ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
«Τυφλή» Δικαιοσύνη δικάζει απεργούς

Κι αφήνει τους εργοδότες να οργώνουν...

Εντείνονται τα κρούσματα ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων, με στόχο την τρομοκράτηση όλων όσων αντιδρούν και αγωνίζονται κατά της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Χτες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, καταδικάστηκαν, με 7 μήνες φυλάκιση, πέντε συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του εργοστασίου γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», επειδή περιφρουρούσαν την απεργία τους στις 2 και 3 Αυγούστου του 2000, που έκαναν διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο «Ολυμπος» και ο Δ. Σωφρονίου, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΛ και πρόεδρος του Σωματείου. Τελικά, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας κ. Κούτρας έθεσε σε πλήρη αμφισβήτηση το κατακτημένο δικαίωμα της περιφρούρησης στην απεργία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι, όταν απεργούν, δεν πρέπει να περιφρουρούν την κινητοποίησή τους, ούτε να διαδηλώνουν, αλλά να κάθονται στο σπίτι τους!!!

Η χτεσινή καταδίκη έρχεται λίγες μέρες μετά το αίτημα του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας να αρθεί η βουλευτική ασυλία του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, για να δικαστεί, επειδή συμμετείχε σε περιφρούρηση απεργίας. Και μόλις δύο μέρες μετά τη σύλληψη, στη Λάρισα, του συνδικαλιστή Β. Μπιμπίλη, επειδή περιφρουρούσε την απεργίας της Τετάρτης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητάνε απόφαση για απεργία στις 18 Απρίλη

Με πρωτοβουλία της «Εργατικής Ενότητας», κατατέθηκε χθες αίτηση στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για σύγκληση έκτακτης ολομέλειας της διοίκησης, την Τρίτη 9 Απρίλη, με μοναδικό θέμα την προκήρυξη απεργίας στις 18 Απρίλη, ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια για το Ασφαλιστικό.

Την αίτηση υπέγραψαν, εκτός από τα μέλη της «Εργατικής Ενότητας», και τα μέλη της ΔΑΚΕ και ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», συνολικά 16, από τα 31 μέλη της διοίκησης. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέα πλειοψηφία στο ΕΚΘ και θα είναι πολύ δύσκολο για την παράταξη της ΠΑΣΚΕ να αρνηθεί τη σύγκληση της ολομέλειας, με δεδομένη, μάλιστα, τη θέληση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν μόνες τους, αν χρειαστεί, στη σύγκληση του σώματος.

Γίνεται έτσι φανερό ότι και στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται νέα δυναμική στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μετά την πετυχημένη και μαχητική απεργία και τις πορείες των εργαζομένων της χώρας στις 3 του Απρίλη. Στα πλαίσια αυτής της νέας δυναμικής, η ΠΑΣΚΕ απομονώνεται και εάν δε συμπορευτεί με τις υπόλοιπες παρατάξεις στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν για την υπεράσπιση του συστήματος δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, θα μείνει μόνη, να στηρίζει καταφανέστατα αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Τεχνάσματα κυβερνητικών συνδικαλιστών

Απέρριψαν την πρόταση για απεργία στις 18 Απρίλη για το Ασφαλιστικό και αποφάσισαν απεργία στις 19 Απρίλη μόνο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός λειτούργησε αποτελεσματικά και στην ΟΤΟΕ χτες, όπου η πλειοψηφούσα ΠΑΣΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο - και οι συνεργάτες της, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - επέβαλε την αγωνιστική αδρανοποίηση του κλάδου για το Ασφαλιστικό, ουσιαστικά «καθαγιάζοντας» τα κυβερνητικά μέτρα και στηρίζοντας «με νύχια και με δόντια» την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει καθοριστικά και τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων!

Στην πρόταση της ΠΑΣΚΕ, η οποία αναπτύχτηκε από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά, κυρίαρχη ήταν η διαίρεση και η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού όσον αφορά τους τραπεζοϋπάλληλους σαν ξεχωριστό θέμα, για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους!

Με επιμονή μάλιστα ο Δ. Κουσελάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για την πραγματοποίηση απεργίας στις 18 Απρίλη, με το αιτιολογικό ότι «δε θα μπλέξουμε το δικό μας ζήτημα με τους άλλους»!!!

Ετσι, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 19 Απρίλη, μόνο για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς οι εργοδότες, ενθαρρημένοι από τη συνδικαλιστική τακτική του «κοινωνικού διαλόγου» της πλειοψηφίας, πρότειναν αυξήσεις...2%! Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 36 ψήφους στο γενικό Συμβούλιο, ενώ αποχή δήλωσαν οι σύμβουλοι της ΑΣΚΕ. Η πρόταση της ΕΣΑΚ Τραπεζών και της Αγωνιστικής Συνεργασίας για 48ωρη απεργία στις 18 - 19 Απρίλη και για τη Σύμβαση και για το Ασφαλιστικό, συγκέντρωσε 16 ψήφους. «Μπέρδεμα» επικαλέστηκαν σύμβουλοι της ΔΑΚΕ, οι οποίοι ψήφισαν και τις δυο προτάσεις, καθώς ήθελαν να είναι ομόφωνη η απόφαση για την απεργία σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση, αλλά στις τοποθετήσεις τους είχαν κατηγορηματικά τονίσει ότι τα δυο θέματα δεν πρέπει να διεκδικηθούν ξεχωριστά. Την πρόταση ψήφισε και η «Πρωτοβουλία».

Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών της ΠΑΣΚΕ που, «βασιλικότεροι του βασιλέως» κατήγγειλαν τις παρατάξεις που πρότειναν απεργία και για το Ασφαλιστικό, πως υπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ - Τραπεζών, ως προς το περιεχόμενο της διεκδίκησης, ήταν:

Συντονισμένους αγώνες, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Να σταματήσει τώρα το άθλιο παζάρι του κοινωνικού διαλόγου. Να δοθούν λύσεις που να ενισχύουν το δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, λύσεις σε όφελος των εργαζομένων.

Σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, Η ΕΣΑΚ τόνισε ότι πρέπει να διεκδικηθεί 35ωρο από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 έως τις 3 και: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση του δουλεμπορίου, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Οργανισμούς υπηρεσίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι τη συνταξιοδότηση. Δραστικό περιορισμό του διευθυντικού δικαιώματος.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ακριβό όνειρο το ταξίδι με καράβι

Εξαιρετικά υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια

Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και σε 50%, ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας κατά γράμμα τη σχετική αξίωση που έχουν προβάλει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές και δίνοντας νέο ισχυρό χτύπημα στις νησιωτικές κοινωνίες! Μάλιστα ,τα κυβερνητικά επιτελεία, για να καμουφλάρουν το ...βόδι που δίνουν στους εφοπλιστές, άλλαξαν και τον τρόπο καθορισμού των αυξήσεων. Ετσι, τώρα δε λένε ευθέως πόση θα είναι η ετήσια αύξηση, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά μιλούν για «μεταβολές» που προκύπτουν από το «νέο μοντέλο καθορισμού του ναυλολογίου», που στηρίζεται σε ...«υψηλά» μαθηματικά και σε ένα ...«σωρό» συντελεστές! Οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στο ναυλολόγιο αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, καθώς από την προχτεσινή του συνάντηση δε βγήκε αποτέλεσμα, ενώ δημοσιεύματα φέρουν το Ν. Χριστοδουλάκη να θεωρεί τις αυξήσεις μεγάλες και ότι θα επηρεάσουν το πληθωρισμό...

Ειδικότερα, η συζήτηση στο ΥΠΕΘΟ θα γίνει με βάση την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής για το ναυλολόγιο της ακτοπλοΐας του ΥΕΝ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, την οποία λίγη κατάλαβαν, «με βάση τις παραδοχές του νέου μαθηματικού μοντέλου, τα ναυλολόγια προτείνεται να διαμορφωθούν κατά προορισμό. Οι ποσοστιαίες μεταβολές μεταξύ παλαιού και νέου συστήματος οδηγούν στις ακόλουθες μεταβολές: α) Ναυλολόγια επιβατών κύριων γραμμών (- 34% ως +43%) με μέσο όρο 16,38%. β) Ναυλολόγια επιβατών τοπικών γραμμών (-94% ως +94%) με μέσο όρο 16,50%. γ) Ναυλολόγια ΙΧ οχημάτων κύριων γραμμών με μέσο όρο 13,67% και δ) Ναυλολόγια ΙΧ οχημάτων τοπικών γραμμών με μέσο όρο 10,91%»! Ενώ προβλέπεται σταδιακή αύξηση των εισιτηρίων μέχρι και 50% μέσα σε τρία χρόνια!

Αξία έχει να αναφερθούν και οι ...κατευθύνσεις του νέου συστήματος, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΕΝ, που είναι ο καθορισμός ανώτατου τιμολογίου οικονομικής θέσης, ο «εξορθολογισμός των ναύλων με νέους συντελεστές πυκνότητας - κίνησης, μέσα από ένα δικαιότερο μαθηματικό μοντέλο οριακού συντελεστή»(!), οι ...«ανταγωνιστικοί ναύλοι ακόμα και σε γραμμές ίδιων αποστάσεων», «νέα μέθοδος υπολογισμού ναύλων ΙΧΕ οχημάτων», «καθιέρωση μετά την 01.11.2002 ενιαίου ετήσιου ναύλου», κίνητρα για ...εμπορικές εκπτώσεις και άλλα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΡΙΟΥ- ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Στα χέρια μας είναι η δύναμη

Αμεση απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης για τη συμμετοχή στην απεργία της 3ης Απρίλη

Με την προκήρυξη στο χέρι, πολλοί συνδικαλιστές από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας, βρέθηκαν χθες το πρωί στους καταπέλτες των πλοίων, στο πλάι των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, που κατηγορούνται με βάση το νόμο 330, ότι προχώρησαν σε παράνομη και καταχρηστική απεργία, επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση στις 3 Απρίλη.

Νωρίτερα, οι συνδικαλιστές πέρασαν από τα γραφεία της Κοινοπραξίας των πλοιοκτητών χωρίς όμως να κατορθώσουν να τους συναντήσουν καθώς έλειπαν όλοι.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών σημειώνει πως «τόσο η εργοδοσία, όσο και η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής δεν είναι μόνοι τους, έχουν και θα έχουν και στο μέλλον την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της Πάτρας. Η ενέργεια της εργοδοσίας δείχνει ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης υπηρετούν μόνο τη μεγαλοεργοδοσία, γι' αυτό με τόση λύσσα ξεσπάθωσε ενάντια στην απεργιακή κινητοποίηση. Δείχνει το φόβο τους ότι αυτή η απεργία σηματοδότησε την κλιμάκωση για τη νέα μεγάλη απεργία στις 18 Απρίλη».

Και καταλήγει στην ανακοίνωση: «Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, καλεί την εργοδοσία να πάρει τώρα πίσω τις διώξεις ενάντια στο ΔΣ για δήθεν "διαφυγόντα" κέρδη. Γνωρίζει καλά η εργοδοσία ότι η πορθμειακή γραμμή είναι ανοιχτή μόνο από τους ναυτεργάτες και μην παίζει με τη φωτιά. Στα χέρια μας είναι η δύναμη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ