ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάτω τα χέρια από ωράριο - εργασιακά δικαιώματα

Σύσκεψη στις 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα αντιδραστικά μέτρα πραγματοποιείται τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΔΟΕ, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Πλουμπίδης» και «Σεφέρης».

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συζητούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο για το ωράριο και όσα δρομολογούνται μέσα από αυτή, τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, των κενών, των συγχωνεύσεων και της οργάνωσης της πάλης απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την προετοιμασία πανεργατικής απεργίας. Παράλληλα, προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης για μόνιμους διορισμούς 26 Φλεβάρη - 2 Μάρτη, που θα κορυφωθεί στις 2 Μάρτη με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Αναφορικά με την εγκύκλιο για το ωράριο, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για σπουδή της κυβέρνησης να εφαρμόσει άρον άρον τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης» για την Εκπαίδευση που ψήφισαν στη Βουλή. Η εγκύκλιος (14181/ΓΔ4/26-1-2018) που έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, επιταχύνει τις προσπάθειες επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου, ανατρέποντας τα εργασιακά δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών και γενικευμένες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

«Αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή και δεν αφορά απλά και μόνο πόσες ώρες θα μένουμε στο σχολείο. Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου (π.χ. "αξιολόγηση" - αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου κρίσιμων παιδαγωγικών διαδικασιών κ.ά.). Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής στο ολοήμερο Δημοτικό», επισημαίνουν μεταξύ άλλων Σύλλογοι και ΕΛΜΕ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», αποφάσεις ενάντια στην εγκύκλιο είχαν πάρει μεταξύ άλλων οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», Φούρνων - Ικαρίας, Θεσπρωτίας, «Πλουμπίδης», «Θουκυδίδης», «Αργύριος Μοσχίδης», Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κ.ά.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Καλεί αύριο σε σύσκεψη φορέων για την Παιδεία

Σύσκεψη φορέων για την Παιδεία διοργανώνει η Ενωση Γονέων Περιστερίου, που καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση που θα έχουν τα παιδιά τους, να παλέψουν για Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου 1 και 40 Εκκλησιών).

Στο κάλεσμά της η Ενωση Γονέων μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καλούμε την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία της περιοχής σε οργάνωση και πάλη ενάντια στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Διαχρονικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν και η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που στηρίχτηκαν από τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά και η σημερινή δημοτική αρχή, που όταν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι φορείς της εκπαίδευσης αποκαλύπτουν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Περιστερίου και διεκδικούν σύγχρονες υποδομές, παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη κατάσταση και λειτουργεί με τη λογική "τόσα μπορούμε, τόσα κάνουμε"».

Στο διεκδικητικό πλαίσιό της η Ενωση μεταξύ άλλων προτάσσει:

  • Εδώ και τώρα να λειτουργήσουν όλα τα ολοήμερα σχολεία, όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ, όλα τα τμήματα Κατευθύνσεων. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα Γενικής Παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις Κατευθύνσεις. 15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, Α' και Β' δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις. Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, όχι στη διδασκαλία με 2η και 3η ανάθεση.
  • Να λειτουργήσουν παντού όπου χρειάζεται τα Τμήματα Ενταξης και η παράλληλη στήριξη.
  • Να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να βρεθεί άμεσα λύση για τους μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου, δίνοντας το γεύμα που δικαιούνται.
  • Να εξασφαλιστούν σύγχρονη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την επισκευή - βελτίωση των σχολικών κτιρίων, την ανέγερση νέων όπου χρειάζεται και τον απαιτούμενο έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης. Να προχωρήσει η ανέγερση σχολείου στα ήδη δεσμευμένα οικόπεδα (28ο Δημοτικό, ΕΕΚ, 10ο Λύκειο). Να δεσμευτούν ελεύθεροι χώροι για νέα σύγχρονα σχολεία.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Το αίτημα για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών κυριάρχησε στη χτεσινή κινητοποίηση σπουδαστικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σπουδαστές από τους Συλλόγους ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΔΟ Αθήνας, ΣΤΕΤΡΟΔ και από το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της ΣΕΥΠ μπήκαν στο χώρο του υπουργείου, διεκδικώντας να πάρουν απαντήσεις για μια σειρά θέματα σχετικά με το εγχείρημα της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Σε συνάντηση με συμβούλους του υπουργείου Παιδείας, έθεσαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, της ανάγκης πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, της έντασης της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων μέσα από το νέο ίδρυμα και των επιπτώσεων στις σπουδές και στη δουλειά, ενώ για μια ακόμα φορά πρόβαλαν το αίτημα για κατασκευή εστίας.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Περιμένουν να πληρωθούν περσινά δεδουλευμένα οι συμβασιούχοι

Την άμεση πρόσληψη των συμβούλων και των υπόλοιπων ωρομίσθιων καθηγητών, ώστε τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) να λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑΣΣΔΕ), με ανοιχτή επιστολή στην οποία αναφέρεται σε μια σειρά προβλήματα των συμβασιούχων σε αυτά.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως όσοι εργάστηκαν στην προηγούμενη σχολική χρονιά παραμένουν απλήρωτοι επί 8 μήνες και οι συμβάσεις εργασίας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς δεν έχουν ακόμα αποσταλεί υπογεγραμμένες από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ενώ δεν έχουν έρθει οι συμβάσεις και δεν έχουν γίνει πληρωμές για την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρόλο που οι πρώτοι ωρομίσθιοι παρουσιάστηκαν μέσα Δεκέμβρη στα σχολεία τους. Παράλληλα καταγγέλλει πως κάθε σχολική χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης στις προσλήψεις των συμβασιούχων και πως οι σύμβουλοι προσλαμβάνονται με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με τους ωρομίσθιους καθηγητές, και πάντοτε λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. «Στη φετινή σχολική χρονιά φθάσαμε ήδη στον Φεβρουάριο και η διαδικασία πρόσληψης των συμβούλων μόλις τώρα ξεκίνησε, ενώ εκκρεμεί και η πρόσληψη πολλών ωρομίσθιων καθηγητών. Αυτό έχει ως συνέπεια τα ΣΔΕ να στερούνται των υπηρεσιών των συμβούλων, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη λειτουργία σχολείων αφού οι μαθητές τους προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενώ σε πολλά ΣΔΕ δεν διδάσκονται όλοι οι γραμματισμοί. Η καθυστέρηση αυτή είναι πολύ σοβαρή και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο Παιδείας, που έχει την εποπτεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Την ανοιχτή επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης, Γ. Λαμπρούλης, Δ. Μανωλάκου και Στ. Τάσσος.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή τους

Για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές» οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας, αφού παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβρη, που υπογράφηκαν οι συμβάσεις τους, με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση των τελευταίων ετών.

Οπως καταγγέλλουν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, πέρα από την καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεών τους, νέα παράταση στην ομηρεία τους ήρθε να δώσει η επί σχεδόν ενάμισι μήνα κατάληψη του Ιδρύματος από μειοψηφία ατόμων που πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο. Αποτέλεσμα είναι ο ορίζοντας της πληρωμής των εκτάκτων να μετατίθεται για μετά τον Απρίλη, εξοντώνοντας οικονομικά το προσωπικό, που εργάζεται απλήρωτο επί μήνες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΔΣ του Συλλόγου των Εκτάκτων καλεί όλο το έκτακτο προσωπικό να συσπειρωθεί στο Σύλλογο και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι έκτακτοι εργαζόμενοι διεκδικούν την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους και ακόμα:

  • Να προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση του Ιδρύματος που δεν επιτρέπει στους έκτακτους να εργάζονται πέρα των τεσσάρων ωρών στο Ιδρυμα, σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου.
  • Να εξασφαλιστούν συμβάσεις με αξιοπρεπή αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, με τακτικές πληρωμές, με παράλληλη παροχή όλων των αναγκαίων υποδομών (χώρων, εξοπλισμού, αναλωσίμων κ.λπ.) για διδασκαλία υψηλού επιπέδου.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ