ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις «στρατιωτικές δράσεις» της λυκοσυμμαχίας

Πολεμικές προετοιμασίες, τριπλασιασμό δυνάμεων και νέα στρατηγεία στην Ανατ. Ευρώπη αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ

Από την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της ελληνικής κυβέρνησης με τον γγ του ΝΑΤΟ

ΥΠΕΘΑ

Από την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της ελληνικής κυβέρνησης με τον γγ του ΝΑΤΟ
Την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως θα συμμετέχει σε όλες τις «κοινές στρατιωτικές δράσεις» του ΝΑΤΟ, όπως του είπε χαρακτηριστικά, προχτές, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, εξέφρασε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος έκανε τις σχετικές δηλώσεις χτες στις Βρυξέλλες, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία εστίασε στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, στην κόντρα της με τη Ρωσία για την παραπέρα διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

«Αφοσιωμένος εταίρος και σύμμαχος»

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν από την προχτεσινή του συνάντηση με τον Π. Καμμένο κατάλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την «υπεράσπιση» των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε επί λέξει:

«Ο νέος Ελληνας υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πολύ έντονα, για μένα, ότι πρόκειται να συνεχίσει να είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του και την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα (...) Και θα ήθελα να υπογραμμίσω, επίσης, ότι ένα από τα πλεονεκτήματα, ένα από τα ισχυρά σημεία του ΝΑΤΟ είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία 28 δημοκρατιών. Το οποίο σημαίνει πως εκλέγουμε διαφορετικές κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, αλλά είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι στη Συμμαχία προστατεύοντας και υπερασπιζόμενοι ο ένας τον άλλον. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Αυτό υπογραμμίστηκε πολύ έντονα από τον νέο Ελληνα υπουργό Αμυνας».

Νέοι όρκοι πίστης χτες

Ο Π. Καμμένος έδωσε και χτες εκ μέρους της συγκυβέρνησης νέους «όρκους πίστης» στο ΝΑΤΟ, απαντώντας σε συνέντευξη της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας στη «Sueddeutsche Zeitung». Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ρισκάρει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία με την «προσέγγιση προς τη Ρωσία», προσθέτοντας πως «παρ' όλες τις διαφωνίες για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών».

Ζήτησε από την Ελλάδα να πάρει θέση και επισήμανε: «Μπορούμε στην καθημερινότητα να συζητάμε για το πώς θα διαμορφώσουμε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει αμφιβολία για το ότι συμφωνούμε στις βασικές αξίες», δείχνοντας και τα όρια της «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής και «στρατιωτικής διπλωματίας» που η νέα κυβέρνηση επαγγέλλεται ότι θέλει να ασκήσει «κλείνοντας το μάτι» και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (π.χ., Ρωσία), επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας ο Π. Καμμένος είπε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες, αλλά και εκβιαστικές».

Παράλληλα, κατηγόρησε ουσιαστικά τη Γερμανία ότι υπονομεύει τους ευρωενωσιακούς θεσμούς και αναρωτήθηκε «αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Εδειξε, τέλος, ότι δεν τίθεται θέμα τόσο θεαματικής προσέγγισης με τη Ρωσία (αυτό άλλωστε θα έθετε σε κίνδυνο τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης), λέγοντας - σε μια δήλωση ενδεικτική των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας - ότι η Ελλάδα «δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με τη Ρωσία»...

Τριπλασιασμός δυνάμεων...

Το ποιες «κοινές στρατιωτικές δράσεις» του ΝΑΤΟ θέλει να υποστηρίξει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «πιστός και αφοσιωμένος εταίρος», φάνηκε από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας (η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς ο Π. Καμμένος μετά την προχτεσινή του συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, επέστρεψε στην Ελλάδα για την ορκωμοσία της Βουλής).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, σε εφαρμογή του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan), της «μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», όπως το χαρακτήρισε, έχει ήδη ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία της λυκοσυμμαχίας σε στεριά, θάλασσα και αέρα στον ανατολικό τομέα του ΝΑΤΟ. «Ολοι οι σύμμαχοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, 28 στους 28», τονίζεται χαρακτηριστικά στην Κοινή Δήλωση των υπουργών Αμυνας που εκδόθηκε με το πέρας της Συνόδου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000 (απολαμβάνοντας πλέον καθεστώς ΝΑΤΟικής μεραρχίας), εκ των οποίων 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force», η σύστασή της αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το Σεπτέμβρη του 2014).

Οπως σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε αργότερα ότι και οι υπόλοιπες μονάδες της Δύναμης αυτής θα αναπτύσσονται το πολύ εντός μιας βδομάδας. Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι την «Αιχμή του Δόρατος» θα υποστηρίζουν άλλες δυο ταξιαρχίες «ως άμεση ενίσχυση σε περίπτωση μείζονος κρίσης».

...και πολεμικές προετοιμασίες

Στη Σύνοδο αποφασίστηκε επίσης η σύσταση έξι «μονάδων διοίκησης και ελέγχου» σε έξι ΝΑΤΟικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, όλες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

«Οι μονάδες αυτές θα διευκολύνουν την άμεση ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, θα υποστηρίξουν το σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας, θα βοηθήσουν στο συντονισμό πολυεθνικών ασκήσεων (...) Θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Θα σχεδιάζουν, θα οργανώνουν ασκήσεις και θα είναι το "κλειδί" για τη σύνδεση των εθνικών δυνάμεων με τις ενισχύσεις του ΝΑΤΟ», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΝΑΤΟικού βορειοανατολικού πολυεθνικού στρατηγείου στην πολωνική πόλη Szczecin (συντονίζει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία) και γνωστοποίησε ότι εξετάζουν τη σύσταση άλλου ενός τέτοιου στρατηγείου στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Οπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών η ρουμανική κυβέρνηση εξέφρασε ήδη την πρόθεσή της να το φιλοξενήσει.

Επιπλέον, στη διάρκεια της Συνόδου συνεδρίασε και η επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπου εξετάστηκε η «πρόοδός» της, ώστε με σειρά «μεταρρυθμίσεων» και «εκσυγχρονισμών» στις Ενοπλες Δυνάμεις της να ανταποκριθεί στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και να υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Μάλιστα, προωθούν την ίδρυση στην Τιφλίδα ενός κοινού Κέντρου Εκπαίδευσης, όπου όπως είπε ο Στόλντεμπεργκ θα ασκούνται μαζί στρατεύματα της Γεωργίας, του ΝΑΤΟ και άλλων κρατών - «εταίρων», που θα μεταφερθούν εκεί, στα νότια της Ρωσίας.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένουν με προκλήσεις ψευδοκράτος και Τουρκία

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις έδωσαν και χτες στα Κατεχόμενα. Ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος της «προεδρίας», Οσμάν Ερτούγ, σχολιάζοντας την προχτεσινή αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου (που συνέστησε να μη συγχέονται οι όροι «κράτος» και «αναγνωρισμένο κράτος»), υποστήριξε ότι η Αθήνα αρνείται τις «πραγματικότητες» και παραμελεί την ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων που ίδρυσαν την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με γραπτή του δήλωση που αναπαρήγαγαν κυπριακά ΜΜΕ, ο Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ προσπαθεί να επιβάλει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία -συνέχισε- οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν από το 1963 με τη δύναμη των όπλων επί των Τουρκοκυπρίων.

Ακόμα, έκανε λόγο για «μονόπλευρες δηλώσεις» που δείχνουν ότι παρόλο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, η πολιτική τους στο Κυπριακό δεν αλλάζει. «Ομως εμείς περιμέναμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση νέες και πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε και επισήμανε μάλιστα ότι η δήλωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι «ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Αυτό συμβαίνει -όπως εξήγησε ο ίδιος- επειδή στο «Κοινό Ανακοινωθέν» καθορίζεται ότι η κυριαρχία πηγάζει ίσα από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, δηλαδή από τους δύο «λαούς». Ανέφερε τέλος πως οι Τουρκοκύπριοι περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσει τις «αστήριχτες δικαιολογίες» και να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Στην Αγκυρα

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων του ψευδοκράτους γίνονται ενώ το «Μπαρμπαρός» είναι έτοιμο να συνεχίσει να πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένης και της νέας NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι το «Μπαρμπαρός» θα φύγει όταν υπάρξει συμφωνία για συνεκμετάλλευση, εγείροντας και τις αξιώσεις της Τουρκίας να ενισχυθεί ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. Οπως είπε, δεν είναι δυνατό, παραγκωνίζοντας την Τουρκία, να υλοποιηθούν τα βήματα που θα γίνουν. «Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Η πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που θα εξορυχθεί, μπορεί να γίνει από την Τουρκία», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι «η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να στέλνει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή» αλλά και ότι «η Τουρκία έχει δικαίωμα να διεξάγει εργασίες γεώτρησης στα κυπριακά ύδατα».

Στο μεταξύ, απαντώντας στις συνεχείς αναφορές πολλών κομμάτων στις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, «το CHP, το MHP και το HDP δεν λένε τίποτα για την οικονομία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Τσίπρα». Ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι «το ΑΚΡ έχει κάνει τα τελευταία 12 χρόνια ό,τι ακριβώς κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα του» και πρόσθεσε: «Οταν μίλησα με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο, του είπα ότι έχουμε μετατρέψει τον κάποτε "μεγάλο ασθενή", την Τουρκία, σε μια παγκόσμια δύναμη, και ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι συμφωνεί με αυτό».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org