ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Τιμωρεί» τη συνδικαλιστική δράση η επιχείρηση «Η&M»

Την προσπάθεια της επιχείρησης «Η&M» να τρομοκρατήσει εργαζόμενη «τιμωρώντας» τη συνδικαλιστική της δράση και τη συμμετοχή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η επιχείρηση μετέφερε την εργαζόμενη, μητέρα ανήλικου παιδιού, σε άλλο κατάστημά της, δυσκολεύοντας τη μετακίνησή της από και προς το χώρο εργασίας. «Μπορεί η εταιρεία να ισχυρίζεται ότι μεταθέτοντας απλά εφαρμόζει τον εσωτερικό κανονισμό, όμως είναι ξεκάθαρο ότι και μέσα από αυτόν βρίσκει τρόπους να τιμωρεί τους εργαζόμενους. Γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι την ενοχλεί η συνδικαλιστική δράση αφού έχει παλαιότερα στείλει εξώδικο σε άλλη συνδικαλίστρια συναδέλφισσα και αρνείται πεισματικά να συναντηθεί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να συζητήσει προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο», σημειώνει το σωματείο.

Σχολιάζει, ακόμα, το «δήθεν φιλεργατικό προσωπείο» που η εργοδοσία καλλιεργεί και επιδεικνύει, με ερωτηματολόγια και σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια, με στόχο να κρύψει πίσω από αυτό την ακόρεστη δίψα της για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της και ανταγωνιστικότητάς της. «Αυτή όμως η στρατηγική δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος, και συνοψίζει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι: «Οι μισθοί των 400 ευρώ που αφορούν πολύ μεγάλο μέρος συναδέλφων μας και δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα "σχόλασε πιο νωρίς σήμερα δεν έχει δουλειά, δούλεψε την τάδε μέρα παραπάνω", η εντατικοποίηση δουλειάς που επιφέρει κούραση δωδεκάωρου και περαιτέρω επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, η εκμετάλλευση εργαζομένων μέσα από εταιρείες ενοικίασης (π.χ. randstad), που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς βασικά μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και το μπάσιμο ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης από την πίσω πόρτα προωθώντας την ιδιωτική ασφάλιση, τώρα, που επιδιώκεται να υποβαθμιστεί τελείως η ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, η εργοδοτική τρομοκρατία, όλα αυτά αποτελούν μεγάλα προβλήματα που ζητούν επιτακτικά λύση!».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει, τέλος, πως κάθε δικαίωμα των εργαζομένων κατακτήθηκε «με σκληρό αγώνα και σύγκρουση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατ' εντολή της ΕΕ και των εργοδοτών μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς», και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης: «Κανένας μας να μην ξεγελαστεί ότι με την ανοχή και τα ψίχουλα θα έρθουν καλύτερες μέρες για εμάς, όπως ευαγγελίζεται η νέα συγκυβέρνηση. Να μην αρκούμαστε στα ψίχουλα, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μόρφωση, Υγεία, Πολιτισμό και ελεύθερο χρόνο για εμάς και τα παιδιά μας».

Απλήρωτοι και πάλι οι πρακτικάριοι υγειονομικοί

Με άδεια χέρια έφυγαν και χτες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Voucher στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας τούς συνέστησαν υπομονή, ενόψει και της ανάληψης καθηκόντων απ' τη νέα συγκυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στο 1ο Voucher θα ολοκληρώσουν το εννεάμηνο πρόγραμμα στο τέλος του Μάρτη και δεν έχουν πάρει ούτε την επιταγή αξίας 1.500 ευρώ. Χτες, η Επιτροπή Αγώνα Πρακτικάριων Ανέργων Υγειονομικών, μαζί με εκπροσώπους σωματείων από δημόσια νοσοκομεία, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο του γραφείου του υπουργού Υγείας και την υπεύθυνη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η απάντηση που πήραν είναι ότι δεν έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα με την εφορία. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν πρώτα κρατήσεις 20% στην εφορία και στη συνέχεια να πάρουν τα ποσά που δικαιούνται! Αντί δηλαδή τις κρατήσεις να τις παρακρατήσουν οι εργοδότες και να τις αποδώσουν στις εφορίες, ζητούν από ανθρώπους με άδειες τσέπες να τις προκαταβάλουν στις εφορίες.

ΛΑΡΙΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για προβλήματα παιδιατρικής κλινικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδιατρική Κλινική πραγματοποίησαν, χτες, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), με τη συμμετοχή των προέδρων Τ. Τσιαπλέ και Ρ. Μαρούδα, αντίστοιχα, και μελών των ΔΣ.

Στη συνάντηση με τον διοικητή Θ. Μητσιό επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα, όπως λειτουργίας της Κλινικής, λόγω των ελλείψεων σε παιδίατρους - ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και στα Κέντρα Υγείας - της ανυπαρξίας άλλων ειδικοτήτων, όπως, π.χ., παιδοκαρδιολόγου, παιδοπνευμονολόγου, καθώς και της μη λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ και της ΕΟΑΣΛ επισήμαναν ότι αυτές οι ελλείψεις και, γενικότερα, η μη ομαλή λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και των εξωτερικών ιατρείων της έχουν ως αποτέλεσμα τη μη κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών που υπάρχουν και τη στροφή αρκετών γονιών σε ιδιώτες ή για σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Ζήτησαν από τον διοικητή την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με κάλυψη όλων των κενών και την εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού, ενώ έθεσαν και ζήτημα δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής, εκ μέρους της διεύθυνσής της.

Ο Θ. Μητσιός απάντησε ότι έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ για τη δημιουργία ΜΕΘ είπε ότι περιμένουν να γίνει από δωρεά Ιδρύματος και όχι από το κράτος!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο ζύγι οι σύγχρονες ανάγκες και τα ψίχουλα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες, Πέμπτη, η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, που πραγματοποιείται σήμερα. Οπως σημειώθηκε εισηγητικά στη συνέντευξη, η Ετήσια Τακτική Συνέλευση πραγματοποιείται σε περίοδο «καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τον παλιό και νέο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που μας καλούν να συμβιβαστούμε με ορισμένα ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια, με την εξαθλίωση, με τους 1.500.000 ανέργους, τους απλήρωτους, τους ανασφάλιστους. Με άλλα λόγια, να αποδεχτούμε πως "ό,τι χάσαμε, χάσαμε"».

Το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε πως με τις δυνάμεις που διαθέτει παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Ακόμα, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε τα προηγούμενα χρόνια για τη διεκδίκηση αιτημάτων ανακούφισης των ανέργων, των απλήρωτων, όπως απαλλαγή από φόρους, χαράτσια, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και άλλα. Οσο για τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, όπως σημειώθηκε, οι προτάσεις του ΠΑΜΕ «καταψηφίστηκαν στο σύνολό τους όσες φορές μπήκαν για συζήτηση στην Διοίκηση του ΕΚΡ από τη σημερινή πλειοψηφία που στον απολογισμό της κάνει λόγο για αγώνες ενάντια στην ανεργία και τις συνέπειές της».

«Η σημερινή πλειοψηφία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μειώνει τον πήχη των απαιτήσεων, και το ζήτημα δεν είναι αν έγιναν δράσεις, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, αλλά με ποιο πλαίσιο και με ποια κατεύθυνση», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και απευθύνουν κάλεσμα στους αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση «να βάλουν στο ζύγι τις σύγχρονες ανάγκες τους και των οικογενειών των συναδέλφων τους από την μια μεριά μαζί με τα ψίχουλα που τους τάζουν η κυβέρνηση μαζί και η πλειοψηφία του ΕΚΡ (ΠΑΣΚΕ) και να σκεφτούν την πρόταση του ΠΑΜΕ και τις παλαιότερες αλλά και τις σημερινές προειδοποιήσεις, ότι μόνον η οργάνωση του αγώνα στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές είναι η δύναμή μας για να επιβάλλουμε το δίκιο μας».

Ο

ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου δικάζονται εκ νέου τρεις συνάδελφοί τους για την κινητοποίηση που έγινε το 2012, στη διάρκεια της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης των δημάρχων με τη συμμετοχή του Γ. Φούχτελ, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης.

ΚΤΕΛ: Μία ακόμα απόλυση οδηγού, αυτή τη φορά στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ). Η απόλυση έγινε με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 94/2014. Το συγκεκριμένο ΠΔ προώθησε το περασμένο καλοκαίρι η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και με αυτό κατάργησε την προστασία που παρείχε από τις απολύσεις ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΚΤΕΛ.

«ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»: Απλήρωτοι για δυο μήνες και για τις υπερωρίες τους είναι οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής «ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που ζητά την άμεση πληρωμή τους, καθώς και το σταμάτημα της εντατικοποίησης της δουλειάς. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ζητούν ανάκληση της δίωξης

Την ανάκληση της γραπτής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του νευροχειρουργού Παναγιώτη Παπανικολάου, στο κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας, (είναι και μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ) ζητούν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν» νοσοκομείο.

Την προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Αθανάσιος Παπαρούπας, μετά την καταγγελία του Π. Παπανικολάου ότι η εφημερία της 30.1.2015 ήταν εφιαλτική, καθώς ήταν εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος απ' το πρωί της ίδιας μέρας, χωρίς οι αρμόδιοι (2η ΥΠΕ, ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ) να πάρουν μέτρα ώστε τα επείγοντα περιστατικά να διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία όπου λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο του «Αττικού», εκτός απ' την καταγγελία της πειθαρχικής δίωξης, αναφέρει: «Τα ίδια χάλια σχετικά με τον αξονικό τομογράφο, αλλά και τη συνολική λειτουργία της γενικής εφημερίας (ράντζα, πολύωρη αναμονή κλπ), υπάρχουν εδώ και μήνες και στο "Αττικόν" νοσοκομείο».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org