ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Λάδι στη φωτιά» τα σχέδια Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Καθημερινές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις από σήμερα ξεκινούν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Μια από τις πολλές συγκεντρώσεις του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, για έκφραση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Μια από τις πολλές συγκεντρώσεις του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, για έκφραση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Νέο λάδι στη φωτιά» των συγκρούσεων και της έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αναμένεται να ρίξει η πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει, όπως διαρρέεται ακόμη και σήμερα το απόγευμα, την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ και να διατάξει, εν ευθέτω χρόνω, τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ενημέρωσε χτες σχετικώς για την πρόθεσή του τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ο τελευταίος τον προειδοποίησε για τη σοβαρότητα μιας τέτοιας απόφασης «για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία». Ακολούθως ο Αμπάς τηλεφώνησε στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', στον Πάπα Φραγκίσκο, στον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τον Γάλλο ηγέτη Εμ. Μακρόν, ζητώντας τους να καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» για να ματαιώσουν τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ.

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, που του ζήτησαν να ξανασκεφθεί το σχέδιό του και να μην προχωρήσει σε μία ενέργεια που θα υπονομεύσει την εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην τουρκική Βουλή, είπε χτες πως τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα είναι «κόκκινη γραμμή» για την Αγκυρα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Οι αντιδράσεις αραβικών και μουσουλμανικών χωρών έχουν βεβαίως άμεση σχέση με τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και όχι με το πραγματικό δικαίωμα για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα των Παλαιστινίων.

Προετοιμάζονται κινητοποιήσεις

Το ίδιο διάστημα, στη Ραμάλα το κόμμα του Παλαιστίνιου ηγέτη, «Φατάχ», απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να ξεκινήσουν από σήμερα και τις επόμενες μέρες καθημερινές διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια του Προέδρου Τραμπ. Αργότερα χτες βράδυ συγκλήθηκε έκτακτη συνάντηση παλαιστινιακών οργανώσεων με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων, εφόσον τελικώς ο Πρόεδρος Τραμπ προβεί σε αυτήν τη ριψοκίνδυνη απόφαση, έχουν παρθεί εδώ και βδομάδες αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, ενώ πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ανέφεραν πως έχει δοθεί «σύσταση» από το Λευκό Οίκο σε Ισραηλινούς υπουργούς να αποφύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα...

Χτες βράδυ, πάντως, η Ιορδανία ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το Σαββατοκύριακο, ώστε να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ.

ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση επιθέσεων

ΣΑΝΑΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Σε κλιμάκωση των φονικών βομβαρδισμών σε θέσεις αντικαθεστωτικών ενόπλων σιιτών Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και τα περίχωρά της, προχώρησαν χτες μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, με αφορμή την προχτεσινή δολοφονία του πρώην Προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, που αρχικά συνεργαζόταν με τους Χούτι και στη συνέχεια συμμάχησε με τη Σ. Αραβία. Οι βομβαρδισμοί συνοδεύτηκαν από κλιμάκωση των συγκρούσεων ενόπλων πλευρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να σκοτωθούν μέσα στην τελευταία βδομάδα, μόνο στην πρωτεύουσα Σαναά, πάνω από 230 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 430 άλλα.

Η δολοφονία του Σάλεχ καταδικάστηκε χτες από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που εκτίμησε ότι η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει νέα «έκρηξη στην Υεμένη». Σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι Χούτι χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατική οργάνωση», απαιτώντας από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, επειδή «πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να απαλλαγούν οι Υεμενίτες από αυτόν τον εφιάλτη».

Ο Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που παραμένει στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά.

Πάντως, χτες, μερικές ώρες πριν την κηδεία του Σάλεχ, ο γιος του Αχμεντ Αλι Σάλεχ, ζήτησε εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του, διαβεβαιώνοντας ότι θα ηγηθεί της μάχης «μέχρι και ο τελευταίος Χούτι να εκδιωχθεί από την Υεμένη».

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην Υεμένη, ο πρέσβης της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα «δημιουργούν περίοδο μεγάλων κινδύνων και ρίσκων στο ανθρωπιστικό και στρατιωτικό μέτωπο», «αλλά και περιθώρια για νέες ευκαιρίες προώθησης της πολιτικής διαδικασίας».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φουντώνουν οι κόντρες με το Κατάρ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν χτες πως προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής επιτροπής συντονισμού» στους τομείς της στρατιωτικής, οικονομικής, εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας, σε μία προφανή προσπάθεια υπονόμευσης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), με φόντο τη γεωπολιτική τους κόντρα με το Κατάρ και τον μεγάλο ανταγωνιστή στην ευρύτερη περιφέρεια, το Ιράν.

Η συγκρότηση της «κοινής επιτροπής συντονισμού» ανακοινώθηκε ώρες πριν αρχίσει, χτες, στην Πόλη του Κουβέιτ η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο Κουβέιτ. Οι μόνοι ηγέτες ήταν ο Καταριανός εμίρης Τάμιμ αλ Θάνι και ο οικοδεσπότης της συνόδου, Κουβεϊτιανός εμίρης Σαμπάχ αλ Αχμαντ Σαμπάχ, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι το Συμβούλιο «θα συνεχίσει τον ηγετικό του ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής παρά τις αναρίθμητες προκλήσεις και εντάσεις».

Αντίθετα, η μοναρχία του Μπαχρέιν (στενός σύμμαχος της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ), που είχε ανακοινώσει αρχικά αποχή από τη σύνοδο, έστειλε τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Μουμπάρακ αλ Χαλίφα, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τελικά, νωρίς χτες το απόγευμα και μετά από μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου αποφασίστηκε η πρόωρη ολοκλήρωση της συνόδου που αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σήμερα, Τετάρτη. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική της εντεινόμενης κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζάρια Μέι σε δύο μέτωπα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σκληρά παζάρια, εντός και εκτός Βρετανίας, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η Μέι επιδιώκει αφενός να προλάβει την επίτευξη μίας βασικής συμφωνίας με την ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη βδομάδα και, αφετέρου, να πείσει για τη συμφωνία αυτή το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP της Αρλίν Φόστερ, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας και η οποία προχτές απέρριψε το ενδεχόμενο να παραμείνει, με κάποιο ειδικό καθεστώς, η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ, μετά το Brexit.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον χτες πίεσε, για μία ακόμη φορά, Συντηρητικούς και Εργατικούς βουλευτές που επιθυμούν ήπιο Brexit, προτείνοντας την προώθηση «έστω μίας διαφορετικής, λιγότερο επιζήμιας προσέγγισης», ώστε να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναπτύσσεται η στρατιωτική βιομηχανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας (TUBITAK) Αρίφ Ερτζίν ανακοίνωσε περήφανος ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μαζική παραγωγή νέου συστήματος με το οποίο θα επεκταθεί δραστικά το βεληνεκές διαφόρων οπλικών συστημάτων.

Πρόκειται για το σύστημα KGK, που αναμένεται να ενισχύει αποφασιστικά το εύρος και την ακρίβεια με την οποία θα πλήττονται στόχοι με βόμβες πολεμικών αεροπλάνων. Την πλατιά ανάπτυξη και παραγωγή του KGK ανέλαβε η στρατιωτική βιομηχανία ASELSAN, της οποίας το κεντρικό στέλεχος Μουσταφά Σεκέρ στάθηκε στη σημασία που έχει να αναπτυχθεί η εγχώρια πολεμική βιομηχανία. Ο ίδιος περιέγραψε ως «μεγάλο καθήκον» την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής παραγωγής και υποστήριξε ότι «η δουλειά μας συνεχίζεται με γοργό ρυθμό», με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Τουρκία ιεραρχεί τις πολεμικές της εξαγωγές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται τα σενάρια γύρω από τη δίκη του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, στις ΗΠΑ. Χτες, τουρκικά ΜΜΕ τον εμφάνιζαν να κατηγορεί - μέσω των συνηγόρων του - τις αμερικανικές αρχές ότι τον πίεσαν για να του αποσπάσουν ψευδείς ομολογίες.

ΣΥΡΙΑ
Δύσκολες συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η απαίτηση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη για αποκλεισμό του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ, από τη φάση μελλοντικής «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία εξακολουθεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόοδο στις ενδοσυριακές διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Εως χτες βράδυ δεν είχε επιστρέψει η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, που αναχώρησε το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ανεύθυνη» προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποκλείσει τον Πρόεδρο Ασαντ από τη φάση «πολιτικής μετάβασης». Επιπλέον, ο Σύρος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Χουσάμ Εντιν Ααλα, δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση «μελετά» την πρόσκληση του Ντε Μιστούρα, την οποία επανέλαβε και χτες η εκπρόσωπος του Ντε Μιστούρα, Αλεσάντρα Βελούτσι.

Αυτά ενώ νωρίτερα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρεις ισραηλινούς πυραύλους που είχαν στόχο στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στη Δαμασκό. Ακόμη, επίθεση τζιχαντιστών σε λεωφορείο στην πόλη Χομς προκάλεσε το θάνατο 8 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 18.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ