ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ
Στον αέρα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Από παλιότερη κινητοποίηση στον οίκο ναύτου
Από παλιότερη κινητοποίηση στον οίκο ναύτου
Στον αέρα βρίσκονται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, τα επιδόματα ανεργίας και σπουδών των ναυτεργατών, αλλά και η οικονομική ενίσχυσή τους λόγω Πάσχα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της συγκυβέρνησης να εντάξει και τον Οίκο Ναύτη στον ΕΟΠΠΥ, από την 1η Απρίλη. Η απόφαση αυτή, η οποία λήφθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να υπάρχει σχετική αναφορά στους εφαρμοστικούς νόμους, ξεσήκωσε στο πόδι ναυτεργάτες, αλλά και τους εργαζόμενους του Οίκου Ναύτη υγειονομικό και υπαλληλικό προσωπικό, οι οποίοι από χτες ξεκίνησαν κατάληψη του Οργανισμού επ' αόριστο.

Στον Οίκο Ναύτη, μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες αντιπροσωπείες των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωσης Μαγείρων, ΠΕΣ ΝΑΤ και άλλων ναυτεργατικών σωματείων και ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Το κλείσιμο επί της ουσίας του Οίκου Ναύτη αφορά περίπου 200.000 ασφαλισμένους και έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται μαζί με τους εργαζόμενους της στεριάς και οι εργάτες της θάλασσας από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης. Χτες δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 28 Φλεβάρη, η οποία προβλέπει τη μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ, αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2012. Επιπλέον, ήδη διαρρέεται ότι κλείνει και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και ότι πρόκειται για απόφαση του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου που ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Με βάση τις εξελίξεις και κάτω από την παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με θέμα; «Απόφαση για απεργία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απειλεί με λουκέτο αν δε δεχτούν σύνθλιψη υπηρεσιών

Παρέμβαση του ΚΚΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις σε Κάρυστο και Κύμη για να μη γίνει συγχώνευση των δύο νοσοκομείων με αυτό της Χαλκίδας

Την απειλή του κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων μέσα στο 2013 ή την υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών Υγείας στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου, έστειλε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντησή του με τους φορείς της Καρύστου και της Κύμης, οι οποίοι αντιδρούν στη συγχώνευση των νοσοκομείων των παραπάνω περιοχών με το νοσοκομείο Χαλκίδας.

Η συγχώνευση -η διασύνδεση, όπως την ονομάζει η συγκυβέρνηση- των παραπάνω νοσοκομείων με το νοσοκομείο Χαλκίδας έχει φέρει δραματικές αρνητικές αλλαγές -κυρίως με τις μετακινήσεις προσωπικού- που ξεσήκωσε τους κατοίκους στην Κάρυστο -την Παρασκευή- και στην Κύμη, χτες. Αντιπροσωπείες φορέων της περιοχής ήρθαν χτες στην Αθήνα και είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι φορείς έθεσαν ως κεντρικό ζήτημα το αυτοδιοίκητο των νοσοκομείων. Δηλαδή, να έχουν αυτόνομη διοίκηση κάθε ένα απ' τα δύο νοσοκομεία και όχι κοινή διοίκηση, όπως προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει τώρα η συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ.

Παίρνοντας αφορμή απ' αυτό το περιορισμένο αίτημα, ο υπουργός, αφού αρνήθηκε την ικανοποίησή του, πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι με το αυτοδιοίκητο το νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει εάν δεν επιτευχθούν οι όροι του μνημονίου: Δηλαδή, αν -κατά την έκφραση της κυβέρνησης- δε γίνει εξοικονόμηση πόρων απ' τις σπατάλες, τότε η Ελλάδα δεν αντέχει το σημερινό αριθμό των νοσοκομείων.

Επίσης, στο αίτημα να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού απ' το δύο νοσοκομεία προς τη Χαλκίδα ο υπουργός απάντησε ότι εξετάζει το θέμα...

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στην Κάρυστο την Παρασκευή και συνεχίστηκαν χτες στην Κύμη με κοινό αίτημα να μη γίνει συγχώνευση των δύο νοσοκομείων με αυτό της Χαλκίδας, αλλά να υπάρξει αναβάθμισή τους με προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού) καθώς και εξασφάλιση τεχνολογικού εξοπλισμού. Στο νοσοκομείο της Κύμης έγινε χτες και αποκλεισμός των ταμείων για τα 5 ευρώ, με πρωτοβουλία της «Παρέμβασης Πολιτών Ανατολικής Εύβοιας» και τη συμμετοχή του δήμου.

Παρεμβάσεις για την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή έκαναν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, καθώς και η ΚΟΒ Καρύστου του ΚΚΕ, που εκτός του άλλων, διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της πόλης, με σημαντική παρουσία των κατοίκων, και ομιλητή το Γ. Μαρίνο. Παρόμοια παρέμβαση έγινε και απ' την ΚΟΒ Αλιβερίου - Κύμης του ΚΚΕ, όπου σε συγκέντρωση κατοίκων μίλησε η Σοφία Ντούρου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Και στα δύο νοσοκομεία, εκτός απ' τις -στα πλαίσια της διασύνδεσης- μετακινήσεις προσωπικού υπάρχουν τρομακτικά κενά με βάση τους ισχύοντες Οργανισμούς, με αποτέλεσμα να προσφέρονται ανασφαλείς υπηρεσίες, κυρίως στις εφημερίες.

Ενιαίες υποστηρικτικές λειτουργίες

Για «ενιαία λειτουργία των υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων» μέσω της διασύνδεσης των νοσοκομείων μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, στο ερώτημα των συγχωνεύσεων που του τέθηκε στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όταν τέθηκε και το ερώτημα για τις κινητοποιήσεις στην Κάρυστο και στην Κύμη. Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα της κάλυψης τρομακτικών κενών με μπαλώματα απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως έγινε στην Εύβοια.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι μελετά τη δυνατότητα χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος και πέραν των ήδη προβλεπόμενων απ' τη νέα υπουργική απόφαση κατηγοριών των εργαζομένων. Ετσι, π.χ., η συγκυβέρνηση αφού έκοψε το νοσοκομειακό επίδομα των 350 ευρώ, που ήταν γενικευμένο, τώρα χορηγεί το ανθυγιεινό επίδομα μόνο σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που είναι 150 και 75 ευρώ.

  • Με ανακοίνωσή τους οι προμηθευτές υλικών στα δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι σταματούν την προμήθεια από σήμερα επειδή «κουρεύονται» τα ομόλογα που είχαν πάρει για την εξόφληση χρεών.
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στην κατάργηση της Σύμβασης

Με απεργία στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας - Πρόνοιας και κλιμακούμενο αγώνα για να μην περάσει το τερατούργημα των εργοδοτών που επιδιώκουν να καταργηθεί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν το σωματείο προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να οργανώσουν την απάντησή τους στις εργοδοτικές προκλήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό σωματείο σημειώνει: Οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, «εκμεταλλεύτηκαν τη συνειδητή ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας - πρόνοιας, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας με μονοπωλιακούς ομίλους και μεγάλα νοσηλευτήρια. Θησαύρισαν από τις υπηρεσίες που παρείχαν οι εργαζόμενοι, με αξιοπρέπεια, με φιλότιμο και με περισσή φροντίδα, στους ασθενείς (ακόμη και με την έλλειψη προσωπικού σε πολλούς χώρους). Θησαύρισαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, που λεηλατούσαν για πολλά χρόνια. Θησαύρισαν από τη χρηματοδότηση που έπαιρναν για τις δομές αποασυλοποίησης.

Τώρα θέλουν να μας εξαθλιώσουν κάνοντας πιο φτηνή την τιμή της εργατικής μας δύναμης θέλουν να εξασφαλίσουν και να συνεχίσουν την κερδοφορία τους για τα επόμενα χρόνια. Θέλουν τζάμπα εργαζόμενους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».

Στο στόχαστρο των ιδιοκτητών των κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων, των προνοιακών ιδρυμάτων, μπαίνουν όλα τα δικαιώματα, μισθολογικά, ωράριο, άδειες. Ενδεικτικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του κλαδικού σωματείου: «Δηλαδή απαιτούν: Μείωση του βασικού μισθού στα 586 ευρώ μεικτά, δηλ. στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ. Επιπλέον κατάργηση βασικών επιδομάτων στο χώρο της ιδιωτικής υγείας - πρόνοιας. Κατάργηση του νοσοκομειακού επιδόματος 20%. Κατάργηση της πολυετίας 7%. Κατάργηση του επιδόματος γάμου 10%. Κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος ειδικών τμημάτων 30%. Κατάργηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών. Κατάργηση του ειδικού επιδόματος χώρου. Κατάργηση του επιδόματος χημειοθεραπείας 10%. Κατάργηση του ειδικού επιδόματος νευροψυχιατρικών κλινικών 15%». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμία μείωση μισθών, καμία (τροποποιητική) ατομική σύμβαση που θα καταργεί τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ δίνοντας στον εργοδότη τη δυνατότητα να καταργήσει άδειες, επιδόματα, αργίες και θεσμικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες εδώ και χρόνια.

Προς 48ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 8 και 9 Μάρτη προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως αντίδραση στην εφαρμογή του νέου εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Υγείας. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι. Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ