ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα χαράτσια

Ο λαός με τη δράση του έχει δείξει ότι μπορεί να ανατρέψει τα αντιλαϊκά σχέδια

Με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, όσων, για διάφορους λόγους δεν έχουν πληρώσει ή δε θα πληρώσουν στο μέλλον το χαράτσι στα ακίνητα, απείλησε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομιών Ευ. Βενιζέλος, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το σύνολο των καταιγιστικών αντιλαϊκών μέτρων που από κοινού έλαβε με την τρόικα τον τελευταίο χρόνο.

Με δηλώσεις του χτες στον «Αντέννα», κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή της ΔΕΗ στην είσπραξη του χαρατσιού στα ακίνητα, είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν έμμεσα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά ας μην μπούμε σε μια συζήτηση νομικού χαρακτήρα...».

Την ίδια απειλή, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων, προκειμένου να αποδεχτούν και να πληρώσουν ένα άδικο και βάρβαρο μέτρο, είχε εκτοξεύσει και πάλι ο υπουργός Οικονομικών, τις πρώτες μέρες επιβολής του μέτρου, όταν και εκδηλώθηκαν οι πρώτες λαϊκές αντιδράσεις.

Για το ίδιο πάντα θέμα, ανέφερε, ότι όταν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα τη μάθουμε και φυσικά η Διοίκηση θα συμμορφωθεί». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ΣτΕ, έκρινε συνταγματικό μεν το μέτρο για τη φορολογία των ακινήτων, αλλά αντισυνταγματική την εκχώρηση δικαιώματος στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα, σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι « η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα σε κανέναν και δεν έκοψε το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό για λόγους μη καταβολής του ειδικού τέλους», ενώ ισχυρίστηκε ότι «εγώ προσωπικά έχω δώσει εξ αρχής πολλές φορές την εντολή στη Διοίκηση της ΔΕΗ, να μην κόψει το ρεύμα σε κανένα, εφ' όσο για λόγους ανάγκης, για λόγους αδυναμίας δεν καταβάλει το ειδικό τέλος». Παράλληλα, ζήτησε «απ' όσους έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν και δεν πληρώνουν» να μην κρύβονται πίσω από το φτωχό, τον ανήμπορο και τον ανάπηρο...

Στην πραγματικότητα, καμία αλλαγή θέσης επί τον ευνοϊκότερο, δεν υπάρχει ούτε από τον υπουργό Οικονομικών, ούτε και από την συγκυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί, τη στιγμή που ο Ευ. Βενιζέλος, εντελώς υποκριτικά, πήρε «υπό την προστασία του» τους φτωχούς και τους ανήμπορους, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μικροϊδιοκητών ακινήτων, τόσο με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όσο και με την ενοποίηση μίας σειράς φόρων στα ακίνητα, σε ένα νέο υπερφόρο.

  • Από την πλευρά της ΔΕΗ, δηλώνεται ότι «δεν έχει κόψει ποτέ το ηλεκτρικό ρεύμα για το τέλος ακινήτων, παρά μόνο για χρονίζουσες οφειλές και ούτε σχεδιάζει να το κάνει μετά την απόφαση του ΣτΕ».
  • Σε τρίωρη κινητοποίηση προχώρησαν χτες το πρωί στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στην Κηφισιά πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και των Συλλόγων Γυναικών Κηφισιάς, Μελισσίων, Πεύκης και Διονύσου. Με την αγωνιστική τους παρουσία, αφού κατέθεσαν τους πληρωμένους λογαριασμούς χωρίς το χαράτσι για τα ακίνητα, απαιτώντας παράλληλα η ΔΕΗ να μην προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, σε κανένα μικρομάγαζο, κατάφεραν να μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν στο ταμείο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. Παράλληλα, μοίραζαν ανακοινώσεις στον κόσμο με τις οποίες τον καλούσαν να μην πληρώσει το χαράτσι, καθώς και να αγωνιστεί συνολικά για τα δικαιώματά του που καταστρατηγεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
ΛΑΪΚΗ ΕΠΤΡΟΠΗ ΑΧΑΡΝΩΝ
Τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού ανήκουν στους εργαζόμενους

Συγκέντρωση στο κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού

Από τη συγκέντρωση της ΚυριακήςΑριστερά, το πάνελ της εκδήλωσης
Από τη συγκέντρωση της ΚυριακήςΑριστερά, το πάνελ της εκδήλωσης
Την αποφασιστικότητα και τη θέλησή τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη βασική κατοικία διατράνωσαν προχτές Κυριακή κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Αχαρνών, σωματεία και φορείς της περιοχής στο κλειστό Γυμναστήριο. Αμέσως επόμενος σταθμός της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής αποτελεί η κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Μενίδι για αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) περίπου 2.300 οικογένειες στο Ολυμπιακό Χωριό ανησυχούν πως το όνειρο της απόκτησης ενός σπιτιού μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη, στην περίπτωση που η διαχείριση της περιουσίας του ΟΕΚ περάσει σε ιδιώτες.

Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Τρίμπος, κεντρικός εισηγητής της συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μετά την επικείμενη κατάργηση των ΟΕΚ - ΟΕΕ είναι πολύ σοβαρά και δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε σε άλλους αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τη δική μας και το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και σε κοινή δράση με όλους τους μαζικούς φορείς να παλέψουμε για να αποτρέψουμε το έγκλημα που πάει να γίνει σε βάρος των εργαζομένων. Τα σπίτια των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού ανήκουν σε αυτούς που τα έχουν πληρώσει και μένουν σε αυτά και όποιος τολμήσει ας έρθει να τα πάρει».

Ο Αλέκος Κατσούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου, επεσήμανε πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, τα δικά μας λεφτά που τα έχουμε βγάλει με ιδρώτα να τα πάρουν και να τα δώσουν σε ιδιώτες».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν τοποθετήσεις των συγκεντρωμένων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα στα πιθανά σχέδια της κυβέρνησης για αξιοποίηση ολόκληρου ή τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ψήφισμα που ενέκρινε στο τέλος της συγκέντρωσης ο κόσμος που συμμετείχε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

«Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για: Να μην κλείσουν οι Οργανισμοί. Να μην καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά. Να δοθούν τα 4 δισ. ευρώ από το ΙΚΑ. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λειτουργία των Οργανισμών με βάση τις σημερινές ανάγκες σε κατοικία, φύλαξη παιδιών, διακοπές, πολιτισμό των δικαιούχων των δύο οργανισμών. Συμμετοχή στις δραστηριότητες των συνδικάτων για να μην κλείσουν οι οργανισμοί. Συντονισμός με κατοίκους άλλων οικισμών για κοινή πάλη και αγώνες στην ίδια κατεύθυνση. Ενημέρωση και προετοιμασία των κατοίκων για δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις και αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης».

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Μουσικοχορευτική εκδήλωση

Την Κυριακή 11.3.2012, στις 6 το απόγευμα, στο «Σπίτι του Αγωνιστή», διοργανώνεται μουσικοχορευτική εκδήλωση με την ευγενική εθελοντική συμμετοχή των χορευτικών μπαλέτων του εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας Νίκαιας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από νησιά του Β.Α. Αιγαίου, χορούς της Μ. Ασίας, Θεσσαλίας, Θράκης, Ανατολικής Ρωμυλίας και Λαϊκούς χορούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων αγωνιστών και τους φίλους και φίλες του «Σπιτιού του Αγωνιστή».

ΚΚΕ
Πάλη για κατάργηση όλων των χαρατσιών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος για το χαράτσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη. Το ΚΚΕ νιώθει δικαιωμένο που βρήκε μαζική ανταπόκριση το κάλεσμά του στο λαό για άρνηση πληρωμής του εξοντωτικού χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστευτούν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και κυρίως την τεράστια δύναμη που έχουν. Η λαϊκή συμμαχία, η αλληλεγγύη και η πάλη για την κατάργηση όλων των χαρατσιών και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει να φουντώσει στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις λαϊκές συνοικίες».

Εκδήλωση για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Το παράρτημα Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα μέλη, φίλους, απογόνους του παραρτήματος και όλο τον Κοκκινιώτικο λαό να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις του γιορτασμού για της Μάχη της Κοκκινιάς, την Τετάρτη 7 Μάρτη στην πλατεία 17ης Αυγούστου (Οσία Ξένη), στις 6 το απόγευμα (Υπενθυμίζεται ότι η Μάχη της Κοκκινιάς έγινε στις 6,7 και 8 Μάρτη 1944).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ