ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και υποκριτικές εκκλήσεις για «εκεχειρία»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε «προσωρινή επιχειρησιακή παύση» κατά θέσεων τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία ανακοίνωσε χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ εξαιτίας της απόφασης Κούρδων των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) να αναστείλουν τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στα σύνορα Συρίας - Ιράκ και να μεταβούν στο Αφρίν, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις των Κούρδων στο Αφρίν κατά του τουρκικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι Κούρδοι που στηρίζονται από τις ΗΠΑ μετέβησαν στο Αφρίν «παρά την επιθυμία» της Ουάσιγκτον. Η εξέλιξη, πάντως, φαίνεται πως ανακοινώθηκε με τρόπο που αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιες αιχμές κατά της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια Συρία, εναντίον της οποίας είχαν ταχθεί, εδώ και καιρό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και αξιωματικοί στο Πεντάγωνο με το επιχείρημα ότι η τουρκική επίθεση θα «υπονομεύσει» τις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Το ίδιο διάστημα, μαίνονται οι συγκρούσεις στο Αφρίν και στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα, με αποτέλεσμα και άλλες δεκάδες νεκρούς μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

Στην κωμόπολη Ντούμα πάντως κοντά στην Αν. Γκούτα για πρώτη φορά χθες έφθασαν 46 φορτηγά του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με τρόφιμα και φάρμακα για περίπου 27.500 άτομα. Νωρίτερα, Σύροι αξιωματούχοι διαπίστωναν σημαντική πρόοδο στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού υποστηρίζοντας πως πλέον έχει ανακαταληφθεί πάνω από το 36% των περιχώρων της Αν. Γκούτα. Μάλιστα, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, διαβεβαίωσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν» οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στην Αν. Γκούτα «παράλληλα με τη δυνατότητα που θα δοθεί στους άμαχους να απομακρυνθούν από τα εδάφη».

Στην Αγκυρα, όπου διαπιστώνεται αύξηση των απωλειών και για τον τουρκικό στρατό από τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, ανακοινώθηκε συνεδρίαση των «επιτροπών» ΗΠΑ - Τουρκίας για επίλυση των διμερών διαφορών στη Συρία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (8 και 9 Μάρτη) στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε με 29 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές βρετανικό σχέδιο απόφασης που ζητά τη διενέργεια από τον ΟΗΕ στη Συρία «επείγουσας έρευνας για την πρόσφατη βία στην Ανατολική Γκούτα».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διασφαλίσει ότι η Συρία θα αποδεχθεί «χωρίς καμία αμφισημία» το ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία και συζήτησε στη συνέχεια με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τις εξελίξεις στη Συρία εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία».

Τέλος, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στην Ουάσιγκτον καταδίκασε την επίθεση «που το καθεστώς Ασαντ, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν έχει εξαπολύσει εναντίον του πληθυσμού της Ανατολικής Γκούτας», ενώ προβάλλεται και το πρόσχημα της χρήσης χημικών όπλων.

ΗΠΑ
Ανησυχία μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ως έναν επιπρόσθετο «μοχλό» σκληρών παζαριών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο προβάλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τα σχέδιά του για την επικείμενη επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Χτες βράδυ, δήλωσε αφενός «ανυποχώρητος» στα σχέδιά του, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει εξαιρέσεις σε εταίρους των ΗΠΑ όπως ο Καναδάς και το Μεξικό σε περίπτωση, όπως τόνισε, που επιτρέψουν την υπογραφή «μιας νέας και δίκαιης NAFTA» («Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής»). Τα ριψοκίνδυνα παζάρια του Τραμπ ωστόσο προκαλούν έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ.

Χτες βράδυ ο (Ρεπουμπλικάνος) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τις πιθανές επιπτώσεις των επικείμενων αμερικανικών δασμών ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην προωθήσει» το σχέδιό της. Και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Αμβούργο προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αντίποινα και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, απειλώντας με δασμούς σε μηχανές «Χάρλεϊ - Ντάβινσον», αμερικανικά τζινς «Levis», ουίσκι κ.λπ. «Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε και η Τερέζα Μέι για τις δυσμενείς επιπτώσεις και τόνισε ότι η «πολυμερής δράση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης προβλημάτων παγκόσμιας υπερπροσφοράς».

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τους επικείμενους δασμούς, προειδοποιώντας ότι ένας ενδεχόμενος «εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει ούτε τους Γερμανούς, ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε τους Αμερικανούς». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «θα συζητήσει μαζί με την Κομισιόν, τη Γαλλία και άλλους εταίρους τα περαιτέρω βήματα».

Μέσα σε όλα αυτά, οι μετοχές μεγάλων βιομηχανιών όπως της BMW και της «Daimler» άρχισαν να καταγράφουν απώλειες (στις ΗΠΑ πωλούνται πολλά οχήματα κουπέ, σπορ και σεντάν γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών). Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ μπορεί να ζημιώσουν τελικά την αμερικανική οικονομία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αλληλεγγύη στην Αχέντ Ταμίμι

Η εκδήλωση - συζήτηση του διοργάνωσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η ΕΕΔΥΕ στην Ορεστιάδα, στις 2/3, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας της Επιτροπής Νέων της ΠΣΟ για την απελευθέρωση της νεαρής Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι, αλλά και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, διατράνωσε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα αυτού του βασανισμένου λαού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της παλαιστινιακής υπόθεσης, την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σήμερα για εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Θίχτηκε το ζήτημα της νομοθεσίας που υφίσταται σήμερα για «αδικήματα» ανηλίκων, ενώ έγινε αναφορά στην κλιμακούμενη κατάσταση έντασης που επικρατεί στην περιοχή, τόσο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, όσο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Τέλος, έγινε αναφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και τα σχέδια της αστικής τάξης για αναβάθμιση της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό, με σχέδια εγκατάστασης νέων ΝΑΤΟικών βάσεων, όπως η βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, που φαίνεται να μονιμοποιείται.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώνονταν υπογραφές ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος κύκλος εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

  • Στις ΗΠΑ βρέθηκε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συνάντησε στο Λευκό Οίκο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Ποτέ δεν ήταν τόσο καλές οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ», δήλωσε χτες βράδυ ο Τραμπ και εκθείασε το υποτιθέμενο «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά παγίωση και επέκταση της κατοχής και περαιτέρω «στραγγαλισμός» των Παλαιστινίων. Ο Τραμπ μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να παρευρεθεί στο άνοιγμα της νέας αμερικανικής πρεσβείας εκεί, στις 14 Μάη.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Περιοδεία του πρίγκιπα Σαλμάν για επενδύσεις και επεμβάσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Η σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, έναντι ανταγωνιστών της τελευταίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια τριήμερης επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε στο Κάιρο την Κυριακή ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι τον ξενάγησε σε μεγάλα κατασκευαστικά, ενεργειακά και επενδυτικά έργα που φτιάχνονται π.χ. στο νέο κανάλι του Σουέζ, ενώ υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, όπως αυτή ανάμεσα σε εκπροσώπους του σαουδαραβικού Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) και του αιγυπτιακού υπουργείου Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και στην ιμπεριαλιστική επίθεση που έχουν ξεκινήσει στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εδώ και τρία χρόνια, για να μειώσουν την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν, αλλά και στις προσπάθειες περιφερειακής «απομόνωσης» του Κατάρ. Εχουν επίσης αναπτύξει έντονα τις σχέσεις με το Ισραήλ σε διάφορα επίπεδα, σε βάρος των προσπαθειών για διαπραγμάτευση και επίλυση του Παλαιστινιακού, ενώ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον αιγυπτιακό λαό η προπέρσινη απόφαση της κυβέρνησης Σίσι να εκχωρήσει στη Σαουδική Αραβία τα στρατηγικής σημασίας νησιά Τιράν και Σαναφίρ, την παράδοση των οποίων στο Ριάντ επικύρωσε το περασμένο 48ωρο «συμπτωματικά» το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου θα μεταβεί την Τετάρτη στη Βρετανία, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, και στις 19/3 στις ΗΠΑ, όπου θα παζαρέψει σημαντικά επενδυτικά και στρατιωτικά σχέδια, όπως οι μεγάλοι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζει να φτιάξει η Σαουδική Αραβία και για τους οποίους κοντράρονται τεράστια αμερικανικά, γαλλικά και ρωσικά μονοπώλια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλειστή για «λόγους ασφαλείας» η αμερικάνικη πρεσβεία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση αργά το απόγευμα της Κυριακής, ότι θα παραμείνει κλειστή «εξαιτίας απειλής για την ασφάλεια», χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε και για το πότε θα επαναλειτουργήσει κανονικά.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Αγκυρα αλλά και Σαμψούντα. Μάλιστα, το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη στην Αγκυρα έκανε λόγο για πληροφορίες «σύμφωνα με τις οποίες τρομοκρατικές ενέργειες θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ και μέρη όπου μένουν Αμερικανοί πολίτες», λέγοντας ότι για αυτόν το λόγο ελήφθησαν έξτρα μέτρα ασφαλείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ