ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε υψηλά επίπεδα η στάθμη του Εβρου

Μια ακόμα μέρα αγωνίας πέρασαν και χτες οι κάτοικοι κατά μήκος του ποταμού Εβρου, καθώς η στάθμη των νερών συνέχιζε να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας διεξήχθη, για αρκετές ώρες, η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας στο ύψος της Μάνδρας, καθώς ποσότητα νερών πέρασαν πάνω από το δρόμο. Τα νερά, τα ξημερώματα, πλησίασαν απειλητικά τα πρώτα σπίτια του Σουφλίου, όμως τελικά με τεχνικές παρεμβάσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η αγωνία για τους κατοίκους των οικισμών Πύθιο και Πραγγί, όπου ο κίνδυνος για τα χωριά δεν έχει περάσει. Για άλλη μία φορά, τοποθετήθηκαν αναχώματα, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια. Ο Αρδας είχε υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να περνάει από το δρόμο και να προκαλεί σημαντικές ζημιές.

Επίσης, ορισμένα αναχώματα δεν άντεξαν τις τεράστιες πιέσεις και έσπαγαν το ένα μετά το άλλο. Χτες έσπασαν αναχώματα σε Λαγυνά και Φυλάκιο. Οι υπηρεσίες βρίσκονταν σε επιφυλακή στην περιοχή των Λαγυνών - Λυκόφης. Τα ξημερώματα, νέο ανάχωμα δημιουργήθηκε μεταξύ Διδυμότειχου και Ισαακίου, για να μην αποκλειστεί το Ισαάκιο από τα νερά του Εβρου. Οι κάμποι στην περιοχή είχαν πλημμυρίσει, ο δρόμος προς το Πραγγί ήταν «εργοτάξιο» και η μοναδική πρόσβαση από το Ισαάκιο για το Διδυμότειχο ενισχυόταν με χώμα.

Στη Στερεά Ελλάδα

Την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων καταγγέλλουν, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στον κάμπο του Σπερχειού, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζουν πως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, βρίσκονται για μια ακόμα φορά «στο ίδιο έργο θεατές». Οπως σημειώνουν, οι εκτεταμένες καταστροφές είναι συνέπεια της αδιαφορίας, που πια καταντάει ύποπτη, των Δήμων Λαμίας και Μακρακώμης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και φυσικά των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και της ΕΕ. Καταγγέλλουν επίσης τη συγκυβέρνηση των μόλις 10 ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έσπευσε να αποδώσει όλες αυτές τις καταστροφές στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, παρά στην παντελή έλλειψη, τα προηγούμενα έτη, αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων.

Ακόμα προσθέτουν: «Στους προϋπολογισμούς όλων τους περιλαμβάνονται ελάχιστα ποσά, ανίκανα να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών αλλά και μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη και εκτέλεση των αντίστοιχων έργων. Ομως, θα δαπανηθούν ποσά για έργα βιτρίνας και για τον εορτασμό του καρναβαλιού! Οι εγκεκριμένες μελέτες από το υπουργείο για την κατασκευή της ΠΑΘΕ και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής δεν προσαρμόστηκαν κατάλληλα, ώστε να αποτρέπουν τις πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσουν οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και η ορμή του Σπερχειού. Μελέτες του Πολυτεχνείου χρονίζουν στα συρτάρια τους, μιας και τέτοιου τύπου έργα δεν είναι επιλέξιμα από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, που γίνονται με δικά μας λεφτά».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια, εφαρμόζοντας τις πολιτικές της ΕΕ, δεν κατασκεύασαν αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, που δε διεκδίκησαν κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών που θα προφύλασσαν τους κατοίκους από τέτοιες καταστροφές, αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας. Οπως σημειώνει: «Το ανολοκλήρωτο έργο του Αχελώου που δημιούργησε τα προβλήματα στην Αργιθέα, αποτελεί πληγή για ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο. Την πρώτη ευθύνη γι' αυτό έχουν οι κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν το έργο. Ιδιαίτερες ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πολέμησε και πολεμάει το έργο. Οι βουλευτές του και το λαλίστατο Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ούτε μια αναφορά δεν κάνει για τα προβλήματα αυτά. Αλλά και η περιφερειακή διοίκηση Θεσσαλίας δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αφού δε διεκδίκησε αποτελεσματικά τη λύση αυτού του σημαντικού προβλήματος». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας ζητά να γίνει άμεσα εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα κτλ.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
Ανακοίνωση - παρέμβαση για το πρόγραμμα σχετικά με τους απόρους

Κοινή ανακοίνωση - παρέμβαση εξέδωσαν, χτες, οι πέντε δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ σχετικά με το πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική υλική συνδρομή προς Απόρους 2015 - 2020». Το πλήρες κείμενο, που υπογράφουν οι δήμαρχοι Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, έχει ως εξής:

«Αυτή την περίοδο ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ένα ακόμη επιχειρησιακό πρόγραμμα με το όνομα "Επισιτιστική και Βασική υλική συνδρομή προς Απόρους" διάρκειας 2015 - 2020 και χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα, ύψους 330,6 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται όπως εξαγγέλλεται σε 62 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού ως πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελούμενων νοικοκυριών ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. Οριο που επιβεβαιώνει ότι ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρχεται να συνδράμει τη συντήρηση της ανέχειας για το λαϊκό νοικοκυριό και δεν δίνει λύση και διέξοδο στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Είναι πρόκληση για το λαό και τις ανάγκες του, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική είναι στο απόγειό τους, που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει πολλαπλάσιο από τον πληθυσμό του και αναδείχνονται όλες οι δυνατότητες ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά και δικαιώματα, το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και οι θεσμοί του, σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο, να του δείχνουν στον 21ο αιώνα, ως διέξοδο, τη συντήρηση της ένδειας και τη διεύρυνση των συσσιτίων.

Το πρόγραμμα, όπως δηλώνεται, έχει κατεύθυνση την παροχή υλικής Βοήθειας σε τρόφιμα και Παιδικά - Σχολικά Είδη - Είδη καθαρισμού - προσωπικής υγιεινής και ρουχισμό και θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη των λεγόμενων "τοπικών Κοινωνικών Εταίρων"! Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στην υλοποίησή του και κάτω από την ίδια ομπρέλα Περιφέρειες, Δήμοι, ΝΠΔΔ και κοινωφελείς τους επιχειρήσεις, Εκκλησία, ιδιώτες και καταναλωτικές οργανώσεις, ΜΚΟ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα!

Συνεπικουρεί ως δράση ένα βαθιά επικίνδυνο και αντιδραστικό δρόμο που έχει ανοίξει ήδη με ένταση μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας από κυβέρνηση και ΕΕ. Με εργαλείο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, σειρά από οξυμένες λαϊκές ανάγκες και μαζί τα πιο φτωχά και τσακισμένα λαϊκά νοικοκυριά παραδίνονται σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, που με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγόμενων "κοινωνικών συνεταιρισμών" λυμαίνονται δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας, ποδηγετούν και χειραγωγούν συνειδήσεις και λαβωμένα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα που οι κρατικές και δημοτικές κοινωνικές δομές λιμοκτονούν από πόρους και από το αναγκαίο προσωπικό.

Και αντί έστω και σήμερα τα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα νέο επιτέλους προσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να στηριχτούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και ο χαρακτήρας τους, επιλέγουν να ανοίξουν ένα βαθιά αποκρουστικό και αποπροσανατολιστικό καβγά! Διαγκωνίζονται για το ποιος θα ηγηθεί (δήμαρχοι - περιφερειάρχες) στη μοιρασιά των κονδυλίων των προγραμμάτων και των ψιχίων της φτώχειας. Γίνονται συνένοχοι στη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που δημόσιες κοινωνικές δομές και ιδρύματα ασφυκτιούν κάτω από χρόνια υποχρηματοδότηση και σπρώχνονται στην ανταπόδοση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Κι όμως, γνωρίζουν από πρώτο χέρι, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι αυτά τα προγράμματα ούτε μπορούν ούτε επιδιώκουν να απαντήσουν στις ζοφερές και με διάρκεια ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων. Γνωρίζουμε και γνωρίζουν, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι είναι πιθανό "ένα πιάτο φαΐ" να φτάσει κάποτε σε κάποια από τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης με την υλοποίηση και τέτοιων προγραμμάτων. Ομως, ξέρουμε από πρώτο χέρι και είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι σήμερα ότι η μεγάλη μερίδα και αυτών των κονδυλίων δε θα ακουμπήσει τις ανάγκες των τσακισμένων συμπολιτών μας. Θα περάσουν και πάλι στο μεγάλο τους μέρος στα χέρια ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι καιρός πια να απαιτηθεί άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Η νέα κυβέρνηση που καλείται να τα υλοποιήσει σήμερα, να πάρει τις ευθύνες της. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που στήνεται για άλλη μια φορά στο όνομα των φτωχών και των ανέργων!

Απαιτείται και έχουν υποχρέωση, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ, κ.ά. και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑμΕΑ. Εργο που σήμερα έχει αποδυναμωθεί και οδηγούνται σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο. Η στήριξη των δημόσιων - κρατικών κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη και κύρια ανάγκη. Είναι αυτές που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη δυνατότητα της καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, που μπορούν να διασφαλίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σήμερα ότι μπορεί να πάρει μικρές ανάσες το λαϊκό νοικοκυριό, να εγγυηθούν στοιχειωδώς ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέχεια τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org