ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Ταξική σφραγίδα στη χτεσινή απεργία

Η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων και η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών αποτελεί κριτήριο για το ποια γραμμή πάλης μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
«Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια», βροντοφώναξαν χτες απεργοί από όλους τους κλάδους του Πειραιά και τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, διαδηλώνοντας στους δρόμους της πόλης την απόφασή τους να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την εισβολή των πολυεθνικών στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη βούλα του ΠΑΣΟΚ. Να συμβάλουν αποφασιστικά στη συγκρότηση του μετώπου πάλης, που θα διεκδικήσει λιμάνι ενιαίο, στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού.

Εργαζόμενοι του λιμανιού, εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτεργάτες, γυναίκες, νεολαία, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει ταξικά σωματεία του Πειραιά.

Την απεργία είχε κηρύξει το ΕΚ Πειραιά μαζί με την Ομοσπονδία Μονίμων Λιμανιών Ελλάδας και την Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, με εντολή των εργαζομένων, κάτω από το βάρος των εξελίξεων και τις πιέσεις των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ επιχείρησαν να υπονομεύσουν την απεργιακή κινητοποίηση που οι ίδιες αποφάσισαν. Ούτε απεργιακή συγκέντρωση διοργάνωσαν, ενώ κατέβαλαν προσπάθειες να αποτρέψουν εργαζόμενους του λιμανιού να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Επιτροπής.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, συσπειρωμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τις τρεις παρατάξεις, σημειώνοντας ότι και το εκτρωματικό νομοθετικό πλαίσιο για τα λιμάνια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί σήμερα βάση για τη ΝΔ, με τις δικές τους πλάτες είχε περάσει. Επισήμανε την ανάγκη του συντονισμού δράσης με «πλαίσιο πάλης που θα συγκρούεται συνολικά με την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών», «με στόχο και προοπτική οι τομείς στρατηγικής σημασίας, με ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και αλλαγής στο επίπεδο εξουσίας, να μετατραπούν σε λαϊκή περιουσία».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, τόνισε ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι και αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, σε βάρος των εργαζομένων της Ζώνης και της ίδιας της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Οι απεργοί έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, ανανεώνοντας το ραντεβού στις σημερινές πικετοφορίες και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη. Επίσης, αύριο, στις 9 το πρωί, θα γίνει αποκλεισμός του πορθμείου του Περάματος από κατοίκους της πόλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Πιέσεις από τους βιομήχανους

Την αποστολή στις 11 Μάρτη εξώδικου διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης αποφάσισαν οι διοικήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κλιμακώνουν τις πιέσεις με στόχο την ανακοπή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Με το κείμενο αυτό, καλούν τη διοίκηση του ΟΛΘ να χρησιμοποιήσει «κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του λιμένα».

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αμεση απάντηση στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Δεκάδες κινητοποιήσεις διοργανώνουν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις σε εργατογειτονιές και συνοικίες, δίνοντας το σύνθημα του ξεσηκωμού μπροστά στην απεργία και τα συλλαλητήρια στις 13 του Μάρτη

Αμεση και μαζική απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνουν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις με τις πικετοφορίες που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός στο δρόμο για την απεργία που έχουν ήδη αποφασίσει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποτελούν τα συλλαλητήρια της άλλης Πέμπτης 13 του Μάρτη, για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Σήμερα, καθώς η υπουργός Απασχόλησης δίνει στη δημοσιότητα το αντιδραστικό νομοσχέδιο και οι εργοδότες συναντιούνται για τρίτη φορά με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορίες στις παρακάτω συνοικίες της Αθήνας (σε παρένθεση ο τόπος εκκίνησης και η ώρα έναρξης):

  • Αγιοι Ανάργυροι (Πλ. Αγ. Αναργύρων - Δημαρχείο, 6.30 μ.μ.).
  • Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο, 6.30 μ.μ.).
  • Πετρούπολη (Λακκιώτη και Θηβών, 6.30 μ.μ.).
  • Καματερό (Παράρτημα Οικοδόμων, 6.30 μ.μ.).
  • Γαλάτσι (Παλιό Τέρμα, 7 μ.μ.).
  • Ιλιον (Λακκιώτη και Θηβών, 6.30 μ.μ.).
  • Γλυφάδα (Δημαρχείο Αργυρούπολης, 6 μ.μ.).
  • Ηλιούπολη (Πλατεία Καναρίων, 6 μ.μ.).
  • Μπραχάμι (Σταθμός Δάφνης του Μετρό, 6 μ.μ.).
  • Μαρούσι (Ηλεκτρικός Σταθμός, 6.30 μ.μ.).
  • Ν. Ιωνία (Πεζόδρομος Μ. Ασίας, 6.30 μ.μ.).
  • Βύρωνας (Αγορά, 6.30 μ.μ.).
  • Καλλιθέα (Πλατεία Δαβάκη, 6.30 μ.μ.).
  • 5ο-6ο Διαμέρισμα (Πλατεία Αμερικής, 6.30 μ.μ.).
  • 7οΔιαμέρισμα (Αλεξάνδρας και Γκύζη, 6.30 μ.μ.).
  • Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας, 6.30 μ.μ.).
  • Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου, 6.30 μ.μ.).

Το συλλαλητήριο στις 13 του Μάρτη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομονοίας. Εξορμήσεις προγραμματίζονται: Σήμερα Πέμπτη, σε «ΕΒΓΑ», «Νουνού», «Φολί», «Αργώ - Κοσμοκάρ», «Κωνσταντακάτος». Αύριο Παρασκευή σε «Τέιστι», «Μεβγάλ», «Κόκα-Κόλα» (Κορωπί), «Ερμής Σεκιούριτι». Την Τρίτη σε «ΦΑΓΕ», «Κατσέλης», «Πλαίσιο» (Μεταμόρφωση), «Σάνυο», «Βάκενχουτ».

Στην Αττική, πικετοφορίες θα γίνουν:

  • Μενίδι, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Ασπρόπυργος, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κορωπί, 6 μ.μ., πλατεία παλαιού δημαρχείου.
  • Αρτέμιδα (Λούτσα), 6 μ.μ., παλιό τέρμα.
Σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, πικετοφορίες θα γίνουν σήμερα στις 6.30 μ.μ. σε Τούμπα (Αγία Βαρβάρα), Καλαμαριά (Πεζόδρομος), Νεάπολη (Ρολόι), Αμπελόκηπους (πλατεία Επταλόφου), Εύοσμο (πλατεία Δημαρχείου) και στη Μενεμένη (11 π.μ.). Στις 13 του μήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο ορίστηκε για τις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου (σταθμός ΗΣΑΠ). Οι πικετοφορίες θα ξεκινήσουν σήμερα από τρία σημεία: Πλατεία Καραϊσκάκη και ΕΚ Πειραιά στις 6 μ.μ. και Πέραμα, 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώων.

Πικετοφορίες και συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έχουν καθοριστεί σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Στην Πάτρα, πικετοφορίες θα γίνουν σήμερα στις εργατογειτονιές της πόλης, ενώ το συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη ορίστηκε για τις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Χτες έγινε πικετοφορία στην πόλη, όπως και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα. Στο Βόλο το συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ σήμερα οι ταξικές δυνάμεις διοργανώνουν πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας). Αύριο, στις 7 μ.μ., πικετοφορία θα γίνει στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, με αφετηρία την Ευαγγελίστρια (Φαρδύ).

Ακόμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορίες σε Χαλκίδα (7 μ.μ., πλατεία Αγοράς), Λιβαδειά, Θήβα, Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου) και Ιτέα. Στη Μακεδονία και τη Θράκη, πικετοφορίες θα γίνουν σήμερα σε Κιλκίς, Νάουσα, Σέρρες, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ακούραστη φωνή αντίστασης και διεκδίκησης

Η πορεία των συνταξιούχων στη Σταδίου
Η πορεία των συνταξιούχων στη Σταδίου
Μαζική φωνή καταδίκης της πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που καθηλώνει τις συντάξεις και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών τους, αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΕΒΕ, ΟΤΑ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΣΕ. Αιτήματα που έχουν να κάνουν με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα και αφορούν τις χαμηλές συντάξεις, την ακρίβεια, αλλά και τις αυξήσεις τους που - όπως λένε οι ίδιοι - φτάνουν για ένα κουλούρι.

Ομιλητές στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ήταν ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός, εκ μέρους των συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Γιάννης Κοντονάσιος από τα ΕΛΤΑ και ο Χρήστος Φράγκος από τον ΟΣΕ. Ολοι τους στάθηκαν στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις αρχές Απρίλη και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την επόμενη Τετάρτη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς το Σύνταγμα, οι περαστικοί στέκονταν και είτε χειροκροτούσαν τους συνταξιούχους είτε τους καμάρωναν για τη ζωντάνια τους στο δρόμο του αγώνα. Στην πλατεία Κλαυθμώνος τα χειροκροτήματα απέκτησαν μεγαλύτερη αξία καθώς δύο γενιές συναντήθηκαν. Το χειροκρότημα μαθητών Δημοτικού, που ήταν μαζεμένοι εκεί, έδωσε στους συνταξιούχους ακόμα μεγαλύτερη ορμή για τη συνέχεια της πορείας.

Σε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για συνάντηση τις προσεχείς ημέρες με τον Γ. Αλογοσκούφη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές για όλους

Εγκρίθηκε χτες και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το αντιδραστικό νομοθέτημα που συμπληρώνει προς το χειρότερο τους νόμους Σιούφα και Ρέππα

Μαχαίρι στα ασφαλιστικά δικαιώματα και ριζική ανατροπή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από την ολοκληρωτική και ισοπεδωτική προς τα κάτω «ενοποίηση» ταμείων και κλάδων βάζει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου που καταθέτει σήμερα στη Βουλή. Σχεδόν τέσσερις ολόκληρες ώρες χτες η Κυβερνητική Επιτροπή τεμάχιζε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο που θα φτάνει - σύμφωνα με πληροφορίες - τα 158 άρθρα και το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα από την αρμόδια υπουργό.

Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι:

  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες πλέον δε θα υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
  • Η κατάργηση στην πράξη όλων των «πρόωρων» συντάξεων, μαζί και του δικαιώματος των γυναικών με ανήλικο παιδί, οι οποίες χάνουν πλέον το δικαίωμα της μειωμένης σύνταξης στο 50ό έτος.
  • Η κατάργηση ταμείων και κλάδων και η συγχώνευσή τους σε 13 Ταμεία, πέντε κύριας σύνταξης, έξι επικουρικής και δύο Πρόνοιας.
  • Η άυξηση από τα 50 στα 100 των ελάχιστων αναγκάιων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Τέλος, προκλητικά η κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη της οικονομικής λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων από κυβερνήσεις και εργοδότες στις πλάτες των φορολογουμένων και ασφαλισμένων με το χαράτσι στους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους, αλλά και το 4% του ΦΠΑ.
Προπαγάνδα - πρόκληση

Τα νέα σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα τα προανήγγειλε ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή. Επισείοντας τον κίνδυνο της «κατάρρευσης» του συστήματος, «το χάος», τη «σπατάλη πόρων» και τις δήθεν «αδικίες», ο Κ. Καραμανλής έγινε σημαιοφόρος της κινδυνολογίας και του εκβιασμού. Παλιά και γνωστή συνταγή. Τα ίδια έλεγε το κόμμα του την περίοδο 1990-1992, τα ίδια έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς του αντιασφαλιστικούς νόμους.

Το νέο δήθεν «υγιές» ασφαλιστικό σύστημα, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, είναι ένα σύστημα ακόμα πιο άδικο, με μικρότερες συντάξεις, περισσότερα χρόνια εργασίας, χειρότερες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Και η βασική ιδέα που υλοποιεί η κυβέρνησή του είναι η σαρωτική ενοποίηση των Ταμείων, που προβλεπόταν και στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τα προσχήματα περί «ειδικών συμφερόντων» και «προνόμια των λίγων» είναι παρμένα από το γνωστό οπλοστάσιο του δικομματισμού.

Οι βασικές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αντιδραστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

  • Ενοποίηση Ταμείων, χωρίς να εξαιρείται κανένας ασφαλιστικός οργανισμός. Οι 133 ασφαλιστικοί φορείς και κλάδοι θα μειωθούν σε 13. Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των Ταμείων θα ενταχθεί στο νέο φορέα ως αυτοτελής λογαριασμός. Επί της ουσίας, προαναγγέλλεται η συρρίκνωση δικαιωμάτων με το πρόσχημα της σταδιακής ενιαιοποίησης των παροχών στους νέους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
  • Κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων («ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις» (!) χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός όσους έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη) και «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 από τα 67 που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας επιβεβαιώνεται η τιμωρία του 7% - 8% μείωση (από 4,5% που ισχύει) στις συντάξιμες αποδοχές ανά έτος για όποιον αποφασίσει να βγει στη σύνταξη πριν τα σημερινά ανώτερα όρια, καθώς και η κατάργηση του δικαιώματος να συνταξιοδοτείται κάποιος με 35 χρόνια εργασίας στο 58ο έτος της ηλικίας του (θα αυξηθεί κατά δυο χρόνια). Στην πλειοψηφία τους, οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2013, όμως ορισμένες, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός, θα μπουν άμεσα σε ισχύ.
  • Δημιουργία Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών - με την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος - που θα αξιοποιηθεί μετά το 2019.
  • Χτύπημα της μητρότητας, με μέτρα που ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε χτες, αλλά έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες. Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση Κεντρικού Ελέγχου όλου του Συστήματος Απασχόλησης -Συνταξιοδότησης - Περίθαλψης, με την παροχή μιας κάρτας ανά ασφαλισμένο και ενός ενιαίου αριθμού ασφάλισης.
Συνεχίζουν με καταλήψεις

Με καταλήψεις στις σχολές και στην κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) κλιμακωτά μέχρι και τις αρχές του Απρίλη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σ' αυτόν. Προηγήθηκε χτες πανελλαδική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη λύση θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι επιτυχόντες για τις σχολές ξεναγών έχουν χάσει ήδη το πρώτο από τα 5 εξάμηνα φοίτησης, επειδή δεν υπογράφτηκε εγκαίρως από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης η υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις καθηγητών!

ΟΒΣΑ
Καταγγέλλει την αύξηση στις εισφορές

Τη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τον διοικητή του, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) «για τη νέα υπέρογκη αύξηση που αποφάσισαν στις ασφαλιστικές εισφορές, που υπερβαίνει το 8% για τον κλάδο της σύνταξης και το 13% για τον τομέα της υγείας. Την ίδια στιγμή, οι συντάξεις κυμαίνονται στα 480 ευρώ και η αύξησή τους είναι 4%». Σήμερα, στις 9 το πρωί, το ΔΣ θα παρέμβει για το θέμα στον διοικητή του ΟΑΕΕ.

ΠΑΜΕ
Ούτε λεπτό για χάσιμο!

Σε ανακοίνωσή της για τη χτεσινή έγκριση του νομοσχεδίου από την Κυβερνητική Επιτροπή, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφαιρεί όπως και τα προηγούμενα (Σιούφα - Ρέππα) κατακτήσεις των εργαζομένων. Η αναμονή τώρα είναι έγκλημα! Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους σε πανεργατικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Οι αυριανές (σ.σ. σημερινές) πικετοφορίες, τα πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 13 Μάρτη, είναι η πρώτη απάντηση. Συνεχίζουμε και προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιαίτερα οι πρωτοβάθμιες, χωρίς να χάνουν ούτε λεπτό, να ριχτούν στη δράση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, κάνοντας την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών πρώτο καθήκον. Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας!».

ΚΚΕ
Πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός

Σε σχόλιο σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού για τα αντιασφαλιστικά μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησής του για το Ασφαλιστικό έχουν στόχο τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος και ότι θα θίξουν μόνο ορισμένες ειδικές κατηγορίες προνομιούχων.

Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους "Σιούφα" και "Ρέππα", που αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι η συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που απαιτεί το κεφάλαιο. Θα θίγουν όλους τους εργαζόμενους, και πρώτα απ' όλα τις γυναίκες και τους νέους. Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός για σύγχρονα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις συντάξεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ