ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πανικόβλητη η κυβέρνηση του "φραγγελίου"

Πανικόβλητη, πλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί, με σημαία το "φραγγέλιο" - ακόμα και μετά τη γελοιοποίησή της στη Θεσσαλία - να αντιμετωπίσει το μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών. Σε έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα,η"χρησιμοποίηση κάθε σύννομου μέσου" για την καταστολή των κινητοποιήσεων! Οταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε από τον "Ρ", αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παράσχει πολιτική κάλυψη στην Αστυνομία για χρήση δακρυγόνων, μαζικές συλλήψεις αγροτών κλπ., απάντησε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ότι η Αστυνομία δε χρειάζεται άλλη έγκριση από τη στιγμή που διαπράττονται αξιόποινες πράξεις! Ταυτόχρονα, θέλησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε κανένα διάλογο με τους αγρότες, αφού "οι αναφορές στο διάλογο έχουν ένα ορισμένο όριο"! Οπως, δε, συμπλήρωσε, η παραπάνω θέση, όπως και όλες οι αποφάσεις, λήφθησαν ομοφώνως από τους μετέχοντες στη συνεδρίαση...

Με σημαία τα ΜΑΤ!

Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξαν κραυγές του τύπου "όχι στην κατάλυση του κράτους", στις οποίες επιδόθηκε ο Γιαννόπουλος, ενώ ο Γερ. Αρσένης υποστήριξε ότι αν και η κυβέρνηση "έχει δίκιο, δεν έθεσε το θέμα σε ορθή βάση". Πάντως, εκ των... μεγαλοφυιών διαπιστώσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής ήταν και ότι υπάρχει "βαθιά κοινωνική κρίση"...

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής ένας εκ των αρμοδίων υπουργών, ερωτώμενος από τον "Ρ" για την τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, απάντησε: "Οι εθνικοί δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί. Με δακρυγόνα; Με δακρυγόνα! Με συλλήψεις; Με συλλήψεις!". Μερικές ώρες αργότερα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για σχέδιο "εκτεταμένων συλλήψεων"!

Η χώρα είναι... το ΠΑΣΟΚ!

Από τα αξιοσημείωτα, σε ό,τι αφορά το μέγεθος της επικινδυνότητας που συνιστά για το λαό αυτή η κυβέρνηση, είναι τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, όπως τουλάχιστον μεταφέρονταν χτες το βράδυ από συνεργάτες του. Σύμφωνα με τους παραπάνω, μια εκ των αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής ήταν η δέσμευση για "συνολική στράτευση και στήριξη της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, γιατί σήμερα κρίνεται το μέλλον της χώρας και της παράταξης"! Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό, ότι κατά την Κυβερνητική Επιτροπή... η αγροτική κινητοποίηση εξηγείται ως "πολιτική κινητοποίηση, αφού κύριο στόχο έχει να πλήξει την κυβέρνηση και την πολιτική της"... Στα πλαίσια αυτής της... πρασινόθωρης εμμονής που ταυτίζει την επιτυχία του αντιλαϊκού παροξυσμού του ΠΑΣΟΚ με τον μέλλον της χώρας (!), δεν αποκλείεται να έχουμε και φαινόμενα πεμπτοφαλαγγίτικου αντιπερισπασμού, που αυτή τη φορά θα φέρουν και επισήμως την κυβερνητική σφραγίδα.

Αντισυγκεντρώσεις;

Στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη διέρρεαν χτες ότι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο το ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει ανοιχτές συγκεντρώσεις (ή αντισυγκεντρώσεις;) στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στη Λάρισα με την Β. Παπανδρέου, στην Καρδίτσα με τον Θ. Πάγκαλο και στον Βόλο με τον Κ. Λαλιώτη. Πάντως, το "ποιος θα πάει πού" φαίνεται να μην έχει ακόμη καταλήξει οριστικά. Παράλληλα, σχεδιάζεται μαζική εξόρμηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία, ώστε να περισωθεί και να στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Δ. Ρέππας επέμεινε στην αλλοίωση της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα τρία απότα 6 αιτήματα των αγροτών, όταν ο Στ. Τζουμάκας δήλωνε, στο "Ρ", μετά την κυβερνητική Επιτροπή ότι "δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα 6 αιτήματα γιατί είναι αντικοινοτικά"!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στις επάλξεις του αγώνα
  • Συνέχιση της κινητοποίησης αποφάσισε χτες το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για ουσιαστική συζήτηση και ικανοποίηση των αιτημάτων
  • Τη διοίκηση των ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στη Θεσσαλία ανέλαβε πλέον ο ίδιος ο Α' υπαρχηγός της Αστυνομίας, μετά τη διαπιστωμένη αποτυχία των μέχρι τώρα κατασταλτικών μέτρων

Σταθεροί και ανυποχώρητοι στις επάλξεις του αγώνα οι Θεσσαλοί αγρότες, αναμένουν από την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή της στον Αλμυρό, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τη συνέχιση της κινητοποίησης, παίρνοντας μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της και ταυτόχρονα ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την ικανοποίηση των επειγόντων, συγκεκριμένων και δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού ξεσηκωμού.

Με τα χιλιάδες τρακτέρ να βρίσκονται παραταγμένα σε πέντε σημεία, στις άκρες και πλησίον της νέας Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, (Αλμυρό, Μικροθήβες, "Εντελβάις", Ευαγγελισμός και Μαυρόλιθος) διακόπτοντας ανά διαστήματα την κυκλοφορία και σε μπλόκα που έχουν στηθεί στο Δρούγο της παλιάς Εθνικής οδού και στο δρόμο Τρικάλων - Ιωαννίνων, οι αγρότες συνεχίζουν με τη γνωστή αποφασιστικότητά τους, ενωμένοι σαν μια γροθιά, μέχρι τη νίκη. Μια νίκη που δε θα είναι μόνο δική τους, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού μάχονται για το δίκιο, για να διασώσουν την παραγωγική βάση της Ελλάδας, για να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη και να θρέφουν το λαού μας.

Και χτες στη Θεσσαλία επικρατούσε η ίδια "κατάσταση πολιορκίας", με χιλιάδες αστυνομικούς, περιπολικά, κλούβες, αύρες πυροσβεστικά οχήματα και μπουλντόζες. Το τσαλάκωμα από τους αγρότες των σχεδίων καταστολής ανάγκασε την κυβέρνηση να στείλει στη Θεσσαλία τον Α' υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, Χαρ. Σκίτσα, ο οποίος εγκαταστάθηκε από χτες στη Λάρισα και ανέλαβε τη διοίκηση των ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ομως, ήδη πολλοί είναι οι αστυνομικοί που άρχισαν να βαρυγκωμούν, αφού τους αναγκάζουν να παραμένουν σχεδόν όλο το 24ωρο στο ύπαιθρο, μέσα στο τσουχτερό κρύο (η θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει κάτω από το μηδέν), ενώ παραμένουν και για πολλές ώρες νηστικοί και ταυτόχρονα καλούνται να συγκρουστούν με τους αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους τους θεωρούν αδέλφια τους.

Ζητούν δήλωση μετάνοιας!

Κι όμως έφτασαν μέχρι εκεί! Την ώρα που οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνώντες επέλεξαν - μετά και τη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή - το ματοκύλισμα, αλλά παρ' όλα αυτά δεν απαντούν στην πρόκληση. Την ώρα που οι αγρότες έχουν αποδείξει ότι κλείνουν ό,τι ώρα θέλουν την Εθνική, αλλά επιδιώκουν ακόμα και την ύστατη ώρα λύση. Την ώρα που οι αγρότες δίνουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών της και της απευθύνουν πρόσκληση για διάλογο, η κυβέρνηση Σημίτη φτάνει στο έσχατο όριο: Αφού κατέφυγε στους "νόμους" της χούντας για να καταστείλει τους αγώνες, τώρα ζητά από τους αγρότες να υπογράψουν δήλωση μετανοίας,ότι όχι μόνο αύριο, αλλά ποτέ, δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ως προϋπόθεση για να τους δεχτεί ο Σημίτης!

Το πιο επαίσχυντο, όμως, είναι ότι δεν τολμούν να διατυπώσουν επίσημα την αξίωσή τους. Ετσι το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε χτες ανεπισήμως στον Τύπο την κυβερνητική απάντηση στην πρόσκληση των αγροτών. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δηλώνει υπέρ ενός διαλόγου, ζητώντας όμως οι αγρότες να αποδείξουν εκ των προτέρων ότι θα είναι "καλόπιστος". Πώς; "Αν πράγματι, έλεγαν χτες το βράδυ, σεβόμαστε τη διαδικασία του διαλόγου τότε οι αγρότες πρέπει να δηλώσουν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους μετά το διάλογο να κλείσουν τους δρόμους. Διάλογος με απειλές και εκβιασμούς για κλείσιμο των δρόμων δεν μπορεί να γίνει"!

Εχουν χάσει κάθε μέτρο...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα επιμείνετε στον αυταρχισμό;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

"Να τσακίσει το αγροτικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, για να εφαρμόσει χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή της πολιτική, επιδιώκει η κυβέρνηση με την τεράστια εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των αγροτών". Τα παραπάνω επισημαίνονται σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και με την οποία καλείται ο πρωθυπουργός να απαντήσει, "αν επιμείνει (η κυβέρνηση) στον επικίνδυνο δρόμο του αυταρχισμού και της αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους".

Στην επίκαιρη επερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρονται, συγκεκριμένα: "Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας εκστρατείας εκφοβισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των αγροτών, που θυμίζει παλιότερες "μαύρες" εποχές. Η κυβέρνηση, καταθορυβημένη από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, όταν δεν καταφέρνει να τις υπονομεύσει και να τις συκοφαντήσει, επικαλείται "το κράτος του νόμου", απαγορεύει τα συλλαλητήρια και τις απεργίες, ποινικοποιεί το συνδικαλιστικό αγώνα και, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, υβρίζει με ακατονόμαστο τρόπο τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Είναι όμως φανερό ότι η αστυνομοκρατία, οι δικαστικές αποφάσεις και οι καταδίκες δεν κάμπτουν τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους. Αποδεικνύουν, όμως, τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης που, "πάση θυσία", επιδιώκει να τσακίσει το αγροτικό και το συνδικαλιστικό κίνημα για να εφαρμόσει χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή της πολιτική".

Γέφυρα Μαυρόλιθου, τρακτέρ και Αστυνομία



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ