ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απαρχή νέων αγώνων η 8η του Μάρτη

Το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί για τις γυναίκες είναι οι σημερινές πικετοφορίες και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη
Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί για τις γυναίκες είναι οι σημερινές πικετοφορίες και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη
Πλατύ κάλεσμα στις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, μετανάστριες και νέες να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, με πρώτες τις σημερινές πικετοφορίες και τα συλλαλητήρια στις 13 του Μάρτη, απευθύνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ στο μήνυμά της για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

«151 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των ραπτριών της Ν. Υόρκης, βρισκόμαστε αντιμέτωπες με μια γενικευμένη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλα μας τα δικαιώματα, στην ίδια μας τη ζωή», σημειώνει η Γραμματεία και αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το πετσόκομμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων. «Για τους καπιταλιστές, γυναίκα ίσον η μηχανή εκείνη που παράγει φρέσκα εργατικά χέρια. Μηχανή που πρέπει να δουλεύει με χαμηλότατο κόστος στην παραγωγή, στην τεκνοποίηση, στην ανατροφή, στη φροντίδα, σε όλα», τονίζει η Γραμματεία και προειδοποιεί:

«Θέλουν να σε εξαπατήσουν και στήνουν διάφορα σεμινάρια, ημερίδες, προγράμματα απασχόλησης για να σε πείσουν ότι παίρνουν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της γυναίκας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να σε κάνει λάστιχο που θα τεντώνει όσο και όποτε θέλει μέχρι να σπάσει και να πεταχτεί άχρηστο στο καλάθι της ανεργίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ιππο τις ανάγκες της μητρότητας και της ανατροφής των παιδιών, καθιέρωσαν και γενίκευσαν τις ατομικές συμβάσεις, τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο. Τώρα επιχειρούν με τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που φέρνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το χτύπημα της μητρότητας, το χτύπημα των δικαιωμάτων της γυναίκας με ανήλικο παιδί, πολλαπλασιάζουν την ταξική και κοινωνική καταπίεση στην εργαζόμενη γυναίκα».

«Το ΠΑΜΕ και συνολικά το ταξικό εργατικό κίνημα τιμά την ημέρα της γυναίκας καλώντας τη στον αγώνα. Η 8η Μάρτη είναι άλλη μια ευκαιρία για να γραφτούν περισσότερες γυναίκες στα συνδικάτα, να μπουν αποφασιστικά στη μάχη και να συστρατευτούν με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας», σημειώνεται στο μήνυμα και, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Γυναικών καταλήγει: «Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Παράγουμε τον πλούτο, αναπαράγουμε τη ζωή».

«ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ»
Στυγνή απόλυση εγκύου νοσηλεύτριας

Η εργαζόμενη αρνήθηκε να παραιτηθεί μέχρι να γεννήσει, όπως πρότεινε η εργοδοσία. Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από τις ταξικές δυνάμεις

Στη στυγνή απόλυση εγκύου νοσηλεύτριας, που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω της εγκυμοσύνης της, προχώρησε ο Ομιλος του «Ιατρικού Αθηνών», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, συνολικά η δράση του κεφαλαίου, δεν μπορεί να συμβαδίζει με την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και ασθενών.

Την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, την προστασία της μητρότητας, απαίτησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο «Ιατρικό Αθηνών». Οπου ο διευθυντής Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων (!) Γεώργιος Μπουτσιούκος κυνικά και ωμά ομολόγησε ότι η εργαζόμενη απολύθηκε, αφού δε δέχτηκε να παραιτηθεί έως ότου γεννήσει, οπότε και υπήρχαν υποσχέσεις ότι θα την επαναπροσλάβουν!

Η εργαζόμενη, που δούλευε στο Παιδιατρικό Τμήμα, στις 14 Φλεβάρη παρουσίασε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και την ίδια μέρα ενημέρωσε τους υπεύθυνους του τμήματός της για την κατάσταση της υγείας της και για τους λόγους της απουσίας της. Η συμβουλή των υπευθύνων και του ίδιου του Γ. Μπουτσιούκου ήταν να παραιτηθεί και ...όταν με το καλό γεννήσει θα την επαναπροσλάβουν! Η εργαζόμενη αρνήθηκε να συμπράξει σε κάτι τέτοιο και δέχτηκε εξώδικο με την απόλυσή της, με την πρόφαση ότι απουσίαζε από την εργασία της για 15 μέρες αδικαιολόγητα!

«Η νομοθεσία λέει ότι μπορούν να απολύονται και έγκυες πριν τη συμπλήρωση δυο μηνών απ' την πρόσληψη», «Η εταιρεία έκανε χρήση της υφιστάμενης νομοθεσίας» και «Είπαμε στην κυρία να καθίσει σπίτι, να τελειώσει η εγκυμοσύνη και μετά της υποσχέθηκα προσωπικά επαναπρόσληψη», είπε κυνικά ο Γ. Μπουτσιούκος στους εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Μάλιστα, κάποια στιγμή, απείλησε και να καλέσει την αστυνομία.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και παρέμειναν για αρκετή ώρα στην είσοδο του Ιατρικού Αθηνών, ενημερώνοντας εργαζόμενους και ασθενείς για το βάρβαρο πλήγμα στη μητρότητα, το οποίο έρχεται τώρα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση και με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης, με θύμα έναν 49χρονο οικοδόμο πατέρα 4 παιδιών. Ο Μανώλης Παντεχάκης έπεσε από την ταράτσα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου εργαζόταν και οδηγήθηκε στο χειρουργείο με αιμάτωμα στο κεφάλι. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ.

«ΣΠΡΙΝΤΕΡ» - ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σε παγκρήτιο αποκλεισμό όλων των καταστημάτων «ΣΠΡΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΣ ΑΕ» καλούν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και τα ταξικά σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε Χανιά και Ηράκλειο, σήμερα Πέμπτη 6 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε γενίκευση της πάλης, ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενης που απέργησε στις 12 Δεκέμβρη και κάλεσε και άλλους συναδέλφους της να απεργήσουν στις 13 Φλεβάρη.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα μέλη της διοίκησης του σωματείου, που σέρνονται σήμερα στο δικαστήριο επειδή υπερασπίστηκαν τους εργαζόμενους του κλάδου, διοργανώνει σήμερα, στις 8.30 π.μ., έξω από το Πρωτοδικείο Κορίνθου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου. Την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο, σε πικετοφορία καλεί και η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ. Οι Φρόσω Τσαρμπού, Ντίνος Παναγιωτόπουλος και Φλώρα Τούκου, πρόεδρος, γραμματέας και μέλος του ΔΣ του σωματείου αντίστοιχα, μηνύθηκαν από την ιδιοκτήτρια του συνεργείου καθαριότητας (που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο νοσοκομείο της Κορίνθου) «Biological Service» για «συκοφαντική δυσφήμιση».

ΚΑΖΗΣ: Συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης είχαν χτες οι εργαζόμενοι στον «Καζή». Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε η ηγεσία του υπουργείου ήταν ότι θα καλέσει τον εργοδότη σε τριμερή συνάντηση. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μέχρι και 14 μηνών που τους οφείλονται, αλλά και να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΕΠΕ: Την ανησυχία για την πορεία του εργοστασίου εκφράζει με ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο της «Ηλεκτρονικής Κύμης». Η επιχείρηση υπέγραψε τελευταία φορά σύμβαση πριν 5 χρόνια και η αβεβαιότητα για τους 106 εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) μεγαλώνει διαρκώς.

ΕΛΠΕ: Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 10ήμερη απεργία μέσα στο Μάρτη είναι οι εργαζόμενοι στον όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων» αν η εργοδοσία συνεχίσει την αδιαλλαξία της στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Στην τελευταία συνάντηση, η εργοδοσία επέμενε σε αυξήσεις - ψίχουλα (ξεκίνησε με 3,5% και κατέληξε με 4,4%!), την ίδια ώρα που τα κέρδη της επιχείρησης το 2007 εκτινάχτηκαν στα 351 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 35%! Ταυτόχρονα, επιμένει σε περικοπή δικαιωμάτων στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Εκδήλωση στον «Παπουτσάνη»

Με αφορμή την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, στις 11 π.μ. στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα. Στην εκδήλωση θα μιλήσει αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ και θα μοιραστούν βιβλία από το σωματείο.

Διαμαρτυρία για την επίθεση στη μητρότητα

Την απόλυση της εγκύου από το «Ιατρικό Κέντρο» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι αυτή έγινε με πρόσχημα τους νόμους της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «που ξεχωρίζουν τις μέλλουσες μητέρες σε ολίγον, πολύ ή καθόλου έγκυες». Για το θέμα της μητρότητας και τα συνολικότερα προβλήματα των γυναικών, η Γραμματεία διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου 29) αύριο Παρασκευή, με συνάντηση στις 12 μ., έξω από το «Χόντος Σέντερ», στην Ομόνοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ