ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των τευτλοπαραγωγών

Παραμένουν για δεύτερη μέρα έξω από τα εργοστάσια της ΕΒΖ, διεκδικώντας να τους καταβληθούν οφειλές και ενισχύσεις

Πέρα απ' όλα τα άλλα, οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι
Πέρα απ' όλα τα άλλα, οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι
Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας από τευτλοπαραγωγούς των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται σε Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα.

Οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς πέρα από τα 8 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται για την παράδοση της περσινής σοδειάς, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όπως και τα ποσά που δικαιούνται από το κοινοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013. Θυμίζουμε ότι για τα δίκαια αιτήματά τους, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Γενάρη.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης κινητοποίησης, οι τευτλοπαραγωγοί δεν παρεμποδίζουν τις λειτουργίες των εργοστασίων, ούτε εμποδίζουν την είσοδο φορτηγών, αλλά δεν επιτρέπουν την έξοδο προϊόντων, καθώς θεωρούν ότι στις μονάδες της ΕΒΖ υπάρχουν προϊόντα αξίας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία ζητάνε να πληρωθούν και οι ίδιοι.

Τον αγώνα των τευτλοπαραγωγών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αντιπροσωπεία της οποίας σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να επισκεφτεί το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εκτός από τη διεκδίκηση των ποσών που τους οφείλονται, οι τευτλοπαραγωγοί ζουν στην αβεβαιότητα «ως προς την ύπαρξη της τευτλοκαλλιέργειας για τις επόμενες χρονιές» και γι' αυτό «αγωνίζονται για τη διατήρηση των εργοστασίων, τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΕΒΖ σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της ντόπιας παραγωγής, για την κάλυψη των αναγκών του λαού σε εγχώρια ζάχαρη».

Μας αφορά όλους

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει ακόμα ότι: «Οι συνέπειες από το κλείσιμο των εργοστασίων δεν αφορούν μόνο την αγροτιά, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει μια δυναμική καλλιέργεια, αλλά και τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ, που θα χάσουν τη δουλειά τους, και γενικότερα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού η αύξηση των εισαγωγών ζάχαρης συνδέεται και με την αύξηση της τιμής της για τους καταναλωτές.

Η παραγωγή των τεύτλων στην Ελλάδα και τα εργοστάσια ζάχαρης μπορούν να εξασφαλίσουν πλήρη αυτάρκεια της χώρας μας σε ζάχαρη και άλλα προϊόντα και να μη γίνονται εισαγωγές τους, αφού μπορούν και παράγονται στην Ελλάδα.

Ομως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχώς υπόσχεται και απλόχερα προσφέρει πόρους, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακό νόμο, μείωση τιμολογίου ενέργειας και άλλα πολλά στους ιδιώτες "επενδυτές", ντόπιους και ξένους, έχει εγκαταλείψει τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ και συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της και σ' αυτόν τον τομέα».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «καλεί τους τευτλοπαραγωγούς, αλλά και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της ΕΒΖ, να εντείνουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων τους.

Καλούμε, επίσης, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να συνεχίσουν την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που με τα μέτρα που προωθεί - κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ, βαριά φορολογία, Ασφαλιστικό - λαιμητόμος, αύξηση του κόστους παραγωγής, κόψιμο επιδοτήσεων, χαμηλές τιμές παραγωγού κ.ά. - τους σπρώχνει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Μετά την 40ήμερη σκληρή μάχη που δώσαμε στα μπλόκα, το επόμενο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει κλειστεί για τη 48ωρη απεργία και το απεργιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Απαράδεκτη και επικίνδυνη σύμβαση

Η κατάπτυστη σύμβαση που επιχειρεί να επιβάλει ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δεν έπεσε «από το πουθενά». Είναι κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αντεργατικών ανατροπών, που επεκτείνονται πολύ πιο πέρα από τον κλάδο των Κατασκευών και στηρίζονται σε νόμους και ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διατηρούνται και εμπλουτίζονται από τη σημερινή.

Ηδη, το λεγόμενο «μπλοκάκι», που συγκαλύπτει σχέσεις πραγματικής μισθωτής εργασίας, είναι γενικευμένη μορφή απασχόλησης των μισθωτών τεχνικών στον κατασκευαστικό τομέα. Εξαπλώνεται όμως και σε άλλους κλάδους, όπως στην Υγεία, στους δικηγόρους, στους λογιστές, στην Εκπαίδευση και τελευταία σε εργοστάσια του Μετάλλου στη Μαγνησία και στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, με τη βούλα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

***

Τα οφέλη που αποκομίζει η εργοδοσία από αυτή τη μορφή απασχόλησης είναι πολλά και μεταφράζονται σε κέρδη από τη μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας». Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται τυπικά ως «αυτοαπασχολούμενοι», με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν μισθωτή εργασία και σε πολλές περιπτώσεις, μέσα από αλλεπάλληλες ανανεώσεις των συμβάσεων, έχουν μακρόχρονη προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη.

Με τη σύμβαση που προωθείται, η εργοδοσία επιχειρεί να απαλλαγεί οριστικά από τα εναπομείναντα δικαιώματα των μισθωτών τεχνικών, που ισχύουν έστω και σαν «γκρίζα ζώνη». Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η καταβολή αποζημίωσης για απόλυση λόγω «μη ανανέωσης σύμβασης» και το νομικό όριο στον αριθμό των απολύσεων, η παροχή νόμιμης άδειας με αμοιβή, άδειες τοκετού και λοχείας για τις γυναίκες, άδειες ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος, τυπικό ωράριο μισθωτού, αποζημίωση των υπερωριών.

***

Θυμίζουμε ότι με την προτεινόμενη σύμβαση, ο εργαζόμενος καλείται να συμφωνήσει ότι στο εξής δε θα πληρώνεται όταν απουσιάζει από τη δουλειά λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, ενώ όποιος αρρωσταίνει αθροιστικά για πάνω από 15 μέρες το χρόνο, θα απολύεται! Η ...εναλλακτική που του δίνεται, είναι να διορίσει έναν αναπληρωτή τις μέρες της απουσίας του, για να κρατήσει ανοιχτή τη θέση εργασίας του στον όμιλο μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά!

Επίσης, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να κοινοποιεί στην εργοδοσία οποιαδήποτε «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», προκειμένου να παρακολουθείται η απουσία του σε περίπτωση ασθένειας, ενώ αν χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό για δουλειά της εταιρείας, θα αναλαμβάνει ο ίδιος τα έξοδα για ασφάλιση υγείας, εμβολιασμούς και μεταναστευτικές απαιτήσεις (π.χ. βίζα). Ο εργαζόμενος υπογράφει ακόμα ρητή «δήλωση» ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου και αν θελήσει να βρει το δίκιο του απέναντι στην εταιρεία, θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της Αγγλίας ή της Ουαλίας, επειδή η σύμβαση υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο!

***

Είναι βέβαιο ότι αν περάσει αυτή η σύμβαση στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο, θα γενικευτεί συνολικά στον κλάδο και πέρα από αυτόν. Ταυτόχρονα, θα γίνει ένα γενναίο βήμα ώστε να βρει πλήρη εφαρμογή το αντιασφαλιστικό πλαίσιο για τους μισθωτούς με «μπλοκάκια», που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Από αυτή τη σκοπιά, τόσο οι όροι της σύμβασης όσο και η απόλυση της εργαζόμενης στον όμιλο, επειδή αρνήθηκε να την υπογράψει, δεν πρέπει να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν εργαζόμενο, πρώτα και κύρια στον κλάδο των Κατασκευών. Πέρα απ' όλα τα άλλα, έρχεται να «κουμπώσει» με τις νέες ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας και γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ