ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Πρόγραμμα δράσης σε τροχιά απεργιακής κλιμάκωσης

Αύριο η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, την ίδια ώρα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για τις ιδιωτικοποιήσεις
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για τις ιδιωτικοποιήσεις
Με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τα οξυμένα προβλήματα στους τόπους δουλειάς και ταυτόχρονα προετοιμάζουν τη 48ωρη απεργία - απάντηση στα μέτρα που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση - κουαρτέτο, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, σταθμό σ' αυτή την πορεία αποτελεί η αυριανή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία.

Πρόγραμμα δράσης

Στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Σήμερα, Τετάρτη

  • Οι Λαϊκές Επιτροπές από τη Δυτική Αθήνα προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 10 π.μ., με αιτήματα που αφορούν εργαζόμενους και ανέργους.
  • Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής οργανώνει σύσκεψη, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ, προετοιμάζοντας τη 48ωρη απεργία, αλλά και την κινητοποίηση για τους ανέργους, στην οποία θα συμμετέχει την Παρασκευή (βλέπε παρακάτω).

Αύριο, Πέμπτη

  • Σε κινητοποίηση καλεί εργαζόμενους, μισθωτούς τεχνικούς, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους στον κλάδο των Κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Αττικής, Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Τεχνικών.

Την Παρασκευή 8/4

  • Στο πλαίσιο της δράσης για την ανακούφιση των ανέργων του κλάδου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων οργανώνουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 π.μ.
  • Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή τις διεκδικήσεις για προστασία των ανέργων, προχωρούν συνδικάτα της Βιομηχανίας, στις 12 το μεσημέρι.
  • Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν στις 2 μ.μ. ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής (προσυγκέντρωση στο μετρό στην πλατεία Κοραή στη 1.30 μ.μ.). Απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης

Χτες, εξάλλου, οι Γραμματείες Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου και Λασιθίου του ΠΑΜΕ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για τη 48ωρη απεργία. Μεταξύ άλλων, κάλεσαν τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και όλο τον κρητικό λαό να δώσουν το «παρών» στην απεργία και την πρώτη μέρα στις κατά τόπους συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις πρωτεύουσες των νομών. Τη δεύτερη μέρα, να συμμετέχουν μαζικά σε παγκρήτια συγκέντρωση, στης 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 11/4, στις 8 μ.μ., στην κοινότητα της Επισκοπής, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, μπροστά και στη 48ωρη απεργία. Καλεί σε μαζική συμμετοχή την πρώτη μέρα της απεργίας στην πλατεία της Νάουσας και τη δεύτερη σε μαζική μετάβαση και διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στη 48ωρη γενική απεργία, με κινητοποίηση την πρώτη μέρα και μαζική κάθοδο στην Αθήνα τη δεύτερη, καθώς και η συμμετοχή των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Απρίλη, αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.

Αύριο η απεργία στο Δημόσιο

Παράλληλα με τη μάχη της 48ωρης απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο προετοιμάζουν και την αυριανή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις θα γίνουν ακόμα στις εξής πόλεις: Αγρίνιο, 10.30 π.μ., Εφορία. Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., Δημαρχείο. Βόλος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Λευκάδα, 10 π.μ., νοσοκομείο. Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς. Πρέβεζα, 9 π.μ., Εφορία. Ξάνθη, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος στα Δικαστήρια. Χίος, 10.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς. Σάμος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Στο πλαίσιο της απεργίας, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας, από κοινού με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στις 10 π.μ., ενώ την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., καλεί σε σύσκεψη σωματείων του Δημοσίου, στο Εργατικό Κέντρο.

Την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργία, για τη διεκδίκηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, ανέδειξε και η παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε χτες στη δημοτική αρχή Ζωγράφου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων έξι εργαζομένων αορίστου χρόνου, που παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες.

«Η στάση της Διοίκησης του Δήμου είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι δύο επιτελούν κοινό στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από την παραπέρα μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους μέσα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο.

Εκδήλωση με πρωτοβουλία της ΠΣΟ

Προετοιμάζοντας την αυριανή απεργία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο οργάνωσαν τη Δευτέρα σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και ιδιωτικοποιήσεις», στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, στην πλατεία Κάνιγγος. Με το ίδιο θέμα και για την προπαγάνδιση της απεργίας, είχαν προηγηθεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κλαδικής Οργάνωσης Δημοσίου της ΠΣΟ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως σε Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Σουηδία, Κύπρο και Πορτογαλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, σε όλον τον κόσμο.

Στη σύσκεψη στην Αθήνα, ο Δ. Ακτύπης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε εισηγητικά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν στην Ελλάδα, «οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, δεν εφαρμόζονται μόνο εδώ. Εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με ελλείμματα ή χωρίς ελλείμματα, με σοσιαλδημοκρατικές ή νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και πολιτικές.

Εχουν την ίδια μήτρα, εξυπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, παίρνονται για να γίνουν οι ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι πιο ανταγωνιστικοί έναντι αυτών των ΗΠΑ και των άλλων ισχυρών χωρών, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου ακόμα πιο πολύ και στην περίοδο της κρίσης, φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, για να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάκαμψη».

Ενοχλήθηκαν οι αυτόκλητοι «πορτιέρηδες»

Εχουμε ξαναγράψει για την αυτοαποκαλούμενη «Παμπειραϊκή πρωτοβουλία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών», που σαν «πορτιέρης» στο λιμάνι του Πειραιά είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει την έκφραση της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες από Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία. Από χτες, όμως, απαιτούν με θράσος να αποχωρήσουν από το λιμάνι τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πραγματοποιούν εξόρμηση στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλήσουν μέλη των σωματείων ότι, αν δεν κατεβάσουν τις σημαίες του ΠΑΜΕ από το κιόσκι τους, «θα επιληφθούν οι αρχές».

Στα επίμονα ερωτήματα των συνδικαλιστών με ποιο δικαίωμα εμποδίζουν τα σωματεία να απευθύνονται στους πρόσφυγες, η απάντηση μέλους της «πρωτοβουλίας» ότι ...«κάποτε ήταν στο ΚΚΕ» (!) μόνο γέλια προκαλεί. Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και από άλλο μέλος της «πρωτοβουλίας», που απαίτησε την αποχώρηση των συνδικάτων ισχυριζόμενο ότι είναι ενάντια στην «κομματικοποίηση». Τα λένε αυτά οι εκπρόσωποι ενός «φορέα», στον οποίο ανάμεσα σε άλλους συμμετέχει το «Λιμάνι της Αγωνίας», δηλαδή η δημοτική παράταξη με την οποία συμμετείχε στις τοπικές εκλογές ως επικεφαλής ο σημερινός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας!

Γι' αυτό, άλλωστε, ο καημός τους για την ...«κομματικοποίηση» πήγε περίπατο, όταν η τελευταία αναγκάστηκε από τη συζήτηση να υπερασπιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του, λέγοντας ότι «τουλάχιστον η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί». Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί: Υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, απελαύνει άλλους στέλνοντάς τους πίσω στη φωτιά του πολέμου και φέρνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνα παιχνίδια, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται και των πολεμικών συγκρούσεων.

Η ενόχλησή τους, λοιπόν, έχει εξήγηση: Επιδιώκουν η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη να εκφυλίζεται στα όρια της ελεημοσύνης, να μην πάρει ταξικά χαρακτηριστικά, να μην οργανωθεί η πάλη Ελλήνων και προσφύγων ενάντια στην κοινή πολιτική ρίζα της εξαθλίωσης και των πολέμων. Οσο κι αν προσπαθήσουν, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την επαφή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τους ξεριζωμένους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά, όπως άλλωστε δεν το κατάφεραν μέχρι σήμερα, παρά τη λύσσα τους.


Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ