ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2016
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΚΕ - ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Αιτία των προβλημάτων η έλλειψη βούλησης από πλευράς πολιτείας

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα βασικά σημεία από τις παρεμβάσεις των αθλητικών φορέων στην πρόσφατη συζήτηση που διοργάνωσαν, σε αίθουσα της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την αναφορά του στην πρόσφατη, πολύ ενδιαφέρουσα, συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος με αθλητικούς φορείς, με κεντρικό θέμα τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα στον Αθλητισμό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, σε αίθουσα της Βουλής, και το «παρών» έδωσαν άνθρωποι απ' όλο το φάσμα του Αθλητισμού: Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αθλητές και εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών, προπονητές, εκπρόσωποι των ΣΕΦΑΑ αλλά και των πτυχιούχων προπονητών της Ομοσπονδίας Αθλητισμού, των ΑμεΑ κ.ά. Μετά το άνοιγμα της εκδήλωσης από τον υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ, Θοδωρή Λιάππη, και την κεντρική τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα, που εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι φορείς του Αθλητισμού έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις, βασικά σημεία των οποίων δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Ολοι στάθηκαν στη σημασία και αυτής της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ προκειμένου να συζητηθούν η σημερινή κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον Αθλητισμό αλλά και να εξεταστούν οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει το Κόμμα ώστε να βρεθεί λύση σε κάποια από τα προβλήματα. Από τους αθλητικούς φορείς τονίστηκαν, για μια ακόμη φορά, οι συνέπειες της έλλειψης ενός πλαισίου για τον Αθλητισμό υπό κρατική μέριμνα, με επιστημονικό σχεδιασμό σε όλους τους τομείς (επαρκή χρηματοδότηση, επίβλεψη, ύπαρξη υποδομών κ.τ.λ.), κάτι που αποτελεί πάγια θέση του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή.


Μερικά από τα βασικά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων ήταν η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε να αλλάξουν τα πράγματα καθώς και τα επιμέρους προβλήματα του χώρου.

Εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία του Στίβου ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, μεταξύ άλλων, στάθηκε στη διαχρονική στάση της πολιτείας και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον Αθλητισμό. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν εγκύψει σχεδόν ποτέ σε μια συνολική θεώρηση ενός αθλητικού οικοδομήματος που θα έχει αρχή, μέση, τέλος, βάση και κορυφή. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα και τα λεγόμενα καλά χρόνια δεν έχουμε δώσει λύσεις και απαντήσεις ή δεν έχουμε δομές τέτοιες που να υποστηρίζουν βασικές παραμέτρους της αθλητικής δραστηριότητας». Για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ένα ακόμη αθλητικό νομοσχέδιο, ο γραμματέας του ΣΕΓΑΣ τόνισε ότι μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για λειτουργικές παρεμβάσεις ώστε ο Αθλητισμός να μην αποκοπεί από την κοινωνία και όχι να αλλάζουν συνεχώς τα νομοσχέδια.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εστίασε στον τρόπο χρηματοδότησης από πλευράς πολιτείας προς τον Αθλητισμό και τις Ομοσπονδίες που, όπως είπε, αποτελεί αιτία των προβλημάτων. Για τα οποία η λύση, τόνισε, βρίσκεται στο δίπτυχο του κρατικού σχεδιασμού και του κρατικού ελέγχου. «Οσο τα χρήματα δίνονται με τον τρόπο που δίνονται θα υπάρχει πάντα πρόβλημα και θα υπάρχει κάποιος στην όλη διαδικασία που θα κατηγορεί τις διοικήσεις ότι είναι όλες ίδιες και τα πιάνουν. Κατά την εκτίμησή μου εκείνο που θα πρέπει να γίνει, για να τελειώσουν αυτά, είναι δύο πράγματα. Κρατικός έλεγχος, κρατικός σχεδιασμός σχετικά με τα χρήματα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς». Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα των υποδομών, όπου στάθηκε και στο πολύ σοβαρό ζήτημα με τις άδειες λειτουργίας.

Για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Ομοσπονδιών μίλησε και ο Γιώργος Κόνιαρης, από την Ομοσπονδία Μπάσκετ, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη κατάσταση δίνει άλλοθι στο κράτος για να απαλλαγεί από την υποχρέωσή του για προστασία του Αθλητισμού δίνοντας χώρο στους χορηγούς. Οπως είπε, «σήμερα δεν μιλάμε για υποχρηματοδότηση αλλά ουσιαστικά για παύση χρηματοδότησης. Ετσι, οι Ομοσπονδίες αναγκάζονται να προσφύγουν στην ανεύρεση χορηγών ακόμα και για να καλύψουν τα βασικά. Και μάλιστα με ευθύνη του κράτους, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει τον Αθλητισμό αλλά το ίδιο απουσιάζει».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τένις, Σπύρος Ζανιάς, μίλησε για την αξία του Αθλητισμού στην κοινωνία, λέγοντας ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να λειτουργούν με τη λογική ότι «αποτελεί τη βασική τροφή και όχι το επιδόρπιο». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα οφέλη της άθλησης στους ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά και στα όσα προσφέρει στην οικονομία, λέγοντας πως είναι περισσότερα απ' όσα στοιχίζει.

Εκπροσωπώντας την Αρση Βαρών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Βαλασιάδης, στην παρέμβασή του στάθηκε στο ζήτημα της διαχρονικής έλλειψης στόχων από πλευράς πολιτείας για τα ζητήματα της μαζικής και της μακροχρόνιας άθλησης. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει στάνταρ ποσοστιαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον Αθλητισμό. «Πάντα στο αθλητικό κίνημα ακολουθούσαμε τα γεγονότα. Δεν δημιουργούσαμε γεγονότα. Ποτέ δεν ειπώθηκε απ' τους αρμόδιους ότι, για παράδειγμα, ενόψει μιας Ολυμπιάδας δεν στοχεύουμε μόνο σε μετάλλια ή διακρίσεις αλλά στο γεγονός ότι για την επόμενη πενταετία θα πρέπει όλοι να τρέχουν».

Σε ένα ιδιαίτερο και σημαντικό ζήτημα, αυτό των εργαζομένων στον Αθλητισμό, οι οποίοι - και αυτοί - πέφτουν... θύματα της υποχρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ), Αργύρης Ρηγόπουλος. Οπως είπε, η κατάσταση είναι τραγική, με εργαζόμενους να παραμένουν 2 και 3 χρόνια απλήρωτοι, άλλους να δουλεύουν ανασφάλιστοι ή να μην παίρνουν αποζημιώσεις όταν απολύονται.

Για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι γυμναστές μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, Δημήτρης Γρηγοριάδης, εστιάζοντας στη μη αξιοποίηση από πλευράς κράτους των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ), ενώ καυτηρίασε και το θέμα των σχολών προπονητών (π.χ. ποδόσφαιρο), όπου ο καθένας πληρώνοντας, και μάλιστα αδρά, μπορεί να αποκτήσει ένα πτυχίο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σιάχος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αθλητισμού ΑμεΑ, αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στο χώρο του Ειδικού Αθλητισμού και τα οποία φέρνουν σε τραγική κατάσταση τα σωματεία και τους αθλητές.

Η επιρροή που έχει η συνολική κατάσταση στους ίδιους τους αθλητές ήταν το αντικείμενο των παρεμβάσεων που έκαναν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) Νίκος Λαγαρίας (νομικός εκπρόσωπος), Σταμάτης Συρίγος (ταμίας του Συνδέσμου), καθώς και ο Βασίλης Μηνούδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πετοσφαιριστών (βόλεϊ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ