ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε9

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στις δηλώσεις για τα ακίνητα, που φέτος θα υποβληθούν από ΟΛΟΥΣ τους φορολογούμενους

Διευκρινιστικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, που φέτος θα συμπληρώσουν και θα υποβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι (ακόμα κι αν δεν κατέχουν ακίνητα) και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, δόθηκαν με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το έντυπο Ε9 υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, μόνο από φυσικά πρόσωπα.Οι σύζυγοι, εφόσον υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα συμπληρώσουν κοινό έντυπο Ε9 και σε ξεχωριστή σειρά του εντύπου αυτού θα αναγράφονται τα ακίνητα του κάθε συζύγου. Τα ακίνητα των ανήλικων άγαμων τέκνων, δηλαδή των τέκνων που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν περιέλθει σε αυτά λόγω γονικής παροχής ή δωρεάς των γονέων τους, δηλώνονται από τους γονείς τους. Η αξία των ακινήτων αυτών προστίθεται κατά ίσα μέρη στην ακίνητη περιουσία του πατέρα και της μητέρας τους, εφόσον αυτοί ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ή μόνο στην περιουσία του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα. Αντίθετα τα ακίνητα των ανήλικων άγαμων παιδιών που έχουν περιέλθει σε αυτά από κληρονομιά ή δωρεά αιτία θανάτου με εξαίρεση αυτή των γονέων τους, δηλώνονται στο όνομά τους και υποβάλλουν το έντυπο Ε9, εφόσον έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα κληθούν με σχετική πρόσκληση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ που ανήκουν.Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όμως όλοι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του εντύπου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο γενικό φυλλάδιο οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 1997 και συγκεκριμένα στη σελίδα 6 αναγράφεται ότι το έντυπο Ε9 υποβάλλεται από το φορολογούμενο μαζί με τη δήλωση, εφόσον υπάρχουν ακίνητα την 1η Γενάρη 1997. Η πληροφόρηση αυτή πρέπει να αγνοηθεί,αφού έντυπο Ε9 θα υποβάλουν ΟΛΟΙ οι φορολογούμενοι.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος απεβίωσε το 1996 με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί από τους κληρονόμους του δε θα συνυποβληθεί το έντυπο Ε9, έστω κι αν ο αποβιώσας κατά το χρόνο που ζούσε είχε στην κυριότητά του ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά θα συμπεριληφθούν στο έντυπο Ε9 που θα υποβληθεί από τους κληρονόμους του αποβιώσαντος εφόσον αυτοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε περίπτωση που η επικαρπία ακινήτου έχει αποχωρισθεί από την κυριότητα, ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση να αναγράψει στο έντυπο Ε9 ό,τι του ανήκει κατά περίπτωση.

Αν ο φορολογούμενος έχει τη χρήση διαμερίσματος που περιήλθε σ' αυτόν από εργολάβο με προσύμφωνο χωρίς να έχει παραδοθεί το διαμέρισμα αυτό με συμβολαιογραφική πράξη μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από το νόμο, υπόχρεος για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 είναι ο εργολάβος.

Αναλυτικότερα, στους διάφορους πίνακες που περιλαμβάνει το εσωτερικό του εντύπου Ε9, θα πρέπει να αναγραφούν τα εξής:

 • Τα στοιχεία των κτισμάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται (εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές), ενώ στην έννοια του αγροτεμαχίου ή αγρού περιλαμβάνονται όλα τα γήπεδα - εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
 • Ως διεύθυνση οικοπέδου με κτίσμα θεωρείται ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτίσματος. Προσόψεις ακινήτου θεωρούνται οι πλευρές του που έχουν άνοιγμα (παράθυρο, πόρτα ή προθήκη) σε δρόμο, στοά ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Προκειμένου για οικόπεδο, προσόψεις θεωρούνται οι πλευρές του που συνορεύουν με κοινόχρηστους χώρους.
 • Αναγράφονται οι ονομασίες των δρόμων που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο και δε συμπληρώνονται οι σχετικές στήλες υποχρεωτικά για τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ακίνητα (κτίσματα ή οικόπεδα).
 • Αναγράφεται ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο (οικόπεδο ή οικόπεδο με κτίσμα) μόνο σε περίπτωση που αυτό είναι εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού και δεν είναι γνωστές οι ονομασίες των δρόμων που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο.
 • Ως επιφάνεια των κύριων χώρων θεωρείται η καθαρή επιφάνεια μετά των εξωτερικών τοίχων, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα, λεβητοστάσια κλπ. ).
 • Ως βοηθητικοί χώροι θεωρούνται τα πάσης φύσεως ανεξάρτητα κτίσματα που βρίσκονται στον ακάλυπτο ή στον υπόγειο χώρο π. χ. αποθήκες, πλυσταριά, στεγασμένα γκαράζ κλπ.
 • Σε περίπτωση μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αναγράφεται η επιφάνεια του βαρυνόμενου οικοπέδου.
 • Αναγράφεται η επιφάνεια όλων των κτισμάτων που βρίσκονται στο οικόπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων εκτός των βοηθητικών χώρων.
 • Στην περίπτωση που το δηλούμενο είναι κτίσμα που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, στις σχετικές στήλες αναγράφεται στην ίδια σειρά μέσα σε παρένθεση εκτός από το ποσοστό συνιδιοκτησίας (πλήρους κυριότητας, ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) και το ποσοστό επί του οικοπέδου, που αναλογεί στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.
 • Τέλος, ως μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις θεωρούνται οι κατηγορίες πετρωδών και επικλινών γηπέδων - εκτάσεων.
ΕΒΕ
Συσκέψεις για την οργάνωση της κινητοποίησης

Στο ρυθμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του πανελλαδικού κλεισίματος της 17ης Φλεβάρη. Παράλληλα, σε χτεσινή συνεδρίασή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, αποφάσισε να συμμετέχει μαζικά στο πανελλαδικό κλείσιμο και στη συγκέντρωση της Αθήνας, που θα γίνει την ίδια μέρα.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της κινητοποίησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου πραγματοποιεί σειρά συσκέψεων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι βιοτέχνες του κλάδου συμμετέχουν στην κινητοποίηση μαζί με τους άλλους βιοτέχνες και έμπορους της ΓΣΕΒΕΕ για τη λύση των προβλημάτων, που χρόνια ταλαιπωρούν τους ΕΒΕ και ζητούν μεταξύ άλλων:

 • ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων για την αναθέρμανση της αγοράς
 • κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%
 • κατάργηση των υπέρογκων δημοτικών τελών που τελευταία με εντολή του υπουργού Εσωτερικών πέφτουν βροχή, να μη μετατραπούν οι ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς
 • χρηματοδοτική στήριξη των βιοτεχνιών με εγγύηση του Δημοσίου και επιδοτούμενο επιτόκιο
 • έλεγχο των τιμών των πρώτων υλών στη βάση της παραγωγής και εισαγωγής.

Αγωνίζονται για ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας. Παλεύουν μαζί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και όλο το λαό για να πετύχουν τη λύχη των κοινών προβλημάτων.

Ανηφορίζει η τιμή της βενζίνης

Αυξάνονται για μία ακόμη βδομάδα οι τιμές των βενζινών - αμόλυβδης και σούπερ - καθώς και του πετρελαίου κίνησης, ενώ, αμετάβλητη παραμένει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η ενδεικτική τιμή πώλησης του οποίου κυμαίνεται στις 104,1 δρχ. το λίτρο περίπου. Οπως ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), οι τιμές των βενζινών αυξάνονται κατά 1,10 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κατά 1 δρχ. το λίτρο. Ετσι, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης διαμορφώνονται ως εξής:

 • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η τιμή της σούπερ στις 218,10 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 202,10 δρχ. το λίτρο.
 • Για τις περιοχές της Α ζώνης, η σούπερ στις 223,10 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 207,10 δρχ. το λίτρο.
 • Για τη Β ζώνη, η σούπερ στις 226,10 και η αμόλυβδη στις 210,10.
Σημαντική άνοδος του δολαρίου

Η υποχώρηση που παρουσίασαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά νομίσματα και το γιεν έναντι της δραχμής και η σχετικά υψηλή άνοδος που παρουσίασε το αμερικανικό δολάριο, το δολάριο Καναδά και η λίρα Αγγλίας, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά στις συναλλαγματικές εξελίξεις του Γενάρη 1997. Επισημαίνεται ότι η συναλλαγματική πολιτική για το τρέχον έτος, όπως παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα διατηρεί τον αντιπληθωριστικό της χαρακτήρα, που σημαίνει ότι η δραχμή θα παραμείνει "σκληρή", αλλά θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, προς αποφυγή κερδοσκοπικών κινήσεων και δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή fixing του αμερικανικού νομίσματος ήταν τον Δεκέμβρη 245,330 δρχ. και τον προηγούμενο μήνα 251,549 δρχ., ενώ οι αντίστοιχες τιμές για την αγγλική λίρα ήταν 408,519 δρχ. και 417,409 δρχ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ