ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια

Περιοδείες σε όλα τα μπλόκα από αγροτοσυνδικαλιστές του Μπλόκου της Νίκαιας

Από τη συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης που έγινε την Παρασκευή 29/1 στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης που έγινε την Παρασκευή 29/1 στη Θεσσαλονίκη
Η παραπέρα πορεία και ο συντονισμός του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που βρίσκονται επί 17 μερόνυχτα στα μπλόκα, θα συζητηθούν στη νέα σύσκεψη των μπλόκων από όλη τη χώρα, αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Μπλόκου της Νίκαιας.

Για την προετοιμασία της σύσκεψης, μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής περιοδεύουν στα μπλόκα όλης της Ελλάδας, καλώντας τις κατά τόπους Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων κι Επιτροπές Αγώνα να στείλουν αύριο αντιπροσωπείες στη Νίκαια. Χτες, ο Β. Μπούτας περιόδευσε σε μπλόκα που έχουν στηθεί στο δρόμο από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα, καθώς και σ' αυτά της Αττικής, ο Ρ. Μαρούδας στον Εβρο και ο Κ. Τζέλλας στον Προμαχώνα και σε άλλα κατά μήκος του δρόμου Λάρισα - Σέρρες.

Η μεγάλη συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών στις πρωτοφανείς σε όγκο και παλμό προχτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα δίνει μεγαλύτερη δύναμη κι αντοχή στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο χαιρετιστήριό της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, «δείξαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω. Δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε για την επιβίωσή μας, ενάντια στους σχεδιασμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΚΑΠ της ΕΕ και των κάθε είδους συνεταίρων τους (...) Ο αγώνας μας για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που αποφασίσαμε στις πανελλαδικές συσκέψεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών είναι ο δικός μας μονόδρομος για την επιβίωσή μας, ενάντια στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωσή μας».

Από την επίσκεψη αλληλεγγύης της ΠΣΟ
Από την επίσκεψη αλληλεγγύης της ΠΣΟ
Χτες, συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα οι αποκλεισμοί δρόμων, αεροδρομίων και τελωνείων από τους αγρότες των δεκάδων μπλόκων, ενώ έγινε και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, από μπλόκα της περιοχής.

Κύμα αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τους Βαλεντίν Πάτσο, Σοάρεζ Ντεβρού, Χαριχαράν Μαχαντεβάν, Λουίζα Μπεζερά και Μοχάμεντ Ιγκναΐμπι, στην οποία συμμετείχε και ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη το Μπλόκο της Νίκαιας. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Β. Μπούτας, ο οποίος ενημέρωσε για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Οι εκπρόσωποι της ΠΣΟ μετέφεραν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εκατομμυρίων εργατών, αλλά και αγροτών των χωρών τους στο δίκαιο αγώνα της ελληνικής αγροτιάς και υποσχέθηκαν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη στις πατρίδες τους, αλλά και των άλλων χωρών γι' αυτόν τον αγώνα. Στο τέλος της συνάντησης οι αγρότες φίλεψαν τα μέλη της αντιπροσωπείας με φαγητό που οι ίδιοι μαγειρεύουν στο χώρο του μπλόκου.

Επίσης, ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών στο Μπλόκο Καστανέων - Ρυζιών, στον Εβρο, κατέθεσαν τα ΔΣ των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνοδεία του κοσμήτορα και καθηγητή του Τμήματος.

Με το ψήφισμα εκφράζουν «αγωνιστική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών στον Εβρο και πανελλαδικά που δίνουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους και αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Τασσόμαστε σύσσωμοι στο πλευρό τους καθώς ο κλάδος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγροτικό κόσμο και συνεπώς βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα».

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Στα πρόθυρα να κλείσει η αιματολογική κλινική

Τρομοκρατικές πρακτικές της διοίκησης καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του νοσοκομείου

Ενα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκεται η αιματολογική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», μία από τις έξι αιματολογικές κλινικές στο Λεκανοπέδιο, όπου νοσηλεύονται σοβαρά αιματολογικά περιστατικά (οξεία λευχαιμία, λεμφώματα, μυελώματα κ.λ.π.). Αυτά είναι τα αποτελέσματα της περικοπής των κρατικών δαπανών για την Υγεία, με σοβαρότατες συνέπειες για τους ασθενείς.

Η έλλειψη προσωπικού της κλινικής είναι διαχρονική. Από τότε που κατασκευάστηκε το νοσοκομείο, παρότι είχε προβλεφθεί ειδικός χώρος με επιστημονικές προδιαγραφές δυναμικότητας 13 κλινών (σ.σ. αλλά και μηχανήματα για μεταμόσχευση μυελού των οστών), δεν νοσηλεύονταν εκεί αιματολογικοί ασθενείς. Μόνο μετά από επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής τελικά μεταφέρθηκε η αιματολογική στο χώρο της.

Πέρυσι, όταν συνταξιοδοτήθηκαν δύο γιατροί, η αιματολογική συγχωνεύτηκε με την καρδιολογική κλινική και νοσηλεύονταν πλέον μόνο τα πιο ελαφριά περιστατικά. Τα υπόλοιπα μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει επιχειρήσει να συγχωνεύσει και το εργαστήριο της αιματολογικής με τα υπόλοιπα εργαστήρια του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή στην αιματολογική κλινική έχουν απομείνει μια μόνιμη και μια επικουρική γιατρός, ενώ οι νοσηλευτές είναι κοινοί με της καρδιολογικής. Δεν υπολειτουργεί απλά, είναι στα πρόθυρα κλεισίματος.

Στο μεταξύ η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» καταγγέλλει τον προσωρινό διοικητή του νοσοκομείου για τρομοκρατία και αυταρχισμό απέναντι στις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Κάλεσε σε απολογία «δύο νοσοκόμους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 15 Γενάρη, μετά από απόφαση του σωματείου εργαζομένων. Εχουν προηγηθεί "συστάσεις" από την Υγειονομική Περιφέρεια, προς το σωματείο εργαζομένων να μην γίνουν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας...».

Οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου να σταματήσει να μισθώνει πούλμαν για τη μεταφορά τους, κάτι που γινόταν πάντα λόγω της σοβαρής ανεπάρκειας των αστικών συγκοινωνιών. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ταυτόχρονα, για τη ριζική λύση του προβλήματος, το νοσοκομείο να αγοράσει δικά του μεταφορικά μέσα και να πυκνώσουν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Η ΑΣΥ καλεί το υπουργείο Υγείας να πάρει θέση στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις.

Χαιρετιστήριο για την απεργία από την ΠΑΣΕΒΕ

Τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε όλη τη χώρα που έκλεισαν τα μαγαζιά, τις βιοτεχνίες και τα γραφεία τους και πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις χαιρετίζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας δώσαμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση, ΕΕ, δανειστές. Δεν σταματάμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε την αντίστασή μας. Βάζουμε και νέες δυνάμεις στη μάχη. Συντονίζουμε τη δράση μας με όλα τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Πραγματοποιούμε παντού Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, μαζικές πλατιές εξορμήσεις, σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις γειτονιές. Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Κάθε Ομοσπονδία, Σωματείο, Επιτροπή Αγώνα να είναι έτοιμο για νέες κινητοποιήσεις και νέα απεργία. Τώρα είναι ώρα ξεσηκωμού, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

Ψήφισμα εξαγνισμού της κυβέρνησης

Τοποθετούμενος σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι στηρίζει μεν τους αγώνες των αγροτών, αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης περιέχει και θετικές διατάξεις. Καλλιεργώντας, μάλιστα, τον «κοινωνικό αυτοματισμό», έκανε λόγο για «ακραίες φωνές» και «μαξιμαλιστικά αιτήματα», εντάσσοντας εκεί και το αίτημα της μικρομεσαίας αγροτιάς για 30.000 ευρώ ευρώ αφορολόγητο. Με βάση την τοποθέτησή του, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα ψήφισμα - «σούπα», ενάντια στις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές και τα «μνημόνια», τα οποία υποδεικνύει σαν υπαίτιους για τα δεινά της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα που στηρίζει επί της ουσίας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και υιοθετεί πλήρως τα αιτήματά της. Σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: «Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πόλη μας έχει αναλάβει εργολαβικά η δημοτική αρχή (...) Ο κ. δήμαρχος δεν βρήκε ούτε μια λέξη να αρθρώσει για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται, όχι μόνο με την πρότασή της για το Ασφαλιστικό, αλλά και για το πώς αυτή εκφράζεται στην Τοπική Διοίκηση με τις περικοπές, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανταποδοτικότητα κ.τ.λ.».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ