ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Ψάχνονται» για επενδύσεις στο έδαφος των μνημονίων

«Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων (στο μέσο αριστερά) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ (στο μέσο δεξιά), στο χτεσινό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βερολίνο

Eurokinissi

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων (στο μέσο αριστερά) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ (στο μέσο δεξιά), στο χτεσινό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βερολίνο
«Μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα ανακάμψει, καθώς το μέλλον και οι προοπτικές της συνδέονται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης».

Με αυτόν το χαρακτηριστικό άξονα, που αποτυπώνει τη διαπλοκή των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης με τις εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ, απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Φ. Φέσσας, στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε χτες ο «Economist» στο Βερολίνο, με συνδιοργανωτή το Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων BDI.

Στο φόρουμ συμμετείχαν μέλη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας (για την τοποθέτηση στο φόρουμ από τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, βλ. το ρεπορτάζ στη σελ. 5), καθώς και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών, οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά απευθείας επαφών («Β2Β» - «business to business») για τη «διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών» σε τομείς όπως: Πληροφορική και Επικοινωνίες, Ενέργεια, Τουρισμός, φαρμακευτική βιομηχανία και αγροτική βιομηχανία.

«Επιτάχυνση» των αντιλαϊκών μέτρων για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» του κεφαλαίου

Ως πρώτο βήμα «ζωτικής σημασίας» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, χαρακτήρισε τη «γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παρά την επίπονη διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής της χώρας μας, οφείλουμε σήμερα να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες».

Την ίδια ώρα, η προσέλκυση επενδύσεων, στη γραμμή ανάκτησης πόντων ανταγωνιστικότητας σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου έχει ως προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Θ. Φέσσα:

-- «Η Ελλάδα σταδιακά κατάφερε να πλησιάσει σε όρους ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ολοφάνερο για λογαριασμό τίνος προωθούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και ποιος είναι αυτός που πραγματικά «πιέζει» για την «επιτάχυνση» της επίθεσης σε βάρος του λαού.

-- Αναφερόμενος στο τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, τονίζοντας ότι ο ποσοτικός στόχος για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ θα ήταν εφικτός σε προηγούμενη φάση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι τώρα τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία είναι πολύ φτηνά.

-- Επιπλέον, κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις «υπάρχουσες ευκαιρίες» στους τομείς του τουρισμού, των logistics, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής, των φαρμάκων, των μεταλλικών προϊόντων, της οικονομίας υπηρεσιών που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, επισημαίνοντας ότι οι παραπάνω τομείς της ελληνικής οικονομίας υπόσχονται «σημαντικές υπεραξίες σε εκείνους τους επενδυτές που πρώτοι θα τολμήσουν να επενδύσουν».

-- «Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να βασισθεί στην αναδιάρθρωση της αγοράς και των επιχειρηματικών δομών προς μεγαλύτερες, πιο οργανωμένες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αξιοποιώντας έτσι το ταλέντο, το καινοτόμο πνεύμα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα σε αφθονία, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δείχνοντας βέβαια στην κατεύθυνση συγκέντρωσης των επιχειρήσεων σε ακόμη μεγαλύτερα σχήματα και μεγέθη, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

-- «Κλείνοντας το μάτι» στους επενδυτές, υπογράμμισε πως «οι σημερινές αξίες (assets) στη χώρα μας είναι σημαντικά υποτιμημένες». Σε αυτό το πλαίσιο, έδειξε στις δυνατότητες προσοδοφόρων εξαγορών και άμεσων επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται λόγω και των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην επιχειρηματική πιάτσα.

-- Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας, «χτυπώντας το καμπανάκι» του κινδύνου προς την κυβέρνηση και τους «Θεσμούς», υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθούν υπερβολές σε φορολογικά μέτρα που θα βαθύνουν περισσότερο την ύφεση. Ουσιαστικά, επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για «εναλλακτικό» μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, στο έδαφος βέβαια των μνημονίων.

-- Τέλος, δείχνοντας στην κατεύθυνση και ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου, τόνισε ότι βασικές αιτίες της αργοπορίας της Ελλάδας να βγει από την κρίση είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, οι αδύναμοι θεσμοί, οι πελατειακές σχέσεις καθώς και η ταύτιση των μεταρρυθμίσεων μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΕΛΠΕ: Παράπονα για τη «μη ευνοϊκή ανταγωνιστική θέση»

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης, υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος του ομίλου και βασική υποχρέωση απέναντι στους μετόχους είναι η διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικής παρουσίας της εταιρείας ανάμεσα στο 25% των πιο ανταγωνιστικών διυλιστηρίων.

Οπως είπε, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε μη ευνοϊκή ανταγωνιστική θέση, «λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, των capital controls και της φήμης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Οπως είπε, αυτό προκαλεί άνιση ταμειακή ροή κι ένα μη ανταγωνιστικό κόστος κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, ο όμιλος των ΕΛΠΕ υιοθετεί τις ευρωενωσιακές θέσεις για το μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και τον επαναπροσανατολισμό απέναντι στα προϊόντα της νέας εποχής (δίκτυα αερίου, ηλεκτρική ενέργεια).

Οι Γερμανοί βιομήχανοι

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», διαπίστωσε από την πλευρά του, από το βήμα του ελληνο-γερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ου. Γκρίλο, ο οποίος παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις «σωστές προϋποθέσεις» για την οικονομία: «Αξιόπιστο δημοσιονομικό και νομικό σύστημα, αποτελεσματική διοίκηση και θετικές συνθήκες χρηματοδότησης».

Ο ίδιος εντόπισε δυνατότητες για τις διμερείς σχέσεις στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στο φαρμακευτικό τομέα, στην Πληροφορική - Επικοινωνίες, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη των διμερών οικονομικών δραστηριοτήτων «δεν είναι τόσο θετική»: 165 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (στοιχεία του 2013), 30% λιγότερες από το 2010. Ευρύτερα, υπογράμμισε πως επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν «μόνο όταν οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει όλες οι χώρες να δουλέψουν μαζί» και πως «το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση». Επισήμανση που σχετίζεται βέβαια με τις επιπλέον ανάγκες του γερμανικού κεφαλαίου σε εργατικό δυναμικό...

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κεντρικής Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), V. Treier, υπογράμμισε πως «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το 2012, καθώς βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα και ισχυροποιήθηκε ο μηχανισμός σταθερότητας, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ακόμη θετικά αποτελέσματα».

«Η αδύναμη ζήτηση προκαλεί πονοκεφάλους στις γερμανικές εταιρείες και δυστυχώς τα capital controls συρρίκνωσαν τη δραστηριότητα», σημείωσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ