ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ποινικοποίηση και καταστολή το δόγμα της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη»

Ανακοίνωση για τις κυβερνητικές επιθέσεις ενάντια στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ποινικοποίηση και καταστολή που επιχειρεί απέναντι στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους τραπεζίτες, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση της τροπολογίας που μετατρέπει σε "ιδιώνυμο" την αγωνιστική δράση γα την προστασία της λαϊκής κατοικίας και έρχονται οι εισαγγελικές αρχές με τη συνδρομή της αστυνομίας και προχωρούν σε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, και άλλων 6 διαδηλωτών που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στις 10/1/2018.

Η ποινική δίωξη καθώς και η απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια σε σωματεία που διαμαρτύρονταν για τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών σε συμβολαιογραφείο στην Αθήνα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χτυπήσει με κάθε τρόπο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων. Η ποινικοποίηση και η καταστολή είναι το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη "δίκαιη ανάπτυξη".

Η λαϊκή κατοικία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των μονοπωλίων. Τέτοιες ενέργειες ποινικοποίησης και καταστολής δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν το ταξικό κίνημα, όπως δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν και όσους χάνουν τα σπίτια τους.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία να καταδικάσουν αυτήν την τακτική της κυβέρνησης, τις διώξεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των άλλων 6 διαδηλωτών και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Παράλληλα, να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται χωρίς καμία καθυστέρηση αποφασιστική οργάνωση και πάλη όλων όσοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.

Εμπρός λαέ ξεσηκωμός - Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος».

Ανακοινώσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την επίθεση των ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης, στην κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών που οργάνωσαν εργατικά σωματεία στην Αθήνα καθώς και τη δικαστική δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων 6 ατόμων για ανάλογη κινητοποίηση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» κ.ά.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δώσει και στην πόλη μας "διαπιστευτήρια" με την καταστολή και τις δεκάδες συλλήψεις συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων στην υπόθεση των "ΜΑRΚΕΤ ΙΝ". Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών κ.ο.κ.».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΓΝΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην εργασιακή ομηρία και την απληρωσιά

Από τη μαζική διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή
Από τη μαζική διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή
Δυναμική κινητοποίηση στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή 2/3 τα Σωματεία Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, μαζί με δεκάδες εργαζόμενους στη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Στη διαμαρτυρία εκφράστηκε η αγανάκτηση για την απληρωσιά, με τη διοίκηση της ΥΠΕ να επιχειρεί για άλλη μια φορά να διασκεδάσει την οργή των εργαζομένων με λόγια «συμπάθειας», αποδίδοντας την κατάσταση σε... πρόβλημα υπηρεσιών. Κάτω από τη μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων, η υποδιοικήτρια της ΥΠΕ ενημέρωσε στο «και πέντε» ότι τα εντάλματα υπεγράφησαν και ότι από βδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή τροπολογία που θα διασφαλίζει την εργασία τους μέχρι το τέλος της σύμβασης (τέλος του 2019). Βέβαια δεν απάντησε τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που είναι σε παράταση, καθώς και το πιο σημαντικό: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους μετά τη λήξη της σύμβασης.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν «τσιμπάνε» στους κυβερνητικούς ελιγμούς και διεκδικούν να μονιμοποιηθούν και να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (8ωρο, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, οριοθετημένο χώρο εργασίας, να μην χωρίζεται ο χρόνος εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα κ.ά.). Τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες εντατικοποίησης, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την πληρωμή τους και όσους είναι σε παράταση να διεκδικήσουν την εργασία τους μετά το 24μηνο. Να μην εφησυχάσουν από τις πρόσκαιρες λύσεις. Να μην γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στην «καλή» κυβέρνηση και τους «κακούς παρέδρους». Να μην «τσιμπήσουν» στο επιχείρημα των περιβόητων προκηρύξεων με αυξημένη μοριοδότηση.

Η κυβέρνηση υπόσχεται μόνο... αναστολή της «σφαγής»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, δεσμεύτηκε μόνο για... την αναστολή της «σφαγής» των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ και του «Βενιζέλειου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαιρέτισε τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων, όπως και τα θετικά αποτελέσματα που απέσπασαν μέσα από αυτήν. Οπως ξεκαθάρισε, ωστόσο, «οι εργαζόμενοι είναι μερικώς ικανοποιημένοι», αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στη σίτιση που λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιούνη. «Μετά το 2019 τι; Πάλι τα ίδια; Αναστολή της σφαγής;», ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι επί χρόνια αγωνίζονται για προσλήψεις με μόνιμη - σταθερή δουλειά, που να ικανοποιούν τις ανάγκες των νοσοκομείων, των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να πει με σαφήνεια «σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα» που προβάλλουν οι εργαζόμενοι για να τελειώνει «η ανασφάλεια, η ομηρία και η απλήρωτη εργασία».

Ο Π. Πολάκης, επιχειρώντας να καλύψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, πλάσαρε τη γνωστή λογική του μικρότερου κακού, κάνοντας λόγο για «τη μαύρη γαλέρα των προηγούμενων χρόνων», όπου «βυσσοδομούσαν οι εργολάβοι». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει «αγώνα χαρακωμάτων ενάντια στη διαπλοκή», στην οποία απέδωσε λίγο πολύ και τα προβλήματα στην Υγεία... Σε έναν κατήφορο δίχως τέλος, ζήτησε τα ρέστα από τους εργαζόμενους, αλλά και το ΚΚΕ, επιστρατεύοντας τη γνωστή κυβερνητική αθλιότητα για ...«επιλεκτικές κινητοποιήσεις», ισχυριζόμενος ότι πριν, «στα μαύρα χρόνια», «δεν κάνατε τίποτα» και «τώρα που αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι φιλεργατικό θέλετε το μέγιστο»! Καταλήγοντας βέβαια στο διά ταύτα, είπε ότι «μόνιμη - σταθερή εργασία με τις μνημονιακές δεσμεύσεις» αλλά και «με τους σημερινούς κοινωνικούς συσχετισμούς και τον τραυματισμό της χώρας από την κρίση πρακτικά δεν μπορεί να γίνει».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Π. Πολάκη, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι η ομηρία και η απληρωσιά είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία «εφαρμόζει τη στρατηγική της ΕΕ και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που σημαίνει υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ενισχυμένη η «Ταξική Ενότητα»

Ενισχυμένη αναδείχθηκε η «Ταξική Ενότητα» (ο συνδυασμός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/3.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 95 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι (από 91 το 2015).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, η «Ταξική Ενότητα» πήρε 35 ψήφους (36,8%) και κατέλαβε 5 έδρες στο ΔΣ (από 32 ψήφους, 35,5% και 5 έδρες το 2015).

Ο συνδυασμός ΕΜΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (συνονθύλευμα υποψήφιων που κινούνται σε λογική στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, σωματείων - «φαντασμάτων» παραγωγής αντιπροσώπων) πήρε 35 ψήφους (36,8%) και 6 έδρες (πήρε την 6η έδρα με κλήρωση, καθώς ισοψήφισε με την «Ταξική Ενότητα»). Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητοι» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πήρε 25 ψήφους (26,3%) και 4 έδρες. Στο Συνέδριο του 2015 οι παρατάξεις ΕΜΕΙΣ και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συγκροτούσαν ενιαίο ψηφοδέλτιο και είχαν πάρει 58 ψήφους, 64,4% και 10 έδρες.

Για τη ΓΣΕΕ αναδείχθηκαν 3 αντιπρόσωποι, ένας από κάθε συνδυασμό.

Σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» επισημαίνει ότι «η διαδικασία του Συνεδρίου ήρθε ως συνέχεια της αποφασιστικής παρέμβασης των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σωματείων, άλλων συνδικαλιστών, την περασμένη βδομάδα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΕ. (...) Η παρέμβαση αυτή είχε και ως αποτέλεσμα να μη νομιμοποιηθούν κραυγαλέες περιπτώσεις νόθων αντιπροσώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σύνθεση του Συνεδρίου τελικά αποτύπωσε τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, καθώς κατά πλειοψηφία νομιμοποιήθηκαν δεκάδες διπλοψηφίες που είχαν οδηγήσει σε εκλογή πλαστών αντιπροσώπων, συνεχίζοντας παράλληλα να υπάρχουν σωματεία - "φαντάσματα" παραγωγής αντιπροσώπων».

Επισημαίνει επίσης ότι «κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλων συνδικαλιστών, επιβλήθηκε κάτι που είχε χρόνια να γίνει σε Συνέδριο του ΕΚΕ: Πραγματική διαδικασία Συνεδρίου με ουσιαστική συζήτηση, για τα προβλήματα των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά, μέσα από τα συνδικάτα τους, την προσπάθεια που θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα ώστε το Εργατικό Κέντρο να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των συμφερόντων των εργαζομένων. Κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο να πάρει άμεσα μέτρα οργάνωσης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχτεί στον κλάδο των Οικοδόμων και των Τροφίμων - Ποτών, ενώ καταδίκασαν την κυβερνητική καταστολή στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Στάση εργασίας στα ταξί

Στάση εργασίας κήρυξε για σήμερα Τρίτη (8 π.μ. έως 5 μ.μ.) το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Στις 10 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας χωρίς αυτοκίνητα στα γραφεία του ΣΑΤΑ στην οδό Μάρνη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου είναι προγραμματισμένες εκδικάσεις υποθέσεων της «Uber». Οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ καλούν στην κινητοποίηση, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων που μεταξύ άλλων αφορά στην κατάργηση των νόμων της «απελευθέρωσης» έργου 4070/12 και 4093/12. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την υπερφορολόγηση, διεκδικώντας επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του φόρου στα καύσιμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ