ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Διαδηλώνουν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι της Αττικής

Συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας οργανώνουν αύριο οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διοργανώνουν την Πέμπτη 8/3, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Δημαρχείου), οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων.

Μπροστά στην παναττική κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπών Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων οργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οπως επισημαίνει η ΣΕΑ, μετά το σφαγιασμό των συντάξεων, των δώρων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αφαίρεση του ΕΚΑΣ, «τώρα έρχονται να εφαρμόσουν τις μειώσεις της "προσωπικής διαφοράς", την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, τη μείωση του αφορολόγητου με το νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που μας αφαιρούν ακόμα 3 έως 4 συντάξεις τον χρόνο. (...) Διεκδικούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί».

Για τις αυθαίρετες παρακρατήσεις

Η ΣΕΑ εκφράζει ακόμα την αντίθεσή της «στην παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό και τις μισές αλήθειες που το τελευταίο διάστημα πλειοδοτούνται από μερίδα ΜΜΕ, Τύπου, "ειδικών", νομικών, που μέσα από μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους ότι θα λύσουν όλες τους τις διαφορές και θα πάρουν πίσω χρήματα από αυθαίρετες περικοπές της κυβέρνησης, αν πάνε και κάνουν μια αίτηση στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν την ίδια τακτική για τις επιστροφές στην Υγεία, στέλνοντας χιλιάδες συνταξιούχους σε δικηγορικά γραφεία, πληρώνοντας αδρά, παρότι γνώριζαν ότι δεν δικαιούνται, γιατί δεν είχαν τέτοιες παρακρατήσεις.

Η αλήθεια για το θέμα των αυθαίρετων παρακρατήσεων είναι:

Οι αιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αξία μόνο για τη μη παραγραφή του δικαιώματος για διεκδίκηση, που ισχύει για πέντε χρόνια και όχι άμεσα. Ο χρόνος έναρξης για την παραγραφή ισχύει από την πρώτη του επόμενου έτους που ψηφίστηκε ο νόμος.

Για να πάρει κάποιος πίσω χρήματα δεν φτάνει η αίτηση, αλλά θα πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, με αίτησή του χωρίς χρήματα. Στη συνέχεια, για να πάρει δικάσιμο, για το νομό Αττικής χρειάζονται 7 χρόνια και για την επαρχία 10 χρόνια. Αν υποθέσουμε ότι η απόφαση βγει θετική, δεν είναι σίγουρο ότι από την κυβέρνηση θα εφαρμοστεί, όπως και άλλες δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για διαδικασία χρονοβόρα και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Η θέση και η απαίτησή μας είναι: Η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αναγνωρίσει το λάθος της τώρα και να αποδώσει στους δικαιούχους τα ποσά των αυθαίρετων παρακρατήσεων που προκύπτουν από τις διαφορές παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης και τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης, χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα, όπως έγινε με τις επιστροφές για την Υγεία στις κύριες συντάξεις, και όχι στη μεταθανάτια ζωή.

Εντείνουμε και συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον επανυπολογισμό των συντάξεών μας και τις περικοπές της "προσωπικής διαφοράς", των οικογενειακών επιδομάτων, της φορολογίας. Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Απαιτούμε την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας».

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ

Με το αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 11/3 στις 12 το μεσημέρι στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα τιμήσουν την 108η επέτειο του Κιλελέρ.

Ο φετινός γιορτασμός έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και μπλόκων, με τα οποία οι αγρότες έδωσαν μια ακόμα σκληρή μάχη κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Στο κάλεσμά της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους "τσιφλικάδες", τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ορμούν ν' αρπάξουν το βιος μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους. Σήμερα αυτή η πολιτική οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών - μεγαλοαγροτών και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και τους μικρομεσαίους αγρότες να χάνουν τη γη τους. Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και φέτος δείχνουν ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο και την κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις».

Χτες, στον Παλαμά Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, στην οποία πάρθηκαν αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση του συλλαλητηρίου. Αποφασίστηκε να γίνονται καθημερινές περιοδείες κλιμακίων των Ομοσπονδιών στα χωριά της περιοχής, ενημερώνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο.

Από την Καρδίτσα, η μετάβαση στο Κιλελέρ θα γίνει οργανωμένα, με αγροτικά αυτοκίνητα που θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. από την Ιτέα, ενώ λεωφορεία δρομολογούνται και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας (από τα Τρίκαλα, η αναχώρηση λεωφορείων θα γίνει στις 10 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης - πρώην κατάστημα Κωστάρα).

Τις επόμενες μέρες, οι Ομοσπονδίες θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου, καλώντας στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο πήραν σε γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των ΔΣ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Αλμυρού - Σούρπης.

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο. Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορεία, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. από την Πλατεία Λαού (Δημοτικό Ωδείο).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει μειώσεις μισθών και απολύσεις στα «Media Markt»

Για αντεργατικές μεθοδεύσεις, που οδηγούν σε απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών, καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας «Media Markt» ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας.

Από τον προηγούμενο Αύγουστο, το Σωματείο καλούσε τους εργαζόμενους να μην δεχτούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις που τους «πρότεινε» η επιχείρηση, με μειώσεις ωρών και μισθών, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο δεν εξασφάλιζε τις θέσεις εργασίας τους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε, καθώς όπως αναφέρει το Σωματείο και τα ωράρια άλλαξαν και οι μισθοί μειώθηκαν και τις Κυριακές δούλεψαν οι εργαζόμενοι, αλλά οι θέσεις εργασίας δεν κατοχυρώθηκαν κι έγιναν απολύσεις.

«Επιβεβαιώνεται ότι η λογική πως "το καλό κατάστημα, το καλό τμήμα, ο καλός εργαζόμενος" θα γλιτώσει, είναι μια αυταπάτη» υπογραμμίζει το Σωματείο. «Οι περισσότεροι απολυμένοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία, έμπειροι και ικανοί στην εργασία τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται "αντιπαραγωγικοί", "ακριβοί", "δεν πιάνουν τους στόχους". Η εργοδοσία βλέπει τους εργαζόμενους σαν κόστος, γι' αυτό φροντίζει να τους αντικαθιστά με νεότερους, χωρίς εργασιακή εμπειρία και φυσικά χωρίς εργασιακά δικαιώματα».

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους, είτε υπέγραψαν τη σύμβαση είτε όχι, είτε είναι «8ωροι» είτε «6ωροι», να οργανωθούν στο κλαδικό σωματείο, να δημιουργήσουν Σωματειακή Επιτροπή. Τους καλεί, μεταξύ άλλων, να διεκδικήσουν αγωνιστικά: 8ωρο για όλους, όχι στη γενίκευση των «σπαστών» ωραρίων. Να σταματήσουν οι απολύσεις. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Απεργία σήμερα στο σιδηρόδρομο

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, ενώ χτες πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), την έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μέρα έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ.

Η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ «καλεί σε έναν αγώνα για σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο ελληνικός σιδηρόδρομος μπορεί να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί σε όλη την Ελλάδα. (...) Ενας τέτοιος σιδηρόδρομος, που θα έχει αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, είναι ρεαλιστικός, στο πλαίσιο όμως όχι της σημερινής καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά μιας άλλης ανάπτυξης, υπέρ του λαού».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στη μάχη: Για προσλήψεις, για σταθερή και μόνιμη δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Για Εθνική Γενική ΣΣΕ με μισθό όχι κάτω από 751 ευρώ. Για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών - αντιασφαλιστικών νόμων, μέτρων και μνημονίων. Για μείωση στην τιμή των εισιτηρίων. Για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία και των φοιτητών.

Στάσεις εργασίας σε «ΕΛΑΪΣ» και «ΛΕΒΕΡ»

Σε δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της «ΕΛΑΪΣ» και της «ΛΕΒΕΡ», διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό τους σωματείο, την Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, διαμηνύοντας πως είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους κόντρα στα επιχειρηματικά σχέδια της «Unilever», τα οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν πώληση του εργοστασίου της «ΕΛΑΪΣ» και του τμήματος μαργαρινών της «ΛΕΒΕΡ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την Κυριακή 11/3 οι εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Σωματείου (4ος όροφος ΕΚΘ) με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τρίτη, 4 μ.μ.- 10 μ.μ. Αύριο Τετάρτη, 1 μ.μ. - 9 μ.μ.. Σάββατο 10/3, 10 π.μ. - 6 μ.μ. Κυριακή 11/3, 10 π.μ. - 6 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ