ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Την Τρίτη το συλλαλητήριο για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Διεκδικούν την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση

Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη στις 30/1, στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη στις 30/1, στην Αθήνα
Με αίτημα την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου καλούν σε πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12/2, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη, που έγινε στις 30/1 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πάνω από 100 συνδικαλιστικών οργανώσεων, και συγκεκριμένα 6 Ομοσπονδιών, 102 πρωτοβάθμιων Σωματείων, 5 Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων.

«Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης και ώθησης του αγώνα για την ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ανακοίνωση με την οποία καλούν στο συλλαλητήριο. Υπενθυμίζουν τους αγώνες που δόθηκαν για το δικαίωμα στη δουλειά σε μια σειρά από χώρους, από τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους με «ελαστικές» μορφές στα νοσοκομεία και τους αναπληρωτές στην Εκπαίδευση.

«Κάθε φορά που ήμασταν στους δρόμους, εισπράτταμε από τους αρμόδιους υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων ότι "δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος"», καταγγέλλουν και καθώς η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος, ξεκαθαρίζουν: «Τώρα η κυβέρνηση έχει "και το μαχαίρι και το πεπόνι". Τελειώνουν τα προσχήματα και οι ψευτοδικαιολογίες. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη συνταγματική κατοχύρωση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην εργασία και συνεπώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

«Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση», τονίζουν οι 118 Ομοσπονδίες και Σωματεία και απαιτούν: «Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Στάση εργασίας για τα ΒΑΕ

Παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - λήξη του ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, για τα ΒΑΕ και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Στη στάση εργασίας και σε προσυγκέντρωση στις 12 μ., στο Σύνταγμα (Μητροπόλεως και Φιλελλήνων), καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. «Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται το τσεκούρωμα του Επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ)», καταγγέλλει το Συνδικάτο και εξηγεί ότι η κυβέρνηση θέλει να αμφισβητήσει «όχι μόνο το επίδομα, αλλά συνολικά το καθεστώς των ΒΑΕ».

  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πρωτοβουλία Συνδικάτων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Σ' αυτό το πλαίσιο, αύριο Πέμπτη οργανώνει σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόγραμμα περιοδειών ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Πλατιά εξόρμηση για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ που γίνεται στις 14 έως τις 17 Μάρτη και μάλιστα «σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους» πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες στελέχη του ταξικού κινήματος.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «πρόκειται για ένα συνέδριο που δεν έχει καμιά σχέση με συνέδριο εργατικής οργάνωσης. Ενα συνέδριο μηχανισμών, συναλλαγών, νοθείας και στήριξης της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς. Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει πείρα από τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Στήριξε με χέρια και πόδια το μεγάλο κεφάλαιο, τις αντεργατικές ανατροπές όλων των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα να απεμπλακούν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Τα στελέχη του ταξικού κινήματος στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πραγματοποιήσουν συζητήσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Το πρόγραμμα των συζητήσεων, συγκεντρώσεων, εξορμήσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στο χώρο των μεταφορών στα ΚΤΕΛ Κηφισού
  • Αύριο Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στο χώρο της Ενέργειας στη ΔΕΔΔΗΕ (ΕΛΑΪΣ)
  • Παρασκευή 8 Φλεβάρη, στο χώρο του Μετάλλου στα Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά - Ασπροπύργου)
  • Τρίτη 12 Φλεβάρη, στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας στο νοσοκομείο «Ωνάσειο»
  • Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στο χώρο των Ναυτιλιακών στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά
  • Δευτέρα 18 Φλεβάρη, στο χώρο του Χρηματοπιστωτικού σε καταστήματα Τραπεζών της Εθνικής, Πειραιώς και ALPHA
  • Τρίτη 19 Φλεβάρη, στο χώρο των Μεταφορών στον ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης
  • Πέμπτη 21 Φλεβάρη, στο χώρο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών στα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι
  • Σάββατο 23 Φλεβάρη, στο χώρο του Επισιτισμού - Τουρισμού στο Καζίνο Πάρνηθας.
Δικάζεται σήμερα η καθαρίστρια από τη Μαγνησία

Σήμερα Τετάρτη εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της ποινής δεκαετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί στην καθαρίστρια εργαζόμενη σε δημοτικό παιδικό σταθμό του Βόλου για παραποίηση του ενδεικτικού της Ε' Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού, προκειμένου να πετύχει την πρόσληψή της στη δουλειά που θα της έδινε τη δυνατότητα να ζήσει τη φτωχή οικογένειά της. Υπενθυμίζεται ότι μετά το κύμα εργατικής και λαϊκής συμπαράστασης που ξεσήκωσαν τα ταξικά σωματεία της Μαγνησίας και άλλων περιοχών της χώρας, έγινε δυνατή η αποφυλάκιση της καθαρίστριας. Προτάσσοντας το αίτημα να επανέλθει η καθαρίστρια στην εργασία της, με αναίρεση της ποινής της και αναγνώριση των δεδουλευμένων της, την αλληλεγγύη τους ενόψει της σημερινής δίκης εκφράζουν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.ά.

Καταγγελίες του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και Βοιωτίας

Την προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, στοχοποίησης της Σωματειακής Επιτροπής και τρομοκράτησης των εργαζομένων στην επιχείρηση BAKE HELLAS καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας κλήθηκαν σε συνάντηση, στην οποία στελέχη της εταιρείας «επέπληξαν» συναδέλφους τους για συμμετοχή σε «παράνομη» επιτροπή, απείλησαν να προχωρήσουν σε μηνύσεις και χαρακτήρισαν τη δράση του Συνδικάτου για τα προβλήματα των εργαζομένων «συκοφάντηση» της επιχείρησης. Το Συνδικάτο, με έγγραφό του προς την εταιρεία, επισημαίνει ότι οι παραπάνω ενέργειές της συνιστούν παρακώλυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, το Συνδικάτο καταγγέλλει τα σχέδια της εργοδοσίας στην επιχείρηση «General Mills» για μείωση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα. Ηδη έχουν απολυθεί έξι εργαζόμενοι, πέντε με τη λήξη των συμβάσεών τους και ένας εργαζόμενος αορίστου χρόνου. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους «ώστε να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να σταματήσει το αίσχος των συμβάσεων ομηρίας, των εργολάβων - δουλεμπόρων».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ. Συζήτηση με τον Τριαντάφυλλο Φωτιάδη, αντιπλοίαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή αφιερωμένη στα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειας. Σήμερα η εκπομπή αφορά το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός και το επιτελείο του θα παρουσιάσουν το πρώτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στον Απόστολο Καλδάρα.

Στάση εργασίας «εργολαβικών» στην Ενέργεια

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν με επιτυχία εργολαβικοί εργαζόμενοι χτες το μεσημέρι στα κεντρικά της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και στον Σταθμό Ανεφοδιασμού Λεωφορείων Φυσικού Αερίου (ΣΑΛΦΑ) το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ), αντιδρώντας στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και στο νομοσχέδιο - καταπέλτη για τη ΔΕΠΑ.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «οι "εργολαβικοί" του Ομίλου εργάζονται σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας, η οποία ολοένα και οξύνεται. Το πρόβλημα το υφίστανται με τη μεγαλύτερη ένταση οι ίδιοι, γι' αυτό και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις δηλώσεις περί κατάργησης της "εργολαβοποίησης". Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και δικαιολογία, να καταργηθεί το δουλεμπόριο που συμπιέζει τα εργατικά δικαιώματα και χειραγωγεί τους εργαζόμενους».

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Γίνονται και σήμερα οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), από τις 7 π.μ. έως τις 11.30 μ.μ., στο γραφείο της ΕΝΕΔΕΠ στο λιμάνι.
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα γίνονται στην περιοχή Αστακού, αύριο στη Βόνιτσα και την Κυριακή 10/2 στο Μεσολόγγι.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ