ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την Παρασκευή η κινητοποίηση για τη Μέρα της Γυναίκας

Στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια

Κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, οργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ) οργανώνουν κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., μπροστά στην 3η - 4η ΥΠΕ, στην Αριστοτέλους.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει η ΟΓΕ.

Κοινή πρωτοβουλία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Αναπληρωτριών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Νίκος Πλουμπίδης» και Παλαιού Φαλήρου.

Επιπλέον, σε μια κοινή πρωτοβουλία με την ΟΓΕ, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 28/3, στις 2 μ.μ., για τα προβλήματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 8 Μάρτη απευθύνουν επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Εκδηλώσεις Σωματείων και Συλλόγων

Εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους οργανώνει σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Εκδήλωση με θέμα τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα, τις επιπτώσεις της δουλειάς στον οργανισμό και την υγεία τους, αλλά και τη μητρότητα, οργανώνει αύριο Πέμπτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β).

Η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) οργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο, εκδήλωση με τίτλο: «Οι δικές μας ανάγκες δεν χωράνε στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού».

Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, την Παρασκευή 8/3. «Τιμάμε στις 8 του Μάρτη τις εργαζόμενες γυναίκες του σωματείου μας που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία, στη ΔΥΠΕ, στο υπουργείο και με τις μαζικές διαμαρτυρίες διεκδικούν σταθερή και μόνιμη δουλειά, να μην απολυθεί κανείς και καμία», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας, ομιλία και φωτογραφική έκθεση.

Ανακοινώσεις από ΜΑΣ και ΕΕΔΔΑ

Να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη δημιουργική ζωή, κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - επιχειρηματικούς ομίλους, καλεί τις φοιτήτριες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Δεν συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη "ελευθερία" και "ισότητα". Δεν συμβιβαζόμαστε με τις "ίσες ευκαιρίες" στην εργασιακή ζούγκλα, στο πανεπιστήμιο επιχείρηση που μας μετατρέπει σε πελάτες», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καλεί στην κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, «που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε τόπους ξένους, πολλές φορές αφιλόξενους και σκληρούς γι' αυτές», αναφέρεται ιδιαίτερα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στην ανακοίνωσή της με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, ενώ απευθύνει κάλεσμα στην κινητοποίηση που οργανώνει η ΟΓΕ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης της εργαζόμενης καθαρίστριας

Η εργαζόμενη καθαρίστρια (πρώτη από δεξιά) και δίπλα της ο Γ. Πρέντζας
Η εργαζόμενη καθαρίστρια (πρώτη από δεξιά) και δίπλα της ο Γ. Πρέντζας
Αναβλήθηκε για τις 8 Απρίλη η εκδίκαση της έφεσης της καταδικασμένης σε 8 χρόνια φυλάκιση εργαζόμενης καθαρίστριας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ). Η αναβολή της προγραμματισμένης για χτες δίκης δόθηκε λόγω τυπικού δικονομικού κωλύματος, σχετικού με τη σύνθεση του δικαστηρίου.

Στο πλευρό της εργαζόμενης και της οικογένειάς της βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και σωματείων μελών του, ενώ την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει και σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία, πέρα από την περιοχή των Ιωαννίνων, όπως οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας.

Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βασικός μάρτυρας υπεράσπισης, ως εργαζόμενος και συνδικαλιστής στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι η εργαζόμενη, που δουλεύει από το 2003 στο ΠΓΝΙ ως καθαρίστρια, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 8 χρόνια φυλάκιση, επειδή το 2001 παραποίησε κατά ένα χρόνο το έτος κτήσης του απολυτηρίου Δημοτικού (!) προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μια θέση βοηθητικού προσωπικού. Είχε μάλιστα δικαστεί ερήμην, καθώς παρότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα, το δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημά της για αναβολή. Σημειώνεται ότι η 50χρονη εργαζόμενη είναι μητέρα 13 παιδιών, τα τέσσερα από τα οποία είναι ανήλικα.

«Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού», είχε τονίσει το Εργατικό Κέντρο μπροστά στην απαράδεκτη πρωτόδικη απόφαση.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΕΜΙΣΕΑ
Προσανατολίζονται σε νέο γύρο κινητοποιήσεων

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και τις εργοδοτικές ενώσεις προσανατολίζονται για το επόμενο διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Στέλλα Βαλαβάνη.

Ηδη, όπως επισημάνθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των παραπάνω φορέων, για το 2019 προβλέπεται νέο πετσόκομμα σε επιδόματα, θεραπείες, υπηρεσίες των ατόμων με αναπηρίες. Μόνο σε μια τετραετία η κρατική δαπάνη για την Ειδική Αγωγή έχει μειωθεί οριζόντια κατά 40%, φτάνοντας μόλις στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα συνταγογράφησης που τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2019 περικόπτονται μια σειρά από θεραπείες.

«Το νέο καθεστώς συνταγογράφησης και αποζημίωσης έρχεται να θεσμοθετήσει την ήδη διαμορφωμένη διαλυτική κατάσταση, τη μείωση δαπάνης για την Ειδική Αγωγή μέσω του κλειστού προϋπολογισμού. Προσφέρει δε στήριξη στους επιχειρηματίες του κλάδου, όσο κι αν οι ίδιοι παρουσιάζονται ως θύματα για να αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερες παροχές», υπογραμμίστηκε.

Αιτήματα αιχμής του επόμενου διαστήματος, μεταξύ άλλων, είναι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις προτάσεις του ΣΕΜΙΣΕΑ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους. Δωρεάν θεραπείες σε όλα τα ΑμεΑ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και καταβολή των χρωστούμενων στις οικογένειες για τις θεραπείες των παιδιών τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Συγκέντρωση στην Υγειονομική Περιφέρεια

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαιτώντας επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στο χώρο της Υγείας.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Γκοτσόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας και η Μήλια Θεοφιλάτου, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας.

Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, θέτοντας τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Δημήτρης Πελεκούδας.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ημερίδας που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οποίο διεκδικεί μεταξύ άλλων: Προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Αμεση αντικατάσταση του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού. Αμεση συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου. Αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ανανέωση του εξοπλισμού του. Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6ης ΥΠΕ.

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Σε κινητοποίηση στην είσοδο του Νοσοκομείου Νίκαιας καλούν σωματεία και φορείς του Πειραιά την Τρίτη 12/3, στις 6.30 μ.μ., διεκδικώντας να λυθούν άμεσα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org