ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σίριαλ στα δικαστήρια με τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλ. Παπαγεωργίου εισηγήθηκε ότι συνταγματικά είναι ανεκτά και μαχητά τα "αντικειμενικά" κριτήρια και μπορούν οι φορολογούμενοι να τα προσβάλλουν στα δικαστήρια για λόγους υγείας, φυλάκισης και στρατιωτικής θητείας

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μπαίνουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια του νόμου 2214/94 για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα θύελλα αντιδράσεων. Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Ηλ. Παπαγεωργίου στη χτεσινή συνεδρίαση του Β Τμήματος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου διατύπωσε τη γνώμη ότι τα "αντικειμενικά" κριτήρια είναι συνταγματικά ανεκτά και μαχητά και μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια από τον φορολογούμενο, όταν πρόκειται για λόγους νοσηλείας σε νοσοκομείο, στρατιωτικής θητείας και φυλάκισης.

Παράλληλα, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων, Γ. Παναγιωτόπουλος,εισηγήθηκε στο δικαστήριο να υπάρξει διεύρυνση των περιπτώσεων που θα μπορεί ο φορολογούμενος να απευθύνεται στα δικαστήρια για υποθέσεις που έχουν σχέση με τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Ουσιαστικά, ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της οριακής συνταγματικότητας των αντικειμενικών "κριτηρίων", ενώ αφήνει παράθυρο να προσβάλλονται στα δικαστήρια.

Η υπόθεση με τα "αντικειμενικά" κριτήρια έφτασε στο δικαστήριο μετά από αναίρεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο γενικός επίτροπος στην 1917/1996 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Μέχρι τώρα από τα διοικητικά δικαστήρια είχαν εκδοθεί αντικρουόμενες αποφάσεις. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει μια σειρά αποφάσεων, σε προσφυγές ελεύθερων επαγγελματιών, που έκριναναντισυνταγματικά τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ αντίθετα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας τα έχει κρίνει συνταγματικά.

Ο εισηγητής Ηλ. Παπαγεωργίου στη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο θεσμός των "αντικειμενικών" κριτηρίων είναι παρεμφερής με παρόμοια φορολογικά συστήματα που προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων (νόμοι 820/78, 1591/86) και συνταγματικά το σύστημα αυτό είναι ανεκτό και μαχητό.

Η έννοια του μαχητού σημαίνει πως ο φορολογούμενος σε περίπτωση πουπιστεύει ότι το πραγματικό φορολογητέο εισόδημά του είναι κατώτερο από αυτό που του επιβλήθηκε βάσει του νόμου 2215/94 για τα "αντικειμενικά" κριτήρια, μπορεί να το αμφισβητήσει στα δικαστήρια, εφόσον είναι σε θέση να το αποδείξει ότι συνέβη για λόγους ανωτέρας βίας, που αφορούν την προσωπική του κατάσταση και όπως ήδη αναφέραμε νοσηλεία σε νοσοκομείο, φυλάκιση και στρατιωτική θητεία.

Οπως λειτουργούν σήμερα τα "αντικειμενικά" κριτήρια δημιουργούνται απορίες και σύμφωνα με τον εισηγητή "γεννώνται αρκετοί δισταγμοί και επιφυλάξεις, λόγω διατύπωσης του νόμου". Συνεπώς, κατά τον Ηλ. Παπαγεωργίου, είναι ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα "αντικειμενικά" κριτήρια, τα οποία πρέπει να θεσπιστούν με βάση τα δεδομένα της κοινής πείρας, προκειμένου να είναι σε θέση ο δικαστής να ελέγξει αν έχουν λογική δομή.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ότι με τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολογείται διπλά ο ελεύθερος επαγγελματίας που χρησιμοποιεί για τον εαυτό του ιδιόκτητο ακίνητο ως επαγγελματική στέγη, καθώς η ίδια φορολογητέα ύλη "υποβάλλεται σωρευτικά σε φόρο τόσο σε εισόδημα από το ακίνητο Α πηγής, όσο και ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις της Δ πηγής".

Με τα "αντικειμενικά" κριτήρια το ΣτΕ έχει ασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν οπότε τα έκρινε συνταγματικά ως μέθοδο προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων εισοδηματιών.

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τον έθαψε η αδιαφορία

Ενας εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο, επειδή ο δήμος δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα παρά τις συνεχείς επισημάνσεις του συλλόγου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας. Κατάπτυστη ανακοίνωση του δήμου για το συμβάν

Μέσα σε χαντάκι της οδού Αγίου Βασιλείου 239 στο Περιστέρι θάφτηκε ζωντανός από τα μπάζα που δεν είχαν απομακρυνθεί, ο εργαζόμενος του Δήμου Περιστερίου Γιάννης Χατζίσκος,44 χρόνων, χτες στις 10.30 πμ, όταν έκανε έλεγχο στη σύνδεση των αγωγών της αποχέτευσης. Η ανυπαρξία υποστυλωμάτων και η παντελής πρόληψη ασφάλειας στους χώρους εργασίας από τη διοίκηση του δήμου ήρθαν να επαληθεύσουν τις αγωνίες των εργαζομένων, που εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσαν να παρθούν μέτρα, με συνεχείς παρεμβάσεις και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Ο άτυχος εργάτης, αφού ξεθάφτηκε από ένα συνάδελφό του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, όπου διαπιστώθηκε και ο θάνατός του. Το συμβάν για τους εργαζόμενους του δήμου δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", καθώς ο Σύλλογός τους μαζί με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας έχουν επανειλημμένα ενοχλήσει τη δημοτική αρχή και έχουν ζητήσει να λάβει μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, καθώς στο παρελθόν είχαν επαναληφθεί άλλα δύο ατυχήματα εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χαντάκι όπου εργαζόταν ο άτυχος εργάτης δεν υπήρχε ούτε ένα υποστύλωμα και τα χώματα δεν είχαν απομακρυνθεί, αν και τα μέτρα ασφάλειας λένε ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά. Η δημοτική αρχή όμως κώφευε όλο αυτό τον καιρό στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των εργαζομένων για πρόληψη ατυχημάτων και μάλιστα σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες, αρκέστηκε να πει ότι το συνεργείο ήταν έμπειρο και ότι το γεγονός "οφείλεται σε απρόβλεπτους και αιφνίδιους παράγοντες"! Την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου επισήμανε με δήλωσή του στο "Ρ" ο Θωμάς Ρουμπάκος,πρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου.

Ο Γιώργος Καταχανάς,μέλος του Συλλόγου των εργαζομένων, δήλωσε στο "Ρ" ότι πολλές φορές μαζί με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας έχουν επισημάνει στη διοίκηση του δήμου τους κινδύνους στους χώρους εργασίας, παίρνοντας ως απάντηση όμως πάντα την αδιαφορία. "Οι απρόβλεπτες συνέπειες που η διοίκηση του δήμου δεν τις περίμενε ήρθαν και έθαψαν ζωντανό έναν εργαζόμενο".

Διαμαρτυρία για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Για την εγκατάσταση κεραίας - σταθμού κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας "PANAFON", σε παραθαλάσσιο οικισμό κοντά στην Κόστα Πορτοχελίου, διαμαρτύρεται ο Αστικός και Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων Οργανισμού ΔΕΗ, ΣΥΝΠΕ.

Σε ψήφισμά τους, από την τελευταία Γενική Συνέλευσή τους, τα μέλη του Συνεταιρισμού αναφέρουν ότι οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές - ακτινοβολίες του σταθμού δημιουργούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Ζητούν την επέμβαση της πολιτείας για την απομάκρυνση του σταθμού από την περιοχή.

Η γιορτή των εφημεριδοπωλών Πειραιά

Με βραβεύσεις γιορτάζει την είσοδο του 1997 η Ενωση Εφημεριδοπωλών Πειραιώς. Συγκεκριμένα, αύριο, στις 9 μμ, στη "Νεράιδα" (Λεωφ. Ποσειδώνος 3, Καλαμάκι), πραγματοποιείται η ετήσια εκδήλωση της Ενωσης, που συνδυάζει το κόψιμο της πίτας για το νέο χρόνο, με εκδηλώσεις απονομής διακρίσεων.

Η Ενωση, συνεχίζοντας το γνωστό θεσμό της βράβευσης ανθρώπων με ξεχωριστή προσφορά στη διανομή και διακίνηση του Τύπου, τιμά, και φέτος, τρεις παλαίμαχους εφημεριδοπώλες: τον Νίκο Κολιτσόπουλο,τον Κώστα Περιβολάρη και τον Ζαφείρη Ζαφειρόπουλο. Σημαντική, επίσης, είναι η καθιέρωση, και από την Ενωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά, απονομής βραβείων σε επιτυχόντες μαθητές - παιδιά εφημεριδοπωλών, κατά το πρότυπο με το οποίο διεξάγεται εδώ και χρόνια από την Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθήνας.

Δικάζουν την "Γκρίνπις" αντί τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ!

Ενα μεταλλικό κλουβί με αλυσοδεμένα μέλη της "Γκρίνπις", που περιστοιχιζόταν από βαρέλια με το σήμα της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, έστησε χτες το πρωί η διεθνής οικολογική οργάνωση μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη σημερινή δίκη 17 μελών της που είχαν πάρει μέρος πρόσφατα στον αποκλεισμό των διυλιστηρίων με την κατηγορία της ..."παρεμπόδισης λειτουργίας εγκατάστασης"!

Η "Γκρίνπις" ήθελε επίσης να υπενθυμίσει στον υπουργό ότι τα μέλη της οδηγούνται σε δίκη για τη δράση τους στο διυλιστήριο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ που προκάλεσαν την τεράστιας έκτασης ρύπανση της θάλασσας δεν έχουν ακόμη λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, αφού έξι μήνες από τότε δεν έχει οριστεί τακτική δικάσιμος, ούτε έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα γι' αυτό το σοβαρότερο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στη χώρα μας για το 1996!

Τα στελέχη της "Γκρίνπις" απαίτησαν από την κυβέρνηση την αλλαγή της πολιτικής της στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αφού αυτή που ακολουθείται έχει αποτύχει, όπως τόνισαν και στον ίδιο τον υπουργό. Παράλληλα κατάγγειλαν για άλλη μια φορά την εγκληματική αδιαφορία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ να λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 29

Να κηρυχτούν ένοχοι 29 από τους 55 νεαρούς, οι οποίοι δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην προπέρσινη επέτειο του Πολυτεχνείου, πρότεινε χτες στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, Βασ. Μαρκής. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή των 29 για "διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης", καθώς και για "σύσταση συμμορίας", αδίκημα για το οποίο είχαν αθωωθεί πρωτόδικα. Παράλληλα, ζήτησε την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες της "απλής συνέργειας σε διακεκριμένη φθορά" και της "προσβολής συμβόλου του ελληνικού κράτους". Για τους υπόλοιπους 26 κατηγορουμένους πρότεινε απαλλαγή από κάθε κατηγορία, αφού, όπως είπε, δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος τους κατά την ακροαματική διαδικασία.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την προσεχή βδομάδα, μετά τις αγορεύσεις των πολυάριθμων συνηγόρων υπεράσπισης. Σημειώνεται ότι στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι εγκλωβίστηκαν τις βραδινές ώρες της 17-11-95 στο χώρο του Πολυτεχνείου και δεν μπόρεσαν να φύγουν. Την άλλη μέρα το πρωί εισέβαλαν οι άνδρες της Αστυνομίας και τους συνέλαβαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ