ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Κινήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι από χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Η σύνοδος εστιάζει σε όλα τα μέτωπα όπου η λυκοσυμμαχία αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Σχεδιάζει την εδραίωση της παρουσίας ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δίνει έμφαση στην παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την ΕΕ, ειδικά στο ζήτημα παροχής διευκολύνσεων για ταχύτερη μετακίνηση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφός της, ενώ οριστικοποιεί την ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλη στη βελγική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε και σε σχετικά Συμπεράσματα, όπου χαιρετίζοντας τη μέχρι τώρα συνεργασία με το ΝΑΤΟ (όπως αποφασίστηκε και επισήμως στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία), βάζει και νέους στόχους για το άμεσο μέλλον, π.χ. την ενίσχυση της συνεργασίας για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών, την προστασία των στρατηγικών επικοινωνιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία στους τομείς της λεγόμενης θαλάσσιας ασφάλειας (βλ. προστασία θαλάσσιων διαύλων), την υλοποίηση και νέων κοινών ασκήσεων.

«Κοινούς στόχους» βλέπει ο Τίλερσον

Πρώτο θέμα των διαβουλίων χτες ήταν η περιλάλητη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξ ου και στη συνεδρίαση παρέστη και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ διοργανώθηκε και «γεύμα εργασίας» των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πλευρό της Μογκερίνι, στα γραφεία της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωνε εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ, ότι «εταιρική σχέση μεταξύ της Αμερικής και της ΕΕ (... ) βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους για την ασφάλεια και την ευημερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και παραμένουμε δεσμευμένοι γι' αυτό». Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στα κεντρικά της ΕΕ έδειξε «την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή συμμαχία, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή συμμαχία στους κοινούς στόχους μας ασφάλειας».

Να σημειωθεί σχετικά με τα παραπάνω ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες, μετά την επίσκεψή τους στο πλευρό Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές τους εκεί με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέφεραν την εικόνα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση αναθεωρεί προηγούμενες δηλώσεις της περί «Ευρωπαίων λαθρεπιβατών» που δεν πληρώνουν παρά ελάχιστα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Οτι πλέον κρίνει αναγκαία τη συνέχιση της ενεργούς αμερικανικής εμπλοκής (με ρευστό, προσωπικό και μέσα) στα ζητήματα της «ευρωπαϊκής ασφάλειας» και τη συνέχιση της συνεργασίας με τους «Ευρωπαίους εταίρους» γιατί βάζουν πλάτη, πολιτικά, διπλωματικά ή όπως αλλιώς, στις ΗΠΑ, σε άλλα ζητήματα.

«Σε νέο επίπεδο» η συνεργασία με ΕΕ

Αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες σε δημοσιογράφους ότι «σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο ασφάλειας, η εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ με την ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ». Οτι στην τωρινή Σύνοδο οι μετέχοντες υπουργοί και η Μογκερίνι «θα συμφωνήσουμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ σε νέο επίπεδο».

Ορισε ως νέα προτεραιότητα στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ τη βελτίωση της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας». Οι αποφάσεις τους, που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο διάστημα, μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, έρχονται να απαντήσουν σε απαιτήσεις ΝΑΤΟικών στρατιωτικών διοικητών που εδώ και πολύ καιρό βάζουν θέμα ότι «είναι πιο εύκολο ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία να φτάσει στο Παρίσι, παρά ένα φορτίο πυρομαχικά από τη Λισαβόνα στην Πολωνία», ζητώντας μείωση «γραφειοκρατικών» διαδικασιών, απαιτούμενων αδειών και άλλων τέτοιων «τυπικών» κωλυμάτων, που, βέβαια, πολλές φορές μόνο τέτοια δεν είναι, αφού ενίοτε αποτυπώνουν αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, με βάση και τα διαφορετικά συμφέροντα.

Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε το ΝΑΤΟικό αφήγημα ότι «η τρομοκρατία αποτελεί πρόβλημα για όλους τους πολίτες μας. Συνεπώς, θα συμφωνήσουμε να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών».

Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση, που στη Σύνοδο εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, διεκδικεί δάφνες και στα δυο μέτωπα.

Π.χ. επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη έχουν αξιοποιηθεί από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως κόμβοι διεκπεραίωσης στρατιωτικών μέσων και προσωπικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, υπό το πρόσχημα ασκήσεων.

Παραπέρα, η κυβέρνηση διεκδικεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, ανάλυση και παραπέρα διάχυση προς τους εταίρους της πληροφοριών πάνω στις κινήσεις «τρομοκρατών» και δικτύων χρηματοδότησής τους, κατά τη δική τους προσέγγιση και φρασεολογία.

Οι «παγκόσμιες προκλήσεις» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Η χτεσινή, 1η μέρα της Συνόδου έκλεισε με «δείπνο εργασίας» όπου οι μετέχοντες εστίασαν στις «παγκόσμιες προκλήσεις», όπως τις ιεραρχούν στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, με την τελευταία να αποτελεί προμετωπίδα ευρύτερων διεργασιών και κινήσεων αντιπαράθεσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην «προβολή σταθερότητας» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δηλαδή την αποστολή, ανάπτυξη και παραμονή ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε διάφορες ζώνες, πέραν των κρατών - μελών του, υπό το όποιο πρόσχημα για την προάσπιση θέσεων και συμφερόντων ευρωατλαντικών μονοπωλιακών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, οι ΝΑΤΟικοί εξετάζουν την «επόμενη μέρα» μετά τη στρατιωτική «ήττα» του ISIS, με τον Στόλτενμπεργκ να σημειώνει χτες πως «αυτό δεν σημαίνει το τέλος της απειλής», προσθέτοντας ότι «καθώς ο Συνασπισμός μετακινείται πλέον από τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μάχης προς τη σταθεροποίηση, θα εξετάσουμε πώς πρέπει να εξελιχθεί η συνεισφορά του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε, ο ίδιος έλεγε προχτές ότι «η δουλειά μας δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ακόμη και όταν ο ISIS δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος», κάνοντας σαφές ότι ο ευρωατλαντικός άξονας δεν σκοπεύει να πάρει το πόδι του από τη Μέση Ανατολή, όπου επεμβαίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων του και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Τέλος, σήμερα συνεδριάζει και η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας, με τους ΝΑΤΟικούς να κρίνουν ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα ασφάλειας της χώρας, ώστε να εναρμονιστεί με τα ευρωατλαντικά τέτοια πρότυπα, την φέρνουν πιο κοντά στην ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ, σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Συμφώνου να διεισδύσει σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στη κόντρα με ρωσικά κεφάλαια.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται με συζήτηση για την πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ και την ένταξη νέων χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Αφορά άλλο ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να παίξει ρόλο, όπως στην περίπτωση της ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Δ. Βαλκανίων στη λυκοσυμμαχία, υπηρετώντας και εδώ τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Νέο παραμύθι από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους πενταετείς πυροσβέστες

Η κυβέρνηση, ως νέος «μαυρογιαλούρος» και έχοντας τη βοήθεια - σιγοντάρισμα της τρόικας, για το ανώδυνο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, πέταξε ένα νέο αφήγημα - πυροτέχνημα προς τους πενταετείς πυροσβέστες, που βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.

Η υπουργός της «αξιολόγησης» στο δημόσιο τομέα, Ολγα Γεροβασίλη, παρουσίασε σαν επιτυχία της κυβέρνησης ότι οι πενταετείς πυροσβέστες θα μονιμοποιηθούν μετά τη λήξη της τριετούς θητείας που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση το Φλεβάρη. Δηλαδή αρχές του 2019. Οπως λέει ο λαός μας, «φέξε μου και γλίστρησα».

Χρειάζεται εδώ να διευκρινίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πουλήσει τα ίδια παραμύθια περί μονιμοποίησης τον περασμένο Φλεβάρη, όταν έληξε η πενταετής θητεία τους. Αντί όμως για μονιμοποίηση, έλαβαν τριετή ανανέωση της θητείας. Ούτε καν πενταετή που είχαν μέχρι τότε.

Πρόκειται για πολιτικές απατεωνιές. Η κυβέρνηση είναι «μανούλα» στο να καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, να δημιουργεί αυταπάτες και, το σημαντικότερο, να φτιάχνει «δεξαμενές» ψηφοφόρων για τις επόμενες εκλογές. Εχει το θράσος να δηλώνει ότι έχει την πολιτική βούληση για οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Οι πυροσβέστες να κρατάνε μικρό καλάθι. Εχουν μπόλικη πικρή πείρα από υποσχέσεις.

Η οριστική λύση στην εργασιακή ομηρία των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών βρίσκεται στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, το Φλεβάρη, όπου με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς περιστροφές και αστερίσκους, έλυνε οριστικά το πρόβλημα προτείνοντας τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Γι' αυτή χρειάζεται να αγωνιστούν οι πυροσβέστες, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΕΤΘ ΑΥΛΩΝΑ
Να σταματήσουν τα εθνικιστικά - φασιστικά συνθήματα

Με επιστολή της στον «Ριζοσπάστη», η Επιτροπή Νεοσυλλέκτων ΚΕΤΘ Αυλώνα της 2017 ΣΤ' ΕΣΣΟ, σημειώνει:

«Τις τελευταίες μέρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνα ακούγονται εθνικιστικά - φασιστικά συνθήματα από κάποιους αξιωματικούς με την ανοχή της διοίκησης του στρατοπέδου, τα οποία πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε στη μέρα ορκωμοσίας.

Από την πρώτη μέρα, δηλώσαμε την αντίθεσή μας στο περιεχόμενο αυτών των συνθημάτων. Βγήκαμε στην αναφορά αναδεικνύοντας το φασιστικό τους χαρακτήρα, γεγονός που βρήκε απήχηση ανάμεσα στους συναδέλφους. Στην απάντηση που πήραμε το περιεχόμενο παρουσιάστηκε ως πατριωτικό. Επιμείναμε πως τα συνθήματα αυτά καλλιεργούν την έχθρα μεταξύ των λαών και καμιά σχέση δεν έχουν με τον πραγματικό πατριωτισμό, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ζητάμε να σταματήσουν τα συνθήματα αυτά καθώς και οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο σύνθημα. Οι αξιωματικοί που συνεχίζουν να τα αναπαράγουν έχουν ευθύνη. Απαιτούμε τώρα να μην ξανακουστεί παρόμοιο σύνθημα».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση στο ΚΕΤΘ Αυλώνα

Εξόρμηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, στον Αυλώνα, πραγματοποίησε την Κυριακή 26/11 η Κομματική Οργάνωση Αττικής.

Η ανταπόκριση από τους φαντάρους νεοσύλλεκτους ήταν ενθαρρυντική.

Αρκετοί ήταν οι φαντάροι που συζήτησαν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη στη θητεία τους στο Κέντρο. Ενα από αυτά είναι το κόστος μετακίνησης με το τρένο, αφού οι φαντάροι, όπως είπαν, πρέπει να ξοδέψουν 6 ευρώ αν θέλουν στην έξοδό τους να κατεβούν Αθήνα και να επιστρέψουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ