ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά «προαπαιτούμενα» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Η νομοθέτηση και η ολόπλευρη εφαρμογή της δέσμης με τα 100 και πλέον αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης», που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «θεσμοί» έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα σε συνδυασμό με τις προετοιμασίες σχετικά με τα ακόμη 82 νέα «προαπαιτούμενα» που θα προστεθούν στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης», αποτελούν, σε αυτήν τη φάση, τον άξονα των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, οι άμεσες προτεραιότητες εστιάζουν στα ζητήματα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, στην Ενέργεια, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εφαρμογή των κατάπτυστων αποφάσεων για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, καθώς και το ζήτημα της στελέχωσης επιτελικών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό και τη δημόσια διοίκηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος έδειξε στην κατεύθυνση κατάργησης των «μειωμένων» συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, μέτρο που βέβαια προβλέπεται να έχει καθολική εφαρμογή από το Γενάρη του 2018, ενώ, προετοιμάζοντας το έδαφος, έκανε λόγο για την αναζήτηση... «αντισταθμιστικών μέτρων» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε νησιά με «προσφυγικές ροές».

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης για την επόμενη περίοδο - καρατόμηση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου - θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς αυτά βρίσκονται τόσο στα «προαπαιτούμενα» της ΕΕ όσο και σε αυτά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία για τα «προαπαιτούμενα» που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει η τρέχουσα «αξιολόγηση», λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη».

Εστιάζοντας στο νευραλγικό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ανέδειξε ως «πολύ σημαντικό ζήτημα» την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιοχές της χώρας και βέβαια σε «τακτική βάση», ενώ, όπως είπε, το «πρόβλημα» στους ισολογισμούς των τραπεζών θα πάρει πολλά χρόνια μέχρις ότου μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε «βιώσιμα επίπεδα».

Αναφορικά με την «επόμενη μέρα», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε πως η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» δεν αποτελεί «πρόσφορη έκφραση», καθώς, όπως είπε, «πρέπει να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις»...

Επιχειρηματικό «ξεσκαρτάρισμα» με μοχλό τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα αποφασιστικό εργαλείο, με κατεύθυνση και στόχο τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοπασχολούμενους, αλλά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κούρσα της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μέσα στο 2018 οι τράπεζες αναμένεται να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους. Στο «διά ταύτα», οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν ότι οι «μικρομεσαίοι» δεν «χρειάζεται να περιμένουν τις εξελίξεις», αλλά να αναζητήσουν οι ίδιοι «τρόπους αντίδρασης» και βέβαια από την πλευρά των «συνεργιών και των συμπράξεων» με στόχο τη μεγέθυνσή τους.

Να σημειωθεί ότι στον επίσημο «ορισμό» των «μικρομεσαίων» τσουβαλιάζονται επιχειρηματικά σχήματα κάθε είδους, με προσωπικό έως και 249 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ.

Σε αυτήν τη βάση, σε έρευνα που παρουσίασε ο ΣΕΒ τονίζεται ότι «ο πολύ μεγάλος αριθμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ο συνακόλουθος παραγωγικός κατακερματισμός αποτελούν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητά τους», ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η πολύ χαμηλή παραγωγικότητα των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» στην Ελλάδα, που κυμαίνεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πλειστηριασμοί με συνοπτικές διαδικασίες

Παράλληλα, εκκινούν και οι διεργασίες αναφορικά με την «αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», καθώς σύμφωνα με το «συμπληρωματικό μνημόνιο», με «ορόσημο» το Φλεβάρη του 2018, ο νόμος 3869/2010 (λεγόμενος «νόμος Κατσέλη») θα έχει τροποποιηθεί.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με στόχο βέβαια τη σύντμηση του χρονοδιαγράμματος για την κήρυξη των πλειστηριασμών και μάλιστα χωρίς την έγκριση των δικαστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «λύση» που προωθείται αφορά στη διαμόρφωση κάποιου «εξωδικαστικού μηχανισμού», ο οποίος και θα κρίνει, καταρχήν, το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε καθεστώς «δικαστικής προστασίας», ζήτημα το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια και μόνο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η υπόθεση θα πηγαίνει στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» που δημοσιοποιήθηκε χτες, «υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία» βρίσκεται το 14,5% από τη συνολική μάζα των προβληματικών δανείων, ενώ στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 30%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η συνολική μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος Σεπτέμβρη είχε διαμορφωθεί στα 100,4 δισ. ευρώ.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

«Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη»: Με τον τίτλο αυτό η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στο ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND ATHENS» (πρώην «Imperial Hotel», πλ. Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν σε μαζική συμμετοχή ειδικά τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία μαζί με τους κομμουνιστές στους τόπους δουλειάς. Στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητηθούν τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, αλλά και πώς θα οργανωθούν ακόμα καλύτερα οι μάχες που είναι σε εξέλιξη, με κορυφαίο σταθμό την απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Να εδραιωθεί μέσα από αυτήν τη συζήτηση ακόμα καλύτερα το ταξικό κριτήριο σε περισσότερους εργαζόμενους, για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για την οποία παλεύουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Να φτάσει σε πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης το κάλεσμα για ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε κάθε τόπο δουλειάς, να διαδοθεί πιο αποφασιστικά το Πρόγραμμα του Κόμματος και να μπουν νέες δυνάμεις στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το στέριωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ