ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
1934: Ο γαλλικός λαός τσακίζει το φασιστικό κίνημα

Αντιφασιστική διαδήλωση στο Παρίσι στις 12 Φλεβάρη 1934
Αντιφασιστική διαδήλωση στο Παρίσι στις 12 Φλεβάρη 1934
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας 1930-1940 την κεντρική θέση στην πολιτική ζωή της Γαλλίας την κατείχε ο αγώνας εναντίον του φασισμού.

Αναζητώντας διέξοδο από την οικονομική κρίση και τρέμοντας μπροστά στην οξυνόμενη ταξική πάλη, το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο παραδειγματίστηκε από την ιταλική και τη γερμανική αστική τάξη και άρχισε να προσανατολίζεται ολοένα και πιο πολύ προς το φασισμό. Οι μεγιστάνες του κεφαλαίου (Κοτί, ντε Βαντέλ και άλλοι), οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και η Καθολική Εκκλησία άρχισαν να χρηματοδοτούν φανερά τις φασιστικές οργανώσεις, όπως τους «Πύρινους Σταυρούς», τη «Γαλλική Δράση», τη «Γαλλική Αλληλεγγύη», την «Εθνική Καθολική Ομοσπονδία», τα φιλοφασιστικά αθλητικά σωματεία και τις φασιστικές οργανώσεις της νεολαίας. Τους φασίστες τους χρηματοδοτούσαν ειδικά ταμεία της κυβέρνησης. Με τις φασιστικές οργανώσεις συνδέονταν πολλοί υπουργοί. Τα φασιστικά ένοπλα τμήματα είχαν στη διάθεσή τους μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Οι παρακρατικές ομάδες των «Πύρινων Σταυρών» είχαν ακόμη και 150 αεροπλάνα. Στήριγμα της φασιστικής αντίδρασης ήταν τα πολιτικά κόμματα του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Στις 6 Φλεβάρη του 1934 πάνω από 20 χιλιάδες ένοπλοι φασίστες προσπάθησαν να διεισδύσουν στη Βουλή και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια στο Παρίσι. Αλλά οι λαϊκές μάζες, με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, έφραξαν το δρόμο στους φασίστες: 25 χιλιάδες εργαζόμενοι ξεχύθηκαν αμέσως στους δρόμους της πρωτεύουσας για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Κάτω από την πίεση των μαζών η κυβέρνηση Νταλαντιέ έδωσε διαταγή στην αστυνομία να δράσει. Οι άντρες της garde municipal (παλιά ονομασία της δημοκρατικής φρουράς του Παρισιού) και η αστυνομία, με στήριγμα τη βοήθεια των εργαζομένων, διαλύσανε τους φασίστες και εκμηδένισαν τη στάση.

Τη στιγμή εκείνη το Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνθηκε στους εργάτες και στους υπαλλήλους του Παρισιού και τους κάλεσε στις 9 Φλεβάρη σε μαζική αντιφασιστική διαδήλωση. Η διαδήλωση αυτή είχε τεράστια έκταση. Οι φάλαγγες των εργαζομένων με σύνθημα «Κάτω ο φασισμός» πέρασαν από την Πλατεία της Δημοκρατίας ως το σταθμό της Ανατολής. Στις 12 Φλεβάρη με πρόσκληση και πάλι του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε γενική απεργία ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο, στην οποία πήραν μέρος 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο μετά την εκλογική του νίκη σχημάτισε κυβέρνηση. Αν και επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής ήταν οι ρεφορμιστές, το Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας, όπως και στην Ισπανία, έδειξε καθαρά τι μπορούν να πετύχουν οι λαϊκές μάζες όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1564 Γεννιέται ο Κρίστοφερ Μάρλοου. Αγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Στα θεατρικά του έργα συνδύαζε τις ανθρωπιστικές ιδέες και την πολυμάθεια με τις παραδόσεις του αγγλικού λαϊκού θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του βρισκόταν υπό τη συνεχή παρακολούθηση της μυστικής αστυνομίας, στην οποία έφταναν συνεχώς καταγγελίες για τις αθεϊστικές και τις δημοκρατικές του απόψεις. Σκοτώθηκε το 1593 σε σκηνοθετημένη φιλονικία σε μια ταβέρνα.

Ο Μάρλοου θεωρείται πρόδρομος του σύγχρονου θεάτρου. Η τραγωδία που δημιούργησε ήταν κάτι το νέο στην Ιστορία αυτού του είδους. Από έκφραση φρίκης και σύνολο αιματηρών εγκλημάτων μετατράπηκε σε φορέα μεγάλων κοινωνικών ιδεών. Ανοίγοντας δρόμο για τον Σαίξπηρ, απαρνήθηκε το ρυθμό, κατάργησε την παραδοσιακή δομή του κειμένου και έκανε όχι μόνο τη φράση, αλλά ολόκληρη την περίοδο στοιχείο έκφρασης της ποιητικής σκέψης. Ενα από τα γνωστότερα έργα του ήταν ο «Δόκτορ Φάουστ».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 2-12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-17 στα νησιά από 1-17 και στη Θεσσαλονίκη από 1-11 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-17 βαθμούς.

ΟΧΙ ΑΠΛΑ υπό την ανοχή, αλλά υπό τη νομοθετική προστασία της κυβέρνησης, λειτουργούν σήμερα τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, που λέγονται γραφεία «ενοικιάσεως» εργαζομένων. Το γεγονός καταγράφηκε ανάγλυφα χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, προς το υπουργείο Εργασίας (σελίδα 16)

ΜΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ, αποικιακού χαρακτήρα, σύμβαση για την ανακατασκευή του λέβητα της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που παραχώρησε η διεύθυνση της ΔΕΗ με απευθείας ανάθεση, κρατά ανάστατους τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής και την ευρύτερη κοινωνία της Πτολεμαΐδας (σελίδα 22)

ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων - τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες - στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών (σελίδα 23)

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΤΕ, όχι μόνον ερήμην των συνδικάτων, αλλά και στο πλαίσιο υπονόμευσης του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέλει να πάρει η διοίκηση του Οργανισμού. Με τις πλάτες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που σιωπούν μπροστά σε αυτές τις προκλητικές για τους εργαζόμενους ενέργειες, η διοίκηση θέλει σήμερα να καταλήξει σε μισθολογικές περικοπές και χορηγήσεις πριμ σε «ημετέρους» (σελίδα 29)

Η ΣΥΝΑΞΗ των παιδιών «που ονειρεύονται», την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στη «Σφεντόνα», είχε κάτι από τη μαγεία των μπουάτ, σε πιο διευρυμένη μορφή. Η μεγάλη παρέα των παιδιών «που τα θέλουνε όλα» ήταν εκεί, ανοίγοντας μεγάλη «αγκαλιά» για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τη συντροφιά του (σελίδα 33)

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μετάλλιο στην καριέρα του, πήρε ο Σεργκέι Μπούμπκα, μετά την ολοκλήρωση του μίτινγκ κλειστού στίβου που διεξήχθη στην Ουκρανία. Ο κορυφαίος άλτης επί κοντώ όλων των εποχών αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και η χώρα του τον τίμησε, προσφέροντάς του το μετάλλιο των «ηρώων» (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1840 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Νέας Ζηλανδίας.

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1973 Η ειρήνη εδραιώνεται στο Βιετνάμ. Μετά την αποχώρηση των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, αμερικανικά ναρκαλιευτικά αρχίζουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

1973 Ενοπλες ομάδες του στρατηγού Γρίβα πραγματοποιούν επιθέσεις σε 19 Αστυνομικούς Σταθμούς της Κύπρου.

1974 Να κλητευτεί ο Νίξον ως μάρτυρας στην υπόθεση «Ουοτεργκέιτ» αποφασίζει σχεδόν παμψηφεί (με ψήφους 410 έναντι 4) η αμερικανική Βουλή.

1976 Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία «Λόκχιντ» για δωροδοκίες υψηλά ισταμένων προσώπων σε κράτη στα οποία προωθεί τα προϊόντα της. Το σκάνδαλο αγγίζει την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Μεξικό.

1978 Εντονη αντίδραση προκαλεί στη Λευκωσία η έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Κάρτερ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. «Πρόκειται για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με το θύτη» καταγγέλλει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Χριστοφίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ