ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Θύματα στο βωμό της σκοπιμότητας

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Αντόνιο Πουέρτα στο γήπεδο

Associated Press

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Αντόνιο Πουέρτα στο γήπεδο
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα τραγικά γεγονότα όπου αθλητές χάνουν τη ζωή τους (σ.σ. συνήθως ανακοπή καρδιάς) μέσα στο γήπεδο. Η εύκολη απάντηση είναι ότι είχαν... παθολογικά αίτια, όμως το θέμα είναι ποιος μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να πει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που παίκτες πάνε σαν πρόβατα για σφαγή προκειμένου να τους πάρουν όχι απλά το εκατό τις εκατό από τον οργανισμό τους αλλά ακόμη κάτι παραπάνω. Στο βωμό της σκοπιμότητας αλλά και του κέρδους οι παίκτες αντιμετωπίζονται σαν πιόνια, χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αγγλου ψυχολόγου Κέβιν Ρίτσαρντς που έχει ασχοληθεί με το θέμα... «Οι παίκτες έχουν άγχος. Προκειμένου να κερδίσουν χρήματα κάνουν ό,τι τους λένε. Πλήρης εκμετάλλευση. Δεν είναι κρυφό ότι η ντόπα είναι μέσα στο σύστημα του αθλητισμού και φυσικά στο ποδόσφαιρο, που είναι το λαοφιλέστερο σπορ. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και νομίζω ότι τα δύσκολα θα έρθουν αργότερα, αφού όλο το οικοδόμημα του καπιταλιστικού ποδοσφαίρου στηρίζεται στο "φάρμακο" παρά στον αθλούμενο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και όλα πλέον είναι σε μια αόριστη κατάσταση, όπου δεν ξέρει κανείς τι είναι νόμιμη ουσία και τι όχι. Με δεδομένη την ψυχολογική πίεση που ασκείται στους ποδοσφαιριστές, γίνεται αντιληπτό ότι όλα επιβαρύνουν την ψυχολογία αλλά και τη σωματική κατάσταση», υποστηρίζει ο Κ. Ρίτσαρντς. Ας δούμε όμως μερικά παράδειγμα ποδοσφαιριστών που «έσβησαν» στο τερέν:

Το «λιοντάρι» Φόε λύγισε στο τερέν

Eurokinissi

Το «λιοντάρι» Φόε λύγισε στο τερέν
Μίκλος Φέχερ (Πορτογαλία, 2004)

Ηταν 25 Γενάρη του 2004 και η Μπενφίκα έπαιζε εκτός έδρας με την Γκιμαράες. Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης συνέβη το μοιραίο. Ο επιθετικός των «αετών» Μίκλος Φέχερ σωριάζεται στον αγωνιστικό χώρο και όλοι σαστίζουν. Ηταν το τελευταίο ματς της ζωής του.

Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, η Μπενφίκα βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και οι παίκτες της ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν ακόμα μία εκτός έδρας νίκη. Ο Φέχερ κάνει καθυστερήσεις και ο διαιτητής του αγώνα, Μπενγκερένσα, του δείχνει την κίτρινη κάρτα. Ο 24χρονος επιθετικός δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την κάρτα και γύρισε χαμογελώντας να βοηθήσει την ομάδα του στην άμυνα...

Ομως δεν πρόλαβε να κάνει δύο βήματα και ξαφνικά κατέρρευσε. Οι φίλαθλοι που βρίσκονταν στο «Αλφόνσο Ενρίκε» πάγωσαν. Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής υπέστη καρδιακή προσβολή και η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη του γιατρού δεν ήταν αρκετή. Ο παίκτης ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί γνωστοποίησαν ότι είχε πρόβλημα δυσπλασίας στην καρδιά.

H καρδιά του τον είχε «προδώσει» αφού το ιατρικό πόρισμα διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον Oύγγρο ποδοσφαιριστή να πεθαίνει από χρήση αναβολικών ουσιών: «O θάνατος του Φέχερ προκλήθηκε αναμφισβήτητα από καρδιακή προσβολή. Oι εξετάσεις αίματος δεν έδειξαν κανένα ίχνος αλκοόλ, ναρκωτικών ή αναβολικών ουσιών. H υπόθεση έχει κλείσει πλέον οριστικά», ήταν τα λόγια των ειδικών.

Αντόνιο Πουέρτα (Ισπανία, 2007)

Στο ματς με τη Χετάφε και πιο συγκεκριμένα στο 30ό λεπτό, ο αμυντικός της Σεβίλλης υπέστη δύο καρδιακά επεισόδια, το ιατρικό επιτελείο της ομάδας τον βοήθησε να ανακτήσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στα αποδυτήρια, όπου εκεί λιποθύμησε ξανά. Ο παίκτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε στην εντατική του «Βίρχεν ντε Ρόθιο» της Σεβίλλης, σε σταθερή κατάσταση, με τον πρόεδρο Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο να ανακοινώνει ότι η ζωή του Πουέρτα τέθηκε σε κίνδυνο.

Η αποστολή της Σεβίλλης είναι στο δρόμο προς την Αθήνα για το ματς με την ΑΕΚ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τότε ο Αντόνιο Πουέρτα καταλήγει. Φήμες λένε πως ο ποδοσφαιριστής είχε ξαναπάθει καρδιακή προσβολή την προηγούμενη σεζόν, σε ένα φιλικό παιχνίδι της Σεβίλλης με την Μπανταχόθ, χωρίς όμως να το πει στους υπεύθυνους της ομάδας, ενώ τα ΜΜΕ της Ισπανίας αναφέρουν ότι παρουσίασε κάποια μορφή δυσπλασίας στην καρδιά. Εκεί οφείλονται και τα δύο καρδιακά επεισόδια που υπέστη το μοιραίο εκείνο βράδυ. Εμφάνισε σημάδια εγκεφαλικής ανοξίας και σε συνδυασμό με τα πολλαπλά προβλήματα που είχαν προκληθεί σε διάφορα ζωτικά όργανα λόγω της καταστολής που βρισκόταν, ο οργανισμός του δεν άντεξε. Μετά από τουλάχιστον πέντε προσπάθειες καρδιακής ανάνηψης, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Μαρκ Βιβιάν Φοέ (Γαλλία, 2003)

Ο 28χρονος Καμερουνέζος έπεσε στο κέντρο του «Ζερλάν» στο 75ο λεπτό του αγώνα του Καμερούν με την Κολομβία, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Η ιατρική παρέμβαση ήταν άμεση αλλά μόλις μία ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η αυτοψία έδειξε ότι ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, της Λιόν, της Γουέστ Χαμ και της Λανς έπασχε από υπερτροφική δεξιά κοιλία που τον οδήγησε σε ανακοπή. Στον τελικό της διοργάνωσης τα «λιοντάρια» αντιμετώπιζαν τη Γαλλία και στο κέντρο του «Σταντ ντε Φρανς» δέσποζε ένα τεράστιο πορτρέτο του Φοέ, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ένα μεγάλο πανό που έγραφε, «Ενα λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ, απλά κοιμάται»...

Μουγκαντί Τσιμάνγκα (Ελλάδα, 1995)

Ο Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου, στον αγώνα με αντίπαλο την Ελευσίνα, πέθανε αβοήθητος, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο. Ο 28χρονος Τσιμάνγκα, αν και γνώριζε το πρόβλημά του στην καρδιά, αναγκαζόταν να παίζει για να ζήσει την οικογένειά του.

Ρενάτο Κούρι (Ιταλία, 1977)

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της Περούτζια με την Γιουβέντους, ο Κούρι έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και λίγο αργότερα έχασε τη μάχη για τη ζωή. Επασχε από κληρονομική καρδιακή ανεπάρκεια... Η Περούτζια μετονόμασε το στάδιό της σε «Ρενάτο Κούρι» προς τιμήν του.

Σερζίνιο (Βραζιλία, 2004)

Ο 30χρονος Βραζιλιάνος εξέπνευσε κατά τη διάρκεια του ματς της Σάο Καετάνο με την Σάο Πάουλο. Η αυτοψία έδειξε ότι η καρδιά του ζύγιζε 600 γραμμάρια, το διπλάσιο από μία φυσιολογική καρδιά. Ο πρόεδρος της Σάο Καετάνο και ο γιατρός τιμωρήθηκαν από τις αθλητικές αρχές της χώρας.


Α.Π.


«Κίνδυνος - θάνατος αναβολικά και στεροειδή»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη ενός ειδικού. Πρόκειται για τον Αστέριο Δεληγιάννη, Καρδιολόγο της αθλητιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Τα αναβολικά και τα στεροειδή αναμφίβολα επιβαρύνουν την καρδιά. Ο ξαφνικός θάνατος του αθλητή οφείλεται κατά ενενήντα τοις εκατό σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το ανησυχητικό είναι ότι τα προβλήματα παρουσιάζονται σε νεαρά άτομα που δεν περνούν τα σαράντα χρόνια».

-- Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές;

-- Υπάρχουν πολλές αιτίες. Κατ' αρχήν η ανατομική ανωμαλία της καρδιάς, να λείπει δηλαδή μια αρτηρία... Μετά είναι η μυοκαρδιοπάθεια. Στους αθλούμενους η καρδιά μεγαλώνει και μπορεί να υπάρχει πάθηση. Αν το τοίχωμα της καρδιάς ξεπεράσει τα δεκαπέντε χιλιοστά μιλάμε για πρόβλημα.

-- Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες τραγικές περιπτώσεις;

-- Κατ' αρχήν πρέπει να γίνει σωστός έλεγχος υγείας των αθλητών πριν από την προετοιμασία των ομάδων. Χρειάζεται μια σωστή εξέταση και πάνω απ' όλα να γίνεται φύλλο φτερό το ιστορικό, η κληρονομικότητα των παικτών. Το καρδιογράφημα χρειάζεται, όμως θα σας πω ότι πλέον οι γιατροί έπαψαν να εξετάζουν με τα ακουστικά. Η υπερηχογραφία και το τεστ κόπωσης δείχνει αρκετά, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται σε όλες τις οικογένειες που έχουν βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν. Ομως όλα αυτά θέλουν χρήματα και δεν νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν την διάθεση να διορθώσουν την κατάσταση.

-- Ευθύνες έχει και η Πολιτεία;

-- Στα περισσότερα γήπεδα νομίζουν ότι ένα ασθενοφόρο μπορεί να σώσει την κατάσταση. Οταν δεν υπάρχει απινιδωτής σε αγώνες με 10.000 κόσμο και αθλούμενους αλλά και συσκευές πρώτων βοηθειών, τι να πούμε. Οι ομάδες πρέπει να φροντίσουν όχι μόνο για έσοδα αλλά και την ασφάλεια θεατών και αθλητών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ