηκε στη Βουλή ο Βαγ. Αργύρης, απαντώντας... σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα «παραμύθια»... του ΟΣΔΕ ξανααφηγήθηκε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το αν θα επιδοτηθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή βαμβακιού. Οσο για το κρίσιμο ερώτημα, αν θα κάνει η κυβέρνηση ενέργειες για να αλλάξει ο κανονισμός για το βαμβάκι σε όφελος των παραγωγών και να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ο Βαγ. Αργύρης απόφυγε όπως ο «διάολος το λιβάνι» να πει οτιδήποτε. Ειδικότερα για το φλέγον θέμα με το επιδοτούμενο βαμβάκι, ο υφυπουργός ξαναείπε ότι θα επιδοτηθούν μόνο οι εντός ΟΣΔΕ ποσότητες βαμβακιού, δηλαδή εννοούσε ότι θα επιδοτηθούν μόνο 1.146.700 τόνοι και φρόντισε βέβαια να αναφερθεί σε δορυφόρους, σε παρανομούντες βαμβακοπαραγωγούς και «πειρατικά» βαμβάκια, για εμφανείς λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, που κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση, κατέρριψε με τα λεγόμενά του τα ψευτοεπιχειρήματα της κυβέρνησης και του Βαγ. Αργύρη. Τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν μπορεί λοιπόν να λέτε ότι 300 κιλά θα είναι και τόσα έχει δικαίωμα να επιδοτηθείς, γιατί πρέπει να παραβιάσεις τη γη να σου δώσει τόσα κιλά, πρέπει να παραβιάσεις την επιστήμη και να σου δώσει τόσα κιλά που λέω εγώ στο ΟΣΔΕ». Ακολούθως ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε: «Το ΟΣΔΕ, κύριε υπουργέ, για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, είναι ένα εργαλείο για να περιοριστεί η βαμβακοκαλλιέργεια στους 782.000 τόνους. Αλλο όμως πρέπει να δείτε με το ΟΣΔΕ και άλλο πράγμα να ελέγξετε πραγματικά και όχι έτσι που ελέγξατε, που βγάζετε το 43% παράνομο. Δηλαδή στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν εξίμισι εκατομμύρια στρέμματα;».

Δορυφορική πλάνη

Ψεύτης βγήκε ο δορυφόρος που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να βγάλει κλέφτες τους βαμβακοπαραγωγούς. Το ΕΘΙΑΓΕ που ανέλαβε τη δουλιά, έδωσε «ψεύτικα» στοιχεία συντεταγμένων στο δορυφόρο και αυτός ως μηχάνημα έβγαλε συνεπώς εντελώς λαθεμένα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αλλά δεν την ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι αποδεδειγμένα το ΕΘΙΑΓΕ έδωσε λάθος συντεταγμένες στο δορυφόρο και έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, τα στοιχεία που της ήρθαν ήταν εντελώς λάθος.

***

Στην κυβέρνηση και τους κυβερνώντες, τους αρκεί η δημιουργία εντυπώσεων, η παραπλάνηση και το πέταγμα λάσπης σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Τους βολεύουν «ψεύτικα» δημοσιεύματα και τίτλοι ότι το 43% των βαμβακοπαραγωγών έχει παρανομήσει... Τώρα πώς γίνεται ένας δειγματοληπτικός δορυφορικός έλεγχος σε δείγμα μικρότερο του 3% επί των καλλιεργηθέντων στρεμμάτων με βαμβάκι, που έγινε με λάθος δεδομένα, να βγάζει το 43% των βαμβακοπαραγωγών παράνομους, είναι ένα θέμα που μόνο η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ «δορυφόροι» της, μπορούν να εξηγήσουν. Αν μπορούν δηλαδή...

***

Η ουσία είναι ότι η ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών δεν «καμουφλάρεται» ούτε με δορυφορικά κόλπα. Γιατί, για παράδειγμα, στη Θεσσαλία, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι περίπου 4.000 αγρότες που ελέγχτηκαν από το δορυφόρο και βγήκαν παράτυποι για τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις τους, ζήτησαν επανέλεγχο και δικαιώθηκαν. Επ' αυτού έχει να πει... τίποτα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας;


Κ.Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ