ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί το λαό με νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με νέα τροπολογία - πρόκληση μειώνει κι άλλο τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών από το 15% στο 10%!

INTIME NEWS

Δεν έχουν τέλος οι φοροαπαλλαγές που εξασφαλίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους επιχειρηματικούς ομίλους, προνόμια που τους εξασφαλίζει με τη βάρβαρη αντιλαϊκή της πολιτική η οποία ματώνει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Χτες κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι μειώνεται σε 10%, από 15% που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων που προέρχονται από μερίσματα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις» και μειώνει κατά 5% τους φόρους των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων εταιρειών.

Το μέτρο θα ισχύει από το φορολογικό έτος 2019 και εφεξής, ενώ η εξήγηση που δίνεται στην αιτιολογική έκθεση είναι ότι μειώνεται «η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω εισοδημάτων ως κίνητρο για τις επενδύσεις»!

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις προτεινόμενες διατάξεις, επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια μείωση εσόδων, από το έτος 2020 και εφεξής ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου». «Η ανωτέρω μείωση - αναφέρεται - θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», με άλλα λόγια ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και αυτό τον «λογαριασμό», στο όνομα της διαμόρφωσης του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει θυσίες δίχως τέλος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Η τροπολογία - πρόκληση, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» το παραπέρα τσεκούρωμα του αφορολόγητου και λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με τους δεκάδες έμμεσους και άμεσους φόρους, αποτελεί άλλη μια τρανταχτή απόδειξη της «δίκαιης» ανάπτυξης για το κεφάλαιο που υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της και που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα προνόμια που η κυβέρνηση εξασφαλίζει σωρηδόν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, η τροπολογία αποτελεί απλά το «ορεκτικό» του νομοσχεδίου με τα νέα φορολογικά «κίνητρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, την περασμένη βδομάδα, έρχεται στη Βουλή εντός διμήνου.


Στις «αγορές» με «εγγυητική επιστολή» την αντιλαϊκή πολιτική

Με τη νέα έκθεση από την πλευρά του ΔΝΤ, που θεωρείται θέμα ημερών και θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτή που δημοσιοποίησε τις προάλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» και πέραν αυτής.

Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στην ατζέντα του οποίου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι επισημάνσεις αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται για την τρέχουσα περίοδο.

Να σημειωθεί ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», μέσω της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, συνδέεται με την εκταμίευση προς το ελληνικό κράτος ποσού 900 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012, ζήτημα που ενδέχεται να μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 5 Απρίλη.

Θυμίζουμε ότι τα «πρώτα ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα εστίαζαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να υπάρξουν «περισσότερη ευελιξία» στην αγορά εργασίας και νέες «δομικές μεταρρυθμίσεις» για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη που «θα χρηματοδοτηθεί από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», δηλαδή από το προνομοθετημένο μέτρο για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, στην προετοιμασία ενός «προληπτικού σχεδίου» για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων στην περίπτωση δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά, όσο και στη γενίκευση των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο και με καλύτερη «ρεκλάμα» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό και με τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρει στους «επενδυτές» το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χτες το εγχείρημα της εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές για την άντληση νέου κρατικού δανείου, που βέβαια προστίθεται στη μάζα του ήδη υπάρχοντος και στις πλάτες του λαού.

Το νέο κρατικό ομόλογο, 10ετούς διάρκειας, έκλεισε στη χτεσινή δημοπρασία με μέσο επιτόκιο στο 3,9%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το «επενδυτικό ενδιαφέρον» έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 12 δισ. ευρώ, από τα οποία ο ΟΔΔΗΧ έκανε αποδεκτές «προσφορές» της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, σε αντίστοιχο ύψος με το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στο τέλος Γενάρη.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επιτυχή κλεισίματα των «αξιολογήσεων» και την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο των μνημονίων.

Ειδικότερα, στο τέλος Δεκέμβρη του 2018 εμφανίζεται στα 358,9 δισ. ευρώ, από 328,7 δισ. το Δεκέμβρη του 2017, διογκώθηκε δηλαδή στη διάρκεια του έτους κατά 30 δισ. ευρώ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org