ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Να τους συντρίψει ο λαός

Με ανάγλυφες τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και με διακηρυγμένη την ομοφωνία των «27» να ενεργοποιήσουν καινούργιους μηχανισμούς και εργαλεία για την αφαίμαξη των εργαζομένων, ταυτόχρονα με την κατάπνιξη κάθε λαϊκής αντίδρασης, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι αποφάσεις της Συνόδου αφορούν σε τρία βασικά θέματα: Την υιοθέτηση του λεγόμενου «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας» από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης (και της ΕΕ σε ένα επόμενο στάδιο), την ισχυροποίηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σαν του βασικού μηχανισμού για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών με διογκωμένα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, όπως ονομάζεται η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και η ισχυροποίηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο στρατηγικό τομέα.

1. Οι «27» διακήρυξαν ωμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων εξαρτάται απόλυτα από το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξαν σ' ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση και εφαρμογή του λεγόμενου «Σύμφωνου ανταγωνιστικότητας», το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24 - 25 Μάρτη), αφού πρώτα οι 17 αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης συνεδριάσουν έκτακτα για το θέμα στις αρχές του Μάρτη.

Το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» αποτελεί συστατικό στοιχείο της «οικονομικής διακυβέρνησης» που προωθεί η ΕΕ, για την ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής της στρατηγικής και συμπληρώνει το βαθιά αντιλαϊκό «Σύμφωνο σταθερότητας», που αφορά στους δημοσιονομικούς δείκτες στα κράτη - μέλη.

Στο σχετικό «κείμενο εργασίας» που παρουσίασαν στη Σύνοδο, για λογαριασμό του κεφαλαίου, η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί, το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» περιλαμβάνει ποσοτικούς δείκτες, ενιαίους για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, που μετρούν την πορεία υλοποίησης συγκεκριμένων ανατροπών σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, η φορολογία των επιχειρήσεων, τα εργασιακά, οι μισθοί κ.ά.

Φιλοδοξεί να συνδέσει άμεσα τους μισθούς με την παραγωγικότητα και μαζί με τους μισθούς να συρρικνώσει και τα άλλα δικαιώματα (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά) που σχετίζονται με το λεγόμενο «εργασιακό κόστος». Ειδικά για το Ασφαλιστικό, προβλέπεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής!

Θα περιλαμβάνει ακόμα συγκεκριμένα όρια σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς δείκτες και «ποινές» σε όποιον τους υπερβαίνει, με στόχο να νομοθετηθεί η ισόβια λιτότητα σε βάρος των λαών και υπέρ του κεφαλαίου.

Το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» θα προβλέπει ακόμα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να κατευθύνεται σε τομείς κρίσιμους για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως είναι η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που κάθε φορά έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, σε υποδομές αναγκαίες στην πλουτοκρατία και πάει λέγοντας.

Εξειδικεύοντας τα όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου είπε στη συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια σύγκλιση σε σειρά ζητημάτων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας» και αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της Συνόδου τέθηκαν οι προτάσεις για τη «σύγκλιση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων», για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και η πρόταση για μείωση των μισθών, μέσω «της σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Εντελώς προκλητικά, πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε κάνει τόσες πολλές αλλαγές, που δεν μας αγγίζουν αυτές οι προτάσεις»!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο διεθνή Τύπο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιμέρους διαφωνίες, η διαδικασία εφαρμογής του γαλλογερμανικού σχεδίου θα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε ακολουθηθεί για τη Συνθήκη Σένγκεν. Δηλαδή, προοδευτικά τα κράτη - μέλη θα προσχωρούν στο Σύμφωνο μετά την ψήφισή του.

2. Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας και την ολοκλήρωση της ανάλογης εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μέχρι το 2014, με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων δικτύων και αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρωένωση.

Με διακηρυγμένο στόχο να «απεξαρτηθεί ενεργειακά» η ΕΕ από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και στο φόντο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την εξασφάλιση νέων πηγών ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών κατέληξαν στις στρατηγικές τους επιδιώξεις, με ορίζοντα το 2020.

Στις προτεραιότητες της ΕΕ, όπως αποκάλυψε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, που τέθηκαν ήταν και η «αξιοποίηση» του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» του Ισραήλ (χωρίς ωστόσο να κατονομαστεί στα επίσημα κείμενα) και των άλλων κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων τονίζεται σχετικά: «Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις διαδρομές και τις πηγές ανεφοδιασμού της, με ανάπτυξη των στρατηγικών διαδρόμων για τη μεταφορά των μεγάλων όγκων του αερίου, όπως ο νότιος διάδρομος».

Στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ενέργειας 2020», οι στρατηγικοί στόχοι που τίθενται είναι:

  • Η άμεση ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής εσωτερικής αγοράς, με την άσκηση κοινής ενεργειακής πολιτικής και την πλήρη απελευθέρωση των τομέων της Ενέργειας, που για τη χώρα μας σημαίνει νέες σαρωτικές ανατροπές, με την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και κοιτασμάτων λιγνίτη στα ευρωενωσιακά μονοπώλια που καραδοκούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή Ενέργειας στη χώρα μας. Αναπόφευκτα, μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές, παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο της Ενέργειας, ενώ ο δημόσιος πλούτος θα παραδοθεί με ταχύτερους ρυθμούς προς εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Η ενίσχυση των δικτύων για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου και από τις τέσσερις γωνιές της ΕΕ. Με τις ενεργειακές εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν σε κόστος το 2,5% του ΑΕΠ της ΕΕ και να καλύπτουν πάνω από το μισό των αναγκών της, κρίνεται «ζωτικής σημασίας» στο πλαίσιο και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, αλλά και των οδών διέλευσης, για τη μείωση και της συνολικής εξωτερικής εξάρτησης.
  • Επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το 2020 σε όλα τα κράτη - μέλη για τον εκσυχρονισμό και την επέκταση των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, για να αποκτήσουν τα μονοπώλια με κρατικό χρήμα τις αναγκαίες υποδομές και νέα πεδία κερδοφόρας δράσης.

3. Οι «27» της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη Σύνοδο του Μάρτη στην υιοθέτηση ενός «συνολικού πακέτου» για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη και την ελεγχόμενη χρεοκοπία των κρατών - μελών που έχουν υψηλά ελλείμματα και χρέη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίστηκε η διεύρυνση και ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προβλέπεται ακόμα η εφαρμογή μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης, η ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η συνέχιση της εφαρμογής των υπαρχόντων προγραμμάτων σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Με άλλα λόγια, το Ταμείο προετοιμάζεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην ελεγχόμενη χρεοκοπία των κρατών - μελών με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, μέσα από τη χρηματοδότηση της όποιας λύσης προκριθεί τελικά για να οδηγηθεί ένα κράτος - μέλος σε πτώχευση (ευρωομόλογα, επαναγορά ομολόγων, αναδιάρθρωση του χρέους κ.ά.).


Περ. Κ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εφυγε» πλήρης ημερών ο Νίκος Κυτόπουλος

Πέθανε πλήρης ημερών ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Κυτόπουλος, συγγραφέας με πλούσιο έργο και επί χρόνια δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και των εφημερίδων του ΔΣΕ «Εξόρμηση» και «Προς τη Νίκη», καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι «Η Φωνή της Αλήθειας».

Ο Νίκος Κυτόπουλος έζησε μια γεμάτη ζωή. Πάλεψε για το δίκιο του λαού μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ επί 70 χρόνια, στην Ελλάδα και στην πολιτική προσφυγιά. Ηταν μαχητής του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εξορίστηκε, έγραψε ακούραστα. Με το έργο του «Η Μάχη της Νάουσας» απαθανάτισε λογοτεχνικά μια σπουδαία στιγμή από την εποποιία του ΔΣΕ.

Η κηδεία του Νίκου Κυτόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι από το Β' Νεκροταφείο (Λεωφόρος Ηρακλείου).

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στους συγγενείς του τα συλλυπητήριά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ