ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων

Αθλιες οι συνθήκες, ωστόσο η συγκυβέρνηση δε δεσμεύεται να δώσει λύση

Eurokinissi

Αθλιες οι συνθήκες, ωστόσο η συγκυβέρνηση δε δεσμεύεται να δώσει λύση
Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κατάλληλων δημόσιων και ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας των μεταναστών χωρίς χαρτιά, συνεχίζεται η διαδικασία απόλυσης μεταναστών από τα κέντρα κράτησης και η μεταφορά τους στην Ομόνοια. Μια διαδικασία χωρίς καμία μέριμνα για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, που χωρίς δουλειά και στέγη θα αρχίσουν πάλι την περιπλάνηση, εκτός αν βρεθεί κάποιος συμπατριώτης τους και τους περιθάλψει. Οσοι απελευθερώνονται θα πρέπει να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 15η του μήνα. Συνολικά, από τους 1.111 μετανάστες που κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα, αυτήν τη στιγμή παραμένουν 725 και μέρα με τη μέρα μειώνονται.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για την ορθή εφαρμογή του ν. 3907/2011 που ενσωμάτωσε τη βάρβαρη οδηγία 2008/115/ΕΚ και προβλέπει τη δυνατότητα φυλάκισης των μεταναστών χωρίς «χαρτιά» μέχρι και 18 μήνες καθώς και τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών. Τη δε κατασκευή ανθρώπινων κέντρων φιλοξενίας, η κυβέρνηση την εξαρτά από το εάν η ΕΕ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους και επιπλέον θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει δήθεν πιο ανθρώπινα ο «φράχτης» του Εβρου.

Υπενθυμίζεται ότι με σχετική Ερώτησή του το ΚΚΕ, τον περασμένο Φλεβάρη, είχε ζητήσει να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου και της συνθήκης Σένγκεν. Επίσης, να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και να αντικατασταθούν από δημόσια ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκής σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, όπως και να νομιμοποιηθούν (χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων κ.λπ.) οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (οικογένειες κ.λπ.). Εξάλλου, ζητείται να αποδοθεί το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, αλλά και να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το ότι αυτή η κατάσταση με τους μετανάστες να αφήνονται στην τύχη τους στο κέντρο της Αθήνας, εξελίσσεται από την περασμένη βδομάδα, προχτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης, σε συνέντευξη Τύπου, «έδειξε» να αγνοεί το ζήτημα. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα δήλωσε πως ίσως είναι λάθος που οδηγούνται στην Ομόνοια. Υποστήριξε δε πως θα βρεθεί κάποιο άλλο μέρος για να μεταφερθούν. Ο υπουργός ανέφερε ότι ότι πάρθηκε ένα μέτρο. Αυτό το μέτρο έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τις καταδίκες που έχει η χώρα, ανέφερε. Η πορεία του μέτρου θα ερευνηθεί. «Θα ελεγχθεί και διοικητικά, αν θέλετε, αν τους έχει επιβληθεί όρος περιοριστικός, θα ερευνηθεί και προφανώς ποινικά αν πάνε να κάνουν κανένα έγκλημα και θα ελεγχθεί και το ίδιο το μέτρο», πρόσθεσε.

Απαράδεκτη κατάσταση

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στα κέντρα κράτησης προκύπτει και από σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτό, σε αυτά υπήρχε ελλιπής παροχή φαγητού, η καθαριότητα πραγματοποιούνταν από τους κρατούμενους, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρασχέθηκε μόνο σε τρία κέντρα και μόνο για ένα έτος, υπήρχε έλλειψη φαρμάκων, δεν υπήρχε σχέδιο για τη διαχείριση των ανηλίκων, και σημειώθηκε εμφάνιση φαινομένων αστυνομικής βίας.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση υπουργού στο συγκεκριμένο υποστράτηγο για την έκδοση της επίμαχης διαταγής για τους μετανάστες. Διέψευσε παρέμβαση συνεργάτιδας της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τόνισε ότι ο υποστράτηγος εξέδωσε τη διαταγή «χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τη φυσική και πολιτική ηγεσία». Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει την παραμικρή εντολή». Ερωτηθείς σχετικά με το ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε χτες στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Πανούσης απάντησε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση από την συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο μεταξύ, ένας πρώτος καθορισμός των αρμοδιοτήτων γύρω από τα μεταναστευτικά θέματα έγινε σε χτεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, με τους αναπληρωτές υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Απαιτεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση

Τα αιτήματα του Δήμου Καισαριανής για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και αποχώρηση της Σκοπευτικής Εταιρείας από το χώρο του Σκοπευτηρίου, έθεσε ο δήμαρχος Ηλ. Σταμέλος στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, με τον οποίο συναντήθηκε χτες. Ζητήματα, που, όπως έκανε σαφές ο Ηλ. Σταμέλος, σχετίζονται με την πολιτική που ασκήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και απαιτούν άμεση επίλυση ώστε ο δήμος να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες του και να εξυπηρετήσει τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Από την πλευρά του υπουργείου δεν υπήρξε καμία δέσμευση στα αιτήματα της οικονομικής επιχορήγησης και της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, παραπέμποντας στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Ως εκ τούτου, ο Ηλ. Σταμέλος έκανε σαφές ότι ο δήμος θα είναι σε επαγρύπνηση, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Με δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ηλ. Σταμέλος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:

«Θέσαμε τρία ζητήματα: Την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος. Αναλύσαμε τις αιτίες, που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές που ασκήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τον "Καλλικράτη", και αφού του εκθέσαμε την κατάσταση που βρίσκεται ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών και βεβαίως της διαχείρισης που υπήρχε, των προηγούμενων χρόνων, ζητήσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το δήμο, 350.000 ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις ανάγκες που υπάρχουν.

Το δεύτερο που θέσαμε είναι η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Εχουν φύγει από το δήμο από το 2010 μέχρι σήμερα 95 μόνιμοι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές, στην καθαριότητα, στις άλλες υπηρεσίες και βεβαίως υπάρχουν ανάγκες για 27 εργαζόμενους για τους παιδικούς σταθμούς και 10 για μια επιχείρηση που έχουμε. Ζητήσαμε, λοιπόν, η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο γιατί τις θεωρούμε αναγκαίες.

Και τρίτον, που όμως δεν είναι τρίτο σε σημασία για μας, του θέσαμε το ζήτημα του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, δηλαδή το ζήτημα να φύγει η Σκοπευτική από το χώρο αυτό, να αποδοθεί στο Δημόσιο γι' αυτούς τους σκοπούς που υπηρετεί και τώρα, δηλαδή για την ιστορική μνήμη. Ξέρετε ότι είναι το Μουσείο που φτιάχνεται εκεί, χώροι αναψυχής και τα λοιπά.

Οι απαντήσεις που πήραμε για μεν το Μουσείο ήταν ότι το βλέπουν θετικά και το επόμενο διάστημα θα πάρουν νομοθετική πρωτοβουλία, γιατί χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία.

Στα άλλα ζητήματα δεν μας απάντησαν συγκεκριμένα, ούτε για τα ζητήματα του προσωπικού - μας παρέπεμψαν στην εγκύκλιο για τα οχτάμηνα - ούτε στα ζητήματα της οικονομικής ενίσχυσης, απαντώντας ότι αυτά βρίσκονται στη γενικότερη κατάσταση σε σχέση με τα οικονομικά της χώρας. Εμείς επιφυλασσόμαστε. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας γιατί ακριβώς είναι αιτήματα, είναι στόχοι που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα της Καισαριανής».

Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές, αντιστασιακούς ήρωες, του Μπλόκου της Καλογρέζας, διοργανώνουν η ΤΕ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο, Σάββατο 7 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων. Προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Δεν ενημέρωσε η δημοτική αρχή για το μεταναστευτικό

Τη θέση ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το δήμο σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών εξέφρασε, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπου και έθεσε το ζήτημα.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το Δήμο σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Δεν είναι θέμα μόνο της Αθήνας. Είναι θέμα γενικό, πολιτικό και μέρος του είναι η Αθήνα. Το καινούργιο δεν είναι αυτά που λέει η ΝΔ και είπε και ο κ. Πλεύρης στην τοποθέτησή του εκτός ημερησίας διάταξης για τα περί επανάκτησης των πόλεων. Το καινούργιο είναι αυτό που είπε η κυβέρνηση. Ο κ. Πανούσης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα μεταναστευτική πολιτική! Γιατί μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι σημερινοί συγκυβερνώντες είχαν θέσεις! Είναι πρόβλημα να μη δημιουργούνται ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας αυτού του κόσμου, ταυτόχρονα με το κλείσιμο των απαράδεκτων κέντρων κράτησης, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας. Και μάλιστα να μη διαμορφώνονται ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά για να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα χρειάζεται αυτό που μόνο εμείς προτείνουμε: Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα εδώ και τώρα, για να ταξιδέψει αυτός ο κόσμος στην ΕΕ και για να πάψει να είναι υποχείριο των μαφιών που τις γνωρίζουμε και έχουν διασυνδέσεις και με "πατριώτες"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ