ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αυξάνουν χρήση και νοσήματα

Μόνο ένας στους τέσσερις χρήστες έχουν σταθερή επαγγελματική απασχόληση, σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία

Αυξητική τάση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε νέους ηλικίας άνω των 18 ετών, ενδεχομένως λόγω της αύξησης της διαθεσιμότητάς τους, δείχνουν έρευνες που έγιναν την τελευταία δεκαετία. Στα ύψη έχει πάει και η μόλυνση από τους ιούς της ηπατίτιδας (B, C), καθώς πάνω από το 1/3 όσων έχουν κάνει διαγνωστική εξέταση είναι μολυσμένοι. Μάλιστα, στα άτομα με σοβαρότερη εξάρτηση από την ηρωίνη, που ζήτησαν θεραπεία στα πιλοτικά προγράμματα υποκατάστασης μεθαδόνης, το ποσοστό της μόλυνσης από ηπατίτιδα ξεπερνά το 86%. Αντίθετα, η μόλυνση από το ιό του ΕΪΤΖ είναι σχετικά περιορισμένη. Ακόμη, μόνο το 1/4 του πληθυσμού των χρηστών που ζητούν θεραπευτική βοήθεια έχει μία σταθερή επαγγελματική απασχόληση.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στην πρώτη έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ). Την έκθεση παρουσίασαν χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ο ακαδημαϊκός Κ. Στεφανής και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Α. Κοκκέβη.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχει αυξηθεί μόνο ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, από το 1984 έως το 1993, αλλά και η συχνότητα της χρήσης. Πληθαίνουν δηλαδή τα άτομα που δεν περιορίζονται απλώς στη δοκιμή, αλλά έχουν κάνει χρήση περισσότερες από μία ή δύο φορές. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών κορυφώνεται στις ηλικίες 18-34 ετών, όπου το 15% των ατόμων αναφέρουν εμπειρία με ναρκωτικά (25,1% των ανδρών και 8,3% των γυναικών). Συστηματικότερη χρήση αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό οι νεαροί ενήλικες 18-24 ετών. Στην ηλικία αυτή παρατηρείται και μια τάση εξομοίωσης της χρήσης ανάμεσα στα δύο φύλα. Η σημαντική, δηλαδή, διαφορά που υπήρχε στη συχνότητα της χρήσης μεταξύ των δύο φύλων, μειώνεται τόσο, ώστε ο αριθμός των ανδρών χρηστών από πενταπλάσιος που ήταν, σε σύγκριση με τον αριθμό των γυναικών το 1984, να γίνεται στους νεαρούς ενήλικες μόνο μιάμιση φορά μεγαλύτερος απ' ό,τι στα κορίτσια. Στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών η χρήση παραμένει σταθερή σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, παρουσιάζει αύξηση το ποσοστό των μαθητών που αναφέρουν ότι γνωρίζουν άτομα στο περιβάλλον τους που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η κύρια ουσία κατάχρησης για την πλειονότητα των χρηστών (82,6% - 95,4%) που ζητούν θεραπευτική βοήθεια είναι η ηρωίνη και τα άλλα οπιοειδή. Το 1/3 των χρηστών κάνει συστηματική χρήση τριών ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες η σύγχρονη μορφή κατάχρησης φαίνεται να είναι η πολιτοξικομανία. Η ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας κατάχρησης είναι κατά μέσο όρο για την κάνναβη τα 16 χρόνια, για τα χάπια τα 17 χρόνια και για την ηρωίνη τα 21 χρόνια. Παρ' όλ' αυτά, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό (10% - 15%) εκείνων που αρχίζουν την ηρωίνη στην πολύ νεαρή ηλικία των 14 - 15 ετών. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, τόσο κατά το 1994 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 1995.

Περισσότεροι από τους μισούς που ζητούν θεραπευτική βοήθεια αναφέρουν ότι δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν. Η πρώτη αίτηση για θεραπευτική βοήθεια φαίνεται να γίνεται, κατά μέσο όρο, 11,3 χρόνια μετά την έναρξη της χρήσης ουσιών και 7,7 χρόνια μετά την έναρξη χρήσης της κύριας ουσίας.

Η από κοινού χρήση σύριγγας αποτελεί έναν από τους κυριότερους τρόπους μετάδοσης του ιού του ΕΪΤΖ. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι γνωστός, εν τούτοις ένα ποσοστό 18% - 33% των ανδρών και 21% - 42% των γυναικών ομολογούν ότι εξακολουθούν να κάνουν από κοινού χρήση σύριγγας.

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής και επεξεργασίας νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, ενώ ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης,εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας υποδομών. Αναφερόμενος, ο υπουργός, στο πιλοτικό πρόγραμμα υποκατάστασης μεθαδόνης, είπε ότι το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης είναι θετικό, δόθηκε στον ΟΚΑΝΑ και ότι συνιστά ανάπτυξη των προγραμμάτων, αλλά σε ισότιμα και ισόποσα με την ανάπτυξη άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ

Τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, που υπονομεύει η κυβέρνηση με την προώθηση διαδικασιών ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα υγείας, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία του έθεσε τα επιστημονικά και μισθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τα προβλήματα αυτά, όπως σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, για να βρουν τη λύση τους χρειάζεται η ανάπτυξη της πάλης των γιατρών, σε κοινό αγώνα με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αγώνας που θα χτυπά τη ρίζα των προβλημάτων, δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σε ό,τι αφορά το χώρο της υγείας, στόχο έχει τη μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Στα μισθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας το αίτημά τους να πληρώνονται με βασικό μισθό και όχι με επιδόματα. Παράλληλα τόνισαν ότι δεν ισχύει το χρονοεπίδομα για τον κλάδο τους, η μισθολογική δηλαδή αναβάθμιση ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας και αναφέρθηκαν στην πρόθεση της κυβέρνησης να καθηλώνει τους γιατρούς σε μαθητευόμενους. "Αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης το μαράζωμα της δημόσιας υγείας και το στόχο αυτό εξυπηρετεί και η μισθολογική και επιστημονική καθήλωση των γιατρών", επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει μια συνολικότερη πάλη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα επαναβεβαίωσε τη θέση του ΚΚΕ για δημόσια υγεία και την υποστήριξη του Κόμματος στο αίτημα για την κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και για επιμόρφωση των νοσοκομειακών γιατρών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βασίλης Σγουραμάνης,επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕΚΑΝ
Τα παιδιά "κράτησαν" τη σχολή τους

Αλλά όταν άνοιξε η σχολή, δε βρήκαν πια καθαρίστρια και τις τουαλέτες τις καθαρίζουν τα παιδιά

Τους είπαν πως η σχολή τους, το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Νέων (ΤΕΚΑΝ) του ΕΛΕΠΑΠ Αγίου Δημητρίου κλείνει, όπως κι έγινε, λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Ομως αυτοί δεν έφυγαν. Παρέμειναν στη σχολή, στο χώρο όπου δουλεύουν, εξασκούνται και κυρίως επικοινωνούν... Την ώρα που η πολιτεία απουσίαζε, τα παιδιά με "ειδικές ικανότητες" του παραπάνω Τμήματος παρέμειναν στη σχολή, συνεχίζοντας να δουλεύουν, χωρίς θέρμανση. Επί δέκα μέρες, με το δικό τους τρόπο, την επιμονή, το πείσμα, τη θέληση για ζωή, αγωνίστηκαν και τα κατάφεραν να ανοίξει και πάλι η σχολή τους. Το ΕΛΕΠΑΠ τη χρηματοδότησε, με ένα ποσό, όμως, που "φτάνει" μέχρι και τον Ιούνη. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον επόμενο, τον άλλο χρόνο και πάει λέγοντας..., γεγονός που καθιστά επιτακτική την τακτική επιχορήγηση της συγκεκριμένης, και άλλων με παρόμοιο έργο, σχολής.

Η σχολή άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα, όχι όμως χωρίς προβλήματα. Η Αλέκα Κατσαμπάρη,μέλος της 3μελούς επιτροπής του ΤΕΚΑΝ, που εκπροσωπεί το Σύλλογο Γονέων στη Διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ, μας λέει πως από τη Δευτέρα που "μπήκαν" στη σχολή τα παιδιά δε βρήκαν καθαρίστρια, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν τα ίδια τις τουαλέτες. "Εγινε ένας ολόκληρος αγώνας ...για να 'ρθουν, τώρα, να καθαρίζουν τουαλέτες. Δέκα μέρες τα παιδιά μέσα στη σχολή δούλεψαν ασταμάτητα, χωρίς να διαμαρτυρηθούν. Ολες αυτές τις μέρες η ΕΛΕΠΑΠ δε "φάνηκε" πουθενά, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. Το γεγονός αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά, στην ψυχολογική τους κατάσταση, παρ' όλη τη δύναμη που έχουν μέσα τους", μας είπε η Αλέκα Κατσαμπάρη. Σκιαγραφώντας τα παιδιά αυτά, που κάποιοι θέλουν να τα αποκαλούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, μας είπε: "Είναι παιδιά με ειδικές ικανότητες και αυτό το απέδειξαν δουλεύοντας επί δέκα μέρες σαν αληθινοί πολεμιστές. Είναι καιρός να δούμε εμείς, και κυρίως η πολιτεία, τα παιδιά αυτά σε παράλληλους δρόμους με τους αποκαλούμενους ως "υγιείς". Στην κατεύθυνση αυτή δε φτάνει μόνο η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων σχολών, αλλά και η επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των παιδιών, κάτι για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής και το χειρότερο ούτε καν συζητείται".

Διαμαρτυρία του Δωδεκανησιακού Συλλόγου

Για την τακτική που ακολουθεί το ΙΚΑ στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος παραπληγικών - τετραπληγικών διαμαρτύρεται ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Σε επιστολή, που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, αναφέρει ότι η καταστρατήγηση του νόμου, με τον οποίο χορηγείται επίδομα σε όσους πάσχουν από την ασθένεια της παραπάρεσης - τετραπάρεσης, φέρνει σε απελπιστική κατάσταση ανθρώπους στους οποίους ξαφνικά η πολιτεία διέκοψε τη χορήγηση του επιδόματος. "Δε θα θίγαμε αυτό το θέμα, αν η πολιτεία αντιμετώπιζε τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες σαν ίσους πολίτες, γιατί σίγουρα με το επίδομα δε λύνονται τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία μας έχουν δημιουργήσει κάποιοι άλλοι, με σκοπό να μας βάλουν στο περιθώριο της ενεργούς κοινωνικής ζωής", τονίζεται στην επιστολή.

Εκδήλωση στον Πειραιά

Εκδήλωση με θέμα "Αγώνας τώρα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά", διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ, την Κυριακή 16 Φλεβάρη και ώρα 10.30, στον Κινηματογράφο "Χάι Λάιφ", στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Λούλα Καρατζά,υπεύθυνη Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη θεραπευτική κοινότητα "Νόστος" και από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Από τα εγκαίνια της θεραπευτικής κοινότητας "Νόστος" στον Πειραιά, τον περασμένο Δεκέμβρη



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ