ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο «μάτι του κυκλώνα» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

«Η συμμετοχή του νησιού στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες», είπε χτες η Μ. Ζαχάροβα
«Η συμμετοχή του νησιού στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες», είπε χτες η Μ. Ζαχάροβα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο «μάτι του κυκλώνα» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βάζει τον κυπριακό λαό και συνολικά τους λαούς της περιοχής η «αποφασιστικότητα» της κυπριακής ηγεσίας να συνδράμει ενεργά στο προχώρημα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απόφαση που επιβεβαίωσε εκ νέου χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Την ξεχωριστή σημασία της - που δείχνει την κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού - έχει η χτεσινή αντίδραση της Ρωσίας στο ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η συμμετοχή του στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των συστημάτων και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση εφαρμογής τους».

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος στην προαναφερόμενη εκδήλωση ήταν ...κατατοπιστικότατος για τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Κύπρου. «Ο στόχος μας εδράζεται στο όραμα και τη φιλοδοξία να καταστούμε πρότυπο σταθερότητας, προβλεψιμότητας και δημιουργίας συνεργιών για προαγωγή αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος», είπε και συνέχισε: «Προς το σκοπό αυτό και έχοντας αναγνωριστεί από όλους ως ένας έντιμος συνομιλητής, ως ένας πυλώνας σταθερότητας, έχουμε ενδυναμώσει τις ιστορικά στενές μας σχέσεις με τις χώρες της γύρω περιοχής και μαζί με την Ελλάδα εγκαθιδρύσαμε τριμερείς συνεργασίες με γείτονες χώρες, όπως αυτές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη και όχι μόνο». Χαρακτήρισε τους τριμερείς μηχανισμούς «απτό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν δυνάμεις αντί να αυτοαπομονώνονται» και χαιρέτισε «τη διεύρυνση αυτών των τριμερών σχηματισμών, ώστε να συμπεριλάβουν και άλλους εταίρους (βλέπε ΗΠΑ) σε συγκεκριμένους τομείς, ενισχύοντας τις υφιστάμενες αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες». Επανέλαβε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών «συνεργασίας μεταξύ όλων των γειτονικών κρατών. Δεν έχει λόγο η Κύπρος ή η Ελλάδα να είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Δεν έχουμε λόγο να μη συνεργαστούμε, δεν έχουμε λόγο να μην αναπτύξουμε τις ίδιες άριστες σχέσεις όπως έχουμε πράξει με τα υπόλοιπα των γειτονικών κρατών». Επίσης, τόνισε ότι «ο φυσικός πλούτος της περιοχής αποτελεί κατά την άποψή μου πηγή και ευκαιρία για συνεργασία και όχι αφορμή για να συνεχιστούν τριβές ή διενέξεις. Δεν υπάρχει κανείς μα κανείς που δεν θα ήθελε να δει να αναπτύσσονται οι σχέσεις μας άριστα και με τη γείτονα Τουρκία».

Τα σχετικά παζάρια επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που δήλωσε ότι «αντί να επιμένουμε σε ένα μοντέλο διαμοιρασμού στο Κυπριακό, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν (διάφορα) μοντέλα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί». Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι να διευρυνθεί η συνεργασία που έχει διαμορφωθεί σήμερα και να εδραιωθεί βήμα - βήμα η εμπιστοσύνη.

Επαφές Κυπριανού στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το Κυπριακό βρίσκεται και στο επίκεντρο σειράς επαφών που συνεχίζει στις ΗΠΑ ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Μεταξύ άλλων συνάντησε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ χτες αναμενόταν να βρεθεί με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζόναθαν Κοέν, αλλά και τους αναπληρωτές αντιπροσώπους Ρωσίας, Κίνας κ.τ.λ. στον ΟΗΕ. Σε συνάντησή του με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας στον ΟΗΕ Τζόναθαν Αλεν, συζητήθηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης του Λονδίνου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας και αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο Κυπριανού ανέφερε ότι η Αγκυρα έθεσε κάποιους όρους για να δεχτεί την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, από τους οποίους κάποιοι συζητούνται και κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από την Τουρκία, γι' αυτό και δεν μπορεί η Τουρκία να τους υποσχεθεί. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως πήγε εξουσιοδοτημένος στο Κραν Μοντανά για να καταλήξει σε συμφωνία και για οριστικοποίηση συμφωνίας στα 6 κεφάλαια (Ασφάλεια, Εδαφικό, Περιουσιακό, Διακυβέρνηση, συμμετοχή στην ΕΕ, Οικονομία).

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ξεχωριστές μέρες» για το κεφάλαιο, «ισοδύναμη» κοροϊδία στους νησιώτες

Την ακριτική Κάλυμνο με τα τεράστια προβλήματα επέλεξε ο πρωθυπουργός, για να προκαλέσει ξανά τους κατοίκους της και όλο το λαό, «αφηγούμενος» το «παραμύθι» των «ξεχωριστών ημερών» που «ζει πλέον ολόκληρη η πατρίδα μας» και της κυβέρνησης που «εργάζεται ακατάπαυστα για να μπουν τα πρώτα θεμέλια μιας νέας δημιουργικής εποχής για την Ελλάδα και τους Ελληνες».

Οι μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού περί κοινωνικής δικαιοσύνης, υπέρ της οποίας υποτίθεται νομοθετεί διαρκώς η κυβέρνηση ώστε να αποκαταστήσει «τις αδικίες της μνημονιακής περιόδου» και για τους νησιώτες, δεν μπόρεσαν βέβαια να κρύψουν ούτε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά και τη «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από τα υπόλοιπα, ούτε τα προβλήματα στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, τις ανεπάρκειες σε κρίσιμους για τη ζωή των νησιωτών τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία κ.ά., τα επιπρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του εγκλωβισμού κάτω από άθλιες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών στους τόπους τους, συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία.

Τίποτα απ' αυτά δεν απασχόλησε την ομιλία του πρωθυπουργού, που ανέπτυξε το όραμά του για «δίκαιη ανάπτυξη» και απογείωσε την πρόκληση μιλώντας για την υποτιθέμενη απόφαση της κυβέρνησής του «να στηρίξει έμπρακτα τα νησιά μας», παρουσιάζοντας ως βασικό τάχα στοιχείο αυτής της απόφασης «το μεταφορικό ισοδύναμο (...) που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής».

Ολα αυτά για ένα μέτρο απ' το οποίο μόνοι ωφελημένοι είναι οι εφοπλιστές, που τσεπώνουν κι άλλο χρήμα απ' τον κρατικό κορβανά πέραν όσων ήδη εισπράττουν, ενώ κανένας περιορισμός δεν τίθεται για τις τιμές των εισιτηρίων, για το πόσο συχνά θα δρομολογούν τα πλοία τους και τι πλοία θα είναι αυτά, κατά πόσο δηλαδή θα πληρούν κριτήρια ασφάλειας, και την ίδια ώρα αφορά αποκλειστικά και μόνο το εισιτήριο της οικονομικής θέσης, αποκλείει όσους νησιώτες έχουν δηλώσει στην εφορία ότι η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα αλλά πηγαινοέρχονται, ενώ τους περνάει και από ψιλή «κρησάρα» ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας «μοίρασε» οδικά έργα, υποσχέσεις για προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για συντήρηση σχολικών μονάδων κ.ά. Ανακοίνωσε, τέλος, την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας, και τον Αλέκο Αρβανιτίδη, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ, συναντήθηκε με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που πρώτο ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΟΛΜΕ για συνάντηση με αντιπροσωπεία, σε επίπεδο αρχηγού κόμματος.

Στη συνάντηση αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων, τα πολύ χαμηλά ποσά των δαπανών, που δίνονται από την κυβέρνηση για την Παιδεία, η ανάγκη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, οι μειώσεις μισθών των εκπαιδευτικών καθ' όλη τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, κ.ά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα αιτήματα πάλης που καταθέτει σήμερα στο κίνημα το ΚΚΕ, για την άμεση στήριξη των σχολείων, για άμεσους μόνιμους διορισμούς δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών, που είναι αναγκαίοι σήμερα, για γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει μέσα στο κίνημα, αλλά και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τα προβλήματα της Εκπαίδευσης.

Τέλος, αναπτύχθηκε προβληματισμός για την προσπάθεια παρέμβασης φασιστικών ομάδων και αντιλήψεων στα σχολεία. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, που στηρίζουν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, ενώ ανέδειξε την ανάγκη το κίνημα να αντιταχθεί στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, συνολικότερα να πει «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια», «Εξω οι φασίστες απ' τα σχολεία». Σε αυτήν την υπόθεση είναι καθοριστικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών, που μπορούν να διαμορφώσουν συνειδήσεις, να βοηθήσουν τη νεολαία να βλέπει τα αίτια των εξελίξεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ