ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Στην «ημερήσια διάταξη» οι κατασχέσεις, η φοροληστεία και οι εκβιασμοί για το λαό

Καταιγιστικούς ρυθμούς προσλαμβάνουν οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα άλλα χαράτσια. Μάλιστα, το επόμενο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αφορά στην εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα χρέη προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που ξεκινούν από τα τέλη Απρίλη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2018 προβλέπεται να απογειωθεί στα 6,67 δισ. ευρώ, διογκωμένο κατά 2,7 δισ. και σε ποσοστό στο 67,6% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στο ποσό αυτό μάλιστα η ενίσχυση της φοροληστείας θα συμβάλλει με ακόμη 1 δισ. ευρώ, από την αύξηση της μάζας των άμεσων και των έμμεσων φόρων που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες. Οι «φιλόδοξοι» αυτοί στόχοι για να δημιουργηθούν τα «μαξιλάρια» ασφαλείας για το κεφάλαιο, όσο και οι ειδικοί «ποσοτικοί» και «ποιοτικοί» στόχοι για τα κρατικά έσοδα, σηματοδοτούν με τη σειρά τους την κλιμάκωση των κατασχέσεων και άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ο αντιλαϊκός απολογισμός για το 2017

Ενδεικτική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2017, όπου αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών «στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Δεκέμβρη το 1,74 εκατομμύρια (από 1,64 εκατ. το 2016).

Ταυτόχρονα, οι κατασχέσεις και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά, ενώ την ίδια ώρα στο απυρόβλητο βρίσκονται τα παλαιότερα «φέσια» από τα μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια», που πλέον θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα.

Αποκαλυπτικά ως προς αυτό είναι τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2017, που καταγράφουν πως:

  • Ποσοστό 87,7% των «οφειλετών» (3.569.975 οφειλέτες) έχουν βασική οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος για τη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ή περίπου μόλις στο 2,5% της συνολικής μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Ποσοστό 1% των οφειλετών, όπως εταιρείες κ.ά. (40.514 οφειλέτες), έχουν βασική οφειλή μεγαλύτερη από 100.000 ευρώ, με συνολικό χρέος 89,2 δισ. ή περίπου το 89% της μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα «φέσια» αφορά δηλαδή μια μικρή δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών, που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».
Τα σχέδια κλιμάκωσης για το 2018

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το Γενάρη του 2018 η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 766 εκατ. ευρώ, ενώ το συσσωρευμένο χρέος περασμένων ετών διαμορφώνεται πλέον στα 101,3 δισ. ευρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελείται από «φέσια» και μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» και πλέον θεωρείται οριστικά ξεγραμμένο. Σε αυτό το φόντο, η επίθεση και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά.

Την ίδια ώρα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έρχεται να σφίξει τη θηλιά των κατασχέσεων, των εκβιασμών και των απειλών γύρω από τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο που θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναφορικά με τη συγκέντρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων και άλλων χαρατσιών, για το 2018 μεταξύ άλλων, εστιάζουν στα εξής:

-- Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

-- Επίβλεψη της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προηγούμενων ετών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων σε τριμηνιαία βάση.

-- Το ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης προβλέπεται να φτάσει στο 59% των οφειλετών.

-- Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου «διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων», μέχρι 31/12/2018.

Ταυτόχρονα, υπό εξέταση βρίσκεται και ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, εν αναμονή των στοιχείων σχετικά με τη μάζα των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών που θα συγκεντρωθούν στην προσεχή περίοδο.

Στις 11/4 η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση οργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ - μη εγγεγραμμένο σε πολιτική ομάδα - Κώστα Παπαδάκη, την Τετάρτη 11 Απρίλη, στις Βρυξέλλες, με θέμα «Ο αγώνας του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού». Στη Συνάντηση θα συμμετάσχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα λάβουν μέρος συνολικά 34 ομιλητές - εκπρόσωποι από 27 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ