ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Τέρμα στα δικομματικά παιγνίδια
  • Αποχώρησε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό της διαδικασίας
  • Παλινωδίες και κόντρες εντυπώσεων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Καταγγέλλοντας τα εντυπωσιοθηρικά «παιγνίδια» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ωφεληθούν πολιτικά από την υπόθεση Ζαχόπουλου αποχώρησε, χτες, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το ΚΚΕ. Παράλληλα, κατέθεσε πρόταση για κλήση όλων όσοι διατέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αντίστροφη σειρά.

Τους ισχυρισμούς του ΚΚΕ για παιγνίδια εντυπώσεων επιβεβαίωσαν πανηγυρικά και οι τακτικισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - που δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής - άλλαξε τη θέση του σχετικά με την κλήση όλων των υπουργών Πολιτισμού από το 1996 έως σήμερα, ζητώντας την κλήση μόνο των υπουργών Πολιτισμού της ΝΔ. Η ΝΔ με δήλωση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής της ομάδας, Γ. Τραγάκη, κατήγγειλε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «περιφρόνηση προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Να τελειώσουν τα παιγνίδια

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Αχιλλέας Κανταρτζής, θυμίζοντας ότι εξ αρχής το ΚΚΕ είχε τονίσει την «ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης» αναφορικά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και τις «γενικότερες πολιτικές που εξέθρεψαν τέτοιου είδους φαινόμενα». Στη λογική αυτή το ΚΚΕ είχε ζητήσει «να κληθούν και να καταθέσουν με τη σειρά οι διατελέσαντες υπουργοί της ΝΔ συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού», όπως «και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ» στη συνέχεια. Επιπρόσθετα σχολίασε ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής «τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν οχυρωθεί πίσω από διαδικαστικά παιγνίδια», προκειμένου «να αποδώσουν ευθύνες» και «να αποκομίσουν οφέλη». Οπως είπε, «αυτό το παιγνίδι πρέπει να πάρει τέλος» και για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ απέστειλαν «επιστολή με την οποία ζητούν να οργανωθεί συζήτηση κατά σειρά κλήσης των υπουργών της ΝΔ και στη συνέχεια των υπουργών του ΠΑΣΟΚ».

Στην επιστολή των βουλευτών του ΚΚΕ προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Μ. Κόλλια - Τσαρούχα, την οποία προσυπογράφουν οι βουλευτές Κ. Αλυσανδράκης, Γ. Ζιώγας, Κ. Καζάκος, Λ. Καφαντάρη και Ε. Μελά αναφέρονται τα εξής: «Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις με αφορμή την υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου και άλλες συνδεδεμένες με αυτήν υποθέσεις. Οι αποκαλύψεις αυτές αναδεικνύουν πέρα από τις συγκεκριμένες ευθύνες και τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που προώθησαν την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την παράδοσή του στους κανόνες της αγοράς. Οι πολιτικές αυτές επιλογές αποτέλεσαν το θερμοκήπιο για να εκδηλωθούν και τέτοια φαινόμενα σήψης και διαφθοράς όπως αυτά που αποκαλύπτονται. Για να διερευνηθούν όσο γίνεται περισσότερο όλες αυτές οι πτυχές ζητάμε να κληθούν κατά σειρά σε ακρόαση όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε να κληθούν σε ακρόαση: Ο κ. Γ. Βουλγαράκης, η κ. Φάνη Πετραλιά, ο κ. Πέτρος Τατούλης, ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Θ. Πάγκαλος, η κ. Ελισάβετ Παπαζώη».

Το περιεχόμενο της επιστολής γνωστοποιήθηκε σε όλα τα κόμματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Παλινωδίες και εντυπωσιοθηρία

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της προέδρου της Επιτροπής, Μ. Κόλλια - Τσαρούχα, στην προηγούμενη συνεδρίασή της είχε οριστεί η κλήση των υπουργών Πολιτισμού με αρχή τον νυν υπουργό Μιχάλη Λιάπη και εν συνεχεία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ από το 1996 και στη συνέχεια των υπουργών της ΝΔ, εξαιρουμένου του πρωθυπουργού. Ετσι, χτες, παραβρέθηκε στην Επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί η Φάνη Πετραλιά ενώ δεν παραβρέθηκαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος και Ε. Παπαζώη που επίσης κλήθηκαν, μια και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη διαδικασία, όπως είχε νωρίτερα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου.

Εντύπωση όμως προκάλεσαν οι παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της κλήσης των υπουργών Πολιτισμού. Ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχε αποδεχτεί την κλήση των υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έως το 1996, με αντίστροφη σειρά, χτες ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για κείμενο υπογραφών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με το οποίο αρνείται την κλήση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να προσέλθουν αποκλειστικά οι υπουργοί της ΝΔ.

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή η Φ. Πετραλιά κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αρνείται να παραβρεθεί σε μία επιτροπή που το ίδιο ζήτησε να συγκληθεί, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει».

Εκφύλισαν τη διαδικασία...

Σχολιάζοντας, με δήλωσή του, συνολικά τα τεκταινόμενα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, σημείωσε: «Η διαδικασία ακρόασης των υπουργών Πολιτισμού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε σχέση με την υπόθεση Ζαχόπουλου οδηγήθηκε σε εκφυλισμό με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων. Η μεν κυβερνητική πλειοψηφία επέμενε αδικαιολόγητα και παρά τον κανονισμό της Βουλής στην πρόταξη των πρώην υπουργών Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε την ακρόαση του πρωθυπουργού. Το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την πρακτική της ΝΔ για να επικεντρώσει σχεδόν αποκλειστικά στην ακρόαση του πρωθυπουργού, αρνούμενο επί της ουσίας την ακρόαση των δικών του υπουργών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θεωρώντας ότι η διαδικασία έχει εκφυλιστεί αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής καταγγέλλοντας τα παιγνίδια και των δύο. Με επιστολή τους ζήτησαν την ακρόαση κατά σειρά όλων των διατελεσάντων υπουργών της ΝΔ συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζαχόπουλου και την ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών για τις πολιτικές που προωθούνται, με την παράδοση του πολιτισμού στους κανόνες της αγοράς και τις διαχειριστικές πρακτικές του υπουργείου».


ΠΑΣΟΚ
Ανούσιος αντιπολιτευτικός λόγος

Με την όξυνση των ανούσιων δικομματικών αντεγκλήσεων και την υπερπροβολή των εξεταστικών επιτροπών, που κατά καιρούς έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποκλοπών, της Ζήμενς και της υπόθεσης Ζαχόπουλου, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου από τη Χίο, όπου περιόδευσε, να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο και να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση, ώστε να εμφανίσει ότι το κόμμα του είναι έξω από το όλο πλαίσιο της διαπλοκής των κομμάτων εξουσίας με τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ξεχνώντας, προφανώς, ότι είναι αρχηγός ενός κόμματος που υπηρετεί μια πολιτική που διαιωνίζει τα φαινόμενα «διαφθοράς», ο Γ. Παπανδρέου σήκωσε το «λάβαρο» της «κάθαρσης». Βέβαια, ο ίδιος φρόντισε επιμελώς να μη θίξει τον πυρήνα του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το δρόμο των εξεταστικών επιτροπών «γιατί θέλει να λάμψει και να απαλλαγεί η πολιτική από τις σκιές και την αναξιοπιστία»...

Εξάλλου, και χτες, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως υποστήριξε, φέρνει μεγάλες «αλλαγές» και «ανατροπές», τόνισε ότι αυτό στηρίζεται σ' ένα «επιτελικό κράτος, μια περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έναν «Καποδίστρια 2», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει ακόμα περισσότερο σε συμπράξεις με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σ' αυτό το πλαίσιο, κινήθηκαν οι προτάσεις του για την προώθηση του «ευέλικτου και αυτόνομου δημόσιου πανεπιστημίου» για αντιμετώπιση της ανεργίας «μέσα από την επιδότηση των επιχειρήσεων» για «προγράμματα επανακατάρτισης» που την υλοποίησή τους θα αναλάβει η «τοπική κοινωνία».

Παράλληλα, χτες, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε για πρώτη φορά Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ.

Αποχώρησε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Με εντολή του Γ. Παπανδρέου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε θα πάρουν μέρος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού των κυβερνήσεών του, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε ύστερα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση Ζαχόπουλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Αν. Διαμαντοπούλου, για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα πάει να συζητήσει το σκάνδαλο Ζαχόπουλου με την κα Παπαζώη», ενώ ο εισηγητής για θέματα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης χαρακτήρισε την υπόθεση «φάρσα». Η Αν. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό που προέχει πριν από όλα είναι η παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ