ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού

Σημαντική η   συμμετοχή στην 24ωρη απεργία τους, εμμένει στην επιλογή της η κυβέρνηση, αναμένονται  και νέοι αγώνες

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στην Αθήνα
Την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης «είτε το θέλουν, είτε όχι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ», να παραχωρήσει τον Οργανισμό στα ιδιωτικά συμφέροντα, εξέφρασε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας στην αντιπροσωπεία υπαλλήλων και εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης που είχαν.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της χτεσινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, αντιδρώντας στη διάσπαση του Οργανισμού και στην παραχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, ζητάνε δημόσιο ενιαίο αναβαθμισμένο ΟΑΕΔ, εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ανέργων, προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των επιδομάτων. Να σημειώσουμε ότι στη χτεσινή απεργία η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 80% πανελλαδικά.

Υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί του Οργανισμού έφτασαν έξω από το υπουργείο, με πορεία από την πλατεία Κάνιγγος, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής. Παρόμοιες συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας. Με πανό και συνθήματα όπως «Πίσω απ' τις Ανώνυμες, βρίσκεται η απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Η ΓΣΕΕ να γίνει Ανώνυμη Εταιρία, να είναι πιο ευέλικτη για την εργοδοσία», «Βαφτίζουν την απάτη εκσυγχρονισμό, ΟΑΕΔ δημόσιος για όλο το λαό», βρέθηκαν έξω από το υπουργείο με τη «συνοδεία» αστυνομικών δυνάμεων, για μια ακόμα φορά.

Στη συνάντηση ο υφυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ τού «ξεκαθάρισε» ότι η «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και ότι «κάντε ό,τι θέλετε. Μόνο τα εργασιακά ζητήματα θα συζητήσουμε». Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επισήμαναν ότι δεν τους ενδιαφέρει μόνο τα εργασιακά, αλλά και το μέλλον του ΟΑΕΔ και των ανέργων καθώς και ότι η κοινωνική ασφάλιση και η εξεύρεση εργασίας είναι ευθύνη του κράτους.

Σήμερα, οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ μαζί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, και αμέσως μετά η Ομοσπονδία μαζί με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων θα αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας και Γενικής Συνέλευση την πρώτη μέρα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην Αθήνα η γενική συνέλευση έγινε στο Συνδικάτο Οικοδόμων, όπου εκατοντάδες υπάλληλοι έδωσαν «παρών», δηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για δημόσιο ενιαίο ΟΑΕΔ. Παράλληλα, κατήγγειλαν τα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες τις υπηρεσίες του Οργανισμού, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων έστειλαν πολλά σωματεία με πιο χαρακτηριστικό αυτό των πρώην εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ. Ανεργοι του ΜΙΝΙΟΝ βρέθηκαν στη συνέλευση, αλλά και στην πορεία αμέσως μετά. Τη συμπαράστασή τους έστειλαν και οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ, μιλώντας για συντονισμένο και ενιαίο αγώνα. Συμπαράσταση έστειλαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Στη Θεσσαλία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλία η απεργία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, καθώς το ποσοστό συμμετοχής τους στην κινητοποίηση έφτασε το 95%.

Στη Λάρισα, όπου η απεργία σημείωσε καθολική επιτυχία, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, στην οποία και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ. Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα αγώνα για ν' αποκρουστούν τ' αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Κατήγγειλε, δε, την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που "βάζει πλάτες" στην κυβερνητική απόφαση για ξεπούλημα του οργανισμού.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης διατράνωσαν χτες και οι μαθητές στις Σχολές του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη νομαρχία.

Να παραμείνει ενιαίος και δημόσιος

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος προς τον υπουργό Εργασίας για τον ΟΑΕΔ

«Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση ουσιαστικά του ΟΑΕΔ με τον προωθούμενο κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίησή του», αναφέρει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής αναφέρει: «Ενδεικτικό των σχεδίων της κυβέρνησης είναι το "Επιχειρησιακό Σχέδιο", που συνέταξε η εταιρία KPMG, με επικρατέστερο σενάριο για τη νέα μορφή του ΟΑΕΔ, αυτό που προβλέπει τη δημιουργία τριών θυγατρικών υπό τη μορφή ανώνυμων εταιριών, οι οποίες και θα αναλάβουν τις εξατομικευμένες υπηρεσίες απασχόλησης, την επαγγελματική κατάρτιση και τον τομέα υποστήριξης των υπηρεσιών του Οργανισμού».

«Με τις προωθούμενες αλλαγές, συνεχίζει ο βουλευτής, ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται από έναν, υποτίθεται, οργανισμό στήριξης των ανέργων, σε μια ακόμη επιχείρηση. Με τη δημιουργία των τριών θυγατρικών ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες ουσιαστικά θα καρπωθούν το φιλέτο του ΟΑΕΔ, νομιμοποιώντας τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που ξεφυτρώνουν συνεχώς και εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για δουλιά».

Καταλήγοντας ο βουλευτής, σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από τις σχολές μαθητείας του Οργανισμού προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να παραμείνει ο οργανισμός ενιαίος και δημόσιος και να ενισχυθεί ο κοινωνικός του χαρακτήρας».

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων που ουσιαστικά διαλύουν τον ΟΑΕΔ, αλλά θα διατηρήσει ενιαίο και δημόσιο Οργανισμό ενισχύοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Απολογισμός υποταγής

Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώ η πλειοψηφία της διοίκησης επιμένει στο δρόμο της ταξικής συναίνεσης

Με «φόντο» τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό και με ένα διοικητικό απολογισμό και πρόγραμμα δράσης, που αντανακλούν στο έπακρο τη συμβιβαστική στάση που κράτησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού τα τελευταία χρόνια, έγινε χθες η τελευταία Ολομέλεια της απερχόμενης Διοίκησής της. Η ολομέλεια έγινε ενόψει του 36ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 8 Φλεβάρη.

Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις των μελών της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, απουσίαζαν τα προβλήματα των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, απ' ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια που έγινε το προηγούμενο συνέδριο.

«Ευθυγραμμιστήκαμε με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ, και αντιμετωπίσαμε προβλήματα, άλλες φορές με αποτυχία και άλλες με επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κωλέτσης, κάνοντας το διοικητικό απολογισμό και σκιαγραφώντας έτσι τη στάση που κράτησε η πλειοψηφία όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια ώρα, αρκέστηκε στην απλή αναφορά των αλλαγών, όπως είπε, που έγιναν σε τομείς, όπως οι εργασιακές σχέσεις, η «αξιοποίηση» της περιουσίας του ΕΟΤ, η μετατροπή των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων σε σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, κ.ά. Ξεχνώντας, όμως, να αναφερθεί στις αιτίες δημιουργίας των προβλημάτων αυτών, αλλά και στην άρνηση που έδειξε η απερχόμενη διοίκηση για αγωνιστική αντιμετώπισή τους.

Στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς είχαμε αντικατάσταση των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, από εργαζόμενους που δουλεύουν με μερική απασχόληση, ένταση της μερικής απασχόλησης και καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αναφέρθηκε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Χρ. Κατσώτης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).

Οπως υπογράμμισε: «Τρία χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές και έχουμε αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα απ' ό,τι παλιότερα». Οσον αφορά τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι το μόνο που προτείνει στους εργαζόμενους είναι ο «ρεαλισμός» του διαλόγου, ενώ, ακολουθώντας την πολιτική της ΓΣΕΕ, αντιμετώπισε τα προβλήματα με παθητικότητα χωρίς πρόθεση και διάθεση για σύγκρουση, αλλά μέσα από το «διάλογο». Καταλήγοντας, κάλεσε τους αντιπροσώπους να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίθεσης σε αυτή την πολιτική, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν. Επίσης κάλεσε την Ολομέλεια να βγάλει ψήφισμα, με το οποίο θα συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ που απεργούν. Η ΔΑΣ καταψήφισε και το πρόγραμμα δράσης, ενώ ψήφισε τον οικονομικό απολογισμό.

Με «επιφυλάξεις», τελικά, ψήφισε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης ο Ν. Μελισσάρης, εκ μέρους της ΔΑΚΕ.

Στάση εργασίας σε εργοτάξια

Σε δίωρη στάση εργασίας, 7.30-9.30πμ, στα εργοτάξια της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και Μεγάρου Μουσικής, προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι σ' αυτά με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από τους εργοδότες (ΑΛΦΑ-ΜΠΕΤΟΝ, «Τεχνοδομική», J&P, Λάλης Κυριακού, Δαλάγκας) την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της διμερούς συμφωνίας με το Συνδικάτο. Συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή του κατώτερου μεροκάματου στις 10.500 δρχ. και την καταβολή των ημερομισθίων των αργιών. Τέλος, απαιτούν την καταβολή προσαυξήσεων για τις παράνομες υπερωρίες, την παράνομη δουλιά των Σαββατοκύριακων, την ασφαλιστική τους κάλυψη στο ύψος του πραγματικού ημερομισθίου, καθώς και την καταβολή των ημερομισθίων που κόβονται λόγω ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ