ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Σ' ένα χρόνο και βλέπουμε ο νέος κατώτερος μισθός

Κάθε μέρα και πιο αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας

Ακόμα πιο πίσω και σε βάθος ενός έτους τοποθετεί πλέον το ζήτημα της εφαρμογής του νέου κατώτερου μισθού η κυβέρνηση. Μετά τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, που ξεκαθάριζαν ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά δεν θα γίνει από την κυβέρνηση με νόμο και ότι το ζήτημα επί της ουσίας επαφίεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», αφού πρώτα η κυβέρνηση προβεί σε διευκολυντικές πολιτικές προς τις επιχειρήσεις, χτες ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως ορίζοντα εφαρμογής των αλλαγών στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού το τέλος του 2015!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 Fm» και στην εκπομπή «Παραφιλολογίες», στην ερώτηση αν θα υπάρξει «άμεση υλοποίηση» του νέου κατώτερου μισθού, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Η πρόθεση είναι να εφαρμοστεί όταν θα είμαστε σε θέση εκ παραλλήλου να υλοποιήσουμε μια σειρά άλλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν.

Το γοργόν και χάριν έχει αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το προσδιορίσω, να σας πω ότι σε ένα, σε δύο, σε τρεις μήνες, μπορεί να είναι και λιγότερο, μπορεί να είναι και περισσότερο. Αν πούμε ότι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας μπορεί να υπολογιστεί στη βάση ενός έτους θεωρώ ότι η πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί εντός του '15»!

Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται μετεκλογικά ότι η κυβέρνηση καμιά πρόθεση δεν είχε να υλοποιήσει άμεσα με νόμο την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, όπως σκόπιμα δημιουργούσε την εντύπωση στους εργαζόμενους προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο. Το αντίθετο συμβαίνει. Βήμα βήμα απαγκιστρώνεται από την προεκλογική της ρητορική και ξεκαθαρίζει αυτό για το οποίο το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» προειδοποιούσαν: Οτι δηλαδή η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη είναι θολή, δεν είναι δεσμευτική και σε κάθε περίπτωση δεν οδηγεί σε νομοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης των 751 ευρώ ως νέου κατώτερου μισθού.

Σήμερα, λοιπόν, γίνεται πιο φανερό τι σήμαινε ο γενικός προεκλογικός τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ «επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ»:

  • Πρώτον, ότι ο κατώτερος μισθός θα είναι υπόθεση που θα προκύψει μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα κάνει είναι να καταργήσει την ΠΥΣ 6/2012 που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά.
  • Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξασφαλίσει ισχυρά «αντίδωρα» στους εργοδότες (όπως φορολογικές διευκολύνσεις, ρύθμιση χρεών κ.λπ.), ώστε να κάνουν αποδεκτή στις διαπραγματεύσεις μια σχετική αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Τρίτον, ότι ο ορίζοντας εφαρμογής τους επεκτείνεται από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι εννοεί πλέον η κυβέρνηση την «άμεση υλοποίηση» της προεκλογικής εξαγγελίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού...
Αναδρομικά χαράτσια

Μέχρι και 50 ευρώ λιγότερα βρήκαν την επικουρική σύνταξή τους στους λογαριασμούς τους τουλάχιστον 24.000 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για το μήνα Φλεβάρη. Μάλιστα, στους συνταξιούχους της Εμπορικής (που λαμβάνουν και κομμάτι της κύριας σύνταξης) η σύνταξη του Φλεβάρη ήταν μειωμένη μέχρι και 300 ευρώ! Η μείωση αυτή οφείλεται σε αναδρομική παρακράτηση από το ΕΤΕΑ για συντάξεις που είχαν εκδοθεί από τον Αύγουστο 2013 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2014, η οποία προβλεπόταν από τον νόμο 4093/12, που όμως μέχρι τώρα - για άγνωστο λόγο - δεν είχε εφαρμοστεί στους συγκεκριμένους συνταξιούχους. Μάλιστα, το ΕΤΕΑ δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ενημερώσει έγκαιρα τους συνταξιούχους για την αναδρομική παρακράτηση. Με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι με την καταβολή της σύνταξής τους να βρεθούν προ εκπλήξεως. Σε κάθε περίπτωση και πέραν του απαράδεκτου γεγονότος ότι το ΕΤΕΑ δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να ενημερώσει τους συνταξιούχους, αποδεικνύεται ότι τα επώδυνα μέτρα είναι εδώ και εφαρμόζονται απρόσκοπτα και μετά τις εκλογές.

Σήμερα η δίκη συνδικαλιστών στους ΟΤΑ

Στην παναττική στάση εργασίας (11.30 έως το τέλος του ωραρίου) που θα γίνει σήμερα και σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 2, αίθουσα 6), στις 12 το μεσημέρι, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Σήμερα σέρνονται ξανά στα δικαστήρια συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανάμεσά τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου, αυτή τη φορά με το αιτιολογικό ότι προκάλεσαν ρύπανση του περιβάλλοντος σε μια σειρά περιοχές, εξαιτίας των πολυήμερων κινητοποιήσεων τον Οκτώβρη του 2011.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο σημειώνει πως «σήμερα που οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες από τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών μέτρων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αυταρχισμό από τους υπερασπιστές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που προσπαθούν μάταια να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν όλους αυτούς που παλεύουν ώστε να μην περάσει αναίμακτα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που στο επίκεντρό της δεν έχει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους, αλλά τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι ούτε τρομοκρατούνται από τις μηνύσεις, ούτε φοβούνται από τα δικαστήρια, αντιθέτως ατσαλώνονται ακόμα περισσότερο».

ΛΙΜΑΝΙΑ
Αδιατάρακτη η διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου

Συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με την ΟΜΥΛΕ

Η συνέχιση της πολιτικής διείσδυσης του κεφαλαίου σε τομείς που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν από ισχυρή παρουσία του Δημοσίου, ήταν η μόνη «δέσμευση» που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας στους εργαζομένους στα λιμάνια, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Μόνιμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ( ΟΜΥΛΕ).

Ο Θ. Δρίτσας επανέλαβε ότι δε θα προχωρήσει η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και πως το Δημόσιο θα πάρει πίσω τις μετοχές των Οργανισμών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, δεν ανέφερε τι θα γίνει στη συνέχεια, ενώ σημείωσε με νόημα προς τους εργαζόμενους ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση «τι σημαίνει τελικά δημόσιο λιμάνι». Εκανε επίσης σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ - COSCO και συνολικά δεν «βάζουμε θέμα ακύρωσης καμίας σύμβασης» που έχει υπογραφεί μέχρι τώρα με τα μονοπώλια για την εκμετάλλευση των λιμανιών.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στα λιμάνια διαφάνηκαν και όταν ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί στο αίτημα που πρόβαλαν αρχικά οι συνδικαλιστές της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές, να σταματήσει κάθε είδους ιδιωτικοποίηση των λιμανιών είτε με παραχώρηση, είτε με συμπράξεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Δε δεσμεύτηκε, επίσης, απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων να καταργηθεί ο «μνημονιακός» νόμος 4024/2013, με τον οποίο μειώθηκαν οι μισθοί στο λιμάνι κατά 35% και να γίνουν προσλήψεις, για να σταματήσει η μεγάλη εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οσο για το αίτημα να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλα τα λιμάνια που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο - από το οποίο εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ - παρέπεμψε για απάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Συνεδριάσεις σωματείων
  • Το Σάββατο 7/2, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΟΕΕΠ. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, περιλαμβάνεται η απεργία στην «Coca Cola» για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι εξελίξεις στον κλάδο.
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογή της απερχόμενης διοίκησης και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 8/2, στις 10 π.μ. (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος). Η συνέλευση θα επικεντρώσει στο σχεδιασμό της δράσης για το επόμενο διάστημα.
  • Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου, την Κυριακή 15/2 και ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων.
Εκλογές στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας

Την Τρίτη 10/2 (9 π.μ. - 4 μ.μ.) και την Τετάρτη 11/2 (10 π.μ. - 4 μ.μ.) θα γίνουν οι εκλογές του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αχαΐας, στο Μέγαρο Λόγου & Τέχνης (Πλ. Γεωργίου). Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το Συνδικάτο από την ίδρυσή του ένωσε τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, από ειδικότητα και χώρο εργασίας. Εδειξε σε όλους ποιος είναι ο δρόμος της ταξικής ενότητας, του ταξικού ανυποχώρητου αγώνα, μακριά από τους μηχανισμούς των δημοτικών αρχών, απέναντι από τη γραμμή του συμβιβασμού του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, μακριά από την υποταγή στο ρεαλισμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Διέψευσε τις φωνές που παραπληροφορούσαν ότι το Συνδικάτο στήθηκε για να αντιπαρατεθεί στα επιχειρησιακά σωματεία του χώρου, αφού στην πράξη προώθησε κάθε αγωνιστική διάθεση, κάθε προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο».

Συνάντηση για τη Σύμβαση

Συνάντηση με την ΕΣΕΕ είχε χτες, Πέμπτη, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν στους εργοδότες του κλάδου την πρότασή τους για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με επαναφορά του μισθού στα επίπεδα του 2009 και αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ