ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Το διά ταύτα είναι η συνταγματοποίηση των μνημονιακών νόμων

Eurokinissi

Στα άρθρα 4 έως 25 του Συντάγματος, που αφορούν στα «κοινωνικά δικαιώματα», αφιερώθηκε και η χτεσινή (δεύτερη στη σειρά όσον αφορά τη θεματολογία) συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα αστικά κόμματα να συνεχίζουν να ξετυλίγουν όλη την γκάμα των αντιδραστικών τους θέσεων, που ανεξάρτητα από παραλλαγές καταλήγουν σε έναν κοινό στόχο: Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη θωράκιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Για παράδειγμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβαλαν «πυρ ομαδόν» κατά του άρθρου 16 του Συντάγματος, με τον ειδικό εισηγητή και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, να λέει ευθαρσώς ότι στηρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί το άρθρο 16 συνδέεται με περιορισμούς που προκαλούν «διαρκή ζημία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», υποστηρίζοντας ότι η Παιδεία πρέπει «να είναι εμπορεύσιμο προϊόν». Η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη ήρθε «κουτί» στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ...υπερασπιστής των δημόσιων πανεπιστημίων, όταν επί των ημερών του η επιχειρηματική δράση, ειδικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχει απογειωθεί, με τη λαϊκή οικογένεια να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Βέβαια, η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Χριστοδουλοπούλου, μεταχειριζόμενη λογικές ακροβασίες υποστήριξε ότι «όσοι είναι υπέρ της μείωσης της φορολογίας είναι αυτοί που πραγματικά απεχθάνονται τα κοινωνικά δικαιώματα». Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, στραγγίζει το λαϊκό εισόδημα, ταυτόχρονα με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, όπως στους εφοπλιστές, οι οποίες είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Στημένο το παιχνίδι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Αποκαλύπτοντας το «στημένο παιχνίδι» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι επέλεξαν αυτό το πεδίο του Συντάγματος για να οξύνουν την αντιπαράθεσή τους γιατί σε άλλα ζητήματα, όπως «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι τα πιο σημαντικά από τη σκοπιά της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, υπάρχει ταύτιση απόψεων». «Σε αυτό ακριβώς το τμήμα του Συντάγματος αντανακλάται κυρίως η μεγάλη διάσταση, η μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις, τις αναφορές που μπορεί να βρίσκονται στο Σύνταγμα και σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή», σημείωσε.

Με άλλα λόγια, όπως σημείωσε, «η αντιπαράθεση διεξάγεται κυρίως σ' αυτό το τμήμα του Συντάγματος, γιατί προσφέρεται να κάνεις από τη μια μεριά αντινεοφιλελεύθερες διακηρύξεις και από την άλλη να εφαρμόζεις βαθιά αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές».

Εφερε ως παραδείγματα τις αναφορές του Συντάγματος στο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην απεργία, οι οποίες δεν εμπόδισαν όλα αυτά τα χρόνια την εκτίναξη της ανεργίας, λαϊκές κατοικίες να φορολογούνται και να κατάσχονται και απεργίες να χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές. Αλλωστε, σημείωσε, την ίδια στιγμή υπάρχει ένα σύνολο από ρήτρες, «παραθυράκια», εξαιρέσεις και εκτελεστικούς νόμους που «καταστρατηγούν στην πράξη αυτά τα δικαιώματα για να προστατεύσουν τον υπέρτατο νόμο: Την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το κέρδος, τις εκμεταλλευτικές σχέσεις».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι στην πράξη όλα τα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν την υπεροχή του ευρωενωσιακού δικαίου, με τα άρθρα 28 και 80. «Αν δει κανείς τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει κοινωνικό ή ατομικό δικαίωμα που να μην υπονομεύτηκε από το βαθιά αντιδραστικό, αντιλαϊκό δίκαιο που παράγεται στα επιτελεία των Βρυξελλών», τόνισε και ανέφερε ως χαρακτηριστική περίπτωση το άρθρο 16, που αν και ορίζει την απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με βάση το δίκαιο της ΕΕ και τη συμβολή όλων των μέχρι τώρα αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της σημερινής διαμορφώθηκε «μια ολόκληρη αγορά στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας με αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων, με ισοτίμηση πτυχίων, με την επιχειρηματική λειτουργία του ίδιου του δημόσιου πανεπιστημίου, με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.».

Συνεχίζοντας την ανάδειξη της στρατηγικής ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των λοιπών, αναφέρθηκε στις προτάσεις τους να «συνταγματοποιηθεί η λογική της ακραίας φτώχειας και ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, ενός εγγυημένου εισοδήματος, που μόνο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει το κράτος και από κει και πέρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω», τονίζοντας ότι αυτό που προωθείται είναι η εναρμόνιση του Συντάγματος «με τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια διά μέσου των μνημονίων, προωθείτε δηλαδή τη συνταγματοποίηση των μνημονίων».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μετατρέπει σε «τουριστικά πακέτα» δάση, θάλασσα και αέρα

Σήμερα, Πέμπτη, εισάγεται για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετατρέπει βουνά, θάλασσα, αέρα, ιαματικές πηγές, περιοχές απείρου φυσικού κάλλους σε πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών κρουαζιέρας, ιδιοκτητών θαλαμηγών κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Ακόμα και ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι εύγλωττος για το αντιδραστικό του περιεχόμενο: «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού "Θεματικός Τουρισμός - ειδικές μορφές τουρισμού - ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».

Συνοπτικά, διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπου θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους.

Οπως αναφέρεται εξάλλου στην αιτιολογική έκθεση, με το νομοσχέδιο «διασφαλίζεται ένα σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων με τη θέσπιση των ειδικών μορφών τουρισμού».

Ενδεικτικά, στις «ειδικές» ή «θεματικές μορφές τουρισμού» συμπεριλαμβάνονται π.χ. ο «τουρισμός υπαίθρου», ο οποίος, όπως αναφέρεται, «αναπτύσσεται σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας», ο «γεωτουρισμός», ο οποίος αναπτύσσεται σε «θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος με γεωμορφολογικά μνημεία, απολιθωμένα δάση» κ.ο.κ. Είναι ακόμα οι αθλητικός, πολιτιστικός, αεροπορικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, ιατρικός, ιαματικός, εκπαιδευτικός κ.ά.

Για τους παραπάνω τομείς προβλέπονται κάμποσες διευκολύνσεις προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις, που περιλαμβάνουν από απαλλοτριώσεις, οικιστικές τροποποιήσεις, αλλαγές χρήσης γης, μέχρι και χαρακτηρισμό λιμανιού, χωροθέτηση και παραχώρησή του με μία πράξη, π.χ. Υπουργική Απόφαση, δηλαδή δίνεται το πράσινο φως για να ξεσαλώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το νομοσχέδιο απέσπασε θετικά σχόλια από όλα τα αστικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ολα θυσία στην καπιταλιστική κερδοφορία

Μόνο το ΚΚΕ εξαρχής καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο γιατί, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρ. Κατσώτης, «η θέση μας είναι ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο οι υποδομές είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αυτή είναι η αιτία που κάνει τον τουρισμό πανάκριβο εμπόρευμα, που εμποδίζει το λαό να κάνει διακοπές, να ξεκουραστεί, να κάνει αναψυχή. Αυτή είναι η αιτία που υπηρεσίες αναγκαίες για το λαό εμπορευματοποιούνται, ιδιωτικοποιούνται».

Αντίθετα, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, το νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει «απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αξιοποίηση νέων πεδίων κερδοφορίας, χωρίς όρους και όρια σε στεριά, θάλασσα και αέρα και σε κάθε τομέα που μπορεί να ενταχθεί στα τουριστικά πακέτα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί «είναι κοινή στρατηγική η καπιταλιστική ανάκαμψη».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τους οποίους μετέφερε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελ. Κουντουρά, ότι με την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού θα διασφαλιστεί η βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη, ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε, πέρα από την ανισομετρία στον καπιταλισμό, τη ζημιά που έχουν υποστεί περιοχές της Ελλάδας από αυτού του είδους ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ επισήμανε τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων των νησιών, όπως της Μυκόνου, της Σαντορίνης, που «από αυτήν την τουριστική ανάπτυξη αντιμετωπίζουν μέχρι και έλλειψη νερού. Ενώ σε πολλές περιοχές φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και μικροί επαγγελματίες εγκαταλείπουν τη βασική τους ενασχόληση, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιοτεχνία και άλλες δραστηριότητες και γίνονται φτηνό εργατικό δυναμικό στις τουριστικές επιχειρήσεις ή ακόμα γίνεται αναπροσαρμογή της παραγωγικής δραστηριότητας με βάση την τουριστική κίνηση και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Οσο για τις θέσεις εργασίας είναι πασίγνωστη η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί».

Διεργασίες με μοχλό τις Πρέσπες

Ως εργαλείο και για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, πέρα από τις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στη Βαλκανική που υπηρετεί, λειτουργεί η συμφωνία των Πρεσπών, όπως επιβεβαίωσαν εκ νέου χτες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη (στην ΕΡΤ), που εστιάζοντας στο ονοματολογικό και προφανώς χωρίς να θίγει το ΝΑΤΟικό «ζουμί» της συμφωνίας, επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ, «αν ήταν να μην περάσει η συμφωνία», θα έδιναν τις ψήφους τους σε μια πρόταση μομφής για να συμπληρωθούν οι 151 βουλευτές, ακόμα και με πτώση της κυβέρνησης.

Εμπλοκές στο Αιγαίο

Τέσσερις εμπλοκές καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν 16 τουρκικά (τα 6 οπλισμένα) που προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο

Ποινή φυλάκισης 15 χρόνια με αναστολή, για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο και στους 3 συγκατηγορουμένους του.

Οι δικαστές επέβαλαν κατάσχεση της περιουσίας τους, μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας, και συγκεκριμένα: 1,7 εκατ. ευρώ για τον Γ. Ανθόπουλο (συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του στη Βούλα) και 5,7 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους. Επίσης στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων επί 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον καθένα. Στον Γ. Ανθόπουλο καθώς και σε δύο κατηγορούμενους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στα δικαστήρια από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, που κατήγγειλε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco - μετέπειτα Gennet - για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός, φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. Για τις υπηρεσίες του εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ