ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ
Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων
  • Στην ΕΡΤ περιόδευσε χτες ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
  • Κορυφώνεται η δραστηριότητα του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία στις 13 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, απηύθυνε χτες στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ο Θοδωρής Κούτρας μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, ζητούσαν οι ίδιοι την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά στα όσα σχεδιάζονται, χτυπώντας στην καρδιά της την πολιτική που αντιμετωπίζει την Ασφάλιση σαν «κόστος» για τον εργοδότη και προσπαθεί να πετσοκόψει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Η περιοδεία στην ΕΡΤ ήταν μια από τις δεκάδες που πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού ενόψει της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Αύριο Πέμπτη, ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι. Σήμερα Τετάρτη εξορμήσεις θα γίνουν ακόμα στους εξής χώρους: ΟΑΕΕ, Σίντλερ, Μέκαν, Τίσεν, Λουσίλ, Ωμέγα, Ρολίνι, ICAP, «Γερμανός», «Κόμερ», «Φαρμακεμπορική», «Βιοντόμους», «Χελένικα», «Σαρακάκης», «Τουρνικιώτης», ΕΡΓΟΣΕ, ΙΚΑ Ν. Κόσμου, δήμος Ν. Φιλαδέλφειας, Αποστόλου, συνεργεία Λ. Βουλιαγμένης, ΥΠΠΟ (Ακρόπολη), ΕΦΕΤ.

Στον Πειραιά

Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας της 13ης Φλεβάρη έχουν ριχτεί με αποφασιστικότητα και οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Πέρα από τις καθημερινές περιοδείες στο λιμάνι, σήμερα οι ταξικές δυνάμεις θα μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ, στο Τζάνειο, στο ΜΑΚΡΟ, στο πολυκατάστημα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά. Επίσης, θα περιοδεύσουν στα εμπορικά καταστήματα του Κορυδαλλού και της οδού Κονδύλη στην Κοκκινιά και στα σούπερ μάρκετ του Περάματος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Μάχη για να κηρυχτεί υποχρεωτική η Σύμβαση

Με προσφυγή στα δικαστήρια απαντάει η διοίκηση του Ωνάσειου στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στάση εργασίας και διαμαρτυρία σήμερα από την ΟΣΝΙΕ

Στα δικαστήρια κατέφυγε η διοίκηση του Ωνάσειου προκειμένου να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει για χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Η διοίκηση, αν και είχε ειδοποιηθεί από το σωματείο εργαζομένων του Ωνάσειου έξι μέρες πριν για την απεργία, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με τη... φαιδρή αιτιολογία ότι δεν κατατέθηκε εξώδικο που να ενημερώνει για την απεργία, στη διοίκηση και τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης!

Η απεργία κρίθηκε παράνομη αργά χτες το βράδυ. Νωρίτερα το πρωί, μαζική ήταν η παρουσία των εργαζομένων χτες στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση. Οπως υπογράμμισαν, το τελευταίο 5μηνo - 6μηνo, η διοίκηση του Ωνασείου αρνείται να εφαρμόσει στο σύνολό της την υπογεγραμμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2007 και εκβιάζει τους εργαζόμενους να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους που προκύπτουν από τη ΣΣΕ του 2007 και στη συνέχεια... να συνδιαλλαγούν για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2008.

Σ' αυτά τα πλαίσια το διοικητικό συμβούλιο του Ωνασείου κυκλοφόρησε ανακοίνωση «προς όλους τους εργαζόμενους», όπου δηλώνει ότι αρνείται να τους χορηγήσει - ως οφείλει - το επίδομα των 500 ευρώ, αν και έχει εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό έκτακτη επιχορήγηση, επειδή το σωματείο εργαζομένων προσέφυγε στη δικαιοσύνη! Η διοίκηση του Ωνασείου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον και των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι γιατροί του νοσοκομείου για σήμερα και αύριο, 6-7 Φλεβάρη. Ως αργά χτες το βράδυ αναμενόταν και αυτή η απόφαση του Πρωτοδικείου.

Με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης σήμερα Τετάρτη στις 12.30 μ.μ. απαντούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), στην προκλητική συμπεριφορά των μεγαλοεργοδοτών του χώρου που αρνούνται να υλοποιήσουν την περσινή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), απολύουν και εκβιάζουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση που με διάφορα προσχήματα αρνείται να κηρύξει τη ΣΣΕ υποχρεωτικά εκτελεστή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Με το καρότο και το μαστίγιο

Με την τακτική του καρότου και το μαστίγιου επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ετσι, καθώς η υπουργός Απασχόλησης επαναλαμβάνει αυτούσια τα όσα αντιδραστικά είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός της ως προς το εύρος και το βάθος της μεταρρύθμισης, στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να «χαϊδεύουν αυτιά», για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το χαιρετισμό του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, εκπροσωπώντας και τον υπουργό Γ. Σουφλιά, τόνισε πως «αισθάνομαι δικαιολογημένη, πιστεύω, ανησυχία για την αγωνία, με την οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος μας το Ασφαλιστικό. Αγωνία απόλυτα δικαιολογημένη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, που θα σφραγίσει το μέλλον 100.000 και πλέον συναδέλφων μηχανικών». Λίγο αργότερα εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφήστε τα υγιή υποσυστήματα ελεύθερα να αυτοοργανωθούν καλύτερα και να εξελιχτούν ανοδικά. Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, μην την καταδικάσετε, "βουτώντας" τα στο καταρρέον γενικό σύνολο».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου αποτελεί τη βασική αιτία επιδείνωσης της θέσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, των νέων πτυχιούχων. Στο όνομα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας θυσιάζονται δικαιώματα και κατακτήσεις. Προχωρούν στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, σε άτυπες μορφές μισθωτής απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αυτές οι ανατροπές συνδέονται με τη συνεχή αντιασφαλιστική επίθεση. Ενώ ο περιορισμός των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών βρίσκεται στη βάση της μετατροπής του σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα».

  • Με τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις των μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης παρέμειναν κλειστές όλες οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ ματαιώθηκαν δημοπρασίες δημοσίων έργων συνολικού προϋπολογισμού 23.467.683 ευρώ.
ΚΝΕ - ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζεται η καμπάνια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ανασφάλιστη εργασία και μπροστά στην πανεργατική απεργία ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η Νομαρχιακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει περιοδείες σε χώρους που εργάζεται, σπουδάζει και διασκεδάζει η νεολαία. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη 6 Φλεβάρη: Στις 2 μ.μ. στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ και τη μαθητεία του ΟΑΕΔ. Στις 7 μ.μ. στα STER Cinemas.

Αύριο, Πέμπτη 7 Φλεβάρη: Στα εμποροκαταστήματα «ZARA» και «Hondos Center» και σε φροντιστήρια στο κέντρο της πόλης.

Παρασκευή 8 Φλεβάρη: Στις 2.30 μ.μ. στο 1ο ΙΕΚ και στη μαθητεία του ΟΑΕΔ. Στις 3 μ.μ. στην επιχείρηση Μετάλλου «Κοκκότης».

Ακόμα, την Δευτέρα 11 Φλεβάρη οι νομαρχιακές οργανώσεις Λάρισας και Σπουδάζουσας Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν πικετοφορία μπροστά στην απεργία στις 13 Φλεβάρη, με συνθήματα ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία.

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Την ώρα που όλες οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ έχουν ταχθεί υπέρ της 24ωρης απεργίας στις 13 Φλεβάρη, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ επιχείρησε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ να περάσει απόφαση για απεργία μια μέρα νωρίτερα. Πρόσχημα αποτέλεσε σχετικό αίτημα του προέδρου της ΓΣΕΕ, που ζητούσε να λειτουργούν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις στις 13/2 για να ...προβληθούν οι κινητοποιήσεις!

Τελικά, η πλειοψηφία αναγκάστηκε να υποχωρήσει για την ημερομηνία. Μία ψήφο πήρε η πρόταση του Κ. Μπετινάκη (ΚΕΔ) για 48ωρη απεργία μόνο στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και τη Γραμματεία Τύπου. Επί της ουσίας, η πλειοψηφία ετοιμάζεται να κατεβάσει τις όποιες «αγωνιστικές σημαίες», αν η κυβέρνηση - στο πλαίσιο της πολιτικής της για ενοποιήσεις - προτείνει ξεχωριστό Ταμείο Τύπου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ