ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στρατηγικές συμπλεύσεις στις προδιαγραφές του κεφαλαίου

«Στα σκαριά» νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου
Οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγική, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα της συζήτησης που θα διενεργηθεί στο Γιούρογκρουπ, αύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζει σειρά από νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στο Μάρτη, όπως με το φορολογικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επέρχονται παραπέρα επιβαρύνσεις στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Στον αντίποδα είναι οι διατάξεις του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», αλλά και των ρυθμίσεων για τα αδήλωτα εισοδήματα μερίδων της πλουτοκρατίας και άλλων τρωκτικών του παραγόμενου πλούτου. Σε αυτό το επίπεδο, η «επόμενη μέρα» σηματοδοτείται και από την επιχείρηση προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, τη διοχέτευση σε αυτές κρατικού χρήματος, ενισχύσεων, φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών. Κρίκοι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική αποτελούν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» γι' αυτά, αλλά και το υπό διαμόρφωση «πρότυπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης», που προκρίνεται ως αποφασιστικό όχημα για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου. Ολα τα παραπάνω θα «κουμπώσουν» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα κάθε είδους μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για καπιταλιστική ανάκαμψη, καθώς και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια, έχει ήδη συμφωνηθεί η «παραγωγή» μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών

«Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας», επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει και του Γιούρογκρουπ αύριο Δευτέρα, που συνεδριάζει ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι θεσμοί θα επιστρέψουν από κοινού στην Αθήνα» και με «κοινή θέση για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές». Επιπλέον, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, σχετικά με το χαρακτήρα των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, τόνισε πως το ζήτημα «διογκώθηκε απ' έξω» και όχι από τους «θεσμούς», ενώ σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η διαδικασία σύγκλισης ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση. Σ' αυτό το πλαίσιο, ξεπέφτουν οι κάλπικοι διαχωρισμοί - σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά μέτρα - που επιχειρεί να εμφανίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δημοσιονομικά κενά και το ύψος των μέτρων που υπολογίζεται από την κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, προβάλλοντας διαφορές ανάμεσα σε ΕΕ - ΔΝΤ και συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ. Είναι σκόπιμη προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, αφού κυβέρνηση και «θεσμοί» πασχίζουν για την ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο... «Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού. Ουσιαστικά, η Ευρωζώνη αποσυνδέει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων από το «κόστος» που προκαλεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Την επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τζ. Ράις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή», λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το αυριανό Γιούρογκρουπ. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά κενά (και βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα που θα τα συμπληρώσουν), τόνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση και δε ζητά τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί.«Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους», σημείωσε.

Για να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, ανέφερε, απαιτούνται μέτρα στο 4,5% του ΑΕΠ (9 δισ. ευρώ), ενώ, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ο Π. Τόμσεν (επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ) επιχείρησε να εξηγήσει το πώς θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης» να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, τόνισε χαρακτηριστικά...

Παράλληλα, έριξε στην «παλάντζα» το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, από την πλευρά της Ευρωζώνης: «Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία γι' αυτά τα δύο σκέλη», τόνισε.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι», υπογράμμισε. Να λοιπόν ένα σημείο αντιθέσεων ανάμεσα σε ΔΝΤ - Ευρωζώνη, αντιθέσεις ενδομονοπωλιακές, για το ποια μονοπώλια θα είναι πιο ισχυρά στη διεθνή αγορά, σε τελευταία ανάλυση αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία.

Θυμίζουμε ότι στο άρθρο του Π. Τόμσεν, για το οποίο γίνεται λόγος, αναφέρεται ότι «παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα». Και προσθέτει: «Για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα

Στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους, σχετικά με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, βρίσκονται και τα παρακάτω ζητήματα:

-- Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών και άλλες παρεμβάσεις, με στόχο τη διόγκωση της φορολογίας κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στην καλύτερη περίπτωση, το «άτυπο» αφορολόγητο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα. Ο φορολογικός συντελεστής εφαρμόζεται σε κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο του εισοδήματος, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ.

-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησης που ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».

-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.

Ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Στον αντίποδα οι διατάξεις του νέου «αναπτυξιακού νόμου», οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

-- Διαμόρφωση «σταθερού φορολογικού καθεστώτος» για 7 χρόνια ή για ακόμη περισσότερα (πιθανόν για επενδύσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ), στη ρότα που έχουν ήδη υποδείξει οι εγχώριοι βιομήχανοι, προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

-- Φορολογική απαλλαγή, ως ποσοστό επί της αξίας των κρατικών ενισχύσεων του επενδυτικού σχεδίου. Μάλιστα, αυτή θα υπολογίζεται επί του συνόλου των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή και για τυχόν άλλες δραστηριότητες, πέρα από αυτές που εντάσσονται στον «αναπτυξιακό νόμο».

-- Κρατική επιδότηση στο «κόστος της δημιουργούμενης απασχόλησης». Μέσω αυτής, το κράτος επιδοτεί και τις «νέες θέσεις απασχόλησης» που «δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο».

-- Επιδότηση του επιτοκίου που καταβάλλεται στις τράπεζες κ.ά.

-- «Κατ' εξαίρεση» των γενικών διατάξεων, μπορούν να υπαχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως υδατοδρόμια, μαρίνες, logistics, τουριστικές μονάδες Υγείας κ.ά. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες και βέβαια έχει τη σημασία του το γεγονός ότι πρόκειται για κλάδο που συνολικά χαρακτηρίζεται για το μεγάλο όγκο των προβληματικών δανείων προς τις τράπεζες, που με τη σειρά τους έχουν τον πρώτο λόγο στην πορεία της αναδιάρθρωσής τους.

-- «Ειδικές ενισχύσεις» προβλέπονται για επιχειρήσεις «εξαγωγικού προσανατολισμού», σε αυτές που προχωρούν σε διαδικασίες συγχωνεύσεων (αύξηση του επιχειρηματικού μεγέθους), σε αύξηση της απασχόλησης (συνδέεται με την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας) κ.ά.

-- Προβλέπεται η ενίσχυση τουριστικών εγκαταστάσεων «ειδικής υποδομής», όπως συνεδριακών κέντρων, θαλασσοθεραπείας, τουριστικών λιμένων, τουρισμού Υγείας, χιονοδρομικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμια κ.ά. Η ενίσχυση των ξενοδοχειακών μονάδων (ίδρυση ή επέκταση) έχει ως προϋπόθεση την αναβάθμισή τους τουλάχιστον στην κατηγορία των τριών αστέρων.


Α.Σ.

ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Η παρέμβαση του ΚΚΕ στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών».

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο Καματερό, στο κινηματοθέατρο «Μελίνα» (Λεωφ. Φυλής 165).

Πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης

Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν από τις παρακάτω συνοικίες:

Από Περιστέρι:

-- Στις 6.00 μ.μ., από πλατεία Δημαρχείου

-- Στις 6.00 μ.μ., από πλατεία Δέγλερη

-- Στις 6.00 μ.μ., από ΚΕΠ Ν. Ζωής

-- Στις 6.15 μ.μ., από πλατεία Λόφου

Από Αιγάλεω, στις 5.45 μ.μ., από πλατεία Εσταυρωμένου

Από Χαϊδάρι, στις 5.45 μ.μ., από Παλατάκι

Από Αγία Βαρβάρα, στις 5.45 μ.μ., από Μ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org