ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης

Από κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ τον περασμένο Νοέμβρη ενάντια στη χρήση του λιμανιού από τους Αμερικανούς
Από κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ τον περασμένο Νοέμβρη ενάντια στη χρήση του λιμανιού από τους Αμερικανούς
Συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ διοργανώνουν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σωματεία και φορείς της περιοχής, την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στην Αλεξανδρούπολη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Θα ακολουθήσει πορεία.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

Αποφάσεις συμμετοχής μέχρι στιγμής έχουν πάρει: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και περιφέρειας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, χτες το απόγευμα, πραγματοποίησε σύσκεψη, με συμμετοχή σωματείων και μαζικών φορέων.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, πιστή στην πολιτική της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εκθέτοντας το λαό και τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση βάζει πλάτη για να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, στα Δυτικά Βαλκάνια με την ολοκλήρωση της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του (Ιούλης 2018), και αργότερα στην ΕΕ για να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Πανηγυρίζει που η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο με τη σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, το ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και σύνδεσή τους με το σιδηρόδρομο αλλά και σε ενεργειακό κόμβο, με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG.

Συμφώνησε με τις ΗΠΑ την επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησε στη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οπως συμβαίνει με τις ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία, που υπάρχουν χρόνια τώρα στη χώρα μας, έτσι και αυτή η βάση στην Αλεξανδρούπολη θα αξιοποιηθεί για να βελτιώσουν τη θέση τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών και για να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ηδη η βάση ελικοπτέρων Αλεξανδρούπολης αξιοποιήθηκε δύο φορές από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα».

Καλούν το λαό να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη για να απαιτήσει:

-- Οχι στην εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

-- Οχι στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ.

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-- Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Οχι στην πολιτική που μετατρέπει τις μειονότητες σε εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

-- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-- Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα - Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
«Θετική ατζέντα», πάγιες διεκδικήσεις

Ακόμα μια επιβεβαίωση ότι ανταγωνισμοί και λυκοφιλίες συνυπάρχουν ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, σ' ένα «εκρηκτικό» για τους λαούς μείγμα, έδωσε η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου τα καλέσματα για «διεύρυνση της συνεργασίας» συνυπήρξαν με τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να περιγράφονται πάντα με αρνητικό τρόπο στα ελληνικά ΜΜΕ. Οι θετικές πλευρές πρέπει να προβάλλονται και υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες και σχέδια που υπηρετούν αυτόν το σκοπό». Για αυτό και στάθηκε στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας, που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Θεσσαλονίκη, προαναγγέλλοντας ότι θα εστιάζει σε ζητήματα μεταφορών. Οπως είπε, «τώρα εργαζόμαστε για μεγάλα σχέδια στον τομέα των μεταφορών. Η ατζέντα περιλαμβάνει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, τη σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή γραμμή Κήπων - Ιψάλα». Πρόσθεσε πως το επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στο περιθώριο του ΑΣΣ, «θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες μας να αναζητήσουν τρόπους και μέσα ώστε να διευρύνουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις».

Παράλληλα, συνολικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματά μας εν μία νυκτί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς διάλογο», προσθέτοντας ότι «έχουμε καλούς και σταθερούς μηχανισμούς διαλόγου, προκειμένου να διευθετήσουμε τα διμερή προβλήματά μας και θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη θετική ατζέντα και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς...».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός εξακολουθούσε να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να ορίζει την ΑΟΖ της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στο νησί της Κύπρου» και σχολιάζοντας την προετοιμασία Ελλάδας και Κύπρου για οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «κάθε σχετική προσπάθεια δεν θα έχει, νομικά και αντικειμενικά, καμία επίδραση στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της».

Ταυτόχρονα, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε βασικό στοιχείο της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής «να αυξήσει (η Αγκυρα) τη χρήση των εγχώριων ενεργειακών πόρων. Αυτό περιλαμβάνει τους υδρογονάνθρακες που πιθανώς βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου» και ανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα ξεκινήσει «τις γεωτρήσεις (για υδρογονάνθρακες) στην Ανατολική Μεσόγειο στο εγγύς μέλλον».

Από αυτήν τη σκοπιά θα εξετάσει τις κινήσεις της και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας όλο νόημα: «Επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τους Τουρκοκυπρίους και να τους βοηθήσουμε να διευρύνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού, αλλά και να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας. Απαντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γι' αυτόν το σκοπό».

Για το Κυπριακό σημείωσε: «Νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με οδηγό τις ίδιες παραμέτρους που ήταν οι βάσεις για διάφορες διαδικασίες επί δεκαετίες - διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών - μπορεί να έχουν μια πιθανότητα επιτυχίας μόνο αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της. Για να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον και αυτό σημαίνει ότι πιθανές νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν θα έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα με το 2017, δηλαδή την αποτυχία... Το ερώτημα τώρα είναι ποια μορφή θα πάρει αυτός ο συμβιβασμός».

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Στη Βουλή η δικογραφία

Ευθύνες πρώην υπουργών και πρωθυπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από το 2006 και μετά έως τις αρχές του 2015, καλείται να διερευνήσει η Βουλή, καθώς τα ονόματά τους σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Novartis».

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά το αν η εταιρεία, με τις «ευλογίες» πολιτικών προσώπων, πουλούσε ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα, ζημιώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και καθορίζοντας επιπλέον τις τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη.

Η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης παρέδωσαν χτες μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Το διαβιβαστικό αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δέκα πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης που βαρύνονται με τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας. Ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της «Novartis» για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο καθώς και το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Στο μεταξύ, νέες κοκορομαχίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που την κατηγορούν για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, προκάλεσε το γεγονός ότι στον Αρειο Πάγο χτες, την ώρα που οι εισαγγελείς έφεραν τη δικογραφία, βρισκόταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «ότι με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της "Novartis" επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος για να ενημερωθεί σχετικά».

Παραιτήθηκε από την υπόθεση ασύλου

Παραιτήθηκε από την υπόθεση ασύλου ενός εκ των Τούρκων αξιωματικών η πρόεδρος Εφετών Ευγενία Μυλωνοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η 3η ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό και η κυβέρνηση με αίτημά της έσπευσε να ζητήσει την έκδοση προσωρινής διαταγής (έγινε δεκτή από την ίδια) για να παγώσει η απόφαση χορήγησης, ενώ κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης που θα συζητηθεί στις 15 Φλεβάρη στην έδρα του Διοικητικού Εφετείου.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου, όπου πρόεδρος είναι η Ευγενία Μυλωνοπούλου, κι ενώ ταυτόχρονα είχε και την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής Ασύλου, που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Σημειωτέον, αρχικά η παραίτηση της δικαστικού από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ασύλου λόγω κωλύματος δεν έγινε δεκτή. Ετσι, υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση στο Εφετείο, αλλά και δεύτερο αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου. Το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης.

Μπογιές στο σπίτι του Μ. Θεοδωράκη

Μπογιές πέταξαν το Σάββατο το απόγευμα άγνωστοι στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ έγραψαν και σύνθημα στην είσοδο του σπιτιού του ενάντια στη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει πως «το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. Οπως είναι γνωστό, τέτοιου είδους ενέργειες καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ