ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το καπιταλιστικό κέρδος εμπόδιο στα αντιπλημμυρικά

Eurokinissi

Ως επιβεβλημένη χαρακτηρίζουν τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, λόγω των τεράστιων καταστροφών στους Νομούς που την απαρτίζουν (Αρτα, Θεσπρωτία, Γιάννενα και Πρέβεζα), οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ολγα Τσουμάνη, Κώστας Κωτσαντής και Βασίλης Ζιώβας.

Στο αίτημα για την άμεση συνεδρίαση που απέστειλαν στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στις μονάδες που έχουν πλημμυρίσει με τα νεκρά ζώα να επιπλέουν, στο γεφύρι στο Κομπότι που είναι έτοιμο να πέσει, στα αποκλεισμένα σπίτια και στις πολλές κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στα ορεινά. Επίσης, υπενθυμίζουν τις καταστροφές σε Θεσπρωτία, Γιάννενα και Αιτωλοακαρνανία, «σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια και ολόκληρα χωριά, στο 60% του οδικού δικτύου, στο γνωστό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα και αλλού, που σχετίζονται με την υπερχείλιση ποταμών όπως ο Καλαμάς, ο Αχέροντας, ο Λούρος».

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ τονίζουν πως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς, πως το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας, γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια και την εμπορευματοποίηση της γης που δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων.

Στέκονται, επίσης, στην «απελευθερωμένη λειτουργία της ΔΕΗ», την πολιτική δηλαδή της ΕΕ - άρχουσας τάξης που θέλει τη ΔΕΗ άσχετα με τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οπότε η ανάγκη τα φράγματα, η κατασκευή τους και η λειτουργία τους να γίνεται με βάση το κέρδος. Για το λόγο αυτό δεν έγιναν αναγκαία έργα επέκτασης των φραγμάτων και κατάλληλων υποδομών, ώστε να μπορούν να αναχαιτίσουν εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα «ενώ ακόμα και η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών δεν γίνεται με γνώμονα τη μέγιστη προστασία των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με γνώμονα τις παραγωγικές δυνατότητες και την κερδοφορία της απελευθερωμένης ΔΕΗ. Γι' αυτό και η ΔΕΗ δεν προέβη σε μια προληπτική εκτόνωση του φράγματος παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται

Γραφειοκρατικά προβλήματα επικαλέστηκε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων για το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου ουσιαστικά υποσιτίζονται καθημερινά, καθώς απουσιάζουν από τη διατροφή τους βασικές τροφές, όπως κρέας, ψάρι, φρούτα, τυρί και λαχανικά. Ο σχετικός διαγωνισμός για τη σίτιση των παιδιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, απέδωσε σε... ασφυκτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχει θεσπίσει η κεντρική κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει ήδη από τον Οκτώβρη η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για διάστημα τριών μηνών, ώστε να μη μείνουν τα παιδιών χωρίς την απαραίτητη διατροφή. Αντ' αυτού, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε, τέσσερις μήνες μετά, ότι θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. Στο μεταξύ τα παιδιά σιτίζονται, όπως καταγγέλλουν Σύλλογοι Γονέων, με χορτόσουπες, όπως βαφτίζεται η σούπα με ρύζι ή ίχνη καρότου, με ρύζι και ζυμαρικά. Παράλληλα, γίνονται δεκτές και χορηγίες, γεγονός για το οποίο οι Σύλλογοι Γονέων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες από προσωπικό των παιδικών σταθμών, φτάνουν στα μαγειρεία τρόφιμα ληγμένα ή πολύ κοντά στη λήξη τους. «Ποιος ελέγχει και τι ελέγχει», υπογράμμισε αναφερόμενος στις χορηγίες με τις οποίες σιτίζουν τα παιδιά, ο Ν. Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσνή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως συμπλήρωσε, ο δήμος τον Οκτώβρη δεν προχώρησε στην απευθείας ανάθεση με το σκεπτικό ότι δεν είναι νόμιμο. «Είναι, όμως νόμιμο να υποσιτίζονται τα παιδιά;», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ούτε οι μαθητές, όπως διατυμπάνιζε ο δήμαρχος, σιτίζονται. Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σχολείων του δήμου που έλαβαν το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση, υπογράμμισαν τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία, καθώς, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «καλούμαστε να διδάξουμε παιδιά που πεινάνε».

Δ/Ξ «ΚΑΛΑΜΟΣ»
Σιγή πληροφόρησης για νεκρό και ζωντανούς

Συγκεχυμένες ήταν μέχρι και χτες το απόγευμα οι πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την ένοπλη επίθεση που εκδηλώθηκε τη νύχτα της περασμένης Τρίτης στο Δ/Ξ «ΚΑΛΑΜΟΣ», με σημαία Μάλτας, με 23 ναυτεργάτες πλήρωμα, ανάμεσά τους 10 Ελληνες, το οποίο βρίσκεται σε λιμάνι της Νιγηρίας.

Το μόνο που βεβαιώθηκε ήταν ότι ομάδα περίπου 10 οπλισμένων ατόμων επιτέθηκε στο πλοίο, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά των «αγνώστων» ο Ελληνας υποπλοίαρχος, να απαχθούν 3 ναυτεργάτες και συγκεκριμένα 2 Ελληνες και ένας Πακιστανός, ενώ υπάρχουν και τραυματίες. Μέχρι το απόγευμα δε δινόταν καμία απάντηση από το υπουργείο, ακόμα και στο αυτονόητο ερώτημα αν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις και αναφορές από τις αρχές τις Νιγηρίας σχετικά με το περιστατικό. Η απάντηση ήταν ότι την υπόθεση έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο ωστόσο ολόκληρη τη μέρα χτες δεν είχε βγει ανακοίνωση. Καμία επίσημη πληροφορία δε δινόταν και από την πλευρά της εταιρείας «Aeolos Management» του ομίλου Εμπειρίκου, στην οποία ανήκει το πλοίο, πέρα από διάφορες ανεπίσημες πληροφορίες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση των 3 ναυτεργατών.

Η βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Θεόδωρο Δρίτσα, προκειμένου να ενημερωθεί για την ασφάλεια του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «ΚΑΛΑΜΟΣ», που δέχτηκε επίθεση ενόπλων πειρατών, καθώς επίσης και για τους τρεις απαχθέντες και για τις συνθήκες θανάτου του Ελληνα υποπλοίαρχου. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του Κόμματος στους οικείους του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στην σ. Στέλλα Λαζαρίδου

Κηδεύτηκε χτες η συντρόφισσα Στέλλα Λαζαρίδου στα κοιμητήρια Θέρμης. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε το δρόμο του αγώνα, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μέλος της ΕΠΟΝ, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και τιμήθηκε για τη δράση της. Αργότερα με την ΕΔΑ και μέχρι το τέλος της ζωής της μέλος του ΚΚΕ, και της ΚΟΒ Αγ. Παύλου - Ευαγγελίστριας. Σημαντική η προσφορά της και στο γυναικείο κίνημα. Μέλος του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών.

Ως κομμουνίστρια δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Παύλου - Ευαγγελίστριας, καθώς και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγγελίστριας υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους και το φτωχό λαό. Αγωνίστηκε, πάλεψε για τα προβλήματα και διεκδίκησε μέτρα ανακούφισης της ζωής του λαού και συνέδεσε το όνομά της με τους αγώνες για βασικές υποδομές στη συνοικία της Ευαγγελίστριας.

Με απαράμιλλη υπευθυνότητα ασκούσε τα κομματικά της καθήκοντα, μέσα από τη συλλογική δράση, όχι μόνο στο κίνημα αλλά και στην οργάνωση της δουλειάς, με κομμουνιστικά πάντοτε χαρακτηριστικά. Ηταν ευρύτερα αποδεκτή και αγαπητή με τις σταράτες τοποθετήσεις της.

Υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος το 1991 από την επιδίωξη των οπορτουνιστών να διαλύσουν το Κόμμα.

Αφήνει η συντρόφισσα παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής της, στο δύσκολο μα όμορφο αγώνα μας για το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας και το όραμα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Θα τη θυμόμαστε, θα τη σκεφτόμαστε στους καθημερινούς αγώνες. Δε θα ξεχνάμε αυτά που έλεγε, που έπραττε, γιατί είναι μέρος της συλλογικής πείρας και δράσης του Κόμματος.

Πέθανε η σ. Σταυρούλα Μπατζιόλα

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο της συντρόφισσας Σταυρούλας Μπατζιόλα. Η συντρόφισσα Σταυρούλα, γεννημένη στις 15 Αυγούστου του 1925 στο Παλαιογράτσιανο Ν. Κοζάνης, οργανώθηκε από παιδί στην ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό της. Μετά την απελευθέρωση κυνηγημένη από το αστικό κράτος επειδή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ στην περιοχή της, κατέφυγε στο βουνό. Μάχιμη αντάρτισσα στη 16η Ταξιαρχία του ΔΣΕ, ομαδάρχισσα, τραυματίστηκε 2 φορές σε μάχες, τη μία σοβαρά, σε αεροπορική επιδρομή. Πήρε μέρος στις μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι. Μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασε στην ΕΣΣΔ. Γύρισε μετά από 28 χρόνια πολιτικής προσφυγιάς, το 1977. Συνεπής μέχρι την τελευταία της πνοή, υπόδειγμα σεμνότητας και μαχητικότητας. Η πολιτική κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 6 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Βόλου (Κούκος).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org