ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η 15η Φλεβάρη μέρα δράσης για την ανεργία

Η προκήρυξη της ΚΝΕ για τη μέρα δράσης

Η 15η Φλεβάρη θα είναι Πανελλαδική Μέρα Δράσης της ΚΝΕ για την ανεργία. Η δράση της αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για την εργαζόμενη νεολαία. Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ στο πλαίσιο αυτής της δράσης απευθύνονται ιδιαίτερα στους ανέργους, στους νέους και τις νέες που αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, στους ημιαπασχολούμενους με μια ανακοίνωση που αναφέρεται στα πραγματικά αίτια της ανεργίας, θέτει άμεσα αιτήματα πάλης για τους ανέργους και καλεί τους νέους σε οργάνωση και αγώνα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κάνε το βήμα. Οργανώσου - Πάλεψε για το δικαίωμα στη δουλειά, για την ανατροπή του συστήματος που μας καταδικάζει στην ανεργία.

Νέα άνεργη, νέε άνεργε, νέε εργαζόμενε σε προσωρινή ελαστική εργασία...

Μην απογοητεύεσαι, μην ανέχεσαι να σε κοροϊδεύουν, να σε εκβιάζουν αυτοί που σε καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή ανασφάλεια, για να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα τα τεράστια κέρδη των βιομηχάνων - εφοπλιστών - τραπεζιτών - μεγαλεμπόρων.

Εμείς, οι εργάτες και οι εργάτριες, αν οργανωθούμε και πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας στην εργασία και στη ζωή, έχουμε τη δύναμη να τα αλλάξουμε όλα.

Εμείς που σε καλούμε είμαστε νέοι εργαζόμενοι, που ζούμε και αντιμετωπίζουμε ό,τι κι εσύ. Ξέρουμε τι σημαίνει ανεργία, εργοδοτικός εκβιασμός, τρομοκρατία. Είναι χιλιάδες τα μέλη της ΚΝΕ που μόνο πέρσι απολύθηκαν, ζούμε και εμείς τον εφιάλτη της ανεργίας.

Ακουσέ μας...

Για την ανεργία δε φταίνε οι άνεργοι

Την ανεργία, όπως και την κρίση, τη γεννά το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, όπου όλα λειτουργούν για τα κέρδη των λίγων:

  • Γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τις μικρότερες.
  • Γιατί ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των επιχειρήσεων γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργατών που παράγουν τον πλούτο, επειδή λειτουργούν για το κέρδος των καπιταλιστών. Οσο αυξάνει η παραγωγικότητα, δηλαδή αυτά που παράγει ο εργάτης στο χρόνο που δουλεύει, αντί να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να αυξηθούν οι μισθοί, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτοί απολύουν εργάτες για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη τους.

Για τη διόγκωση της ανεργίας ευθύνεται η πολιτική της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Αυτοί αξιοποιούν την ανεργία για να μειώνουν διαρκώς τους μισθούς, γενικεύουν την προσωρινή ελαστική δουλειά με μισθούς πείνας, απελευθερώνουν τις απολύσεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει όλα τα παραπάνω μέτρα.

Ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος, ότι μπορεί να γιατρευτεί η ανεργία.

Τεράστια είναι και η ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, που υπονομεύουν την ταξική ενότητα και πάλη, που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Γύρισέ τους την πλάτη

Είναι πρόκληση, εκτός από τον πακτωλό των κρατικών χρηματοδοτήσεων, τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα που δίνουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους χρηματοδοτούν και με λεφτά από τις κρατήσεις των εργαζομένων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Είναι πρόκληση από τη μια να γιγαντώνονται τα κέρδη των καπιταλιστών και από την άλλη να εξελίσσεται σε αληθινή μάστιγα ο εφιάλτης της ανεργίας για όλους μας, είτε έχουμε πτυχίο, είτε όχι.

Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε οργανωμένα και να επιβάλουμε μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες ανέργων, με πλήρη και δωρεάν υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι ανέργου να μη βγει σε πλειστηριασμό, να παγώσουν τα δάνεια. Σε κανένα σπίτι ανέργου να μην κοπεί ηλεκτρικό, νερό, τηλεφωνία.
  • Δωρεάν μετακίνηση.

Σήμερα, με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και σύγχρονα δωρεάν δικαιώματα στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην κατοικία, στις διακοπές, στον αθλητισμό.

Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από κάθε άλλη εποχή. Η χώρα μας είναι ­­­­­­­πανέμορφη και έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει στο λαό μια καλύτερη ζωή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνουν λαϊκή περιουσία και λειτουργούν με λαϊκή εξουσία.

Οσες συκοφαντίες κι αν εξαπολύουν κατά του σοσιαλισμού που γνώρισε η Ευρώπη τον 20ό αιώνα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι μόνο εκεί δεν υπήρχε ανεργία. Οτι παρά τα λάθη, οι εργάτες και οι νέοι είχαν μεγάλες και πρωτόγνωρες κατακτήσεις: Υπήρχε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Υγεία, Πρόνοια για όλους, μόρφωση, πρόσβαση στον αθλητισμό, στον πολιτισμό για όλους και πολλά άλλα.

Εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα μόνο αν δεν έχουμε εκμεταλλευτές. Η πλουτοκρατία είναι αυτή που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εκμετάλλευσή μας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας, να μετατρέψεις την οργή σου σε δύναμη αγώνα, ταξικής αλληλεγγύης και αντεπίθεσης.

Πάρε θέση στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Τώρα να συγκροτήσουμε πυρήνες αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο, συνοικία.

Πάρε μαχητικά μέρος στην απεργία στις 23 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ.

Να γνωρίσει η τάξη μας τη δύναμή της

Να σηκώσει το κεφάλι της και να παλέψει για το δίκιο της κόντρα στους μεγαλοκαπιταλιστές, στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τα άλλα κόμματά τους.

Για το δίκιο της, την εξουσία της, για το μέλλον που θα μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.

Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να δώσεις τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, που θα εξαλείψει την αιτία της ανεργίας, την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Εκδηλώσεις σήμερα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται:

Στα Ανω Λιόσια, με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Κορωπί, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων, με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Στο Μενίδι, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Πόλυς Τάκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στα Χανιά, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948. Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γ. Μαυρίκου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ