ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Από την κινητοποίηση - κατάληψη σε πανεπιστήμιο του Παρισιού

Copyright 2018 The Associated

Από την κινητοποίηση - κατάληψη σε πανεπιστήμιο του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ετοιμάζονται στη Γαλλία παρά την προχτεσινή αναδίπλωση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ...αναβολή (για έξι μήνες) της εφαρμογής των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Χτες συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» (από το γιλέκο που υπάρχει σε κάθε ΙΧ για έκτακτες περιστάσεις), με αποκλεισμούς επαρχιακών οδών κ.λπ. Αυτό το λεγόμενο «νέο κίνημα» - που εμφανίζεται ως «αυθόρμητο» - αξιοποιείται ήδη για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στρέφοντάς την μόνο σε ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου. Σε αυτό ξεχωρίζει η συμμετοχή μεσαίων και μικροαστικών στρωμάτων, ωστόσο περιλαμβάνει και μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. Πάντως, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ετερογενές «κράμα» αντιδράσεων, όπου από τη μία εμφανίζονται «εκκλήσεις υπευθυνότητας» και «στήριξης της Γαλλίας που σήμερα παραπαίει», αποκήρυξης κάθε είδους βίας και από την άλλη εκκλήσεις «προσαρμογής» των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για μια καλύτερη «μετάβαση» στους στόχους που διακηρύσσονται (όπως η γενίκευση χρήσης νέων εναλλακτικών μορφών Ενέργειας).

Ευκαιρία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα βρίσκουν και διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, μέσα και από την «εξάπλωση» των αντιδράσεων στην κυβέρνηση Μακρόν. Για παράδειγμα, χτες εξαγγέλθηκαν και κινητοποιήσεις αγροτών, που πολλά αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν ως «διεύρυνση των "κίτρινων γιλέκων"». Σε αυτές πρωτοστατούν οργανώσεις όπως η FNSEA (εργοδοτική ένωση που εκπροσωπεί κολοσσούς στον τομέα της διατροφής), επικρίνοντας την κυβέρνηση για διάφορα μέτρα που προτάσσει στο όνομα της «υπεράσπισης του περιβάλλοντος» και της επέκτασης καλλιεργειών βιολογικών προϊόντων, εκφράζοντας ουσιαστικά ανησυχία για το προβάδισμα αντιπάλων τους σε τμήματα της γαλλικής και ευρωπαϊκής αγοράς.

Διαμαρτυρίες σε σχολές και σχολεία

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε σχολεία όλης της χώρας, με αιχμή αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων του Λυκείου και με αιτήματα την παραίτηση του υπουργού Παιδείας κ.ά., όπως και σε κάποιες σχολές πανεπιστημίων του Παρισιού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμέν Γκριβό, φιλοτεχνώντας προφίλ «διαλλακτικότητας» της κυβέρνησης υποστήριξε ότι αυτή θα μπορούσε να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (που περιορίστηκε σημαντικά). «Αν ένα μέτρο που έχουμε λάβει, το οποίο επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, αποδειχτεί αναποτελεσματικό, αν δεν λειτουργεί, δεν είμαστε ανόητοι, θα το αλλάξουμε...», δήλωσε, καλλιεργώντας ανέξοδες εντυπώσεις, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων.

ΙΤΑΛΙΑ
Ετοιμάζει «νέα πρόταση» προς την Κομισιόν

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Οι αγορές πρόκειται να ηρεμήσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας σε αυτοκινητοβιομήχανους και συμπληρώνοντας ότι η Ρώμη σύντομα θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια νέα πρόταση την οποία - συνέχισε - η Κομισιόν «δεν θα μπορεί να μη λάβει υπόψη της». Επίσης, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, υπογράμμισε πως «η χώρα μας χαρακτηρίζεται από οικονομική και πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις».

Εξελίξεις στο παζάρι ΕΕ - Ιταλίας ανήγγειλε όμως και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιοβάνι Τρία, που από τη Βουλή είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία με την Ευρώπη «υπό τον όρο, όμως, ότι δεν θα πληγούν οι προτεραιότητες των μέτρων του προϋπολογισμού». Συμπλήρωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και αναλύσεις, για να μπορέσουν να βρεθούν κάποιες κοινά αποδεκτές λύσεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «θα χρειαστούν πολιτικού χαρακτήρα αποφάσεις».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Λα Στάμπα» δημοσίευσε αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι αλλαγές στον προϋπολογισμό πρέπει να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε - όπως έγραφε - οι αγορές να λάβουν έγκριση «ένα καθησυχαστικό μήνυμα». Από το περιβάλλον του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζανκάρλο Τζορτζέτι (που προέρχεται από τη «Λέγκα») διέρρεαν ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να αλλάξει με μέτρο, όσο ακριβώς χρειάζεται». Μάλιστα, ήδη κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ τελικά θα διαμορφωθεί στο 1,9% ή στο 2%, από 2,4% που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο μέχρι σήμερα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ έκαναν τουλάχιστον 11 προσπάθειες μέσα στην τελευταία διετία για διαπραγματεύσεις με το Ιράν και όλες απορρίφθηκαν από την Τεχεράνη. «Πέρσι η Αμερική ζήτησε άμεσα διαπραγματεύσεις οχτώ φορές και φέτος εμμέσως τρεις φορές, και αυτές δεν έγιναν αποδεκτές στη βάση της αξιοπρέπειας του λαού», διευκρίνισε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε άμεσα αυτές τις δηλώσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διεθνούς έρευνας για να διαλευκανθεί ποιος ευθύνεται για τον φόνο του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη. Παράλληλα, χτες ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος ενός ανώτερου συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του υποδιευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών που κρίθηκαν ύποπτοι για τον σχεδιασμό και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

ΣΟΦΙΑ.-- Η Βουλγαρία δεν θα υπογράψει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών και δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της 10ης Δεκέμβρη στο Μαρόκο, ανακοίνωσε χτες η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Το ίδιο ανακοίνωσε χτες παράλληλα και η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας, καθώς φοβάται ότι θα την εμποδίσει να ελέγχει τα σύνορά της με την Αϊτή.

NΟΥΜΕΑ.-- Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε χτες σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής της Νέας Καληδονίας (υπερπόντιας κτήσης της Γαλλίας) με εστιακό βάθος 10 χλμ., ενώ βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι που δεν ξεπέρασε τα 3 μέτρα. Υπήρξαν αναφορές μόνο για μικρές υλικές ζημιές, ενώ ο κόσμος του νησιού κατέφυγε σε ασφαλή καταφύγια. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή του Ειρηνικού παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Σχέδιο επίτευξης συμφωνίας με στόχο τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα επεξεργάζονται μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ, προσπαθώντας παράλληλα να βρουν τρόπους για να κάμψουν τις ρωσικές αντιστάσεις κατά τη συνεδρίαση του Οργανισμού σήμερα στη Βιέννη. Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν συνομιλίες με εταίρους - μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ για μείωση των διεθνών τιμών «μαύρου χρυσού», προκειμένου να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις και τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 35χρονος Αμερικανός υπαξιωματικός Ικάικα Κανγκ καταδικάστηκε σε 25ετή ποινή κάθειρξης, επειδή κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι αποπειράθηκε να προσφέρει υλική υποστήριξη στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), στο οποίο είχε ορκιστεί πίστη.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Βραζιλιάνοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι γεννήθηκε πέρσι τον Δεκέμβρη υγιές το πρώτο βρέφος από γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας από 45χρονη αποβιώσασα εξαιτίας εγκεφαλικού. Είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια μετά από παρόμοιες απόπειρες σε Τσεχία, Τουρκία και ΗΠΑ. Λεπτομέρειες της επιτυχούς μεταμόσχευσης και εγκυμοσύνης δημοσιεύτηκαν χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» ανακοινώθηκε χτες πως σκότωσαν το Σαββατοκύριακο οκτώ στρατιώτες σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στη βορειοανατολική Νιγηρία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα ξανανοίξουν για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ αποκάλυψε ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, συνεργάστηκε εκτενώς στην έρευνα για τη φερόμενη «συνεργασία» ανάμεσα στη Ρωσία και μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας και νυν απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Σαχάρα, Χορστ Κέλερ, ξεκίνησε χτες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Μαυριτανίας και ηγετικά στελέχη του «Μετώπου Πολισάριο», με στόχο τη διευθέτηση του καθεστώτος της Δυτικής Σαχάρας.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σημαντική ρύπανση στα νερά του ποταμού Βιόσα (Αώος) προκαλεί διαρροή πετρελαίου από εγκαταστάσεις της αλβανικής κρατικής εταιρείας «Albpetrol» κοντά στο χωριό Γκόρισιτ (160 χλμ. νοτίως των Τιράνων).

Ο κατάλληλος

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση την 1η Δεκέμβρη και παρουσιάζεται από διάφορες δυνάμεις ως «Πρόεδρος του λαού», πανηγυρίζει γιατί του «δείχνουν εμπιστοσύνη τα χρηματιστήρια» και δηλώνει ότι «είναι υπέρ της "ελεύθερης αγοράς" γιατί αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί με διατάγματα», παζαρεύει με τους «επενδυτές» σχετικά με το νέο αεροδρόμιο στο Τεξκόκο, στο οποίο είχε αντιταχθεί σθεναρά για να προστατευθεί το περιβάλλον, ενώ συμφωνεί με τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» που υπογράφτηκε από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ε. Π. Νιέτο με τις ΗΠΑ και τον Καναδά και η οποία είναι προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της «αριστερής» κυβέρνησης στο Μεξικό, που αποτελεί τη νέα εναλλακτική του κεφαλαίου, το οποίο επέλεξε τον Ομπραδόρ ως τον κατάλληλο για να συνεχίσει την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να κερδίζουν οι εκμεταλλευτές. Κάτι μας θυμίζει από το δικό μας 2015 και την κυβέρνηση της «αριστεράς»...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org