ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων στην Πάτρα

Στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Ανδρέα. Στην κινητοποίηση καλεί και ο δήμος Πάτρας με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο κτίριο του ΚΕΠ στο Λιμάνι

Με την οργάνωση συγκέντρωσης σήμερα, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Δυτικής Ελλάδας δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στο «Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο» που διοργανώνει η κυβέρνηση χτες και σήμερα στην πόλη. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει διαδήλωση μέχρι το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, όπου εκείνη την ώρα αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Οικοδόμων Ηλείας, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Αχαΐας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Στην κινητοποίηση καλούν και οι Σύλλογοι Γυναικών Πάτρας και Αγρινίου (μέλη της ΟΓΕ).

Το «Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο» έχει ήδη χαρακτηριστεί από σωματεία και φορείς «διοργάνωση εξαπάτησης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων». Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα σωματεία της Δυτικής Ελλάδας με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση, να αξιοποιήσουν την πείρα τους για να κρίνουν τι σημαίνει «ανάπτυξη» στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου ενημερώνει ότι η αναχώρηση για την Πάτρα θα γίνει στις 3.45 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο (4 μ.μ. από τα τρένα).

Κάλεσμα από το δήμο

Ο δήμος Πάτρας έχει καλέσει το λαό της πόλης να διαδηλώσει μαζικά, ενώ την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει προσυγκέντρωση στο κτίριο του ΚΕΠ στο λιμάνι, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να ενωθεί με τη διαδήλωση των συνδικάτων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Της απεσταλμένης μας
Βάσως Νιέρη


ΠΑΤΡΑ
Στο επίκεντρο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Σήμερα το απόγευμα η ομιλία του πρωθυπουργού

Οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και τα εργαλεία με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί την ικανοποίησή τους, κυριάρχησαν την πρώτη μέρα των εργασιών του ένατου περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Πάτρα. Υπό το εύηχο πλην παραπλανητικό σύνθημα της «δίκαιης ανάπτυξης», οι ομιλητές (υπουργοί και άλλοι παράγοντες) έκαναν καθαρό ότι, στη βάση που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων και με κλιμάκωσή της, θα επιχειρηθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στο συνέδριο έκανε παρέμβαση ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέδειξε τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλες από την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Πάτρας (εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του δημάρχου στη σελίδα 9).

Ερχονται ευκαιρίες...

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, εξήγησε ότι«ο διάλογος για το νέο αναπτυξιακό αφήγημα δεν επιδιώκει να κατακερματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας (...) Με αυτά τα συνέδρια θέλουμε να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα για τον αναπτυξιακό πλούτο που βρίσκεται εν υπνώσει, διασπαρμένος σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεκμετάλλευτος. Για να μπορέσουμε, στη συνέχεια, να ενσωματώσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου σε μία συνεκτική πολιτική οικονομικής ανασυγκρότησης...».

Στη συνέχεια παρέθεσε τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, που θα διευκολύνουν την παραγωγική ανασυγκρότηση αφού, όπως είπε, «είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε για το αναπτυξιακό μοντέλο, πάνω στο οποίο θα βασιστούμε τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν ασχοληθούμε με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της κοινωνίας, με τη δομή της Δημόσιας Διοίκησης, με την ανάπτυξη και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...».

Εσπευσε βεβαίως να εξηγήσει ότι, παρά τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, για τις οποίες κόμπασε, και παρά την έξοδο απ' τα μνημόνια για την οποία αναπαρήγαγε γνωστές αυταπάτες, «το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες», απλά «θα είναι περισσότερες οι ευκαιρίες»!

Ως βασικούς αναπτυξιακούς άξονες, που προσφέρουν ευκαιρίες κερδών στο κεφάλαιο, ιεράρχησε: Τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και την Ερευνα.

Και ως δράσεις που θα τους υπηρετήσουν, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα, μεταξύ άλλων παρέθεσε: Τη σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Αθήνα με το λιμάνι της Πάτρας, την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα για τον εφοδιασμό πλοίων κατά κύριο λόγο, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου κ.ά. Επιπλέον, μίλησε για θεσμικές παρεμβάσεις στην Τοπική Διοίκηση, λέγοντας ότι «το 2018 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών», και παρέθεσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που το υπουργείο Εσωτερικών θέτει στη διάθεσή της ώστε πιο αποτελεσματικά να υπηρετεί το στόχο της ανάκαμψης σε τοπικό επίπεδο.

Στην κορυφή οι όμιλοι, στα Τάρταρα οι εργαζόμενοι

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης, αφού χαιρέτισε την «αναπτυξιακή» πορεία της χώρας, έθεσε ως βασικό στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα την «ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων - δημόσιων και ιδιωτικών», αναφέροντας πως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση «κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων».

Σχετικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους είπε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στον τομέα της απορρόφησης, αφού έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια». Οπως είπε, η χώρα «βρίσκεται επίσης στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ» και «έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω των 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις, που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έφεραν στην ελληνική οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ το 2017. Συνολικά, «περισσότερα από 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην οικονομία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη συνεργασία με την ΕΤΕπ τη χρονιά που μας πέρασε». Στην ίδια κατεύθυνση, συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, «έχουμε ήδη δρομολογήσει με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία, ύψους 7 δισ. ευρώ, που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας».

Δεσμευόμενος για μεγαλύτερη ακόμα ενίσχυση του κεφαλαίου, μίλησε για «τη δημιουργία εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα», και για τη σύσταση σειράς από «νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσα από τα οποία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ».

Πρωτιά στην προσαρμογή της οικονομίας με το τσάκισμα του λαού

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, κόμπασε για τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιδόσεις λέγοντας ότι «είμαστε η 1η χώρα πανευρωπαϊκά από πλευράς προόδου προσαρμογής της οικονομίας (σύμφωνα με το Euro Plus Monitor), αφού κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τα δίδυμα ελλείμματα της Γενικής Κυβέρνησης και των τρεχουσών συναλλαγών σαν ποσοστά στο ΑΕΠ».

«Χάρη σε αυτές τις επιδόσεις μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2018, προσδοκώντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες-τεστ, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ποιους αφορά η έξοδος απ' τα μνημόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ