ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Τρόφιμα: Τι φοβάται ο κ. Στρος - Καν;

Σε πολύ υψηλούς τόνους οι εκπρόσωποι των κορυφαίων ιμπεριαλιστικών οργανισμών προειδοποιούν τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν η επισιτιστική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια και η άνιση κατανομή του πλούτου.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, προειδοποίησε για «αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική αστάθεια ακόμη και πόλεμο», αν δεν υιοθετηθεί ένα πιο «σωστό μοντέλο ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία». Εκκληση διεθνούς αφύπνισης στις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων απηύθυνε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλιγκ, με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ».

Τι συμβαίνει; Τους έπιασε ο πόνος για τα εκατομμύρια των πεινασμένων και των ανέργων;

ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ πιθανότητα, τους προβληματίζει αυτό που είπε η κυρία Ζοζέ Σιράν, στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού: «Αν δεν τρέφονται σωστά οι άνθρωποι, επαναστατούν, μεταναστεύουν ή... πεθαίνουν. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν πολύ σχετικά με το επισιτιστικό».

Ο κίνδυνος για το σύστημα είναι, λοιπόν, ο λόγος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επισήμανε ότι έγιναν ήδη μεγάλες ταραχές στη Βόρεια Αφρική για το θέμα των ακριβών τροφίμων και επισήμανε ακόμα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία στον πλανήτη θα δυσκολέψουν περισσότερο την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα προσιτά στην τιμή τρόφιμα.

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ κατά το μήνα Ιανουάριο και μάλιστα προβλέπεται οι τιμές να αυξηθούν περισσότερο.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ, τον προηγούμενο μήνα, πολλές τιμές τροφίμων σημείωσαν αισθητή αύξηση 3,4% κι ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ διαμορφώνεται πρωτόγνωρα υψηλά τώρα, (ο δείκτης αυτός καταρτίστηκε το 1990), στο 231. Ο δείκτης καταρτίζεται από τις αποτιμήσεις πολλών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Για τα λιπαρά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά έχουμε μηνιαίες αυξήσεις 5,6% και 6,2%, αντίστοιχα, για τα δημητριακά αυξήσεις 3%, επειδή σπανίζει σχετικά το σιτάρι και το καλαμπόκι, αμετάβλητη προς το παρόν είναι η τιμή των κρεάτων.

Τα τρόφιμα ανατιμώνται πολύ τώρα στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού που γνωρίζει πολιτική κρίση.

Η ΑΠΕΙΛΗ μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης είναι ορατή και οφείλεται σε μια σειρά λόγων, όπως οι φυσικές καταστροφές, η αυξημένη παραγωγή βιοκαυσίμων, η ανατίμηση του πετρελαίου, η πτώση του δολαρίου. Ωστόσο, ως βασική αιτία παραμένει ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος και η μεταφορά των τροφίμων από την κατηγορία των αγαθών στην κατηγορία των χρηματιστηριακών προϊόντων.

«Ανταγωνισμός» αλά καρτ

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα φληναφήματα περί «ελεύθερης αγοράς» και «ελεύθερου ανταγωνισμού» έχουν ως μοναδικό στόχο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ενώ οι υποστηρικτές τους όταν πρόκειται για τα μονοπωλιακά κέρδη τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στους άμεσα ενδιαφερόμενους, μεταξύ 1989 και 2004 το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και η NASA επιδότησαν παράνομα την «Boeing» με 16 δισ. δολάρια.

Ο κολοσσός της αεροναυπηγικής έλαβε ακόμη φοροαπαλλαγές από τις αμερικανικές Πολιτείες του Κάνσας, της Ουάσιγκτον και του Ιλινόις, καθώς και οικονομική βοήθεια δισ. δολαρίων.

Με αυτή την απόφαση του ΠΟΕ προστίθεται ένα ακόμη «επεισόδιο» στον πόλεμο μεταξύ της «Boeing» και της ευρωπαϊκής «Airbus» που αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των κανόνων του «ελεύθερου ανταγωνισμού». Η διαμάχη μεταξύ των δύο αεροναυπηγικών βιομηχανιών ανέδειξε μια ακόμη πλευρά του έντονου ανταγωνισμού Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ηνωμένων Πολιτειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς επιβατικών αεροσκαφών υπολογίζεται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από μερικούς μήνες ο ΠΟΕ είχε διαπιστώσει ότι και η «Airbus» λάμβανε παράνομη οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι Ευρωπαίοι υπέβαλαν ωστόσο έφεση κατά της απόφασης αυτής. Η νέα απόφαση του ΠΟΕ θα ανακοινωθεί αργότερα φέτος.

Σκεφθείτε πόσα εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, σπρώχτηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς, στο όνομα του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «ανταγωνιστικότητας». Οπως οι εργαζόμενοι τόσο στις δικές μας πρώην ΔΕΚΟ όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

SHELL - ΚΕΡΔΗ Η Shell είχε στα ετήσια κέρδη της αύξηση 61% το '10, ως προς το '09, φθάνοντας και τα 20,13 δισ. δολάρια (14,6 δισ. ευρώ). Μόνον το δ' τρίμηνο, τα έσοδα σκαρφάλωσαν στα 105,5 δισ. δολάρια, όταν ακριβώς το βαρέλι 159 λίτρων αργού - για άμεση παράδοση - πλησίαζε πολύ τα 100 δολάρια, στο Λονδίνο. Τότε, λοιπόν, τα «καθαρά» έσοδα τετραπλασιάστηκαν ως προς το δ' τρίμηνο '09, φθάνοντας τα 6,79 δισ. δολάρια.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΑΝΟΔΟΣ Τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών άγγιξε την Τρίτη η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, μετά τη δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή εκλογών το Σεπτέμβρη. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μάρτη του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε προσωρινά τα 102,36 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα στα 101,49 δολάρια.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ - ΣΤΑΘΕΡΟ Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών. Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνεχίζει να «σιγοβράζει», παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των μεγάλων εντάσεων. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Γενάρη στο 2,4%, από το 2,2% του Δεκέμβρη, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι έως 2%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ