ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΟΝΕ
«Σύσταση» για ευρύτερη χρήση του ευρώ σε Ενέργεια και στρατηγικούς κλάδους

Copyright 2018 The Associated

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια γύρω από τη νέα «αρχιτεκτονική» της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της «εμβάθυνσής» της, με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται για τη συνέχεια.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που θα γίνει στις 14 Δεκέμβρη, παρουσίασε χτες την πρόταση αναφορικά με «την περαιτέρω ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου του ευρώ», έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «να αντικατοπτρίζει την πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική βαρύτητα της Ευρωζώνης και να στηρίζει μια ισορροπημένη διεθνή πολιτική και οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Την ίδια ώρα, πίσω από τις όποιες «διπλωματικές» διατυπώσεις βρίσκονται οι οικονομικοί - γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια αναβάθμισης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και μάλιστα με έμφαση σε στρατηγικούς κλάδους, όπως είναι η παγκόσμια αγορά της Ενέργειας, με τη μεγαλύτερη διείσδυση του ευρωνομίσματος ως μέσου συναλλαγής και βέβαια με τον παράλληλο εκτοπισμό άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων, συγκεκριμένα του δολαρίου ΗΠΑ που κυριαρχεί στην Ενέργεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εξέδωσε «σύσταση για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του ευρώ στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και συναλλαγές». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί ο στόχος της ΕΕ να οικοδομήσει μια Ενεργειακή Ενωση που κατοχυρώνει τον ασφαλή, βιώσιμο και προσβάσιμο ενεργειακό εφοδιασμό».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η εν λόγω σύσταση θα εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεγαλύτερη αυτονομία και ίδια χρηματοδότηση με μειωμένη έκθεση σε νομικές ενέργειες εκ μέρους δικαιοδοσιών τρίτων χωρών».

Αντιμετώπιση «κινδύνων» και προσήλωση στην αντιλαϊκή ατζέντα

Συμπληρωματικά με το παραπάνω τονίζεται ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να συναλλάσσονται σε δολάρια ΗΠΑ σε βασικές στρατηγικές αγορές, συχνά ακόμη και μεταξύ τους». Μάλιστα, «το γεγονός αυτό εκθέτει τις επιχειρήσεις σε συναλλαγματικούς και πολιτικούς κινδύνους, όπως οι μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τις συναλλαγές σε δολάρια». Σε αυτό το επίπεδο, φαίνεται να δείχνουν στο ενδεχόμενο έντασης της νομισματικής διαπάλης, με φόντο την απόσυρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, της «αβεβαιότητας» και των «κινδύνων» για ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του επιτρόπου για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μ. Κανιέτε, σύμφωνα με τον οποίο «η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας Ενέργειας στον κόσμο, με μέσο κόστος εισαγωγών ανερχόμενο σε 300 δισ. ευρώ και με ανοιχτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά». Οπως ο ίδιος υπογράμμισε, «η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων και του εμπορίου θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαταραχών του εφοδιασμού και θα προωθήσει την αυτονομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Στο «διά ταύτα», η Κομισιόν:

-- Θα ξεκινήσει διαβούλευση για ευρύτερη χρήση συναλλαγών σε ευρώ για το πετρέλαιο, τα προϊόντα διύλισης και το φυσικό αέριο.

-- Στο κάδρο εμφανίζονται και οι πρώτες ύλες (μέταλλα και ορυκτά), τα βασικά γεωργικά προϊόντα διατροφής αλλά και η διαβούλευση για πιθανές δράσεις αναφορικά με την προώθηση της χρήσης του ευρώ στην κατασκευαστική βιομηχανία καθώς και στον κλάδο των μεταφορών.

Παράλληλα, οι διεργασίες για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), μεταξύ άλλων, εστιάζουν στα ζητήματα της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στη διαμόρφωση κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, στην πορεία προς την τραπεζική ένωση.

Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης - απομείωσης των «κόκκινων» δανείων στις επιμέρους οικονομίες, που με τη σειρά του αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη συγκρότηση ενιαίου ταμείου διάσωσης των τραπεζών.

ΚΚΕ
Σήμερα η παρουσίαση των θέσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρουσιάσει, σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, τις προτάσεις του Κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στη Βουλή (αίθουσα 223).

Η παρουσίαση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org