ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στους κινηματογράφους το Ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ

Σε κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη το Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με τίτλο «Ο Δρόμος μας». Στα 100 λεπτά του έργου συμπυκνώνεται η Ιστορία των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες και δραματοποίηση μερικών από τις πιο σημαντικές «στιγμές» της.

Την προβολή του Ντοκιμαντέρ αξιοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλώντας εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νεολαίους να το παρακολουθήσουν ομαδικά, να αποτελέσει έναυσμα για να συζητηθούν τα διδάγματα από τη συγκλονιστική Ιστορία του Κόμματος, αλλά και η σύγχρονη στρατηγική του.

Κινηματογράφοι όπου προβάλλεται η ταινία

Στην Αθήνα το Ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο «Studio New Star Art Cinema» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), καθημερινά, σε δύο προβολές: 5 μ.μ. και 7 μ.μ. Στον Χειμερινό Κινηματογράφο Δήμου Πετρούπολης στις 9 (6 μ.μ.), 12 (8 μ.μ.) και 15 (6 μ.μ.) Δεκέμβρη.

Στον Πειραιά: «Ζέα Digital Cinema» (Χ. Τρικούπη 39, Mαρίνα Ζέας, Πειραιάς) στις 10, 11 και 12 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη: Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου (μέχρι την Κυριακή 9/12, κάθε μέρα στις 6 μ.μ.) και Δημοτικός Κινηματογράφος Νεάπολης - Συκεών (από Πέμπτη 6/12 έως Κυριακή 9/12, στις 7.30 μ.μ.).

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινηματογράφοι:

Αγιος Νικόλαος Κρήτης: «REX», Αγρίνιο: «Ανεσις», Αίγινα: «Σινέ Τιτίνα», 6/12 και 7/12 στις 8.30 μ.μ., 8/12 στις 6.30 μ.μ. και 8.30 μ.μ., 9/12 στις 11.30 π.μ. και 6.30 μ.μ., Αλεξανδρούπολη: «Ηλύσια», Αμαλιάδα: «Cine Cinema», Αμφισσα: Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο και Κινηματογραφική Λέσχη, Ανδρος: Κινηματογραφική Λέσχη, Αρτα: «Σινέ Παλλάς», Γιάννενα: Πνευματικό Κέντρο, Γύθειο: Κινηματογραφική Λέσχη, Ζάκυνθος: «Φώσκολος», Ηράκλειο: «Βιτσέντζος Κορνάρος», 7/12 και 10/12 έως 12/12, 6 μ.μ., Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο, Καστοριά: «City Center Cinemas», Κατερίνη: «Ευκαρπίδη», 3/12 - 7/12, 5.30 μ.μ., Κέρκυρα: «Σινέ Ορφεύς», 10/12 - 12/12, 7.30 μ.μ., Κιλκίς: «Αστρον», Κως: «Cine Orfeas», Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο, Ικαρία: Αίθουσα Εκδηλώσεων Παλαιού Δημαρχείου, 7 και 8/12, 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα του Συλλόγου Μάραθου στις 9/12, 8.30 μ.μ., Λάρισα: «Cine Victoria», 10/12 - 12/12, 7.30 μ.μ., Πύργος: «Ορφέας», Ρέθυμνο: «CINE Απόλλων», Ρόδος: «Pallas 5 Cinemas Center», 6/12, 7/12, 10/12, Σέρρες: «Σινεμά Κρόνιο», Σπάρτη: «Cinema Center», Σύρος: «Παλλάς» (Ερμούπολη), Τρίκαλα: «Τηλέμαχος» 13/12 - 16/12 7 μ.μ., Χανιά: «Αττικόν», 6/12 έως 9/12, 8 μ.μ., Κύπρος: «Πάνθεον Λευκωσία», 10/12 - 13/12.

Διανομή «NEW STAR»

«Η εργατιά σπάει του κόσμου τα δεσμά»

Μια όμορφη εκδήλωση προετοιμάζει για το Σάββατο 8 Δεκέμβρη η ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου του ΚΚΕ

Το εξώφυλλο της μπροσούρας που επιμελήθηκε η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας που επιμελήθηκε η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας
«Η εργατιά σπάει του κόσμου τα δεσμά»: Με τον τίτλο αυτό η ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, η οποία θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με γνωστά και άγνωστα εργατικά - λαϊκά τραγούδια, αφηγηματικό μέρος και ομιλία για το λαϊκό τραγούδι και την ενασχόλησή του με την εργατική τάξη.

Θα ακουστούν ανάμεσα σε άλλα «Το τραγούδι της δουλειάς», ανώνυμου δημιουργού, παρμένο από το «Κόκκινο Ημερολόγιο» του «Ριζοσπάστη» το 1935, το «Εργάτης τιμημένος» του Π. Τούντα, οι «Σφουγγαράδες» του Γ. Μπάτη, η «Κρίσις» του Κ. Ρούκουνα, ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου, οι «Φάμπρικες» του Β. Τσιτσάνη, το «Παλιόσκαρο» του Β. Κορακάκη και πολλά ακόμα.

Η προλογική αφήγηση των τραγουδιών θα δίνεται με θεατρική μορφή, με στόχο να αναδεικνύεται το περιεχόμενο των κομματιών. Πρόκειται για κείμενα πρωτότυπα, δουλεμένα από τους συντελεστές της εκδήλωσης, κείμενα από τον «Ριζοσπάστη» και άλλα διασκευασμένα αποσπάσματα από βιβλία, που όλα αποτυπώνουν το μόχθο για το μεροκάματο, τους εργατικούς αγώνες, τις ανατάσεις και τις υποχωρήσεις του κινήματος, συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε το ΚΚΕ τον περασμένο αιώνα.

Ενόψει της εκδήλωσης, η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας του ΚΚΕ κυκλοφορεί μπροσούρα με τους στίχους και τα αφηγηματικά κείμενα που θα ακουστούν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στον πρόλογό της: «Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας συντροφισσών και συντρόφων. Βασικό μας μέλημα η συμβολή και με τη μορφή της τέχνης στην ανάταση της ταξικής αγωνιστικής δράσης, με δεδομένο ότι η τέχνη είναι μορφή κοινωνικής συνείδησης. Και επιδρά, δίνει ώθηση στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση...».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τη φασιστική βεβήλωση μνημείου του ΕΛΑΣ

Σήμερα η αποκατάσταση της τιμητικής πλακέτας από τους αντιστασιακούς

Τη βεβήλωση, από φασιστοειδή, τιμητικής πλακέτας των ΕΛΑΣιτών μαχητών - απελευθερωτών της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Επιτροπή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παράλληλα, ανακοινώνει ότι σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., οργανωμένα οι αντιστασιακοί θα αποκαταστήσουν το μνημείο, που βρίσκεται κοντά στον πεζόδρομο της παραλίας Θεσσαλονίκης, κοντά στο Βασιλικό Θέατρο.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών βρόμισαν με την παρουσία τους και τις ενέργειές τους το μνημείο και την πόλη. Σαν γνήσιοι ναζί, δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία του μνημείου που θυμίζει στους Θεσσαλονικείς την ήττα των κατακτητών και των συνεργατών τους. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καταγγέλλουν τους νοσταλγούς του φασισμού, που είναι γέννημα θρέμμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Επισημαίνουν ότι τα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας αντέχουν στο χρόνο και θα φωτίζουν τους αγώνες μας. Οι μαχητές του λαϊκού στρατού του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσαν με το αίμα τους τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα, θα βρίσκονται αιώνια στη μνήμη του λαού, θα έχουν πάντα το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του, θα τους απονέμεται τιμή και δόξα για πάντα.

Καλούν τους εργαζόμενους, όλο το λαό, να απομονώσουν με πράξεις τα φασιστοειδή και τις ποικιλώνυμες βρωμερές οργανώσεις τους, να δυναμώσουν τους αγώνες ενάντια στο φασισμό, ενάντια και στις αιτίες που τον θρέφουν, ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., σε πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Palatino», με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυνατό εργατικό κίνημα. Κοινωνική Συμμαχία. Ανάπτυξη για το λαό» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ημαθίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο «Ελιά» στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης:

Την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη:

-- Η ΤΕ Δράμας διοργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στις 8 μ.μ., στο κέντρο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ» στην Καλλίφυτο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 9 μ.μ., στο «εξοχικό κέντρο Κουκούτσης». Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει γλέντι με φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική.

-- Στις 9.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ποντοκώμης, μουσική βραδιά με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου - Αυλωναρίου - Κύμης διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο «Κτήμα Κέκη» στο Νεοχώρι.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟΒ Λόφου και Ν. Ζωής Περιστερίου Αττικής διοργανώνουν συνεστίαση στο χώρο εκδηλώσεων «Ανοιξη».

-- Οι ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Πόλης Λέσβου διοργανώνουν live συναυλία με το σχήμα «Το ξεκούρδιστο μήλο» στο cafe - bar «Be happy» στην πλατεία Σαπφούς, στις 10 μ.μ.

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη:

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση στη φοιτητική λέσχη του ΤΕΙ, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Η ΤΕ Καρδίτσας καλεί σε συνεστίαση στις 9 μ.μ. στο κέντρο «SALE». Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Ν. Ιωνίας Αττικής καλούν σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο 5ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας (Ανατόλια, Εμμ. Παππά 6).

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη:

-- Η ΤΕ Αχαΐας διοργανώνει λαϊκό γλέντι, στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Αστέρια» (Ακτή Δυμαίων & Τριών Ναυάρχων). Θα χαιρετίσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., η ΚΟ Αλεξανδρούπολης καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο «Απέναντι», με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Ελάτειας Φθιώτιδας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Πόντος». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει γλέντι, στις 12.30 μ.μ., στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού).

-- Η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει συνεστίαση στις 1.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

-- Οι ΚΟ Μπραχαμίου Αττικής καλούν σε λαϊκό γλέντι, στις 12 μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο του 3ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου (Αργοστολίου 68).

-- Οι ΚΟΒ Αμπελοκήπων και Ελληνορώσων διοργανώνουν συνεστίαση, στις 12.30 μ.μ., στο Πολυδύναμο Κέντρο Δ. Αθηναίων (Πανόρμου 59).

-- Οι ΚΟ Ιστιαίας - Αιδηψού διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο χωριό Αγιος, στην ταβέρνα «Ο Αγιος».

-- Η ΚΟ Κασσιώπης - Θιναλίων Κέρκυρας διοργανώνουν συνεστίαση, τη 1 μ.μ., στο «PIAZZA» στην Αχαράβη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org