ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Στη μάχη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ξανά στο τιμόνι

Της απεσταλμένης μας Αθηνάς ΖΥΜΑΡΗ.--

Ο λαός της Ικαρίας μπροστά στις κάλπες καλείται να επιβεβαιώσει την απόφασή του να συνεχίσει την ανυπότακτη πορεία του ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, εκλέγοντας ξανά δημοτική αρχή τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Λαρδά.

Την ώρα που οι άλλοι συνδυασμοί, «ανεξάρτητοι» και μη, που στηρίζονται κρυφά ή φανερά από τα αστικά κόμματα, σηκώνουν τα λάβαρα της αντιλαϊκής πολιτικής και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο τιμόνι της Τοπικής Διοίκησης στέκεται στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αποκαλύπτει και δίνει μάχες απέναντι σ' αυτή την πολιτική, που προκαλεί, εντείνει και αναπαράγει όλα τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας για τον ικαριώτικο λαό.

Τέτοια προβλήματα είναι οι τραγικές ελλείψεις και η συνεχής εμπορευματοποίηση της Υγείας, που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα στη λεγόμενη «άγονη γραμμή», σε συνδυασμό με τη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αλλά και η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του δήμου, οι επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, με τον κατάλογο να μην έχει τελειωμό.

Σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, το κράτος και το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει στην Τοπική Διοίκηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει τη μάχη ως δημοτική αρχή από τη θέση της αντιπολίτευσης στην πολιτική τους, που ευθύνεται για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, και όχι από θέση στήριξης και υλοποίησης αυτής της πολιτικής, προβάλλοντας και στηρίζοντας διεκδικήσεις που φέρουν τη σφραγίδα του λαϊκού κινήματος, σωματείων και φορέων του νησιού.

Από την περιοδεία με τον Στ. Τάσσο στο Κέντρο Υγείας
Από την περιοδεία με τον Στ. Τάσσο στο Κέντρο Υγείας
Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών του νησιού απέναντι στις συνέπειες της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, κόντρα στη λογική της εμπορευματοποίησης και της άγριας ανταποδοτικότητας, κόντρα στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας στο νησί και ευρύτερα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ξεχωρίζει το μεγάλο έργο που γίνεται στην προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, εξασφαλίζοντας στη νεολαία πολλές, σύγχρονες και δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, που σε αναλογία με τον πληθυσμό δεν πρέπει να υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στην Ελλάδα.

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που γίνεται για τη στήριξη της σχολικής στέγης, με ανακαινίσεις, επισκευές και συντηρήσεις σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς ολοκλήρωση οδεύει και η εξασφάλιση της πρώτης προνοιακής δομής για ηλικιωμένους στην Ικαρία, με την περάτωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης του γηροκομείου στον Αγ. Κήρυκο.

Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι τα ανταποδοτικά τέλη στην Ικαρία είναι τα πιο χαμηλά στην Ελλάδα, ο δήμος επιδοτεί ουσιαστικά τόσο τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και την υπηρεσία ύδρευσης, αφού η τιμή των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι είναι καθαρά συμβολική και μόνο για τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου κ.ά.

Αγώνας για τα ζητήματα της Υγείας

Το νούμερο 1 πρόβλημα, για το οποίο δίνει τη μάχη καθημερινά η αγωνιστική δημοτική αρχή, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, είναι αυτό της Υγείας. Οι συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που με σταθερότητα ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζεται για το λαό της Ικαρίας σε τρομακτικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας, που βάζουν ζωές σε κίνδυνο.

Τα ζητήματα αυτά αναδείχτηκαν την περασμένη Πέμπτη, σε περιοδεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, από τις 9 ειδικότητες που προβλέπει ο οργανισμός, είναι καλυμμένη μόνο μία και αφορά μία γιατρό παθολόγο. Αυτή η γιατρός καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ολόκληρης της βόρειας Ικαρίας, αφού τα αγροτικά ιατρεία στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών και στον Μαγγανίτη καλύπτονται από φαντάρους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι - όπως αναφέρθηκε - είναι στην υπηρεσία του στρατού και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή.

Με άλλα λόγια, πάνω από το 1/3 του νησιού παραμένει «ακάλυπτο», κάνοντας θρύψαλα την κοροϊδία της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», την ώρα που περικόπτει ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς για την Υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες, μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο την Υγεία σε ατομική ευθύνη.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο Νοσοκομείο, το οποίο παραμένει με έναν παθολόγο, καρδιολόγο και παιδίατρο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια... Αξίζει να σημειωθεί ότι αν για κάποιο λόγο απουσιάσει ο παιδίατρος, τότε ολόκληρος ο νομός, δηλαδή Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι, μένει χωρίς παιδίατρο, καθώς από την περασμένη Πέμπτη έφυγε και ο παιδίατρος που υπήρχε στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Ν. Λαρδάς αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις φορέων της Ικαρίας που διοργανώνονται κάθε τόσο με τη στήριξη ή και με πρωτοβουλία του δήμου, είτε στο νησί είτε στην Αθήνα, διεκδικώντας και ασκώντας πίεση για άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση των δομών Υγείας, προβάλλοντας τη θέση για δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα καλύπτει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι.

Οπως λέει ο Ν. Λαρδάς, η αγωνιστική στάση του δήμου απέναντι στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του λαού του νησιού, αποτελεί κριτήριο στήριξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και καταδίκης των υποψηφίων από τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική, την εξωραΐζουν, σπέρνουν τη λογική του μικρότερου κακού, καλλιεργούν στάση αναμονής και ανοχής στον λαό και τάζουν «λύσεις» στο πλαίσιο του «αναπτυξιακού σχεδιασμού» κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το νησί, στον πυρήνα του οποίου όλοι συμφωνούν.


Με σταθερό προσανατολισμό στη στήριξη της νεολαίας

Οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στον τομέα του Αθλητισμού αναγνωρίζονται πλατιά από τον λαό και αθλητικά σωματεία του νησιού

Το δημοτικό στάδιο στον Αγιο Κήρυκο
Το δημοτικό στάδιο στον Αγιο Κήρυκο
Σταθερός προσανατολισμός του δήμου Ικαρίας είναι να στηρίζει με κάθε τρόπο τη νεολαία του νησιού, ιδιαίτερα στο κομμάτι του Αθλητισμού, που αποτελεί διέξοδο και ανάγκη, αλλά συνθλίβεται από την έλλειψη υποδομών και την εμπορευματοποίηση. Η προσπάθεια αυτή του δήμου αναγνωρίζεται πλατιά από τη νεολαία και τις λαϊκές οικογένειες, από τους αθλητικούς φορείς του νησιού.

Οπως ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τσαντίρης, πρόεδρος του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ραχών Ικαρίας «Διαγόρας», «αυτήν τη στιγμή στις Ράχες συνολικά έχουμε δύο γήπεδα μπάσκετ και ένα ποδοσφαίρου, για το οποίο περιμένουμε να γίνει η παραλαβή, αφού πλέον κατασκευάστηκαν και τα αποδυτήρια, για να μπούμε μέσα, ενώ ετοιμάζεται και ένα γήπεδο 5x5.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η δημοτική αρχή Ικαρίας σε όλο το νησί έχει φτιάξει ακόμα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου αδειοδοτημένα για να μπορούν να γίνονται αγώνες εθνικής κατηγορίας και προχωράει να φτιαχτεί και το τρίτο. Ακόμα δρομολογήθηκε η δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου Ραχών. Αυτές οι εγκαταστάσεις που ήδη έχουμε εμείς εδώ, αναλογικά με τον πληθυσμό, σε άλλα νησιά δεν υπάρχουν και δεν ξέρω αν υπάρχουν συνολικά στη χώρα. Και δεν σταματάμε εδώ. Εχουμε κάνει συζήτηση με τον σημερινό δήμαρχο και έχουμε βάλει και άλλους στόχους».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, σήμερα μόνο ο «Διαγόρας» - δηλαδή χώρια οι αθλητικοί σύλλογοι άλλων περιοχών - να δραστηριοποιεί στον αθλητισμό περίπου 200 παιδιά από τα 250 που φοιτούν συνολικά σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής.

Εχει τμήματα αντρικού ποδοσφαίρου (αντρικό, εφηβικό, ακαδημίες), το οποίο είναι στο α' τοπικό πρωτάθλημα του νομού Σάμου. Γυναικείο ποδόσφαιρο, με την ομάδα που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, να έχει ανέβει ήδη στη β' κατηγορία. Τμήμα μπάσκετ παιδικό και κορασίδες, που πέρσι πήραν το πρωτάθλημα του νομού Σάμου και φέτος έχουν τον ίδιο στόχο. Σημείωσε ότι αυτή η δραστηριότητα του Συλλόγου έχει θέσει σε κίνηση όλη την τοπική κοινωνία (γονείς, συλλόγους), που την έχει αγκαλιάσει και προσπαθεί να τη στηρίξει με κάθε τρόπο.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος, έχει μεγάλη σημασία τα παιδιά να δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό, να διαπαιδαγωγούνται με τέτοιες αξίες, που είναι απάντηση στην υποκουλτούρα, τα ναρκωτικά και πάει λέγοντας, προσθέτοντας ότι αυτή η υποδομή βοηθάει να βγουν ακόμα και πρωταθλητές. «Πριν δύο μέρες, η Αληθινή Κουτσού από την Ικαρία πήρε το χρυσό μετάλλιο στο νομό Σάμου στα 100 μέτρα στίβου σε ενδοσχολικούς αγώνες κάνοντας 12,98 δευτερόλεπτα», είπε.

Ολα αυτά έγιναν, σημείωσε, «με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής. Είναι μια πορεία που πρέπει να συνεχιστεί και παίζει ρόλο να ξαναβγεί αγωνιστική δημοτική αρχή, που να διεκδικεί και να έχει σταθερή θέση οι αθλητικές εγκαταστάσεις, όλες αυτές οι υποδομές να προσφέρονται δωρεάν στον λαό». Να σημειωθεί ότι ανάλογη δουλειά γίνεται και από άλλους αθλητικούς συλλόγους του νησιού («Ικαρος» - «Μεσαριά» - «Ηρακλής»).


ΝΙΚΟΣ ΛΑΡΔΑΣ
Εχουμε διαλέξει μετερίζι και έτσι θα συνεχίσουμε

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" χρόνια τώρα, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε θέση σ' όλα τα προβλήματα των Ικαριωτών, έχει διαλέξει μετερίζι, είναι με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, με τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, με τους νέους και τις νέες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στη νέα δημοτική περίοδο, θέλουμε να πιστεύουμε με την πλειονότητα του ικαριώτικου λαού στο πλάι μας», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας Ν. Λαρδάς και πρόσθεσε:

«Δεν παραμυθιάζουμε ότι μέσα σε συνθήκες σήψης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος εμείς θα κάνουμε μια σοσιαλιστική νησίδα. Μπορούμε όμως να συμπαρασταθούμε, να είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους, στα συνδικάτα, στους λαϊκούς φορείς, να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές επιλογές που συνθλίβουν τον λαό και σώζουν το κεφάλαιο. Μπορούμε να οργανώσουμε, να συμβάλουμε στη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε, όπως παροχές Υγείας για όλους όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, φτηνές, σύγχρονες, 365 μέρες το χρόνο, με μείωση του εισιτηρίου κατά 50%. Για δρόμους, για διαχείριση απορριμμάτων χωρίς επιπλέον χαράτσια, έργα και υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, ώστε να μη λέμε το νερό νεράκι».


Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη», η συνέχεια με τα θέματα που ανέδειξε η αποστολή στην Ικαρία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ