ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΤΣΑΛΗ ΚΩΣΤΟΥΔΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΤΣΑΛΗ ΚΩΣΤΟΥΔΗ
φωτό

Στις 22 Γενάρη έφυγε από τη ζωή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ και στις 24.1.2011, σύντροφοί του και συγγενείς τον αποχαιρέτισαν στην πολιτική κηδεία που πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Καισαριανής. Ο σ. Μίμης ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του. Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ όπου είχε αναπτύξει πλούσια δράση και μετέπειτα, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Σύντροφοι και φίλοι του από την Αλσούπολη και την Καλογρέζα προσφέρουν, στην μνήμη του, το ποσό των 200 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» όπου τον φιλοξενούσε και τον φρόντιζε με τον καλύτερο τρόπο ως την τελευταία του πνοή.

***

φωτό 2

Ο ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ γεννήθηκε στον Πόντο. Μετα τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς. Πολύ νέος έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε σταθερά προσηλωμένος στην κομμουνιστική ιδεολογία ως το θάνατό του, το 1987.

Η ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ, σύζυγός του, οργανωμένη κι αυτή στο ΚΚΕ απ' τα νεανικά της χρόνια, αταλάντευτη στην ιδεολογία της, υπέμενε αγόγγυστα τις ταλαιπωρίες και, κύρια, τη θυσία του πρωτότοκου παιδιού της Σπύρου στο ΔΣΕ. Πέθανε στα 1990.

Στην πολύτιμη μνήμη τους, οι κόρες τους Παρέσα και Ρόζα προσφέρουν στο ΚΚΕ, 100 ευρώ.

***

φωτο 2

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ του Αλέξη γεννήθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς από αριστερούς γονείς. Κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ σε ηλικία 17 ετών. Οι κατοπινές διώξεις και οι δολοφονίες αγωνιστών της Ε.Α. και γενικά αριστερών αγωνιστών, τον ανάγκασαν να ενταχθεί στο ΔΣ. Το 1947, σε ηλικία μόλις 20 χρονών, έδωσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να καλύψει συντρόφους του σε μια υποχώρηση. Γι' αυτή του τη θυσία με διάταγμα του ΔΣΕ ονομάστηκε «τιμημένος Νεκρός», Λοχαγός Πεζικού.

ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ, αδελφός του, γεωπόνος κομμουνιστής με όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς, με την οποία γαλουχήθηκε από τους κομμουνιστές γονείς του, αγαπητός απ' όλους, πέθανε το 1985.

Στη μνήμη τους, οι αδελφές τους, Παρέσα και Ρόζα, προσφέρουν στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 200 ευρώ.

***

φωτο

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ του Συμεών, γεννήθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς, το 1932. Στην Κατοχή, η οικογένειά του πήρε μέρος στην ΕΑ. Ο αδελφός του ΛΕΩΝΙΔΑΣ, παλιός ΟΚΝίτης και στέλεχος της ΕΠΟΝ, σκοτώθηκε στο ΔΣ, το 1947 και ο γαμπρός του ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, εκτελέστηκε με απόφαση στρατοδικείου του Κιλκίς, το 1948. Αυτά τα γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή του και πήρε αταλάντευτη θέση δίπλα στο ΚΚΕ. Δεν έλειπε από καμιά εκδήλωση του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Πέθανε στις 9.10.2008.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ρόζα προσφέρει στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

φωτο

Στις 30/11/2010 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ από το Πλωμάρι Λέσβου. Ο Χατζηκυριάκος Μανώλης πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και στη Μέση Ανατολή. Ακολούθως πολέμησε τον κατακτητή συμμετέχοντας στην Εθνική Αντίσταση. Μέχρι το θάνατό του παρέμεινε πιστός στις γραμμές και στα ιδανικά της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 110 ευρώ.

***

φωτό

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ γεννήθηκε στο χωριό Μερόπι Πωγωνίου στα Γιάννενα. Οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ. Ηταν επιμελητής στο 15ο Σύνταγμα. Κατάφερε με κίνδυνο της ζωής του να θρέψει πολλούς αντάρτες τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Γι' αυτή του την συμπαράσταση τιμωρήθηκε σε φυλάκιση 12 ετών. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έμαθε 3 ξένες γλώσσες. Στα 7 χρόνια αποφυλακίστηκε. Οταν αφέθηκε ελεύθερος έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία και αρραβωνιάστηκε την συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Δήμητρα Γκρόζα. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν 2 κόρες που σήμερα είναι επιστημόνισσες, γιατρός η μία και μηχανικός η άλλη.

ΠΟΛΥΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΟΛΥΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, πολυαγαπημένου μου συζύγου και συντρόφου, προσφέρω 750 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Η σύντροφός του, Δήμητρα Αντωνίου.

***

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΙΤΣΙΑ που σταθερά πάλεψε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ο γιος του Γιάννης Λίτσιας προσφέρει 150 στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Αιτωλ/νιας.

***

Ο Μανώλης Μαυράκης προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αρτέμιδας Αττικής, 100 ευρώ στην μνήμη του πατέρα του ΣΑΒΒΑ ΜΑΥΡΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

***

Ο Θανάσης και η Ελένη Μούζα, στη μνήμη των γονιών τους, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΟΥΖΑ και ΚΩΝ/ΝΟΥ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, προσφέρουν 40 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αρτέμιδας Αττικής.

***

Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΣ γεννήθηκε στον Αγ. Στέφανο Δομοκού. Γιος του αγωνιστή Σπύρου Κουκουβάου που γνώρισε φυλακές και εξορίες. Αδέλφια είχε τον Στέφανο, άγρια δολοφονημένο σε ηλικία 16 ετών από τις παρακρατικές συμμορίες, και τον Λεωνίδα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ από τα 17 του, πολέμησε σε όλες τις μάχες δίπλα στον καπετάν Γιώτη και στον καπετάν Διαμαντή και βαθμοφορήθηκε Ανθ/γός του ΔΣΕ, μετά την κατάληψη του Καρπενησίου. Εμεινε πιστός στις ιδέες του και στα ιδανικά του Σοσιαλισμού μέχρι τον θάνατό του, την 1-12-09.

Στη μνήμη του, ο γιος του Στέφανος προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ για την οικονομική του ενίσχυση, μέσω της ΚΟΒ Αρτέμιδας Αττικής.

***

φωτο

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου και συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ (Μπούρα), που πέθανε το Μάη του 2009, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Στράτος Γαζής (Καρυωτάς)

***

φωτο

Στις 7 Γενάρη του 2011 έφυγε από τη ζωή η ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΙΑΝΗ, πιστή συντρόφισσα, φίλη και οπαδός του ΚΚΕ, συντρόφισσα στη ζωή του σ. Θανάση Τσιάνη.

Στη μνήμη της, ο σ. Θανάσης προσφέρει 150 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης.

***

φωτό

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΠΑΝΤΕΛΗ ΗΛΙΑΣΚΟΥ, που ήτανε πάντα παρών σε όλους τους αγώνες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, και έφυγε αναπάντεχα, προσφέρω στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, 50 ευρώ. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα νιώθουμε ότι πορεύεται μαζί μας στις πορείες και στους αγώνες της εργατιάς.

Αλμετίδου Φένια, ΚΟΒ Ανάληψης

***

Στη μνήμη του ΘΩΔΟΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, η συντρόφισσά του Ευαγγελία, προσφέρει στο ΚΚΕ 10 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ευόσμου του ΚΚΕ.

***

φωτο2

Στις 12 Δεκέμβρη του 2010 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας γαμπρός, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ (Αλέξης), σύντροφος της αξέχαστης αδερφής μας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΤΣΑΛΗ ΚΩΣΤΟΥΔΗ.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΘ.

Η οικογένεια Κοτσάλη

***

φωτό 2

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα ΣΥΜΕΩΝ ΚΟΤΣΑΛΗ, δασκάλου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, και της αξέχαστης μητέρας μας ΟΛΓΑΣ (ΚΟΤΣΑΛΗ), προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΘ.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Τα παιδιά τους

***

φωτο 2

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Κατοχή με σημαντική δράση. Δολοφονήθηκε το 1944 από ταγματασφαλίτες στον Αγ. Αθανάσιο Θεσ/νίκης, μαζί με άλλες δέκα γυναίκες αγωνίστριες της ΕΑ.

Ο ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, σύζυγος της Αικατερίνης Παπαϊωάννου, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Το 1936 εξορίστηκε στην Ανάφη. Στην Κατοχή υπήρξε αγωνιστής της ΕΑ και γι' αυτό φυλακίστηκε στις φυλακές Μεταγωγών Θεσ/νίκης, το 1947. Επίσης, στα 1967, εξορίστηκε στη Γυάρο. Πέθανε το 1970.

Στην μνήμη τους, τα παιδιά τους, Χρήστος και Νίκη Παπαϊωάννου, τα εγγόνια τους, Μηνάς και Ελλη, προσφέρουν στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΑΝΟΥΡΑ, του Ανδρέα και της Μαρίας, και με τη συμπλήρωση των 40 ημερών από το θάνατό της την Κυριακή 6 Φλεβάρη, ο ανιψιός της Ανδρέας Μανουράς προσφέρει 50 ευρώ στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

***

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΠΑΚΑΚΗ, αλλά και των αγωνιστών του ΚΚΕ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ, η γυναίκα του Αρετή Καλπακάκη προσφέρει 400 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΝΕ Ρεθύμνου για ενίσχυση και συνέχιση της δράσης του.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ
***

φωτο

Ο ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ γεννήθηκε στα 1929 στο χωριό Δροσάτο Κιλκίς, από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Το 1943, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, γίνεται μέλος της. Το διάστημα 1945/46 είναι μαθητής Γυμνασίου και τον Οκτώβρη του 1946 βγήκε στο βουνό στα πρώτα τμήματα των Κρουσίων. Συνεπής μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε στα 1947 στη μάχη των υψωμάτων της Κρούσας, στην προσπάθειά του να περισυλλέξει μια συντρόφισσα που τραυματίστηκε θανάσιμα. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια αφού έγινε καλά ξαναβγήκε στο βουνό. Το 1948 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Εκπαιδεύτηκε στην 5η σειρά της Σχολής Αξιωματικών. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρέθηκε στην Τασκένδη όπου δούλεψε και σπούδασε. Το 1959 παντρεύτηκε την σύζυγό του Παρθένα και αποκτήσανε τρεις κόρες, την Μαρία, τη Λένα και τη Δέσποινα. Επαναπατρίστηκαν οικογενειακώς το 1977 και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου δούλεψε σαν οικοδόμος. Πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ, πέθανε στα 2010.

Στην μνήμη του, η γυναίκα του και οι κόρες του, προσφέρουν, μέσω ΚΟ Πολίχνης, 25 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Ο Περδικάκης Νικόλαος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από τον Πελεκάνο Σελίνου, προσφέρει, 2η δόση, 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η αντίσταση στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, στη μνήμη όλων των αγωνιστών και νεκρών της ΕΑ και του ΔΣΕ, και στην μνήμη του αδελφού του ΜΑΝΩΛΗ (ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ) και των λοιπών συγγενών, μέσω ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ.

ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
***

φωτό2

Στα 17 χρόνια από το θάνατο της ΕΛΒΙΡΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ, και στα 4 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ (Λεβέντη), ο γιος τους Σπύρος, προσφέρει 200 ευρώ στον «902», μέσω της ΚΟ Πειραιά.

***

φωτό

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΦΡΟΣΩΣ ΜΑΝΙΤΣΑ - ΚΟΤΤΟΡΟΥ, που, σήμερα 6.2.2011, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη μέρα που «έφυγε», της αγαπημένης συζύγου, της σεβαστής μητέρας, γιαγιάς και προγιαγιάς που σ' όλη τη ζωή της αγωνίστηκε κάτω από τη σημαία του ηρωικού ΚΚΕ, της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για το μνημείο των πλέον των 800 ηρώων και ηρωίδων που έπεσαν στη Μάχη της Φλώρινας, στην οποία και η Φρόσω είχε πάρει μέρος.

Η οικογένειά της

***

φωτο

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συζύγου και μητέρας, ΑΡΓΥΡΩΣ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ, από τις Πηγές της Αρτας, οπαδού του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, που «έφυγε» από κοντά μας στις 7 Γενάρη 2011 σε ηλικία 78 ετών, ο σύζυγός της Παύλος και τα παιδιά της, Θανάσης, Ελπίδα και Βασίλης, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση των αγώνων του για τα δίκαια συμφέροντα της εργατικής τάξης.

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΕΛΒΙΡΑ
ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΕΛΒΙΡΑ
***

φωτό

Πέρασε ένας χρόνος από την απώλεια του αγαπημένου μας συντρόφου, πατέρα και παππού, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Παύλου ΠΑΥΛΙΔΗ, δόκτορα οικονομικών επιστημών, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου. Απώλεια μεγάλη, βαριά και οδυνηρή. Χάσαμε τον προστάτη μας, το υπόδειγμά μας, τον εμπνευστή μας. Αριστούχος σπουδαστής, αφοσιωμένος δημοσιογράφος, ευσυνείδητος εργάτης, αξιοσέβαστος καθηγητής. Ανθρωπος του οράματος, της προόδου, κομμουνιστής. Πολέμησε τους κατακτητές, υποστήριξε τις ιδέες του στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού και στην καθημερινότητα πρόσφερε στη σοσιαλιστική Παιδεία της ΛΔ της Βουλγαρίας. Παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου και εκλέχτηκε Ομότιμος Καθηγητής. Ανθρωπος υπερήφανος που δε δήλωσε ποτέ την αναπηρία του. Ελληνας πατριώτης που δε δέχτηκε ξένη υπηκοότητα, παραμερίζοντας οικονομικά οφέλη και κοινωνικά προνόμια. Τίμησε την πατρίδα του, σεβάστηκε τις ανθρώπινες αξίες και την ιδεολογία του. Εμείς και πολλοί άλλοι, τον εκτιμήσαμε και δεν τον ξεχνάμε.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Τυποεκδοτικής».

***

φωτο

Εξι χρόνια λείπει από κοντά μας ο αγαπημένος μας αδελφός και θείος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, συνταξιούχος δικηγόρος που «έφυγε» στις 27 Γενάρη 2005. Εμεινε πιστός σ' όλη του τη ζωή, στον κομμουνισμό. Κρατώντας ζωντανή στη σκέψη μας τη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος, 300 ευρώ στο ΚΚΕ, το κόμμα στο οποίο πίστευε.

ΒΡΥΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΡΥΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Τα αδέλφια του, Βασιλική Σκανδάλη και Νίκος Παλιούμπης

Τα ανίψια του, Ιωάννα, Μαργαρίτα και Θοδωρής

***

φωτο

Πέρασαν δύο χρόνια και τρεις μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ. Ο σ. Χρήστος έδωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στον αγώνα . Ηταν μαχητής έως το τέλος. Ηταν παράδειγμα κομμουνιστή.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κολωνού, 50 ευρώ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και η αδελφή του

* Στη μνήμη του σ. Χρήστου Ζιμπίδη, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κολωνού Ακ. Πλάτωνα, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό

Πέρασαν οκτώ μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΑΚΟΥΣΗΣ. Ο σ. Νίκος έδωσε αγώνα ζωής στο κίνημα και έμεινε πιστός έως το τέλος.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πλάτωνα Κολωνού και για την οικονομική εξόρμηση, 150 ευρώ.

Η γυναίκα του, Γεωργία

ο γιος του, Παναγιώτης

* Οι σύντροφοί του, από την ΚΟΒ Πλάτωνα - Κολωνού, προσφέρουν, στη μνήμη του σ. ΝΙΚΟΥ ΛΙΑΚΟΥΣΗ, στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των γονιών μας, ΜΙΧΑΛΗ και ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ, αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, και της αδερφής μας, ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε μαχόμενη για τα ιδανικά του κομμουνισμού, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Πολίχνης, για την επιτυχία των σκοπών του.

Ρεβέκκα Πολυανίδου και Αναστασία Κεσίδου

***

φωτό

Στην άσβεστη μνήμη της συζύγου μου ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, της αδερφής μου ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, και του σ. ΔΙΟΓΕΝΗ - ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΑΝΑΚΗ, προσφέρω για την ενίσχυση των ταξικών αγώνων, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Πολίχνης του ΚΚΕ.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
***

φωτο

Σήμερα 6 Φλεβάρη, γίνεται το μνημόσυνο του σ. ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τότε που «έφυγε» από κοντά μας. Ο Θόδωρος Σιδηρόπουλος ήτανε μέλος της ΚΟΒ Βότση του ΚΚΕ. Πιστός στις αξίες και στα ιδανικά του ΚΚΕ, αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των εργαζομένων, του λαού.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Φεβρωνία, και η αδελφή του Αναστασία, προσφέρουν 100 ευρώ και 50, αντίστοιχα, μέσω της ΚΟΒ Βότση, στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΡΗΓΟΡΗ και ΟΛΓΑΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ, των συγγενών μου και όλων των κομμουνιστών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κ. Τούμπας Θεσ/νίκης, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, για την οικονομική του εξόρμηση.

Βασιλική Μασμανίδου

***

Στη μνήμη των θείων μου ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΙΟΥΓΚΗ (σκοτώθηκε σε μάχη του ΔΣΕ στο Παραλίμνιο Σερρών), ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΙΟΥΓΚΗ (είναι ο πρώτος νεκρός στη Γυάρο, μετά τα απάνθρωπα βασανιστήρια) και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΙΟΥΓΚΗ (σκοτώθηκε στη μάχη στο Κάντσικο), καθώς και της αξέχαστης ΡΟΥΛΑΣ ΣΙΩΤΑ, προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Γιάννης Α. - Ε. Πέτκογλου, πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών.

***

φωτο 3

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΤΑΣΑ του Κων/νου, γεννήθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς από εύπορη οικογένεια. Στην Κατοχή όλη η οικογένειά της πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Η ίδια ήταν στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το 1947 γύρισε από την εξορία στην Ικαρία και κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1949, στην προσπάθειά της να μεταφέρει τραυματία συναγωνιστή της.

ΒΡΥΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΒΡΥΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
Η ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ του Γεωργίου, απ' το ίδιο χωριό, γεννήθηκε στα 1931, από εύπορη οικογένεια, επίσης. Ολη η οικογένειά της πήρε μέρος στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ μόλις 15 χρόνων μαθήτρια Γυμνασίου. Σκοτώθηκε το 1949 στην περιοχή της Φλώρινας.

Στην αθάνατη μνήμη των δύο ηρωίδων, καθώς και στη μνήμη του εξαίρετου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗ, που πολύ μας λύπησε ο ξαφνικός του θάνατος, η Κοτσαλίδου Παρέσα, απ' το Γερακαριό, προσφέρει στη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, 100 ευρώ ενίσχυση.

***

Στις 7 Φλεβάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το χαμό του αγωνιστή συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΩΡΑΪΤΗ και στις 27 Γενάρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το χαμό του παιδιού μου ΚΩΣΤΑ ΜΩΡΑΪΤΗ.

Στη Μνημη τους προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

Η σύζυγος και μάνα Δέσποινα Μωραΐτη

***

φωτο

Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΑΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1923 στο χωριό Βρονταμάς Λακωνίας. Από μικρή ηλικία στρατεύτηκε στο πλευρό των αδελφών του στην υπόθεση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αλλά και στην προσπάθεια για τη δημιουργία Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Παρά τις απώλειες σε ζωές (έχασε τρία αδέλφια στον εμφύλιο), σε καταστροφή της περιουσίας (κάηκε το πατρικό του με υπόδειξη των ταγματασφαλιτών Λακωνίας), το κυνηγητό (ήρθε στην Αθήνα το '49 για να γλιτώσει) παρέμεινε μέχρι τέλους (13/11/10) υπερασπιστής της ιδέας της αταξικής κοινωνίας.

Στη μνήμη του, η σύζυγος, ο γιος, η νύφη του και ο εγγονός του Αργύρης, πρόσφεραν στο κόμμα 100 ευρώ.

* Επίσης, στη μνήμη του, η ΚΟΒ ΜΜΕ πρόσφερε 60 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

***

φωτο

Ο αγαπημένος μας, ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, συνταγματάρχης εα, από Νιπιδητό Ηρακλείου Κρήτης, έφυγε από τη ζωή, στη Θεσσαλονίκη, στις 9.12.2009. Ηταν ανεκτίμητος άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, αγαπητός σε όλους.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΟΛΓΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΟΛΓΑ
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη», για την οικονομική εξόρμησή του, 100 ευρώ.

Βάσω (σύζυγος) και Ολγα και Γιώργης Μωραΐτης

***

ΦΩΤΟ

Στο Βουβοπόταμο Πρεβέζης, στις 19-1-2011, έφυγε από την ζωή ο σύντροφος ΚΟΛΙΟΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ γεννηθείς τις 4-11-1926, ο Μπαρμπαγιώργος της οργάνωσης μας. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη γιατί έφυγε από κοντά μας ένας αγωνιστής και σύντροφος της παλιάς φρουράς του Κόμματός μας. Σε όλη του τη ζωή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αγωνιζόταν για τα ιδανικά της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού τα οποία υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του. Στην περίοδο της κρίσης του ΚΚΕ το 1991 η προσφορά του ήταν σημαντική, πάλεψε για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων. Στους συντρόφους του η μορφή του θα μας δίνει δύναμη για τους αγώνες που έρχονται. Η ΚΟΒ Φαναρίου Πρέβεζας του ΚΚΕ στην οποία ήταν μέλος στέλνει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους οικείους.

Στη μνήμη του, η κόρη του, Δήμητρα Τζώρτζη, και ο σύζυγος της, Σταύρος, μέσω της ΚΟΒ Φαναρίου προσφέρουν 100 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Επίσης, τα εγγόνια του Ευάγγελος Τζώρτζης και Βικτωρία Ιωάννου μέσω της ΚΟΒ Φαναρίου προσφέρουν στη μνήμη του παππού τους 200 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

ΤΑΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΤΑΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
***

Στη μνήμη της μητέρας μου, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ του Αναστασίου, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του αγροτικού κινήματος, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική του εξόρμηση.

Ευστάθιος Καραμπάτσος

***

ΦΩΤΟ (2)

Στις 6 Φλεβάρη του 2002 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Τα αδέλφια του σκοτώθηκαν, αφού διώχθηκαν και φυλακίστηκαν. Ο ΗΛΙΑΣ σκοτώθηκε το 1948. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους Χίτες. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ εξορίστηκε και οι αδελφές τους ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΤΡΑ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΟΦΡΩΝΑ ταλαιπωρήθηκαν.

Στη μνήμη όλων τους, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, 100 ευρώ για να συνεχίζει τους αγώνες του για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Αγγελική Βρυώνη, αγρότισσα, οπαδός του ΚΚΕ.


ΚΟΤΣΑΛΗ ΟΛΓΑ
ΚΟΤΣΑΛΗ ΟΛΓΑ

ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ
ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΗΝΑΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΗΝΑΣ

ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ

ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΚΟΤΤΟΡΟΥ ΦΡΟΣΩ
ΚΟΤΤΟΡΟΥ ΦΡΟΣΩ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ (ΜΠΟΥΡΑΣ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ (ΜΠΟΥΡΑΣ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ

Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)
Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)

ΚΟΛΙΟΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΛΙΟΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Θόδωρος Σιδηρόπουλος
Θόδωρος Σιδηρόπουλος

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΑΡΑΚΗΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΑΡΑΚΗΣ

ΛΙΑΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΙΑΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣΚΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣΚΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΙΑΝΗ
ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΙΑΝΗ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΡΓΥΡΩ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ
ΑΡΓΥΡΩ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ